SME

Andrea Pribilincová: Nestačí mať len sny a talent

Na prvé priečky v cukrárskych súťažiach jej stačil rok, na striebornú medailu v medzinárodnej olympiáde dva roky. Medovnikárka Andrea nám prezradila svoj recept na úspech aj na výrobu základného cesta.

Andrea PribilincováAndrea Pribilincová (Zdroj: Petra Bošanská)

Na nedávnej medzinárodnej súťaži získali slovenské perníky dve zlaté a jednu striebornú medailu. Zdá sa, akoby sme boli medovníkovou veľmocou...

Pravdupovediac, v tejto brandži som relatívne nováčik, navyše samouk, takže neviem s istotou povedať, či je ešte nejaká krajina, ktorá by sa mohla pochváliť takou veľkou zbierkou medailí za medovníky ako Slovensko. Čo sa týka olympiády v Erfurte, tento rok sme zožali dosiaľ najväčší úspech. Ale opravím vás, nesúťažili sme s perníkmi, ale medovníkmi!

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Medzi tým je nejaký rozdiel?

SkryťVypnúť reklamu

Áno, do perníčkov ide varený med, do medovníčkov surový. V niektorých receptoch je jeho pomer k múke väčší, inde menší, ale med tam musí byť vždy.

Prečo vás chytili práve medovníky?

Stalo sa to presne pred dvomi rokmi, pred Vianocami. Chcela som urobiť deťom radosť, a tak som im povyrezávala do cesta rôzne autíčka a vláčiky, ktoré som potom ozdobila. Keďže mali úspech, skúšala som ďalej. Hneď potom som dostala zaujímavú zákazku do Japonska, pripraviť medovníčky pre členov tokijského symfonického orchestra. Išlo o 128 kúskov rôznych tvarov, pričom by ste medzi nimi nenašli dva rovnako vyzdobené. Neskôr som začala experimentovať s realistickou maľbou a trojrozmernými dielami a po roku prišli prvé úspechy na súťažiach.

Prezradíte nám, kde robia gazdinky pri pečení najčastejšie chyby?

SkryťVypnúť reklamu

Keď som začínala, občas sa mi stávalo, že som medovníčky vyberala z trúby pevnejšie a potom som márne čakala, aby mi do Vianoc zmäkli. Treba ich vytiahnuť ešte vtedy, keď sa dajú jemne stlačiť prstom, pretože popri chladnutí ešte „dôjdu“. Ďalej by som možno poradila gazdinkám, aby natierali medovníčky vajíčkom až tesne pred dopečením, takto budú vyzerať omnoho krajšie. Samozrejme, treba ich uskladniť do uzatvárateľnej nádoby, aby zbytočne nepresychali.

A čo zdobenie? Ako sa dajú dosiahnuť také úžasné ornamenty, aké vytvárate vy?

Základnou zásadou je, že najskôr si urobíte hustejšiu polevu. S tou orámujete kontúry medovníčka, necháte zaschnúť a až potom nalejete do jednotlivých plôšok polevu, ktorú ste rozriedili vodou. Ak chcete, aby vám bielková poleva doslova svietila, skúste pridať do cesta kakao, výsledok bude veľmi efektný.

SkryťVypnúť reklamu

Keď sa tak pozerám na vaše realistické medovníkové portréty, tu budú asi všetky rady zbytočné. Na to treba talent.

Asi na tom niečo bude… Odmalička rada kreslím a maľujem, vlastne som iba zmenila médium, namiesto plátna používam medovníčky, na ktoré maľujem potravinárskymi gélovými farbami. Ale myslím si, že len s talentom a snami by som si nevystačila. Sú síce dôležité, ale nestačia. Som napríklad nesmierne pedantná, a keď sa do niečoho pustím, musím do toho vložiť maximum. Nevzdávam sa ani pri prvých neúspechoch, bojujem ďalej a idem tvrdohlavo za svojím cieľom.

4.jpg

Hovoríte ako športovkyňa.

Možno je to preto, že doma už jedného medailistu mám! Manžel Jozef už síce profesionálne nešportuje, ale stále je jediným Slovákom, ktorý získal na olympiáde zlato v atletike.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Počkajte, váš manžel je „ten“ Jozef Pribilinec?

