Pikantné fazuľové placky
Ingrediencie na 8 porcií:
- 1 stredne veľká cibuľa
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 veľký sladký zemiak
- 0,5 kg tmavej fazule
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 čajov lyžička pikantnej omáčky
- 1 a pol čajovej lyžičky mletej rasce
- 2 veľké vajcia
- 1/2 šálky strúhanky
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
1. Nakrájajte cibuľu na tenké plátky a prelisujte cesnak. Ošúpte sladký zemiak a nastrúhajte ho na strúhadle.
2. Opláchnite čerstvú vopred namočenú alebo konzervovanú tmavú fazuľu.
3. Orestujte nakrájanú cibuľu na rozpálenom oleji dozlatista. Pridajte cesnak, rascu a pikantnú omáčku podľa vlastného výberu. Sprudka všetko spolu opečte a stiahnite z ohňa.
4. V miske vymiešajte 2 veľké alebo 3 menšie vajíčka spolu s nastrúhaným sladkým zemiakom a strúhankou. K zmesi pridajte pripravenú fazuľu a tepelne upravenú cibuľu s cesnakom, rascou a pálivou omáčkou. Všetko spolu poriadne premiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením.
5. Hmotu rozdeľte na 8 rovnakých guličiek. Na plechu ich jemne roztlačte, aby z ich vznikli placky.
6. Pečte ich zhruba 8 až 10 minút dozlatista pri 180 °C. Môžete ich tiež grilovať 2 až 3 minútky z každej strany.
7. Podávajte teplé s čerstvým zeleninovým šalátom.
Nutričné hodnoty 1 placky:
- Energetická hodnota: 180 kalórií
- Bielkoviny: 9 g
- Sacharidy: 28 g
- Tuky: 4 g
- Vláknina: 6 g
- Cholesterol: 55 mg
Zdroj - Agentúra Bloomberg