• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • PIKNIK

    Bulgur vyzerá trochu ako ryža, no chutí skôr ako orechy

    Vydané 6. 12. 2013 o 19:00 Autor: Erika Farbiaková | FOTO - Autorka, Fotolia

    Pod exotickým názvom sa ukrýva predvarená a nalámaná celozrnná pšenica. Je bohatá na vitamíny.

    Ak ste boli na dovolenke v Turecku či v Libanone, alebo sa snažíte zdravšie stravovať, určite ste už natrafili na bulgur.

    U nás sa predáva najmä v špecializovaných bioobchodoch, no v arabskej, severoafrickej alebo indickej kuchyni patrí k bežným surovinám dennej spotreby.

    Pod exoticky znejúcim názvom sa ukrýva predvarená a nalámaná celozrnná pšenica. Vyzerá trochu ako ryža, no chutí skôr ako orechy.

    Dobre stráviteľný

    Bulgur vzniká tak, že pšeničné zrná sa najskôr vyperú, potom predvaria, usušia a nakoniec rozdrvia na menšie časti. Tie sa na sitách roztriedia podľa veľkosti a zabalia.

    Pri predváraní dochádza k čiastočnej premene škrobov v zrnách na jednoduché cukry, vďaka čomu je takto spracovaná pšenica pre ľudské telo lepšie stráviteľná. Navyše si zachová dôležité vitamíny, bielkoviny a vlákninu.

    Bulgur je bohatý na vitamíny A a B a minerály fosfor, železo, horčík a selén. V jedlách sa výborne dopĺňa so strukovinami a „zelenými“ zeleninami, ako sú brokolica, špargľa, špenát a rôzne čerstvé bylinky.

    Na tisíc spôsobov

    Spomínaný proces spracovania pšenice robí z bulguru jedlo, ktoré sa dá pripraviť veľmi rýchlo.

    Nemusí sa variť, stačí ho zaliať vriacou vodou v pomere 1 : 2. Obilnina vsiakne vodu a zmäkne dostatočne na to, aby sa mohla jesť.

    Tento spôsob prípravy použite, ak chystáte z bulguru šaláty alebo kaše a je vhodný skôr pre menšie alebo stredné veľkosti zrniek.

    Najznámejším šalátom z bulguru je tabbouleh pôvodom z Libanonu a Sýrie, ktorý sa v rôznych variáciách udomácnil v tradičnej kuchyni viacerých arabských krajín, Turecka či Cypru.

    K napučanému bulguru stačí pridať nasekanú petržlenovú vňať a mätu, na drobné kocky nakrájanú cibuľu a paradajky, dochutiť citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a čiernym korením.

    V každej krajine sa toto tradičné jedlo pripravuje inak, pridávajú sa rôzne iné suroviny, exotické druhy korenia a „tajné“ prísady. Recept na tabbouleh sa v rodinách dedí z generácie na generáciu.

    Ďalšou tradičnou je príprava bulguru na spôsob rizota, keď sa krátko osmaží na cibuľke, následne zalieva vývarom a varí.

    V závislosti od krajiny sa k bulguru pridávajú rôzne druhy korenia, sušené ovocie (hrozienka, brusnice a pod.), zelenina, ale aj mäso či ryby. Takto pripravované jedlá sú známe pod názvom pilaf alebo pilav a zvyknú sa robiť aj z rôznych druhov ryže.

    Ak chcete bulgur podávať ako prílohu, môžete ho krátko povariť a nechať dôjsť pod pokrievkou. Táto obilnina sa pridáva aj ako závarka do polievok, no môže sa použiť aj na prípravu dezertov.

    Staroveká pochúťka

    Spôsob spracovania pšenice na bulgur je starý tisícky rokov a pochádza z oblasti Stredozemného mora.

    Archeológovia odhadujú, že niečo podobné, čo dnes poznáme pod názvom bulgur, mohlo byť prvým spracovaným jedlom človeka.

    Odkazy v Biblii naznačujú, že namáčaním, sušením a lámaním si upravovali pšeničné zrná už 4000 rokov pred naším letopočtom v Babylone a neskôr aj v starovekom Egypte či v Ríme

    . Takto si pšenicu lepšie uchovali na zimu. A hoci je dnes príprava bulguru zmechanizovaná, základný princíp spracovania zostal rovnaký.

     

    Šalát z bulguru a granátového jablka

    • 200 g (alebo hrnček) bulguru
    • dvojnásobné množstvo vriacej vody
    • zrniečka z polovice granátového jablka
    • 100 g vlašských orechov
    • 50 g rukoly
    • 1 vetvička stopkového zeleru
    • 4 lyžice olivového oleja
    • 2 lyžice medu
    • 3 lyžice citrónovej šťavy
    • soľ, čierne korenie

    Postup:

    1. Bulgur nasypte do väčšej misky, zalejte mierne osolenou vriacou vodou, prikryte pokrievkou a nechajte odpočívať aspoň 30 minút, kým obilnina nevsiakne všetku vodu. Ak v miske zostane nejaká voda, zlejte ju a bulgur prevzdušnite vidličkou. Čas pučania závisí od veľkosti zŕn bulguru.
    2. Zatiaľ si rozohrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Vlašské orechy vysypte na plech a pečte 10 minút dozlata. Po vytiahnutí z rúry ich pošúchajte v utierke, aby z nich čiastočne zišla šupka, a nasekajte ich na väčšie kúsky. Vydlabte zrniečka z granátového jablka.
    3. Do vychladnutého bulguru pridajte zrniečka z granátového jablka, rukolu, orechy a na malé kocky nakrájaný stopkový zeler.
    4. Pripravte si dressing zmiešaním olivového oleja, medu, citrónovej šťavy, soli a korenia. Vylejte ho na šalát a všetko zľahka premiešajte. Podľa chuti môžete do šalátu pridať kozí syr, slaný syr feta alebo kuracie mäso.

    Ďalšie novinky

    Nakupujte so zľavami

    Neviete sa rozhodnúť čím potešiť blízkych na Vianoce? Využite výhodné zľavy na zena.sme.sk a obdarujte rodinu a priateľov.

    Rozdávame vianočnú nádielku, veľká vianočná súťaž má výhercov!

    Ceny v hodnote viac ako 1300 eur sú rozdané. Ste medzi výhercami?

    Hlavné správy

    AKTUALIZOVANÉ 20:20

    Barack Obama: Na útok Severnej Kórey odpovieme a odpovieme primerane

    Americká FBI potvrdila prvé dohady. Za útokom na filmovú spoločnosť Sony Pictures má byť Severná Kórea.

    BYSTRICA.SME.SK

    Spoplatnený obsahKotleba: Zamestnanci mi posielajú dary, nemám dôvod ich odmietnuť

    Župan Banskobystrického samosprávneho kraja prišiel o 170-tisíc na právne služby, rozpočet mu škrtli poslanci.

    KOMENTARE.SME.SK

    Cynická obluda: Staré vykopávky

    Vykopávky je najlepšie garážovať. Lacné vtipy na úrovni ich autora.

    KOMENTARE.SME.SK

    Spoplatnený obsah2014: Rok, keď Slovensko prišlo o dôveryhodnosť

    Robert Fico počas tohto roka demontoval 20-ročný zahraničnopolitický konsenzus.