• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • PIKNIK

    Bulgur vyzerá trochu ako ryža, no chutí skôr ako orechy

    Vydané 6. 12. 2013 o 19:00

    Pod exotickým názvom sa ukrýva predvarená a nalámaná celozrnná pšenica. Je bohatá na vitamíny.

    Ak ste boli na dovolenke v Turecku či v Libanone, alebo sa snažíte zdravšie stravovať, určite ste už natrafili na bulgur.

    U nás sa predáva najmä v špecializovaných bioobchodoch, no v arabskej, severoafrickej alebo indickej kuchyni patrí k bežným surovinám dennej spotreby.

    Pod exoticky znejúcim názvom sa ukrýva predvarená a nalámaná celozrnná pšenica. Vyzerá trochu ako ryža, no chutí skôr ako orechy.

    Dobre stráviteľný

    Bulgur vzniká tak, že pšeničné zrná sa najskôr vyperú, potom predvaria, usušia a nakoniec rozdrvia na menšie časti. Tie sa na sitách roztriedia podľa veľkosti a zabalia.

    Pri predváraní dochádza k čiastočnej premene škrobov v zrnách na jednoduché cukry, vďaka čomu je takto spracovaná pšenica pre ľudské telo lepšie stráviteľná. Navyše si zachová dôležité vitamíny, bielkoviny a vlákninu.

    Bulgur je bohatý na vitamíny A a B a minerály fosfor, železo, horčík a selén. V jedlách sa výborne dopĺňa so strukovinami a „zelenými“ zeleninami, ako sú brokolica, špargľa, špenát a rôzne čerstvé bylinky.

    Na tisíc spôsobov

    Spomínaný proces spracovania pšenice robí z bulguru jedlo, ktoré sa dá pripraviť veľmi rýchlo.

    Nemusí sa variť, stačí ho zaliať vriacou vodou v pomere 1 : 2. Obilnina vsiakne vodu a zmäkne dostatočne na to, aby sa mohla jesť.

    Tento spôsob prípravy použite, ak chystáte z bulguru šaláty alebo kaše a je vhodný skôr pre menšie alebo stredné veľkosti zrniek.

    Najznámejším šalátom z bulguru je tabbouleh pôvodom z Libanonu a Sýrie, ktorý sa v rôznych variáciách udomácnil v tradičnej kuchyni viacerých arabských krajín, Turecka či Cypru.

    K napučanému bulguru stačí pridať nasekanú petržlenovú vňať a mätu, na drobné kocky nakrájanú cibuľu a paradajky, dochutiť citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a čiernym korením.

    V každej krajine sa toto tradičné jedlo pripravuje inak, pridávajú sa rôzne iné suroviny, exotické druhy korenia a „tajné“ prísady. Recept na tabbouleh sa v rodinách dedí z generácie na generáciu.

    Ďalšou tradičnou je príprava bulguru na spôsob rizota, keď sa krátko osmaží na cibuľke, následne zalieva vývarom a varí.

    V závislosti od krajiny sa k bulguru pridávajú rôzne druhy korenia, sušené ovocie (hrozienka, brusnice a pod.), zelenina, ale aj mäso či ryby. Takto pripravované jedlá sú známe pod názvom pilaf alebo pilav a zvyknú sa robiť aj z rôznych druhov ryže.

    Ak chcete bulgur podávať ako prílohu, môžete ho krátko povariť a nechať dôjsť pod pokrievkou. Táto obilnina sa pridáva aj ako závarka do polievok, no môže sa použiť aj na prípravu dezertov.

    Staroveká pochúťka

    Spôsob spracovania pšenice na bulgur je starý tisícky rokov a pochádza z oblasti Stredozemného mora.

    Archeológovia odhadujú, že niečo podobné, čo dnes poznáme pod názvom bulgur, mohlo byť prvým spracovaným jedlom človeka.

    Odkazy v Biblii naznačujú, že namáčaním, sušením a lámaním si upravovali pšeničné zrná už 4000 rokov pred naším letopočtom v Babylone a neskôr aj v starovekom Egypte či v Ríme

    . Takto si pšenicu lepšie uchovali na zimu. A hoci je dnes príprava bulguru zmechanizovaná, základný princíp spracovania zostal rovnaký.

     

    Šalát z bulguru a granátového jablka

    • 200 g (alebo hrnček) bulguru
    • dvojnásobné množstvo vriacej vody
    • zrniečka z polovice granátového jablka
    • 100 g vlašských orechov
    • 50 g rukoly
    • 1 vetvička stopkového zeleru
    • 4 lyžice olivového oleja
    • 2 lyžice medu
    • 3 lyžice citrónovej šťavy
    • soľ, čierne korenie

    Postup:

    1. Bulgur nasypte do väčšej misky, zalejte mierne osolenou vriacou vodou, prikryte pokrievkou a nechajte odpočívať aspoň 30 minút, kým obilnina nevsiakne všetku vodu. Ak v miske zostane nejaká voda, zlejte ju a bulgur prevzdušnite vidličkou. Čas pučania závisí od veľkosti zŕn bulguru.
    2. Zatiaľ si rozohrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Vlašské orechy vysypte na plech a pečte 10 minút dozlata. Po vytiahnutí z rúry ich pošúchajte v utierke, aby z nich čiastočne zišla šupka, a nasekajte ich na väčšie kúsky. Vydlabte zrniečka z granátového jablka.
    3. Do vychladnutého bulguru pridajte zrniečka z granátového jablka, rukolu, orechy a na malé kocky nakrájaný stopkový zeler.
    4. Pripravte si dressing zmiešaním olivového oleja, medu, citrónovej šťavy, soli a korenia. Vylejte ho na šalát a všetko zľahka premiešajte. Podľa chuti môžete do šalátu pridať kozí syr, slaný syr feta alebo kuracie mäso.

    Erika Farbiaková | FOTO - Autorka, Fotolia

    Ďalšie novinky

    Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

    V novej piatkovej prílohe pre ženy budeme hovoriť o tom, akí sú Slováci. Usmievaví? Dobrosrdeční? Často sa mračíme, aj keď dôvodov na úsmev je veľa.

    Viete správne nakupovať na internete?

    Kto z vás do bodky číta všeobecné obchodné podmienky, nech prvý stlačí Enter.

    Hlavné správy

    ZAHRANIČIE

    Spoplatnený obsahNa východe Ukrajiny prišli o všetko, teraz sa musí ukázať západ

    Napriek posilnenej mobilizácií majú regióny ukázať vzájomnú solidaritu.

    KOMENTARE.SME.SK

    Cynická obluda: Ďalší šokujúci vývoj

    Matovič ukázal ďalšiu dobre stráženú nahrávku.

    KOMENTARE.SME.SK

    Spoplatnený obsahProcházka je väčší amatér, ako sa zdalo

    Procházka nie je žiadne politické neviniatko a pláva na rovnakej lodi ako Matovič.

    SPORT.SME.SK

    Spoplatnený obsahDane v Monaku sú špecialitou tenistov z Východu

    Zdaniť peniaze zarobené na turnajoch tenisti zo západnej Európy nezvyknú. Prinútili ich.