• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • 3 x rýchla večera

    Vydané 21. 1. 2013 o 14:00

    Nevytáčajte číslo donáškovej služby len preto, že nestíhate! Naučte sa variť rýchlovky! Stačí využiť čo dom dal...

     

    Kúzelné cestoviny
    max. 10 minút (8 minút varenie špagiet a príprava+2 minúty varenie na panvici)
    Suroviny na 4 porcie

    • 100 g anglickej slaniny
    • 400 g špagiet
    • 20 malých cherry paradajok
    • kapary
    • 2 PL oleja
    • 60 g parmezánu
    • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
    • soľ
    • mleté čierne korenie

    Špagety uvarte podľa návodu na obale. Medzitým pokrájajte slaninu na prúžky. Vo väčšej panvici alebo woku rozohrejte olej a osmažte na ňom slaninu a paradajky spolu s korením a soľou nie dlhšie ako1 - 2 minúty. Na záver pridajte kapary. Skôr ako uvarené špagety zlejete, odložte si bokom 1 - 2 naberačky vody, v ktorej sa varili, na podlievanie. Odkvapkané cestoviny pridajte do rozhorúčenej panvice, premiešajte, zasypte nasekanou vňaťou a nastrúhaným parmezánom, dochuťte soľou a korením a odstavte. Servírujte dozdobené parmezánom a bylinkami.

    Tip: Kúzlo receptu spočíva v jeho obmenách. Donekonečna môžete zamieňať druh cestovín, slaninu vymeniť za chorizo alebo kúsok údeného či dary mora, nakladanú zeleninu za čerstvú, parmezán za iné druhy syrov, petržlen za bazalku a pod...


    Bravčové ražniči so zeleninou
    30 minút (15 minút príprava +15 minút pečenie)
    Suroviny na 4 porcie

      • 500 g bravčového mäsa
      • 20 malých šampiňónov
      • 20 cherry paradajok alebo 3 papriky
      • 1 PL citrónovej šťavy
      • 2 PL slnečnicového oleja
      • 1 ČL sušených byliniek podľa chuti
      • soľ
      • mleté čierne korenie

    V miske rozmiešajte citrónovú šťavu, olej a v dlani podrvené sušené bylinky. Mäso rozkrájajte na kocky, tie vložte do misky s marinádou a rukami premiešajte. Šampiňóny a paradajky môžete prekrojiť na polovice. Papriky nakrájajte na kocky. Predhrejte gril alebo rúru. Medzitým striedavo ponapichujte mäso so zeleninou na namočené špajdle alebo kovové ihly. Povrch hotových ražniči osoľte a okoreňte a dajte piecť. Pečte približne 15 minút. Počas pečenia alebo grilovania môžete ihly obracať. Servírujte s chlebom alebo zemiakmi, ktoré sa môžu piecť zároveň so špízmi.

    Tip: Ak siahnete po kuracom mäse, grilovanie zaberie ešte menej času. Ten môžete ušetriť i tak, ak si ražniči pripravíte na ihly večer vopred a odložíte ich do chladničky.


    Zemiaková tortilla s olivami
    35 minút (10 minút príprava + 25 minút pečenie)
    Suroviny na 4 porcie

      • 3 - 4 stredne veľké zemiaky
      • 1 menšia cibuľa
      • 2 strúčiky cesnaku
      • olivy
      • 4 vajíčka
      • 3 - 5 PL oleja
      • olivy
      • čerstvé alebo sušené bylinky
      • soľ

    • mleté čierne korenie

    Zemiaky ošúpte a nakrájajte alebo nastrúhajte na tenučké plátky. Osušte ich v utierke a naukladajte do panvice s rozpáleným olejom. Opekajte a z času na čas ich prevráťte alebo rozhrňte, aby sa opekali rovnomerne. Medzitým nakrájajte cibuľu a cesnak na prúžky a pridajte ich k zemiakom. Keď sú zemiaky mäkké, pridajte k nim celé alebo na kolieska pokrájané olivy, nakoniec všetko zalejte rozšľahanými vajíčkami, dochuťte soľou, korením a bylinkami. Tortillu za občasného potrasenie panvicou opekajte, ak máte pocit, že spodná strana je už hotová, za pomoci taniera alebo druhej panvice ju prevráťte a opečte do chrumkava a zlatista i z druhej strany. Servírujte s čerstvou zeleninou, dozdobenú bylinkami alebo strúhaným syrom.