Áno, ten (smiech). Momentálne sa už aktívne športu nevenuje, o to viac povzbudzuje mňa. Vlastne to bol on, kto ma uistil, že účasť na kuchárskej olympiáde v Erfurte je dobrý nápad. Najskôr som totiž váhala, či si vôbec môžem dovoliť vycestovať popri dvoch malých deťoch, nehovoriac o tom, že príprava na súťaž vám zaberie denne celé hodiny.

Ako ste to teda vyriešili?

S prácou som musela začať viac ako dva mesiace pred súťažou. Tvorila som, keď deti spali, inak sa nedalo. Sama som spávala zhruba päť hodín denne, zvyšok noci som venovala medovníkom.

S akým dielom ste išli na súťaž?

Chcela som ísť do sveta s náročnou figuratívnou tvorbou, v kombinácii s realistickou maľbou. Inšpiráciu som hľadala na internete, až som natrafila na fotku jazdeckej sochy Márie Terézie na bratislavskom nábreží, pri ktorej ma oslovila náročnosť a detailné prepracovanie. Najskôr vznikla skica, neskôr som modelovala, tvarovala a piekla. Spočiatku sa mi stávalo, že som niektoré nepodarené časti po hodinách práce zahodila do koša, samozrejme, so slzami v očiach. Ale bojovala som až dovtedy, kým pri mne nestála dokonalá vládkyňa, s výškou zhruba pol metra a hmotnosťou desať kíl. Celé mi to trvalo vyše 270 hodín.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Koľko?!

Áno, presne 273 hodín čistej práce, bez hodín premýšľania a hľadania vhodného námetu. Možno sa to nezdá, ale medovníkové cesto sa správa pomerne nevyspytateľne. V surovom stave si po desiatkach hodín formovania vytvoríte krásny model, a keď to celé vložíte do rúry, je po všetkom. Masa cesta zväčší svoj objem, detaily sa zmenia a roztečú, gravitácia urobí svoje. Treba si aj uvedomiť, že keď medovník položíte na plech, vždy bude z jednej strany plochý a pórovitý, takže som musela prísť na spôsob, ako docieliť, aby boli jednotlivé časti plastické zo všetkých strán. Rovnako náročné bolo aj zaistenie statiky.

2.jpg

Čo váš manžel, ako vnímal celý zhon okolo vášho medovníka? Netúžil ním niekedy tresnúť o stenu?

Boli chvíle, keď sa sťažoval, že sa viac venujem Márii Terézii ako jemu (smiech). Ale inak mi veľmi pomáhal a snažil sa odbremeniť ma od domácich povinností vždy, keď sa dalo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako ste ten kolos previezli až do Nemecka?

Hoci som dielo maximálne zafixovala, na diaľnici z Brna do Prahy odpadol koňovi chvost a Mária Terézia sa zosunula zo sedla, pretože spoj nebol ešte celkom zaschnutý. Našťastie, nešlo o vážne poškodenia a pred súťažou som mala trocha času na opravné a dokončovacie práce.

Nie sú takéto súťaže tak trochu prehliadkou gýča?

Niektoré diela by sa možno dali označiť za bizarné, ale za každým súťažným exponátom sa skrývalo toľko detailnej práce, že sa dal len obdivovať. Obrovským zážitkom bolo sledovať prácu tímu z Japonska, ktorý bol neuveriteľne zohratý. Najskôr z veľkých prepraviek povyberali súčasti akéhosi diela, tepelnými pištoľami ich postupne pozvárali k sebe - až sa pred nami vynorilo veľké karamelové súsošie opíc s levom pod palmou. Tak detailne vypracované, že im bolo vidno každý chlp na kožuchu!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo hodnotila porota?

Bola to najmä kreativita súťažiacich a náročnosť diela, ale všímali si napríklad aj upravenosť stola. Zavážil aj použitý materiál, samozrejme sa nesmeli používať nejedlé substancie. Súťažilo sa v rôznych kategóriách, ja som zastupovala kulinársku artistiku. V mojej kategórii porotcovia diela neochutnávali, ale mali špeciálnu ihlu, ktorou mohli prácu skontrolovať až do hĺbky.

3.jpg

Nerozmýšľali ste po tomto úspechu o podnikaní s medovníčkami?

