• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • 3 x rýchla večera

    Vydané 21. 1. 2013 o 14:00

    Nevytáčajte číslo donáškovej služby len preto, že nestíhate! Naučte sa variť rýchlovky! Stačí využiť čo dom dal...

     

    Kúzelné cestoviny
    max. 10 minút (8 minút varenie špagiet a príprava+2 minúty varenie na panvici)
    Suroviny na 4 porcie

    • 100 g anglickej slaniny
    • 400 g špagiet
    • 20 malých cherry paradajok
    • kapary
    • 2 PL oleja
    • 60 g parmezánu
    • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
    • soľ
    • mleté čierne korenie

    Špagety uvarte podľa návodu na obale. Medzitým pokrájajte slaninu na prúžky. Vo väčšej panvici alebo woku rozohrejte olej a osmažte na ňom slaninu a paradajky spolu s korením a soľou nie dlhšie ako1 - 2 minúty. Na záver pridajte kapary. Skôr ako uvarené špagety zlejete, odložte si bokom 1 - 2 naberačky vody, v ktorej sa varili, na podlievanie. Odkvapkané cestoviny pridajte do rozhorúčenej panvice, premiešajte, zasypte nasekanou vňaťou a nastrúhaným parmezánom, dochuťte soľou a korením a odstavte. Servírujte dozdobené parmezánom a bylinkami.

    Tip: Kúzlo receptu spočíva v jeho obmenách. Donekonečna môžete zamieňať druh cestovín, slaninu vymeniť za chorizo alebo kúsok údeného či dary mora, nakladanú zeleninu za čerstvú, parmezán za iné druhy syrov, petržlen za bazalku a pod...


    Bravčové ražniči so zeleninou
    30 minút (15 minút príprava +15 minút pečenie)
    Suroviny na 4 porcie

      • 500 g bravčového mäsa
      • 20 malých šampiňónov
      • 20 cherry paradajok alebo 3 papriky
      • 1 PL citrónovej šťavy
      • 2 PL slnečnicového oleja
      • 1 ČL sušených byliniek podľa chuti
      • soľ
      • mleté čierne korenie

    V miske rozmiešajte citrónovú šťavu, olej a v dlani podrvené sušené bylinky. Mäso rozkrájajte na kocky, tie vložte do misky s marinádou a rukami premiešajte. Šampiňóny a paradajky môžete prekrojiť na polovice. Papriky nakrájajte na kocky. Predhrejte gril alebo rúru. Medzitým striedavo ponapichujte mäso so zeleninou na namočené špajdle alebo kovové ihly. Povrch hotových ražniči osoľte a okoreňte a dajte piecť. Pečte približne 15 minút. Počas pečenia alebo grilovania môžete ihly obracať. Servírujte s chlebom alebo zemiakmi, ktoré sa môžu piecť zároveň so špízmi.

    Tip: Ak siahnete po kuracom mäse, grilovanie zaberie ešte menej času. Ten môžete ušetriť i tak, ak si ražniči pripravíte na ihly večer vopred a odložíte ich do chladničky.


    Zemiaková tortilla s olivami
    35 minút (10 minút príprava + 25 minút pečenie)
    Suroviny na 4 porcie

      • 3 - 4 stredne veľké zemiaky
      • 1 menšia cibuľa
      • 2 strúčiky cesnaku
      • olivy
      • 4 vajíčka
      • 3 - 5 PL oleja
      • olivy
      • čerstvé alebo sušené bylinky
      • soľ

    • mleté čierne korenie

    Zemiaky ošúpte a nakrájajte alebo nastrúhajte na tenučké plátky. Osušte ich v utierke a naukladajte do panvice s rozpáleným olejom. Opekajte a z času na čas ich prevráťte alebo rozhrňte, aby sa opekali rovnomerne. Medzitým nakrájajte cibuľu a cesnak na prúžky a pridajte ich k zemiakom. Keď sú zemiaky mäkké, pridajte k nim celé alebo na kolieska pokrájané olivy, nakoniec všetko zalejte rozšľahanými vajíčkami, dochuťte soľou, korením a bylinkami. Tortillu za občasného potrasenie panvicou opekajte, ak máte pocit, že spodná strana je už hotová, za pomoci taniera alebo druhej panvice ju prevráťte a opečte do chrumkava a zlatista i z druhej strany. Servírujte s čerstvou zeleninou, dozdobenú bylinkami alebo strúhaným syrom.