    Tip: Rovnako dobre bude chutiť a dokonca vám zaberie i menej času, ak si pripravíte hrubú vajíčkovú omeletu s paradajkami alebo predvarenými zemiakmi či špenátom. Výborným bylinkovým ochucovadlom na omelety a tortilly je voňavý rozmarín a tymian.


    Šikovné nápady a triky...

    • Nebojte sa tlakového hrnca. S ním vyčaríte nielen zeleninové, ale aj mäsové pokrmy doslova za niekoľko minút.
    • Do pol hodiny stihnete pripraviť sladké i slané palacinky plnené kuracím mäsom alebo šunkou a syrom.
    • Taktiež nezabudnite na jedlo chudobných a častejšie siahnite po jednoduchých pečených zemiakoch alebo predvarené zemiaky zapečte spolu so syrom či bryndzou.
    • Výborným pomocníkom je aj chladené lístkové cesto, s ktorým vyčaríte nielen rýchlu pizzu a iné slané koláče, ale i plnené taštičky, či už slanou, alebo sladkou náplňou. Môžete ním vystlať formičky, pridať šunku, rozbiť vajíčko a pridať syr a rýchly plnený koláč je na svete.
    • Rovnako rýchlym a dobrým pomocníkom v kuchyni je okrem cestovín i ryža či kuskus. Nechajte sa inšpirovať svetovou kuchyňou a pripravte okrem varenej ryže i tú pikantnú či sladkú opekanú, ale i jednoduchú mliečnu ryžu.
    • Ak už naozaj i špajza zíva prázdnotou, na pomoci vám budú určite vajíčka v rôznej podobe. Od jednoduchým varených cez plnené omelety až po zapekanie rôznych jedál.
    • Podať pomocnú ruku v boji proti času vám s radosťou prídu i všetky druhy rýb a plodov mora, na ktorých chutnú prípravu, naozaj stačí tak málo.
    • Najosvedčenejšou záchranou proti hladu je teplá a hlavne rýchla polievka. Nemusíte sa trmácať s dlhou prípravou pravého vývaru či gulášu a kapustnice. Z akejkoľvek zeleniny vyčarujete ľahkú zeleninovú polievku so závarkou alebo po rozmixovaní nalákajte svojich blízkych na mliečno-krémovú polievku s krutónmi, na ktorých prípravu vám poslúži i viacdňové staré pečivo.
    • Posledná rada znie nebojte sa smaženia! Hoci sa teraz chytil za hlavu každý odborník na zdravú výživu, všetci dobre vieme, že smaženie je rýchle a dá sa využiť i v zdravšej verzii. Nezabudnite teda na placky všetkých druhov, karbonátky, chrumkavé kúsky mäsa, rýb i zeleniny servírované priamo alebo rafinovane schované v šaláte, bagete či chlebovej placke.

    (mag) | FOTO - Fotolia, Isifa

    Ďalšie novinky

    Keď druhým nevonia, čo im hovoríte

    Téma zápachu z úst je citlivá, ba priam tabuizovaná. Ponúka vám vaše okolie nenápadne žuvačku pri konverzácii?

    Módna jeseň v kancelárii – inšpirujte sa horúcimi novinkami z Fashion Live

    Týždeň plný módy priniesol aj nositeľné oblečenie, v ktorom budete vyzerať výborne na každom pracovnom stretnutí.

    Hlavné správy

    EKONOMIKA.SME.SK

    Spoplatnený obsahBývalý šéf českých denníkov Šafr: Slobodných novinárov čaká underground

    Keď príde uzurpátor, novinári musia odísť, hovorí bývalý šéfredaktor Blesku, Reflexu, MF Dnes či Lidoviek Pavel Šafr.

    KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

    Spoplatnený obsahSlovensko, osemnásta spolková krajina Nemecka

    O nezmyselných sankciách náš premiér s Merkelovou asi hovoriť nebude.

    POPRAD.KORZAR.SME.SK

    V Tatrách zahynul cestovateľ František Kele

    Známy cestovateľ a horolezec sa pošmykol v okolí Rysov. Už sa ho nepodarilo zachrániť.

    KULTURA.SME.SK

    Mali 18 a na Západe boli prvýkrát. A zvykli si

    Študovali na košickom gymnáziu a rozhodli sa ísť na brigádu do Anglicka. V lete 1969.