SME
reklama

Varíme s veľvyslancom: Pomalé a tradičné varenie Indonézie

Vo svete, kde dominuje rýchle občerstvenie, je pomalé varenie viac než len metódou prípravy jedál, ktorá zintenzívňuje chute a vône pokrmu. V domovine Djumantora Purwokoputra Purba, indonézskeho veľvyslanca na Slovensku, je to tradícia s hlbokými historic

(Zdroj: Slovak Spectator)

„Na prípravu rendangu - korenistého jedla z mäsa používame viac než 20 druhov korenia, a potom ho pomaly varíme niekoľko hodín, alebo dokonca dní, aby získalo arómu a zmäklo,“ vysvetľoval Rajendra Thalib, uznávaný indonézsky šéfkuchár, ktorý pricestoval do Bratislavy na pozvanie tunajšieho indonézskeho veľvyslanectva, pričom sa podelil o tajomstvá jedla, ktoré si získalo celosvetovú popularitu.

Podľa Thaliba vybrala anketa CN International rendang – pokrm z oblasti Sumatry – pred pár rokmi ako jedno z najobľúbenejších jedál na svete. Djumantoro Purbo si však zvolil pre program Varíme s veľvyslancom iné recepty, aby ukázal bohatstvo kuchyne jeho vlasti. Ukázal nám, ako sa pripravuje gado-gado - šalát z varenej zeleniny poliatej hustou arašidovou omáčkou a pepes - grilovaná ryba obalená v banánových listoch.

Djumantoro Purbo vysvetlil, že gado-gado, čo doslova znamená zmes-zmes, možno servírovať ako predjedlo alebo ako hlavný chod s ryžou. Je všeobecne známe po celej Indonézii, hoci názov sa mení v závislosti od miesta, kde sa pripravuje a od intenzity použitých korenín: „Gado-gado je slovo, ktoré sme si požičali z Džakarty – mesta, kde som vyrastal. Na východe alebo západe Jávy ho voláme lotek a na strednej Jáve mu hovoríme pecel.“

„Prečo je taký obľúbený?“, spýtal sa Djumantoro Purbo a vzápätí si sám odpovedal: „Lebo si ho môžete dať pri prechádzke mestom, v stánkoch a dokonca aj v päťhviezdičkových hoteloch – nielen v Indonézii, ale aj v susedných štátoch.“

Veľvyslanec tiež vysvetlil, že je nemožné určiť len jedno národné jedlo pre celú Indonéziu, pretože majú množstvo ostrovov, navyše o pestrosť kuchyne sa postarali aj prisťahovalci z početných krajín.

Thalib povedal, že na Sumatre je silný vplyv Indie a Stredného Východu, zatiaľ čo na Jáve je zjavný čínsky vplyv. Dodal, že práve preto „zistíte, že na Sumatre väčšina jedál obsahuje lístky kari a veľa kokosového mlieka.“

Čerstvé prísady sú prevažujúcou črtou jávskej kuchyne: na Jáve človek nájde veľa čerstvej soli a sladkovodných rýb. Thalib dáva ako jeden z príkladov pepes, jedlo pozostávajúce z ryby zmiešanej s koreninami a čerstvou zeleninou a zabalenej do banánových listov. Pepes sa tiež pripravuje metódou pomalého varenia na grile nad dreveným uhlím alebo kokosovými škrupinami.

Pri pomalom varení je dôležité, aby mäso nasiaklo všetkými ostatnými ingredienciami, a tak si zachovalo výživovú hodnotu a rozšírilo chute a vône, zdôraznil veľvyslanec a jeho hosť, ktorí debatovali o tejto metóde varenia.

Hoci Indonézanov ovplyvnilo prudké rozšírenie reťazcov s rýchlymi jedlami v 80. a 90. rokoch minulého storočia, podľa indonézskeho veľvyslanca dnes mnohí ľudia nanovo objavujú tradičnú kuchyňu. „Mladšia generácia teraz oceňuje indonézsku kuchyňu viac ako predtým,“ dodal.

Na otázku o svojom prvom pozoruhodnom zážitku so slovenskou kuchyňou si veľvyslanec spomenul, že to bolo v Slovenskom Grobe, dedine známej svojimi tradičnými husacími špecialitami, podávanými s kyslou kapustou a zemiakovými lokšami.

