Domáca „bylinkárnička“
Bylinkárka Anna Kopáčová odporúča zasadiť si do črepníka napríklad kapucínku, čo je pekná okrasná a zároveň liečivá rastlinka, ďalej si môžeme vypestovať vlastnú medovku, rozmarín, oregano, ligurček, mätu piepornú, pažítku či bazalku.
„Keď máme kúsok záhradky, okrem spomínaných byliniek si môžeme zasadiť aj nechtík lekársky, hluchavku bielu, zádušník, prvosienku, skorocel, rebríček, púpavu alebo žihľavu,“ tvrdí Anna Kopáčová.
Ak náhodou nemáme možnosť alebo čas na pestovanie, prípadne zbieranie v prírode, vždy môžeme zbehnúť do lekárne. S výberom tých správnych byliniek nám najlepšie poradí lekár alebo skúsený bylinkár.
Ako ich skladovať
Sušené bylinky uschováme na suchom a vetrateľnom mieste, pričom ich uložíme do papierového vrecka alebo uzatvoreného pohára. Mali by sme ich spotrebovať približne do dvanástich mesiacov.
Tipy na čajové medicíny
Radí bylinkárka Anna Kopáčová:
● Na imunitu – pripravíme si šípkový čaj nasledovným spôsobom: hrsť sušených šípok dáme na noc namočiť v litri studenej vody. Ráno prihodíme trochu škoricovej kôry a privedieme do varu. Na miernom ohni varíme desať minút. Potom lúhujeme desať minút, precedíme a po dúškoch vypijeme. Ak stihneme, tie isté šípky môžeme uvariť v rovnaký deň ešte dvakrát. Tretí odvar je na zvýšenie imunity najlepší. Nezabudnime ochutiť medom a citrónom.
Náš tip: Ak nemáme šípky, môžeme skúsiť čaj z echinacey purpurovej, žihľavy dvojdomej a listu brusnice čučoriedkovej. Čajovú lyžičku byliniek dáme do 2,5 dl pohára a zalejeme vriacou vodou. Osladíme medom a citrónom. Pijeme preventívne raz denne. Tento čaj pôsobí na zvyšovanie prirodzenej obranyschopnosti organizmu a účinkuje proti niektorým druhom baktérií.
● Na prechladnutie, kašeľ, nádchu či boľavé hrdlo – potrebujeme rovnaký diel lipy, bazy, šalvie, pľúcnika, ibiša, mäty piepornej, prvosienky a zázvoru. V litri vody trochu povaríme zázvor a prisypeme polievkovú lyžicu ostatných byliniek. Odstavíme a lúhujeme desať minút. Hotový čaj dochutíme medom a citrónom.
Náš tip: Tehotné ženy si môžu pripraviť tento čaj bez zázvoru a prvosienky.