Treba povedať, že medovnikárska práca podľa mňa nie je dostatočne ohodnotená. Je to drobná, piplavá robota, zaberajúca obrovské množstvo času. Keď chcem napríklad vyrobiť medovník s realistickým portrétom, tak jeden deň umiesim cesto, upiecť ho môžem až druhý deň, ďalšie dva-tri dni medovník „pracuje“, a preto musí postáť. Až potom ho môžem vyfarbiť polevou, ďalší deň čakám na stuhnutie podkladu a nakoniec príde na rad maľba, na ktorú si zvyčajne vyhradím dva dni, pretože si treba dať záležať na každom detaile. Za to celé by som dostala zhruba dvadsať eur. Rozhodne nechcem znevažovať iné profesie, ale za podobnú sumu vám trebárs v autoservise vymenia za polhodinu pneumatiky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bavia vás po toľkých prebdených nociach ešte obyčajné medovníky pre rodinu?

Ale áno! Medovnikárstvo je krásny koníček a ženy, ktoré mu prepadnú, zvyčajne hovoria, že je to doslova závislosť! V kalendári je predsa toľko príležitostí, pri ktorých môžete svojím výtvorom potešiť – sú to nielen Vianoce, ale aj Veľká noc, meniny, narodeniny, narodenie dieťaťa, krstiny... takže sotva dokončíte jeden medovník, už je čas na ďalší kúsok.

Čo vás inšpiruje pri tvorbe?

Najlepšie nápady som dostala vždy, keď som uspávala deti. Sú to také jedinečné chvíľky, keď má človek priestor premýšľať bez toho, aby sa zaoberal niečím iným. A len čo deti zaspia, bežím do kuchyne a pustím sa do práce. (smiech)

Výsledky vašej práce úžasne voňajú. Nestalo sa vám niekedy, že vaše deti alebo manžel neodolali a zjedli darček, s ktorým ste sa trápili celú predchádzajúcu noc?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zatiaľ sa držia, aj keď raz som už našla na jednom kúsku odtlačky detských zúbkov (smiech). Dlho to bolo tak, že len čo sa deti zobudili, medovníky bolo treba rýchlo poodkladať na neprístupné miesta. Pre detský prštek je totiž veľmi lákavé zapichnúť sa do práve vyliatej polevy na medovníčku. Postupne sa však synovia naučili na rozrobené medovníky nesiahať a ani ich to veľmi neláka, pretože vedia, že im vždy vyhradím zopár kúskov.

Možno by ste si mali s manželom zriadiť súkromnú sieň slávy, kde budú jeho športové trofeje bezpečne uložené spolu s vašimi medovníkovými dielami.

To nie je zlý nápad, aj keď manželove medaily sú oveľa trvácnejšie ako moje medovníkové diela! (smiech)

Andrea Pribilincová (32) vyštudovala Záhradnú a krajinnú architektúru na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Po škole pôsobila ako riaditeľka hotela, od roku 2007 si čerpá materskú dovolenku. Medovnikárstvu sa aktívne venuje už dva roky, počas ktorých stihla povyhrávať množstvo súťaží. Medzi najvýznamnejšie úspechy patrí prvé miesto v súťaži o najkrajší vianočný medovník v roku 2011, druhé miesto v súťaži Slovenského zväzu včelárov a najmä strieborná medaila z medzinárodnej Olympiády IKA 2012 v nemeckom Erfurte. Vo svojej tvorbe sa špecializuje najmä na trojrozmerné diela a medovníky s realistickými portrétmi. S manželom, olympijským víťazom Jozefom Pribilincom, vychováva päťročného Dominika Filipa a trojročného Nikolasa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Môj recept na perníčky

  • 650 gramov hladkej múky
  • 250 gramov práškového cukru
  • 100 gramov medu
  • 50 gramov margarínu
  • 4 vajcia
  • 2 ČL jedlej sódy
  • 2 PL perníkového korenia
  • trochu kakaa

Sypké a mokré suroviny vymiešame každú zvlášť. Potom ich zmiešame dokopy, vypracujeme cesto, ktoré necháme odstáť v chlade minimálne 24 hodín. Teplota a čas pečenia závisia od typu sporáka a hrúbky medovníčkov (orientačne: 150 – 180 stupňov Celzia, menej ako 10 minút).

Viac receptov, postupov a návodov na zdobenie medovníkov nájdete na Artmama.sk.


SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 154
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 828
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 161
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 522
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 246
  6. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 119
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 073
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 944
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 836
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 916
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 636
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 200
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 745
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 539
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 172
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 056
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
SkryťZatvoriť reklamu