SME
reklama

Medvedí cesnak je najobľúbenejšia jarná bylinka s mnohorakým využitím

Do polievky, na nátierky či na cestoviny.

Medvedí cesnak má v kuchyni široké využitie.Medvedí cesnak má v kuchyni široké využitie. (Zdroj: Erika Farbiaková)

Lezú vám už po zime hore krkom zemiaky a kyslá kapusta? Vybehnite do lesa a nazbierajte si medvedí cesnak. Telo si po chladných a málo slnečných mesiacoch žiada pridať do jedálneho lístka niečo čerstvé, svieže a nabité vitamínmi.

Príroda nám práve v tomto období servíruje prvého posla jari – lístky „divého“ cesnaku začínajú vyrastať spod suchého lístia v tienistých lesoch či na vlhkých lúkach a vytvárajú súvislé zelené koberce.

Neklamným znakom jeho výskytu je prenikavá cesnaková vôňa. Tou sa treba riadiť, aby ste si ho nezmýlili s jedovatou jesienkou obyčajnou či konvalinkou.

 Čistič a životabudič

Ak ste na medvedí cesnak dostali chuť, poponáhľajte sa, konzumovať sa dá len obmedzený a pomerne krátky čas. Najlepšie chutia úplne mladé malé sýtozelené lístky. Rastlina rýchlo zakvitne drobnými bielymi kvietkami a následne jej nadzemná časť vyschne. Cibuľka prežije v zemi do ďalšieho roka, ale podobne ako pri cesnaku kuchynskom sa dá konzumovať. Akurát sa v lese ťažko hľadá.

Povráva sa, že prívlastok „medvedí“ získal divý cesnak od kráľa lesnej zveri. Po zimnom spánku vraj medvede vyhľadávali voňavé zelené lístky, aby si prečistili tráviacu sústavu a krv. Iná verzia pracuje s „medveďou silou“, ktorá sa dá vďaka konzumácii divokého cesnaku nadobudnúť.

Či už to bolo tak, alebo onak, medvedí cesnak má skutočne čistiace a podobne ako cesnak kuchynský aj antibakteriálne účinky. Podporuje trávenie, reguluje činnosť žalúdka a zmierňuje kŕče.

Ako ho využiť v kuchyni?

Ak ste si naordinovali jarnú očistnú kúru, určite siahnite aj po medveďom cesnaku. Priaznivý je aj jeho vplyv na cholesterol a reguláciu vysokého krvného tlaku. Vedci dokonca tvrdia, že v tomto ohľade si medvedí cesnak počína lepšie než jeho kuchynský brat.

V kuchyni má medvedí cesnak široké využitie, môžete ho pridať vari do každého jarného jedla. Vlastne hocikam, kde by ste použili kuchynský cesnak, cibuľku, pažítku, ale nahradiť môže i zelenú petržlenovú vňať na ozdobenie.

Keďže ide o aromatickú bylinu, narábajte s ňou opatrne. Ak je váš žalúdok citlivý na klasický cesnak, dajte si pozor aj na medvedí a večer ho už nekonzumujte. Medvedí cesnak je výborný aj do šalátov i cestovín alebo ho môžete pridať do tradičného francúzskeho koláča quiche. Na nasledujúcich riadkoch vám prinášame inšpiráciu, ako s ním naložiť v kuchyni.

Polievka

Polievka sa dá pripraviť samostatne z medvedieho cesnaku alebo v kombinácii so špenátom, brokolicou alebo mladými lístkami žihľavy. Na masle si orestujte najemno nasekanú cibuľku, pridajte medvedí cesnak, podlejte zeleninovým vývarom a povarte. Polievku rozmixujte, pridajte smotanu, podľa chuti soľ, čierne korenie, štipku muškátového orieška a ešte chvíľu povarte.

Ak chcete hustejšiu polievku, môžete na začiatok pridať jeden nakrájaný zemiak. Podávajte s opečeným chlebíkom, krutónmi alebo pošírovaným vajíčkom.

Nátierka

Vynikajúco chutí medvedí cesnak len tak nakrájaný na chlebe s maslom alebo v nátierke. Vymiešajte si 100 g smotanového syra Lučina s lyžicou zmäknutého masla, pridajte za hrsť nasekaných listov medvedieho cesnaku, soľ, čierne korenie a malú lyžičku dijonskej horčice a máte výbornú nátierku. Pre zmenu môžete Lučinu nahradiť bryndzou alebo k základnej pomazánke pridať uvarené vajíčko.

Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku

  • 200 g cestovín
  • 5-6 ks sušených paradajok v oleji

Na pesto:

  • 3 hrste listov medvedieho cesnaku
  • 1 hrsť kešu orieškov natural
  • 1 hrsť najemno strúhaného parmezánu + hobliny na ozdobenie
  • extra panenský olivový olej
  • čierne korenie
  • hrubozrnná soľ

1. Čerstvé listy medvedieho cesnaku preberte, odstopkujte, umyte a osušte (napríklad v odstredivke na šalát). Vložte ich do mixéra, pridajte kešu oriešky, olivový olej (asi 0,5 dl), štipku hrubozrnnej soli a čierneho korenia. Všetko poriadne rozmixujte. Na záver pridajte nastrúhaný parmezán a ešte raz premixujte. Ak sa vám zdá pesto príliš husté, pridajte olej.


2. Cestoviny dajte variť podľa návodu. Tesne pred ich dovarením si na panvici prehrejte trochu olivového oleja, pridajte sušené paradajky v oleji nakrájané na menšie kúsky a dve kopcovité lyžičky pesta z medvedieho cesnaku (na jednu porciu stačí jedna lyžička). Cestoviny zlejte a pridajte ich do panvice. Všetko poriadne premiešajte a servírujte posypané hoblinami parmezánu.


3. Zvyšok pesta preložte do menšieho pohára, vrch polejte vrstvou olivového oleja a uskladnite v chladničke. Vydržať by malo dva až tri mesiace.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  4. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  5. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  6. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  7. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  2. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  3. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  4. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  5. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  6. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  7. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 674
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 669
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 211
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 4 106
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 109
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 917
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 387
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 269
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Dieťa prevráti život naruby.


Odborníčka radí, ako na optimálny jedálniček.


Soňa Lehocká

Ekomóda je cestou budúcnosti.


Lucia Skladanová
Reďkovková polievka

Reďkovka zvýrazní šalát a nátierku, môžete ju aj upiecť.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 98 243
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 80 536
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 253
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 33 710
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 31 019
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 644
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 18 894
  8. Lucia Nicholsonová: List ministerke s hollywoodskym úsmevom 12 889
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťZatvoriť reklamu