• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Nedocenená rebarbora

    Vydané 7. 5. 2012 o 21:50

    Za čias našich babičiek ste túto mohutnú rastlinu mohli vidieť takmer v každej záhradke. Dnes sa pomaly vracia na naše trhy, ale nie všetci vedia, o čo ide. Reč je o rebarbore ...

    Za čias našich babičiek ste túto mohutnú rastlinu mohli vidieť takmer v každej záhradke. Dnes sa pomaly vracia na naše trhy, ale nie všetci vedia, o čo ide. Reč je o rebarbore ...

    Babičkin mrveničkový koláč
    Suroviny na viac porcií

    • 400 g ošúpanej rebarbory
    • 400 g polohrubej múky
    • 200 g masla
    • 200 g práškového cukru
    • 200 ml mlieka
    • 2 vajíčka
    • 1 balenie prášku do pečiva
    • kúsok masla a múky na vymastenie a vysypanie plechu

    Dočistenú rebarboru pokrájajte na malé kocky. Z nastrúhaného masla, cukru a múky vypracujte rukami mrveničku. Kompótovú misku alebo šálku mrveničky odložte bokom. Do zvyšku zmesi primiešajte prášok do pečiva, vajíčka a mlieko. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto poukladajte kúsky rebarbory a povrch posypte odloženou mrveničkou. Pečte v dobre vyhriatej rúre dozlatista.

    Tip: Kúsky rebarbory môžete poukladať i na kysnutý koláč s posýpkou alebo obyčajnú bublaninu. Spolu s jahodami jej chuť ešte viac vynikne.


    Rebarborový kompót
    Suroviny na viac porcií

    Na nálev:

    • 1 liter vody
    • 400 g kryštálového cukru
    • 4 klinčeky
    • 1 celá škorica
    • citrónová kôra
    • rebarbora

    Stonky rebarbory ošúpte, prepláchnite v studenej vode a rozkrájajte na rovnaké kúsky. Vodu s cukrom, klinčekmi a škoricou priveďte do varu. Pridajte trošku citrónovej kôry a povarte jednu minútu. Umyté zaváracie fľaše naplňte kúskami rebarbory, zalejte sladkým nálevom, dôkladne uzatvorte a sterilizujte v pare približne 30 minút. Po vybratí ešte horúce fľašky preložte na utierku hore dnom, aby lepšie tesnili. Kompóty nechajte vychladnúť a uskladnite.

    Tip: Namiesto klinčekov a celej škorice môžete nálev pripraviť i s vanilkovým strukom. Ak uprednostňujete mäkšie ovocie, rebarboru krátko povarte v náleve, po precedení ju naplňte do fliaš a následne zalejte sirupom.


    Rebarborové čatní
    Suroviny na 4 porcie

    • 500 g ošúpanej rebarbory
    • 1 červená cibuľa
    • 1 PL nastrúhaného zázvoru
    • 1 strúčik cesnaku
    • 1 stredne veľká čili paprička
    • 1 PL horčicových semienok alebo prášku
    • 125 g hnedého cukru
    • 200 ml jablčného octu
    • 50 ml pomarančovej šťavy
    • 60 g jahôd

    Rebarboru, cibuľu a jahody nakrájajte na malé kúsky. Čili papričku nasekajte nadrobno. Jablčný alebo vínny ocot a pomarančovú šťavu priveďte do varu a pridajte všetky suroviny. Varte za občasného miešania na miernom plameni približne 1 hodinu alebo kým nevznikne hladká kašovitá hmota. Hotové čatní naplňte do pohárikov a uskladnite do chladničky alebo po vychladnutí priamo servírujte k mäsovým alebo zeleninovým pokrmom.

    Tip: Namiesto jahôd môžete použiť čerstvé alebo olúpané sušené figy. Milovníci sladkastých aróm môžu v čatní vyvariť z gázy pripravený balíček korenín ako škorica, klinčeky či nové korenie, ktorý pred servírovaním z čatní vyberiete.


    Kuracia exotika
    Suroviny na 4 porcie

    • 500 g kuracích pŕs
    • 150 g očistenej rebarbory
    • 100 g bambusových výhonkov
    • 2 plátky ananásu
    • 2 PL worcesterovej omáčky
    • 100 ml bieleho vína
    • 1 ČL karí korenia
    • 1 ČL škrobovej múčky
    • štipka cukru
    • 1 ČL škrobový prášok
    • soľ
    • olej

    Umyté mäso pokrájajte na tenké rezance. Vo väčšej miske rozmiešajte soľ, karí korenie, worcesterovú omáčku, víno a štipku cukru. K marináde pridajte mäso, dôkladne ho premiešajte a nechajte aspoň hodinu odstáť. V hlbšej panvici rozohrejte trochu oleja, pridajte mäso a za občasného miešania ho opečte z každej strany, aby sa zatiahlo. Postupne pridávajte na kúsky pokrájaný ananás, rebarboru a bambusové výhonky. Všetko spolu premiešajte a nechajte chvíľku dusiť. Podľa potreby dolejte trošku vína a dochuťte soľou, cukrom alebo pikantným korením. Na záver rozmiešajte škrobový prášok v malom množstve vody, vlejte na mäso, rozmiešajte a nechajte prejsť varom. Servírujte s ryžou.


    ico

    Vieme o nej naozaj málo?

