Kúzelné cestoviny
max. 10 minút (8 minút varenie špagiet a príprava+2 minúty varenie na panvici)
Suroviny na 4 porcie 100 g anglickej slaniny 400 g špagiet 20 malých cherry paradajok kapary 2 PL oleja 60 g parmezánu hrsť nasekanej petržlenovej vňate soľ mleté čierne korenie Špagety uvarte podľa návodu na obale. Medzitým pokrájajte slaninu na prúžky. Vo väčšej panvici alebo woku rozohrejte olej a osmažte na ňom slaninu a paradajky spolu s korením a soľou nie dlhšie ako1 - 2 minúty. Na záver pridajte kapary. Skôr ako uvarené špagety zlejete, odložte si bokom 1 - 2 naberačky vody, v ktorej sa varili, na podlievanie. Odkvapkané cestoviny pridajte do rozhorúčenej panvice, premiešajte, zasypte nasekanou vňaťou a nastrúhaným parmezánom, dochuťte soľou a korením a odstavte. Servírujte dozdobené parmezánom a bylinkami.
Tip: Kúzlo receptu spočíva v jeho obmenách. Donekonečna môžete zamieňať druh cestovín, slaninu vymeniť za chorizo alebo kúsok údeného či dary mora, nakladanú zeleninu za čerstvú, parmezán za iné druhy syrov, petržlen za bazalku a pod...
Bravčové ražniči so zeleninou
30 minút (15 minút príprava +15 minút pečenie)
Suroviny na 4 porcie 500 g bravčového mäsa 20 malých šampiňónov 20 cherry paradajok alebo 3 papriky 1 PL citrónovej šťavy 2 PL slnečnicového oleja 1 ČL sušených byliniek podľa chuti soľ mleté čierne korenie
V miske rozmiešajte citrónovú šťavu, olej a v dlani podrvené sušené bylinky. Mäso rozkrájajte na kocky, tie vložte do misky s marinádou a rukami premiešajte. Šampiňóny a paradajky môžete prekrojiť na polovice. Papriky nakrájajte na kocky. Predhrejte gril alebo rúru. Medzitým striedavo ponapichujte mäso so zeleninou na namočené špajdle alebo kovové ihly. Povrch hotových ražniči osoľte a okoreňte a dajte piecť. Pečte približne 15 minút. Počas pečenia alebo grilovania môžete ihly obracať. Servírujte s chlebom alebo zemiakmi, ktoré sa môžu piecť zároveň so špízmi.
Tip: Ak siahnete po kuracom mäse, grilovanie zaberie ešte menej času. Ten môžete ušetriť i tak, ak si ražniči pripravíte na ihly večer vopred a odložíte ich do chladničky.
Zemiaková tortilla s olivami
35 minút (10 minút príprava + 25 minút pečenie)
Suroviny na 4 porcie 3 - 4 stredne veľké zemiaky 1 menšia cibuľa 2 strúčiky cesnaku olivy 4 vajíčka 3 - 5 PL oleja olivy čerstvé alebo sušené bylinky soľ
mleté čierne korenie Zemiaky ošúpte a nakrájajte alebo nastrúhajte na tenučké plátky. Osušte ich v utierke a naukladajte do panvice s rozpáleným olejom. Opekajte a z času na čas ich prevráťte alebo rozhrňte, aby sa opekali rovnomerne. Medzitým nakrájajte cibuľu a cesnak na prúžky a pridajte ich k zemiakom. Keď sú zemiaky mäkké, pridajte k nim celé alebo na kolieska pokrájané olivy, nakoniec všetko zalejte rozšľahanými vajíčkami, dochuťte soľou, korením a bylinkami. Tortillu za občasného potrasenie panvicou opekajte, ak máte pocit, že spodná strana je už hotová, za pomoci taniera alebo druhej panvice ju prevráťte a opečte do chrumkava a zlatista i z druhej strany. Servírujte s čerstvou zeleninou, dozdobenú bylinkami alebo strúhaným syrom.
Tip: Rovnako dobre bude chutiť a dokonca vám zaberie i menej času, ak si pripravíte hrubú vajíčkovú omeletu s paradajkami alebo predvarenými zemiakmi či špenátom. Výborným bylinkovým ochucovadlom na omelety a tortilly je voňavý rozmarín a tymian.
Šikovné nápady a triky... Nebojte sa tlakového hrnca. S ním vyčaríte nielen zeleninové, ale aj mäsové pokrmy doslova za niekoľko minút. Do pol hodiny stihnete pripraviť sladké i slané palacinky plnené kuracím mäsom alebo šunkou a syrom. Taktiež nezabudnite na jedlo chudobných a častejšie siahnite po jednoduchých pečených zemiakoch alebo predvarené zemiaky zapečte spolu so syrom či bryndzou. Výborným pomocníkom je aj chladené lístkové cesto, s ktorým vyčaríte nielen rýchlu pizzu a iné slané koláče, ale i plnené taštičky, či už slanou, alebo sladkou náplňou. Môžete ním vystlať formičky, pridať šunku, rozbiť vajíčko a pridať syr a rýchly plnený koláč je na svete. Rovnako rýchlym a dobrým pomocníkom v kuchyni je okrem cestovín i ryža či kuskus. Nechajte sa inšpirovať svetovou kuchyňou a pripravte okrem varenej ryže i tú pikantnú či sladkú opekanú, ale i jednoduchú mliečnu ryžu. Ak už naozaj i špajza zíva prázdnotou, na pomoci vám budú určite vajíčka v rôznej podobe. Od jednoduchým varených cez plnené omelety až po zapekanie rôznych jedál. Podať pomocnú ruku v boji proti času vám s radosťou prídu i všetky druhy rýb a plodov mora, na ktorých chutnú prípravu, naozaj stačí tak málo. Najosvedčenejšou záchranou proti hladu je teplá a hlavne rýchla polievka. Nemusíte sa trmácať s dlhou prípravou pravého vývaru či gulášu a kapustnice. Z akejkoľvek zeleniny vyčarujete ľahkú zeleninovú polievku so závarkou alebo po rozmixovaní nalákajte svojich blízkych na mliečno-krémovú polievku s krutónmi, na ktorých prípravu vám poslúži i viacdňové staré pečivo. Posledná rada znie nebojte sa smaženia! Hoci sa teraz chytil za hlavu každý odborník na zdravú výživu, všetci dobre vieme, že smaženie je rýchle a dá sa využiť i v zdravšej verzii. Nezabudnite teda na placky všetkých druhov, karbonátky, chrumkavé kúsky mäsa, rýb i zeleniny servírované priamo alebo rafinovane schované v šaláte, bagete či chlebovej placke.
Autor: mag