Suroviny na jeden svietnik a ďalšie perníčky
- 1 kg hladkej múky
- 300g práškového cukru
- 2 PL medovníkového korenia
- 25 g sódy bikarbóny
- 300 g medu
- 125 g stuženého tuku
- 8 vajec
Na polevu:
- bielok
- 150 g práškového cukru
- potravinársku farbu podľa vlastného výberu
Postup na cesto
1. Med so stuženým tukom roztopíme. Po vychladnutí primiešame do misky, kde máme pripravené ostatné suroviny. Všetko spolu vymiesime a necháme deň až dva stáť.
2. Na vytvorenie perníkového adventného venca potrebujeme vykrojiť z vyvaľkaného cesta 4 väčšie – 12 cm a 4 menšie – 7 cm srdiečka a 4 malinké – 2 cm hviezdičky.
3. Z väčších srdiečok vytvoríme na plechu štvorlístok, ktorý dáme upiecť. Srdiečka sa pri pečení spoja a vznikne nám tak spodok venca.
4. Z cesta povykrajujeme ostatné potrebné tvary na svietnik a dáme ich upiecť.
TIP: Ak nemáte doma takú veľkú formu v tvare srdiečka, vystrihnite si srdiečko z papiera a nožíkom ho potom vyrežte z cesta.
Postup na polevu a zdobenie
Na polevu vyšľaháme bielka s práškovým cukrom. Ak chceme zafarbiť polevu, použijeme potravinársku farbu.
Vychladnutý štvorlístok ozdobíme prvý. Najskôr si ohraničíme plochu, čiže vytvoríme kontúru, na ktorú potrebujeme hustejšiu polevu.
Okolie vyzdobíme a vnútro zalievame riedkou polevou. Zaliatu plochu necháme uschnúť do druhého dňa, potom môžeme na tejto ploche vytvárať rôzne motívy s hustejšou plnkou.
Malé srdiečka vyzdobíme podobným spôsobom.
Keď máme jednotlivé časti vyzdobené môžeme ich pospájať polevou, ktorou sme zdobili.
Na malé srdiečka prilepíme čajové sviečky a tieto srdiečka a malé hviezdičky potom prilepíme na spodnú časť adventného venca.
Na záver pripevníme na svietnik stužky, ktoré prichytíme polevou alebo špendlíkom a adventný veniec je hotový.
Autor: Lucia Trubíniová