    • Rebarbora sa voľakedy považovala za ovocie chudobných, ktorým rástla na dvoroch. Podľa starých pranostík je chuťovo i vitamínovo najlepšia len do Jána (24. júna).
    • Rebarbora je zelenina, ktorá sa však pre svoje množstvo vitamínov, kyslastej chuti a čase zberu považuje skôr za prvé jarné ovocie so šťavnatými stonkami, ktoré sa skôr ako za surova využívajú na prípravu marmelád, rôsolov, kompótov, vín až po náplne koláčov a buchiet.
    • Je to viacročná rastlina, ktorá v záhradách pretrvá až desať rokov a vytvára tak rastliny obrovských rozmerov. Má hlboké korene a pod povrchom zásobnú koreňovú hľuzu. Listy so stonkami môžu narásť i viac ako pol metra.
    • Stonky sa pred použitím olúpu, podobne ako špargľa, a podľa potreby sa pred tepelnou prípravou jemne sparia. Kúsky rebarbory možno zmraziť na neskoršie využitie, a to v surovej i vo varenej podobe. Pri spracovávaní by ste sa mali vyhýbať hliníkovým nádobám alebo pomôckam.
    • Rôzne odrody majú rozdielnu jemnosť chuti, štruktúru výhonkov, ale i farbu, ktorá sa tiahne od zelenej cez žltú a ružovú až po intenzívne červenú.
    • Nie je náročná na pestovanie, i keď sa povráva, že v našich klimatických podmienkach má osivo malú klíčivosť. Je preto vhodnejšie ju množiť odkopkami zo starších rastlín alebo predplantovaním v parenisku. Vysádzať ju možno na jar tak i na jeseň. V prvom roku treba rastlinu chrániť pred tuhými mrazmi prikrytím listami, čečinou alebo rašelinou, ktoré na jar odstránime.
    • Pre svoju výraznú chuť ju málo napádajú škodcovia, a preto nevyžaduje zvláštnu ochranu.

    ico

    Zdravá, ale s mierou...

    • Bunky rebarborových stoniek obsahujú až 90 percent vody, má preto veľmi nízku energetickú hodnotu. Napriek chuti, ktorá vyvolá kyslý úsmev na vašej tvári, obsahuje iba veľmi málo vitamínu C.
    • Svojou typickou kyslou chuťou napovedá, že obsahuje ovocné kyseliny a to jablčnú, citrónovú a šťaveľovú. Ich obsah sa v priebehu roka mení a ku koncu zberu stúpa hlavne intenzita kyseliny šťaveľovej, ktorá sa neodporúča konzumovať ľuďom trpiacich na ľadvinové kamene, reumatizmus alebo dnu. S nadšením pre rebarboru by to nemali preháňať ani ľudia s častými žlčníkovými záchvatmi, s boľavým žalúdkom a podráždeným tráviacim traktom. Ženy skôr zaujme obsah kyseliny pantotenovej, ktorá prospieva pokožke a vlasom.
    • Okrem kyselín obsahuje i vitamín B, vápnik, ktorý ocenia hlavne ženy v období menopauzy, draslík, ktorý napomáha odvodniť organizmus, horčík, mangán a vlákninu, ktorá viaže tuky, podporuje funkčnosť čriev a detoxikuje organizmus. Prospieva aj krvnému obehu vďaka niacínu.
    • Časti rastliny a koreň sa používajú v čínskom liečiteľstve a povráva sa aj o jej afrodiziakálnych účinkoch.
    • V domácej kozmetike sa používa koreň rebarbory na zosvetlenie vlasov podobne ako harmanček.

     

    (mag)

    Ďalšie novinky

    Tipy na víkend: Bitka troch cisárov, detský vedecký bunker, veľa vína a olympiáda fretiek

    Vyberiete si koniec týždňa v predvianočnom, militantnom, vedeckom alebo bizarnom štýle?

    Farmársky jahňací sendvič s kapustovým šalátom

    Nie je sendvič ako sendvič. Táto mäsová pochúťka zasýti i tých najväčších "hladošov".

    Hlavné správy

    AKTUALIZOVANÉ 20:52

    Najlepšie fakulty sú v Martine, Trnave či v Košiciach (rebríček)

    Tretine fakúlt chýba kvalita i výskum. Čoraz viac mladých ľudí od nás uprednostňuje diplom z Česka.

    EKONOMIKA.SME.SK

    Po bezplatných vlakoch chce Smer ľuďom prispievať na plyn

    Začiatkom roka 2016 by prvé domácnosti mohli dostať od štátu prvé peniaze.

    KOMENTÁR ROMANA PATAJA

    Spoplatnený obsahPlné zuby Harabina

    K volaniu verejnosti po zmene v justícii sa pridala rozhodujúca časť sudcov. Lenže na oslavy je skoro.

    AUTO.SME.SK

    Test: Porovnali sme Škody Octavie na plyn a naftu

    Verzia G-TEC na zemný plyn je o tretinu úspornejšia ako TDI.