    Tip: Rovnako dobre bude chutiť a dokonca vám zaberie i menej času, ak si pripravíte hrubú vajíčkovú omeletu s paradajkami alebo predvarenými zemiakmi či špenátom. Výborným bylinkovým ochucovadlom na omelety a tortilly je voňavý rozmarín a tymian.


    Šikovné nápady a triky...

    • Nebojte sa tlakového hrnca. S ním vyčaríte nielen zeleninové, ale aj mäsové pokrmy doslova za niekoľko minút.
    • Do pol hodiny stihnete pripraviť sladké i slané palacinky plnené kuracím mäsom alebo šunkou a syrom.
    • Taktiež nezabudnite na jedlo chudobných a častejšie siahnite po jednoduchých pečených zemiakoch alebo predvarené zemiaky zapečte spolu so syrom či bryndzou.
    • Výborným pomocníkom je aj chladené lístkové cesto, s ktorým vyčaríte nielen rýchlu pizzu a iné slané koláče, ale i plnené taštičky, či už slanou, alebo sladkou náplňou. Môžete ním vystlať formičky, pridať šunku, rozbiť vajíčko a pridať syr a rýchly plnený koláč je na svete.
    • Rovnako rýchlym a dobrým pomocníkom v kuchyni je okrem cestovín i ryža či kuskus. Nechajte sa inšpirovať svetovou kuchyňou a pripravte okrem varenej ryže i tú pikantnú či sladkú opekanú, ale i jednoduchú mliečnu ryžu.
    • Ak už naozaj i špajza zíva prázdnotou, na pomoci vám budú určite vajíčka v rôznej podobe. Od jednoduchým varených cez plnené omelety až po zapekanie rôznych jedál.
    • Podať pomocnú ruku v boji proti času vám s radosťou prídu i všetky druhy rýb a plodov mora, na ktorých chutnú prípravu, naozaj stačí tak málo.
    • Najosvedčenejšou záchranou proti hladu je teplá a hlavne rýchla polievka. Nemusíte sa trmácať s dlhou prípravou pravého vývaru či gulášu a kapustnice. Z akejkoľvek zeleniny vyčarujete ľahkú zeleninovú polievku so závarkou alebo po rozmixovaní nalákajte svojich blízkych na mliečno-krémovú polievku s krutónmi, na ktorých prípravu vám poslúži i viacdňové staré pečivo.
    • Posledná rada znie nebojte sa smaženia! Hoci sa teraz chytil za hlavu každý odborník na zdravú výživu, všetci dobre vieme, že smaženie je rýchle a dá sa využiť i v zdravšej verzii. Nezabudnite teda na placky všetkých druhov, karbonátky, chrumkavé kúsky mäsa, rýb i zeleniny servírované priamo alebo rafinovane schované v šaláte, bagete či chlebovej placke.

    (mag) | FOTO - Fotolia, Isifa

    Ďalšie novinky

    Poznáte históriu módy? Otestujte svoje vedomosti

    Viete odkedy používame dáždnik, kedy začali ženy nosiť rukavičky a muži kravatu? Otestujte si svoje vedomosti z módy.

    Tipy na víkend: Tekvice, guláš, klobásky, ryby a husacina

    Meteorológovia hlásia slnečný víkend. Babie leto nebude trvať večne, užite si víkend na jesenných festivaloch.

    Hlavné správy

    FÓRUM

    Spoplatnený obsahMýtus o tom, ako Západ ponížil Rusko

    Našou chybou nebolo to, že by sme ponížili Rusko, ale to, že sme podcenili jeho revanšistický potenciál.

    ROZHOVOR

    Spoplatnený obsahStrojní inžinieri rozbehli pekáreň

    Priniesol kváskový chleba na Slovensko, dnes má bio pekáreň s kamenným mlynom.

    SPORT.SME.SK

    Spoplatnený obsahBratia Bryanovci vládnu tenisu, vyhrali všetko. Môžeme končiť, žartujú

    Bratia Mike a Bob Bryanovci spolu vyhrali viac ako sto turnajov.

    KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

    Spoplatnený obsahFederálna oslava futbalu

    Kluby sa bláznov na štadiónoch vzdať nechcú, preto je na rade UEFA, ktorá by mala tvrdo trestať.