SME
reklama

Dezerty plné jahôd

Láka vás samozber alebo vám stačí pár plodov z vlastnej záhradky. V každom prípade vyskúšajte naše jahodové recepty.

(Zdroj: Isifa)

Kokosový koláč s jahodami
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 175 g bielej čokoládovej polevy
  • 100 g kukuričných lupienkov
  • 50 g strúhaného kokosu

Na plnku:

  • 750 g jahôd
  • 6 plátkov želatíny
  • 250 ml kokosového mlieka
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 500 g jemného tvarohu
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2 cl kokosového likéru
  • 75 g práškového cukru
  • tortová forma s priemerom 24 cm
  • kokosové hoblinky

Tortovú formu vyložte papierom na pečenie. Na parou alebo vo vodnom kúpeli rozpustite polevu, pridajte do nej kukuričné lupienky a kokos. Hmotu rozotrite na dno formy a odložte do chladničky. Želatínu namočte do vody, aby napučala. Držte sa návodu na obale. Kokosové mlieko zmiešajte s cukrom, tvarohom a strúhaným kokosom . Šľahačku zahrejte, rozpustite v nej želatínu a likér. Po vychladnutí ju vyšľahajte. Šľahačku zmiešajte s tvarohovým krémom a odložte do chladničky. Na korpus naukladajte pokrájané jahody, trochu si odložte bokom na dozdobenie. Na jahody navrstvite plnku . Dozdobte, jahodami a jahodovým sirupom a odložte do chladničky. Servírujte studené, dozdobené kokosovými hoblinkami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Do krému môžete pridať i citrónovú alebo limetovú šťavu a kôru. Kukuričné lupienky môžete podrviť alebo ich nahradiť podľa chuti burizónmi či pomletými sušienkami.


Nebeská jahodová torta s mandľovými pusinkami
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 100 g zmäknutého masla
  • 125 g kryštálového cukru
  • Nastrúhaná citrónová kôra
  • 4 žĺtky
  • 150 g polohrubej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 2 PL mlieka
  • Tuk na vymastenie formy
  • Okrúhla forma s priemerom 26 cm

Na snehovo-mandľovú kôrku:

  • 4 bielky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 g mandľových lupienkov

Na plnku:

  • 750 g jahôd
  • 500 g kyslej smotany
  • 75 g práškového cukru
  • 8 plátkov želatíny
  • 500 g šľahačkovej smotany

Bielky vyšľahajte s cukrom do tuha a odložte do chladničky. Rúru predhrejte na 230 stupňov. Maslo vymiešajte dohladka, pridajte cukor a citrónovú kôru a miešajte alebo šľahajte do penista. Nakoniec primiešajte po jednom žĺtky , mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto preložte do vymastenej tortovej formy a dajte piecť.
Po chvíľke na zatiahnutý povrch navrstvite bielky s mandľami a dopečte. Po vychladnutí prerežte. Želatínu namočte do trošky vody. Šľahačku ušľahajte do tuha a odložte do chladničky. Zmiešajte kyslú smotanu s cukrom a postupne do hmoty zapracúvajte želatínu a šľahačku. Spodný korpus vložte späť do formy, potrite krémom, naukladajte jahody, opäť krém a takto proces niekoľko krát zopakujte. Nakoniec priložte vrchný korpus a odložte vychladiť. Servírujte dozdobené jahodami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak si netrúfate na prekrajovanie vysokého korpusu, pokojne upečte z polovičnej dávky najskôr spodný korpus a potom vrchný korpus so snehom.


Tvarohové knedle s jahodami a strúhankovou posýpkou
Suroviny viac 4 - 6 porcií

  • 600 g jahôd
  • 600 g tvarohu
  • 1 vajíčko
  • 70 g polohrubej múky
  • 40 g detskej krupice
  • 120 g strúhanky
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 100 masla
  • mletá škorica
  • múka na pomúčenie

Z tvarohu, vajíčka, múky a krupice vypracujte cesto. Cesto nechajte schladiť, aby sa pri práci nelepilo. Vo veľkom hrnci nechajte zovrieť vodu. Na pomúčenej doske z cesta vypracujte valček, z ktorého odkrajujte tenké plátky. Do každého kruhu zabaľte čistú, odstopkovanú jahodu tak, aby sa pri varení cesto nepretrhlo. Knedle vkladajte do vriacej vody, premiešajte, aby sa neprilepilo o dno a varte kým nevyplávajú, približne osem minút. Hotové knedle zlejte, preložte do misky a polejte polovicu roztopeného masla. Na druhej polovici masla opražte strúhanku s cukrom. Servírujte horúce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Zo zvyšných jahôd a lyžice cukru a citrónovej šťavy vymixujte jahodovú omáčku, ktorá jedlo doplní nielen chuťovo, ale i esteticky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 704
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 529
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 316
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 765
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 005
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 889
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 582
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 351
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 654
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 506
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 373
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 644
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 363
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 345
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 038
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 421
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
reklama
SkryťZatvoriť reklamu