Panna cotta s jahodami
Suroviny na 4 porcie
- 200 g jahôd
- 80 g cukru
- 100 ml vody
- 200 ml smotany na varenie
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 5 plátkov želatíny
Želatínu namočte do studenej vody približne na 10 minút, alebo podľa pokynov výrobcu na obale. Jahody očistite a rozkrájajte na menšie kúsky. Do hrnca dajte 100 ml vody a cukor a začnite zahrievať. Pridajte jahody a pomaly varte, kým sa šťava nezredukuje na polovicu.
Medzitým ušľahajte šľahačku do tuha a odložte ju do chladničky. K jahodám pridajte desaťpercentnú smotanu a nechajte prejsť varom. Zmes nechajte čiastočne vychladnúť.
Nakoniec pridajte želatínu, chvíľku zahrejte, aby sa želatína rozpustila, ale dbajte na to, aby zmes neprešla varom, inak by želatína nestuhla. Nechajte vychladnúť a zmiešajte ju so šľahačkou. Hotové rozdeľte do misiek alebo formičiek a odložte stuhnúť do chladničky.
Servírujte iba tak dozdobené kúskami jahôd alebo vyklopené na tanieriku preliate omáčkou z cukru a popučených jahôd.
Tip: Formičky alebo misky vypláchnite pred nalievaním zmesi v studenej vode, alebo ich potrite troškou oleja. Budú sa jednoduchšie vyklápať.Pri zdobení môžete siahnuť i po nastrúhanej alebo rozpustenej čokoláde.