Zeleninová frittata s ricottou
Suroviny na 4 porcie
- 500 g cukety
- 3 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 130 g zeleného hrášku
- 6 veľkých vajíčok
- soľ
- mleté čierne korenie
- hrsť nasekanej mäty
- 150g syra ricotta
Cukety umyte a nahrubo nastrúhajte. Na panvici rozohrejte olej a vyžmýkanú cuketu spolu s nasekaným cesnakom opekajte niekoľko minút. Keď cuketa zmäkne, pridajte k nej rozmrazený hrášok a premiešajte. Medzitým rozmiešajte vajíčka spolu so soľou, korením a nasekanou mätou. Zeleninu rovnomerne rozmiestnite po panvici a zalejte vajíčkami. Pomaly pečte. Keď sú vajíčka čiastočne zatiahnuté, rovnomerne rozmrvte v prstoch ricottu po celej omelete. Pomaly dopečte, podľa chuti a potreby otočte a dopečte z druhej strany. Servírujte s čerstvým pečivom.
Tip: Pravá talianska frittata sa pripravuje v celokovovej panvici a namiesto otáčania sa vrchná strana zapeká pod grilom alebo aspoň v rozpálenej rúre. Namiesto cukety a hrášku sa tradične na Veľkú Noc používajú do omelety či praženice umyté, nasekané a sparené prvé výhonky mladej žihľavy .
Hrášková polievka s mätou
Suroviny na 4 porcie
- 1 väčší zemiak
- 2-3 jarné cibuľky
- 900 ml zeleninového vývaru
- strúčik cesnaku
- 800 g zeleného hrášku
- 4 PL nasekanej čerstvej mäty
- 1 PL citrónovej alebo limetovej šťavy
- Soľ
- mleté čierne korenie
- 1 ČL kryštálového cukru
- kyslá smotana na dozdobenie
Očistený zemiak pokrájajte na menšie kocky, umyté cibuľky na kolieska a všetko dajte variť do zeleninového vývaru spolu so strúčkom cesnaku asi na 15 minút. Z hrášku odoberte asi 3 PL a odložte ho bokom. Zvyšný hrášok pridajte do polievky a krátko povarte. Nakoniec do polievky primiešajte polovicu nasekanej mäty, citrónovú šťavu, soľ, korenie, cukor podľa chuti a polievku rozmixujte do hladka. Odobraté tri lyžice hrášku vhoďte na minútu do vriacej vody, sceďte prudko schlaďte. Týmto blanšírovaným hráškom dozdobte naservírovanú polievku spolu s nasekanou mätou a kyslou smotanou.
Tip: V tomto období budete variť polievku z mrazeného hrášku. V lete si však nenechajte ujsť jej studenú osviežujúcu verziu z čerstvo vylúskaného hrášku. Využiť môžete aj mladé neprezreté strúčky alebo sladký cukrový hrášok.
Jarný šalát zo skorých zemiakov
Suroviny na 4 porcie
- 1,5 kg jarných zemiakov
- 2 PL balzamikového octu
- 2 PL francúzskej horčice
- soľ
- mleté čierne korenie
- 4 PL olivového oleja
- hrsť špenátových listov
- hrsť rukoly
- nasekaná pažítka
- žerucha, tymian, kôpor
Nové zemiaky umyte a dajte variť do slanej vody. Dajte pozor, aby sa nerozvarili. Po vychladnutí ich rozkrájajte na kolieska. Medzitým vo väčšej šalátovej miske zmiešajte balzamikový ocot, horčicu, soľ, korenie a tenkým prúdom prišľahávajte olivový olej. Jemne primiešajte kolieska zemiakov a nakoniec umyté a odkvapkané listy špenátu a rukoly, nasekanú pažítku, dochuťte soľou a korením a jednotlivé porcie servírujte podľa chuti dozdobené korenistou žeruchou, lístkami tymianu alebo nasekaným kôprom. K šalátu môžete servírovať biely jogurt a plátky údeného lososa alebo šunky.
Tip: V zahraničí dostanete takýto šalát pripravený zásadne z lístkov vodnej žeruchy. V našich zemepisných podmienkach však musíme byť odkázaní na chuťové experimentovanie. Nebojte sa preto siahnuť aj po iných listoch drobného zeleného a červeného šalátu alebo čakanky.
Toasty s nátierkou z hrášku a fety
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 150-200 g zeleného hrášku
- 1 strúčik cesnaku
- ciabatta
- 2 PL nasekaného kôpru
- 4 PL olivového oleja
- PL citrónovej šťavy
- soľ
- mleté čierne korenie
- 250 g syra feta
Čerstvý alebo mrazený hrášok vhoďte do hrnca s vodou, priveďte k varu, varte asi 3 minúty a následne sceďte a schlaďte v studenej vode. Schladený ho nechajte na sitku odkvapkať. V mažiari alebo v robote so sekacími nožmi rozdrvte cesnak, kôpor, 2 PL olivového oleja, citrónovú šťavu, pridajte soľ, korenie, fetu a nakoniec hrášok. Hrášok sekajte iba niekoľkými rýchlymi impulzmi, aby ste ho nerozmixovali príliš najemno. Nátierku nechajte chvíľu postáť a potom podľa chuti dochuťte. Medzitým nakrájajte ciabattu alebo bagetu na 1 cm hrubé plátky, potrite ju zvyšným olejom a uložte na plech a zapečte v rúre, pod grilom alebo na grilovacej panvici do chrumkava.
Zeleninový šalát s mozzarellou
Suroviny na 4 porcie
- 300g zeleného hrášku alebo zelených fazuľových strukov
- 5 PL olivového oleja
- soľ
- 1 strúčik cesnaku
- šťava z 1 citróna
- mleté čierne korenie
- 500 g mozzarelly
- 150 g listov baby šalátu (môžete použiť aj medvedí cesnak)
- bylinky podľa chuti
Hrášok alebo strúčky krátko povarte v osolenej vode. Po scedené schlaďte, nechajte odkvapkať a jemne nasekajte v robote spolu s lyžicou oleja a štipkou soli. Prelisovaný cesnak zmiešajte s olejom, citrónovou šťavou a korením. Zálievku odložte do chladničky. Medzitým pokrájajte na plátky mozzarellu a umyte a osušte listy šalátu a byliniek. Servírujte plátky mozzarelly s kôpkou hrášku, dozdobené šalátom a bylinkami pokvapkané zálievkou, spolu s čerstvým alebo opekaným pečivom.
Tip: Šalát je vhodný ako predjedlo. Ak sa rozhodnete servírovať ho ako hlavný chod, smelo ho obohaťte o reďkovku, blanšírovanú cviklu alebo špargľu, plátky šunky alebo varené vajíčko.
Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk
Autor: mag