SME
reklama

Trochu iný hummus

Cícerová pasta je výborným pohostením na oslavu či na piknik.

Neochutnáte hummus? V slovenčine to znie dosť divne, no týmto zdanlivo „hanlivým“ názvom sa v arabčine označuje cícer. Rovnaké meno dostala aj pochúťka pripravená z tejto suroviny – studená cícerová pasta alebo nátierka.

Na oslavu i piknik

Prvé zmienky o cíceri pochádzajú z Blízkeho východu a v arabskej kuchyni patrí dodnes medzi nenahraditeľné suroviny. Úplná klasika je hummus, ktorého základom je nahladko roztlačený alebo rozmixovaný uvarený cícer dochutený sezamovou pastou Tahini a trochou citrónovej šťavy. Takýto hummus sa môže ďalej dochucovať – napríklad cesnakom, koriandrom, karí korením, rascou, čili, ale aj cviklou.

Hummusové variácie sú výborným pohostením na párty či piknik. Môžete ich podávať s arabským pita chlebom alebo s tyčinkami z čerstvej mrkvy, uhorky, alebo stonkového zeleru. Je výborný aj ako základ do sendvičov či wrapov v kombinácii so zeleninou, avokádom, ale napríklad aj s tuniakom. Ak vám hotový hummus zostane, v chladničke vydrží aj dva týždne.

Nadúva menej

Cícer patrí k najlepšie stráviteľným strukovinám. To znamená, že ak sa správne pripraví, až tak nenadúva. Látok spôsobujúcich plynatosť sa zbavuje namáčaním, klíčením a tepelným spracovaním. Podobne ako iné strukoviny sušený cícer treba namočiť na noc do studenej vody, aby napučal. Pred varením treba vodu, v ktorej sa namáčal, zliať a cícer ešte raz premyť. V čerstvej neosolenej vode sa varí domäkka 1,5 až 2 hodiny. Urýchliť si to môžete v tlakovom hrnci, alebo ak si kúpite už uvarený a zakonzervovaný cícer v pohári alebo v plechovke. Aj ten nezabudnite pred použitím scediť, prepláchnuť čistou vodou a odstrániť prebytočné šupky.

Uvarený cícer sa hodí do nátierok, ale aj do šalátov či ako príloha k mäsu. Dá sa z neho pripraviť aj výborná polievka alebo jedlá „z jedného hrnca“. Je tiež základom ďalšej pochúťky arabskej kuchyne – vysmážaných cícerových guľôčok známych pod názvom falafel.

Zasýti aj počas pôstu

Strukovina, ktorej sa ľudovo hovorí aj rímsky hrach, sa využívala v minulosti aj v slovenskej kuchyni. Najmä v pôstnych obdobiach, keď sa varili strukovinové kaše a husté polievky, alebo sa nimi nahrádzal nedostatok mäsa. Cícer dokáže vďaka vysokému obsahu vlákniny, bielkovín a škrobu dostatočne zasýtiť, no patrí k potravinám s nižším glykemickým indexom. Je bohatým zdrojom vápnika, železa a vitamínu B15 známeho ako kyselina pangamová alebo antistresový vitamín. Pôsobí priaznivo na znižovanie cholesterolu v krvi, a teda pomáha znižovať riziko srdcovocievnych chorôb.

Domáci hummus

  • 400 g zaváraného cíceru
  • 1 menší strúčik cesnaku
  • 1 lyžica Tahini (kúpite v bioobchodoch)
  • kôra a šťava z polovice citróna
  • soľ, korenie
  • olivový olej

Postup:
1. Konzervovaný cícer zlejte do sitka, prepláchnite studenou vodou a nechajte odkvapkať. Nasypte ho do mixéra a rozmixujte na hladkú pastu.
2. Ak máte čas, pripravte si pečený cesnak. Celú hlavičku cesnaku prekrojte na polovice, dajte na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a pečte asi pol hodiny pri teplote 180 stupňov Celzia. Keď cesnak vychladne, vytlačte pastu zo strúčikov. Pečený cesnak sa do hummusu hodí viac a jeho chuť nie je až taká prenikavá ako čerstvo pretlačeného. Použiť môžete aj jeden strúčik čerstvého cesnaku.
3. K rozmixovanému cíceru pridajte cesnak, kôru a šťavu z polovice citróna, dochuťte soľou, korením a pred podávaním pokvapkajte olivovým olejom.
4. Podávajte s pita chlebom a na hrubšie plátky nakrájanou mrkvou, uhorkou, jarnou cibuľkou a reďkovkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 740
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 553
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 069
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 902
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 617
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 9 675
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 104
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 099
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 47 298
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 686
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 496
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant 11 164
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 432
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 399
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 7 387
  8. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 7 153
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu