Banánovo-orechový koláč
Suroviny na viac porcií
- 2-3 zrelé banány
- 4 vajíčka
- 170 g hnedého cukru
- 150 ml oleja
- 190 ml mlieka
- 450 g polohrubej múky
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 100 nasekaných orechov (lieskovce, mandle, vlašské...)
- Tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy
Banány ošúpte a dôkladne roztlačte vidličkou. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Vajíčka rozdeľte a z bielkov ušľahajte tuhý sneh, žĺtky vyšľahajte s hnedým cukrom do penista, primiešajte olej, mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva, roztlačené banány, nasekané orechy a nakoniec sneh z bielkov. Cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej štvorcovej tortovej formy alebo na malý hlboký plech. Pečte približne 45 minút. Hotový koláč poprášte práškovým cukrom, polejte čokoládou alebo potrite šľahačkou či tvarohovo-smotanovým krémom.
Tip: Čím sú banány prezretejšie, tým je koláč sladší. Namiesto orechov môžete použiť aj čokoládové vločky. Koláč vynikne aj v podobe bábovky.
Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk