Veľkonočné kraslice bez chémie majú svoje výhody. Nespôsobia šibačom alergiu a materiál na ich výrobu nájdete rovno v špajzi. Ak si chcete na vajíčku neskôr pochutnať, prírodné farby sú priam nevyhnutné, pretože počas varenia prenikajú látky cez škrupinku do bielka.
Základný postup
Najstaršou technikou je farbenie bez ornamentálnej výzdoby, pri ktorom získa vajíčko len jednu farbu. Varenie s cibuľovými šupkami poznajú asi všetci, lenže vyčarovať sa dá aj červený, zelený či dokonca modrý odtieň, stačí vytiahnuť z chladničky správnu surovinu.
Vajíčka najskôr dôkladne odmastíme. Spolu s vybranou potravinou povaríme vo vode približne dvadsať minút, stiahneme z plameňa a necháme odpočívať v odvare. Netreba sa ponáhľať, čím bude vajíčko vo vode dlhšie, tým bude farba sýtejšia. Intenzívnejší odtieň dosiahneme aj vtedy, ak do odvaru pridáme trochu octu. Prírodné farby sú matné, keď si prajeme lesklé kraslice, na záver potrieme vysušené vajíčko jemnou vrstvou kuchynského oleja.
Nadstavba
Láka vás pestrejšia výzdoba? Pripevnite k vajíčku drobné kvietky alebo štruktúrované lístky, povarte ich v gáze alebo nylonovej pančuche – na kraslici tak vzniknú nádherné vzory. Pomerne jednoduchá a efektná je i výzdoba batikovaním, pri ktorej sa kombinuje farbenie a voskovanie. Kraslicu najskôr zafarbíme svetlou farbou, po vysušení ozdobíme rozpusteným voskom zo sviečky.
Ak nám chýba zručnosť alebo pevná ruka, postačia aj jednoduché vzory, napríklad vlnovky alebo línie okolo obvodu vajíčka. Voskované vajíčka necháme bez varenia odstáť v tmavšej farbe a napokon vosk odstránime handričkou.
Vyfukovanie vajíčok
Klasické vyfukovanie ústami je pomerne únavné, ak chceme mať kraslíc viac, nezaškodí, ak vyskúšame zlepšovák. Do vajíčka urobíme ihlou malý otvor, ktorý zväčšíme guľatým pilníkom. Do dierky pichneme ihlu s natiahnutou striekačkou a do vajíčka postupne púšťame vzduch, ktorý vytlačí žĺtok aj bielok. Keď je kraslica prázdna, naberieme do striekačky vodu a vajíčko vypláchneme a rovnakým postupom tekutinu odstránime. Vajíčka necháme dokonale uschnúť v originálnom kartónovom obale alebo na papierových vreckovkách.
Ako vyčariť správny odtieň kraslice?
FARBA | SUROVINA |
Fialová | šupky z červenej cibule |
ibištekový čaj | |
červené víno | |
Modrá | červená kapusta (nakrájaná na kúsky) |
Zelená | špenátové listy, seno alebo mladá tráva |
tekutý chlorofil (zoženiete v lekárňach a predajniach so zdravou výživou) | |
Žltá | pomarančové alebo citrónové šupky |
šafran, kumín alebo kurkuma | |
kamilkový čaj | |
Hnedá | silná káva (aj instantná) |
čierny čaj | |
Oranžová | šupky zo žltej cibule |
mletá paprika | |
Ružová | repa |
zavárané brusnice alebo brusnicový džús | |
maliny | |
Červená | šupky z červenej cibule (vo veľkom množstve) |
zavárané višne | |
kôra zo slivkového dreva | |
džús z granátového jablka |