„Toto v Indonézii nenájdem,“ skonštatoval Djumantoro Purbo a dodal, že to bolo preňho čosi nové. „Ale prosím, na halušky sa ma nepýtajte.“

Gado-gado (Indonézsky zeleninový šalát s arašidovou omáčkou)

salat.jpg
Prísady:

  • 1 natenko nakrájaná čerstvá uhorka
  • 2 kúsky opraženého tofu
  • 1 vajíčko - uvarené natvrdo a nakrájané na štvrťky

Na blanšírovanú zeleninu:

  • 1 šálku zelenej fazuľky nakrájanej na kúsky dlhé 4cm
  • 1 šálku potrhanej kapusty
  • 1 šálku mungo klíčkov
  • 2 malé plody chayote nakrájané na mesiačiky
  • 1 šálka vodného špenátu
  • 1 šálka čínskeho špenátu
  • 1 šálka sladkej kukurice.

Omáčka:

  • podrvené opražené arašidy
  • thajské čili
  • asta zo sušených garnátov (terasi)
  • palmový cukor
  • soľ
  • tamarind
  • cesnak
  • voda

Na ozdobenie:

  • opražené šalotky
  • garnátové sušienky
  • emping (čipsy gnetum gnemon, nazývané po indonézsky „Melinjo“)
  • 1 stredne veľký zemiak dusený v pare, pokrájaný na kúsky

Blanšírujte a sceďte čínsky špenát, vodný špenát, zelenú fazuľku, mungo klíčky, kapustu a nakrájanú uhorku; povarte 20-30 minút. Rozdrvte prísady na omáčku v mažiari tĺčikom dohladka; pridajte polievkovú lyžicu soli, dve kávové lyžičky pasty zo sušených garnátov, tri thajské čili papričky a ¼ šálky palmového cukru; pridajte šálku najemno podrvených pražených arašidov (alebo šálku arašidového masla) a ešte trochu podrvte, aby sa prísady dobre nepremiešali. V malej miske zmiešajte polievkovú lyžicu (asi 20 g) tamarindu s ¼ šálky horúcej vody. Pridajte šťavu do omáčky, potom vmiešajte pol šálky vody a dobre premiešajte. Dajte zeleninu na servírovací tanier a nalejte navrch omáčku, alebo môžete zmiešať všetku zeleninu s omáčkou v mažiari ešte pred podávaním. Pridajte navrch vajíčko natvrdo a ozdobte opraženými šalotkami, garnátovými sušienkami a empingom. Servírujte s lontongom (ryžovým koláčom pripravovaným na pare).

Pepes (grilovaná ryba obalená v banánových listoch)

ryba.jpg
Prísady:

  • ostriež baramundi

Zmes zeleniny:

  • 250 g listov Melinjo
  • 150 g dlhej fazule (yardlong bean) nakrájanej na dĺžku 3 cm
  • 200 g baby kukurice
  • 100 g nakrájaného zeleného čili
  • 150 g nakrájaných zelených paradajok
  • 150 g nakrájanej šalotky
  • 100 g nakrájanej citronely (citrónovej trávy)
  • 75 g tamarindovej vody
  • 3 g soli
  • 15 g cukru
  • 30 g kuracieho prášku
  • 2 g bieleho korenia

Marinujte rybu v soli a tamarindovej vode. Zmiešajte všetku nakrájanú zeleninu a prísady v mise, kým nezmäknú; potrite rybu zeleninou a zabaľte do banánového listu a alobalu. Grilujte pri 160 °C asi 40 minút. (Pepes je forma grilovania, pri ktorej sa prísady zabalia do banánových listov a grilujú ako balíčky domäkka. Možno použiť buď sladkovodnú alebo morskú rybu.)

Autor: Slovak Spectator

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  2. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  2. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  3. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  6. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  7. Každým dňom krajší! Nový Kynek je miestom, kde chcete bývať
  8. Predajte starý byt bez provízie realitke a bývajte v novostavbe
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 733
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 326
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 426
  4. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 4 329
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 4 037
  6. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 3 910
  7. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 3 629
  8. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 532
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Ak by prešiel Tarabov ústavný návrh, hrozí, že prídeme o deväťdesiatpäť percent medveďov, hovorí expert.


Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Do vynesenia rozsudku ostáva už len záverečná reč Kováčika.


Nataša Holinová

Človek lezie medveďom do brlohov a potom chce uzákoniť zabíjanie.


Obchodný dom Javor v Tatranskej Lomnici.

Obchodný dom Javor čaká na nové využitie.


reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 108 748
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 698
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 461
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 051
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 074
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 620
  7. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 14 602
  8. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 251
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťZatvoriť reklamu