SME
reklama

Bulgur vyzerá trochu ako ryža, no chutí skôr ako orechy

Pod exotickým názvom sa ukrýva predvarená a nalámaná celozrnná pšenica. Je bohatá na vitamíny.

Ak ste boli na dovolenke v Turecku či v Libanone, alebo sa snažíte zdravšie stravovať, určite ste už natrafili na bulgur.

U nás sa predáva najmä v špecializovaných bioobchodoch, no v arabskej, severoafrickej alebo indickej kuchyni patrí k bežným surovinám dennej spotreby.

Pod exoticky znejúcim názvom sa ukrýva predvarená a nalámaná celozrnná pšenica. Vyzerá trochu ako ryža, no chutí skôr ako orechy.

Dobre stráviteľný

Bulgur vzniká tak, že pšeničné zrná sa najskôr vyperú, potom predvaria, usušia a nakoniec rozdrvia na menšie časti. Tie sa na sitách roztriedia podľa veľkosti a zabalia.

Pri predváraní dochádza k čiastočnej premene škrobov v zrnách na jednoduché cukry, vďaka čomu je takto spracovaná pšenica pre ľudské telo lepšie stráviteľná. Navyše si zachová dôležité vitamíny, bielkoviny a vlákninu.

Bulgur je bohatý na vitamíny A a B a minerály fosfor, železo, horčík a selén. V jedlách sa výborne dopĺňa so strukovinami a „zelenými“ zeleninami, ako sú brokolica, špargľa, špenát a rôzne čerstvé bylinky.

Na tisíc spôsobov

Spomínaný proces spracovania pšenice robí z bulguru jedlo, ktoré sa dá pripraviť veľmi rýchlo.

Nemusí sa variť, stačí ho zaliať vriacou vodou v pomere 1 : 2. Obilnina vsiakne vodu a zmäkne dostatočne na to, aby sa mohla jesť.

Tento spôsob prípravy použite, ak chystáte z bulguru šaláty alebo kaše a je vhodný skôr pre menšie alebo stredné veľkosti zrniek.

Najznámejším šalátom z bulguru je tabbouleh pôvodom z Libanonu a Sýrie, ktorý sa v rôznych variáciách udomácnil v tradičnej kuchyni viacerých arabských krajín, Turecka či Cypru.

K napučanému bulguru stačí pridať nasekanú petržlenovú vňať a mätu, na drobné kocky nakrájanú cibuľu a paradajky, dochutiť citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a čiernym korením.

V každej krajine sa toto tradičné jedlo pripravuje inak, pridávajú sa rôzne iné suroviny, exotické druhy korenia a „tajné“ prísady. Recept na tabbouleh sa v rodinách dedí z generácie na generáciu.

Ďalšou tradičnou je príprava bulguru na spôsob rizota, keď sa krátko osmaží na cibuľke, následne zalieva vývarom a varí.

V závislosti od krajiny sa k bulguru pridávajú rôzne druhy korenia, sušené ovocie (hrozienka, brusnice a pod.), zelenina, ale aj mäso či ryby. Takto pripravované jedlá sú známe pod názvom pilaf alebo pilav a zvyknú sa robiť aj z rôznych druhov ryže.

Ak chcete bulgur podávať ako prílohu, môžete ho krátko povariť a nechať dôjsť pod pokrievkou. Táto obilnina sa pridáva aj ako závarka do polievok, no môže sa použiť aj na prípravu dezertov.

Staroveká pochúťka

Spôsob spracovania pšenice na bulgur je starý tisícky rokov a pochádza z oblasti Stredozemného mora.

Archeológovia odhadujú, že niečo podobné, čo dnes poznáme pod názvom bulgur, mohlo byť prvým spracovaným jedlom človeka.

Odkazy v Biblii naznačujú, že namáčaním, sušením a lámaním si upravovali pšeničné zrná už 4000 rokov pred naším letopočtom v Babylone a neskôr aj v starovekom Egypte či v Ríme

. Takto si pšenicu lepšie uchovali na zimu. A hoci je dnes príprava bulguru zmechanizovaná, základný princíp spracovania zostal rovnaký.

Šalát z bulguru a granátového jablka

  • 200 g (alebo hrnček) bulguru
  • dvojnásobné množstvo vriacej vody
  • zrniečka z polovice granátového jablka
  • 100 g vlašských orechov
  • 50 g rukoly
  • 1 vetvička stopkového zeleru
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice medu
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • soľ, čierne korenie

Postup:

1. Bulgur nasypte do väčšej misky, zalejte mierne osolenou vriacou vodou, prikryte pokrievkou a nechajte odpočívať aspoň 30 minút, kým obilnina nevsiakne všetku vodu. Ak v miske zostane nejaká voda, zlejte ju a bulgur prevzdušnite vidličkou. Čas pučania závisí od veľkosti zŕn bulguru.
2. Zatiaľ si rozohrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Vlašské orechy vysypte na plech a pečte 10 minút dozlata. Po vytiahnutí z rúry ich pošúchajte v utierke, aby z nich čiastočne zišla šupka, a nasekajte ich na väčšie kúsky. Vydlabte zrniečka z granátového jablka.
3. Do vychladnutého bulguru pridajte zrniečka z granátového jablka, rukolu, orechy a na malé kocky nakrájaný stopkový zeler.
4. Pripravte si dressing zmiešaním olivového oleja, medu, citrónovej šťavy, soli a korenia. Vylejte ho na šalát a všetko zľahka premiešajte. Podľa chuti môžete do šalátu pridať kozí syr, slaný syr feta alebo kuracie mäso.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 706
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 598
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 533
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 811
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 013
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 968
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 641
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 6 505
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 761
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 520
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 384
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 256
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 373
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 348
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 128
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 424
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu