• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Nedocenená rebarbora

    Vydané 7. 5. 2012 o 21:50

    Za čias našich babičiek ste túto mohutnú rastlinu mohli vidieť takmer v každej záhradke. Dnes sa pomaly vracia na naše trhy, ale nie všetci vedia, o čo ide. Reč je o rebarbore ...

    Za čias našich babičiek ste túto mohutnú rastlinu mohli vidieť takmer v každej záhradke. Dnes sa pomaly vracia na naše trhy, ale nie všetci vedia, o čo ide. Reč je o rebarbore ...

    Babičkin mrveničkový koláč
    Suroviny na viac porcií

    • 400 g ošúpanej rebarbory
    • 400 g polohrubej múky
    • 200 g masla
    • 200 g práškového cukru
    • 200 ml mlieka
    • 2 vajíčka
    • 1 balenie prášku do pečiva
    • kúsok masla a múky na vymastenie a vysypanie plechu

    Dočistenú rebarboru pokrájajte na malé kocky. Z nastrúhaného masla, cukru a múky vypracujte rukami mrveničku. Kompótovú misku alebo šálku mrveničky odložte bokom. Do zvyšku zmesi primiešajte prášok do pečiva, vajíčka a mlieko. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto poukladajte kúsky rebarbory a povrch posypte odloženou mrveničkou. Pečte v dobre vyhriatej rúre dozlatista.

    Tip: Kúsky rebarbory môžete poukladať i na kysnutý koláč s posýpkou alebo obyčajnú bublaninu. Spolu s jahodami jej chuť ešte viac vynikne.


    Rebarborový kompót
    Suroviny na viac porcií

    Na nálev:

    • 1 liter vody
    • 400 g kryštálového cukru
    • 4 klinčeky
    • 1 celá škorica
    • citrónová kôra
    • rebarbora

    Stonky rebarbory ošúpte, prepláchnite v studenej vode a rozkrájajte na rovnaké kúsky. Vodu s cukrom, klinčekmi a škoricou priveďte do varu. Pridajte trošku citrónovej kôry a povarte jednu minútu. Umyté zaváracie fľaše naplňte kúskami rebarbory, zalejte sladkým nálevom, dôkladne uzatvorte a sterilizujte v pare približne 30 minút. Po vybratí ešte horúce fľašky preložte na utierku hore dnom, aby lepšie tesnili. Kompóty nechajte vychladnúť a uskladnite.

    Tip: Namiesto klinčekov a celej škorice môžete nálev pripraviť i s vanilkovým strukom. Ak uprednostňujete mäkšie ovocie, rebarboru krátko povarte v náleve, po precedení ju naplňte do fliaš a následne zalejte sirupom.


    Rebarborové čatní
    Suroviny na 4 porcie

    • 500 g ošúpanej rebarbory
    • 1 červená cibuľa
    • 1 PL nastrúhaného zázvoru
    • 1 strúčik cesnaku
    • 1 stredne veľká čili paprička
    • 1 PL horčicových semienok alebo prášku
    • 125 g hnedého cukru
    • 200 ml jablčného octu
    • 50 ml pomarančovej šťavy
    • 60 g jahôd

    Rebarboru, cibuľu a jahody nakrájajte na malé kúsky. Čili papričku nasekajte nadrobno. Jablčný alebo vínny ocot a pomarančovú šťavu priveďte do varu a pridajte všetky suroviny. Varte za občasného miešania na miernom plameni približne 1 hodinu alebo kým nevznikne hladká kašovitá hmota. Hotové čatní naplňte do pohárikov a uskladnite do chladničky alebo po vychladnutí priamo servírujte k mäsovým alebo zeleninovým pokrmom.

    Tip: Namiesto jahôd môžete použiť čerstvé alebo olúpané sušené figy. Milovníci sladkastých aróm môžu v čatní vyvariť z gázy pripravený balíček korenín ako škorica, klinčeky či nové korenie, ktorý pred servírovaním z čatní vyberiete.


    Kuracia exotika
    Suroviny na 4 porcie

    • 500 g kuracích pŕs
    • 150 g očistenej rebarbory
    • 100 g bambusových výhonkov
    • 2 plátky ananásu
    • 2 PL worcesterovej omáčky
    • 100 ml bieleho vína
    • 1 ČL karí korenia
    • 1 ČL škrobovej múčky
    • štipka cukru
    • 1 ČL škrobový prášok
    • soľ
    • olej

    Umyté mäso pokrájajte na tenké rezance. Vo väčšej miske rozmiešajte soľ, karí korenie, worcesterovú omáčku, víno a štipku cukru. K marináde pridajte mäso, dôkladne ho premiešajte a nechajte aspoň hodinu odstáť. V hlbšej panvici rozohrejte trochu oleja, pridajte mäso a za občasného miešania ho opečte z každej strany, aby sa zatiahlo. Postupne pridávajte na kúsky pokrájaný ananás, rebarboru a bambusové výhonky. Všetko spolu premiešajte a nechajte chvíľku dusiť. Podľa potreby dolejte trošku vína a dochuťte soľou, cukrom alebo pikantným korením. Na záver rozmiešajte škrobový prášok v malom množstve vody, vlejte na mäso, rozmiešajte a nechajte prejsť varom. Servírujte s ryžou.


    ico

    Vieme o nej naozaj málo?

    • Rebarbora sa voľakedy považovala za ovocie chudobných, ktorým rástla na dvoroch. Podľa starých pranostík je chuťovo i vitamínovo najlepšia len do Jána (24. júna).
    • Rebarbora je zelenina, ktorá sa však pre svoje množstvo vitamínov, kyslastej chuti a čase zberu považuje skôr za prvé jarné ovocie so šťavnatými stonkami, ktoré sa skôr ako za surova využívajú na prípravu marmelád, rôsolov, kompótov, vín až po náplne koláčov a buchiet.
    • Je to viacročná rastlina, ktorá v záhradách pretrvá až desať rokov a vytvára tak rastliny obrovských rozmerov. Má hlboké korene a pod povrchom zásobnú koreňovú hľuzu. Listy so stonkami môžu narásť i viac ako pol metra.
    • Stonky sa pred použitím olúpu, podobne ako špargľa, a podľa potreby sa pred tepelnou prípravou jemne sparia. Kúsky rebarbory možno zmraziť na neskoršie využitie, a to v surovej i vo varenej podobe. Pri spracovávaní by ste sa mali vyhýbať hliníkovým nádobám alebo pomôckam.
    • Rôzne odrody majú rozdielnu jemnosť chuti, štruktúru výhonkov, ale i farbu, ktorá sa tiahne od zelenej cez žltú a ružovú až po intenzívne červenú.
    • Nie je náročná na pestovanie, i keď sa povráva, že v našich klimatických podmienkach má osivo malú klíčivosť. Je preto vhodnejšie ju množiť odkopkami zo starších rastlín alebo predplantovaním v parenisku. Vysádzať ju možno na jar tak i na jeseň. V prvom roku treba rastlinu chrániť pred tuhými mrazmi prikrytím listami, čečinou alebo rašelinou, ktoré na jar odstránime.
    • Pre svoju výraznú chuť ju málo napádajú škodcovia, a preto nevyžaduje zvláštnu ochranu.

    ico

    Zdravá, ale s mierou...

    • Bunky rebarborových stoniek obsahujú až 90 percent vody, má preto veľmi nízku energetickú hodnotu. Napriek chuti, ktorá vyvolá kyslý úsmev na vašej tvári, obsahuje iba veľmi málo vitamínu C.
    • Svojou typickou kyslou chuťou napovedá, že obsahuje ovocné kyseliny a to jablčnú, citrónovú a šťaveľovú. Ich obsah sa v priebehu roka mení a ku koncu zberu stúpa hlavne intenzita kyseliny šťaveľovej, ktorá sa neodporúča konzumovať ľuďom trpiacich na ľadvinové kamene, reumatizmus alebo dnu. S nadšením pre rebarboru by to nemali preháňať ani ľudia s častými žlčníkovými záchvatmi, s boľavým žalúdkom a podráždeným tráviacim traktom. Ženy skôr zaujme obsah kyseliny pantotenovej, ktorá prospieva pokožke a vlasom.
    • Okrem kyselín obsahuje i vitamín B, vápnik, ktorý ocenia hlavne ženy v období menopauzy, draslík, ktorý napomáha odvodniť organizmus, horčík, mangán a vlákninu, ktorá viaže tuky, podporuje funkčnosť čriev a detoxikuje organizmus. Prospieva aj krvnému obehu vďaka niacínu.
    • Časti rastliny a koreň sa používajú v čínskom liečiteľstve a povráva sa aj o jej afrodiziakálnych účinkoch.
    • V domácej kozmetike sa používa koreň rebarbory na zosvetlenie vlasov podobne ako harmanček.

     

    (mag)

    Ďalšie novinky

    Mikloško predstavil novú kolekciu Jeseň/Zima 2014 na Viedenskom týždni módy

    Jedna z najvýraznejších tvári slovenskej módy, návrhár Fero Mikloško, predstavil novú kolekciu šiat aj šperkov pre jesennú a zimnú sezónu 2014.

    Chcete začať cvičiť? Čítajte, ako na to

    Už tisíckrát ste si sľúbili, že začnete so sebou niečo robiť, ale dopadlo to ako vždy. Každá snaha zlyhala na vlastnej pohodlnosti.

    Hlavné správy

    TECH.SME.SK

    Spoplatnený obsahDesať otázok, na ktoré musíte vedieť deťom odpovedať

    Prečo je nebo modré, ľudia zívajú a voda je mokrá. Prečítajte si vedecké odpovede na zvedavé detské otázky.

    NEKROLÓG

    Spoplatnený obsahUzdravil Demitru pred Vancouverom, vo svojom fachu bol špičkou

    Vladimír Lupták bol lekárom Slovana a hokejistov Slovenska.

    Z DOMOVA

    Spoplatnený obsahZa veľkou mlákou hľadali státisíce Slovákov americký sen

    Pred sto rokmi sa zavŕšila veľká vlna vysťahovalectva.

    EKONOMIKA.SME.SK

    Spoplatnený obsahPatríme medzi chudobnejšie krajiny? (grafy týždňa)

    Čo zaujalo analytikov či obchodníkov posledný týždeň?