SME

Tuniakové rýchlovky

Rybie konzervy vám pomôžu s prípravou ľahkého obeda či rýchlej večere. Ak siahnete po kvalite, i jednoduchý recept vás môže milo prekvapiť...

Rybie konzervy vám pomôžu s prípravou ľahkého obeda či rýchlej večere. Ak siahnete po kvalite, i jednoduchý recept vás môže milo prekvapiť...

Cestoviny s tuniakom a paradajkami
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g cestovín
  • 400 g konzerva krájaných paradajok
  • 200 g tuniaka v oleji
  • 100 g hrášku
    100 g kukurice
  • 4 plátky anglickej slaniny
  • cibuľa
  • strúhaný syr
  • soľ, mleté čierne korenie

Tuniaka preložte do sitka a nechajte odkvapkať. Na oleji z tuniaka osmažte domäkka na kocky pokrájanú cibuľu a slaninu. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale. K zlatistej cibuli pridajte paradajky aj so šťavou, hrášok, kukuricu a dochuťte soľou a korením. Cestoviny zlejte a vmiešajte do omáčky. Nakoniec pridajte kúsky tuniaka, dochuťte a premiešajte. Servírujte posypané strúhaným syrom podľa chuti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Jemnú chuť pokrmu jednoducho zvýrazníte pridaním prelisovaného cesnaku, nadrobno pokrájanej čili papričky alebo niekoľkými kvapkami čili omáčky.


Kuskus s tuniakom a pórom
Suroviny na 4 porcie

  • 180 g kuskusu
  • 1 l hydinového vývaru
  • 180 g tuniaka vo vlastnej šťave
  • pór
  • červená cibuľa
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • čerstvé bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Kuskus zalejte vo väčšej nádobe horúcim vývarom, pridajte jednu lyžicu oleja a miešajte, kým sa vývar nevsiakne. Nádobu prikryte a nechajte postáť približne päť minút. Tuniaka zlejte zo šťavy a dvoma vidličkami ho jemne rozdeľte na menšie kúsky. Pokvapkajte ho citrónovou šťavou a nechajte postáť. Na zvyšnom olivovom oleji speňte na kolieska pokrájaný pór a červenú cibuľu. Do zmäknutej cibule pridajte nasekané bylinky, soľ, korenie a celé to vmiešajte do kuskusu. Na záver jemne vmiešajte kúsky tuniaka a podľa potreby dochuťte. Servírujte dozdobené lístkami byliniek.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak chcete pokrm obohatiť tak chuťovo, ako aj farebne, pridajte k póru a cibuli na kúsky rozkrájané na slnku sušené paradajky alebo na kolieska pokrájané olivy.


Rýchle tuniakové placky
Suroviny na 4 porcie

  • 2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave
  • 4 väčšie zemiaky
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • vajíčko
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka
  • olej

Z tuniaka rukami vyžmýkajte šťavu a vložte do väčšej misy. Pridajte vajíčko, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a premiešajte. Nakoniec pridajte najemno nastrúhané zemiaky, nadrobno pokrájanú cibuľu a nasekanú petržlenovú vňať. Všetko spolu premiešajte a podľa potreby zahustite troškou strúhanky. Kopček strúhanky vysypte na dosku alebo tanier a rukami v nej tvarujte okrúhle fašírky, ktoré strúhankou obaľte z obidvoch strán. Vysmažte v oleji do zlatista a servírujte ako placky so zeleninovým šalátom a dresingom alebo ako fašírku so zemiakovou kašou a kyslou smotanou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Na zlepšenie placiek či fašírok vyskúšajte do cesta pridať predmočené ovsené vločky alebo sójový granulát. Zemiaky môžete nahradiť inou zeleninou.


Zapekané zemiaky s tuniakom
Suroviny na 4 porcie

  • 8 - 10 zemiakov
  • 2 cibule
  • konzerva tuniaka v oleji
  • konzerva sardelových očiek
  • 300 ml smotany
  • 2 PL strúhanky
  • čerstvý tymian
  • plátky masla
  • mleté čierne korenie

Zemiaky umyte a narežte alebo postrúhajte na tenké kolieska. Postup opakujte aj s cibuľou. Zapekaciu misu vymažte maslom a navrstvite do tretiny zemiaky a cibuľu. Vidličkou rozmiestnite po zemiakoch polovicu tuniaka a polovicu sardelových očiek. Prikryte vrstvou zemiakov a cibule, na ne rozmiestnite zvyšok tuniaka a rybích očiek a prikryte poslednou vrstvou cibule a zemiakov tak, aby vrstvu ukončili zemiaky. Povrch posypte čiernym korením a nasekaným tymianom. Slaným olejom zo sardelových očiek rovnomerne polejte celý nákyp a postup zopakujte aj so smotanou. Navrch rovnomerne vysypte strúhanku a kúsky masla. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 50 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Jednotlivé vrstvy zemiakov netreba soliť, keďže sardelové očká sú až príliš slané. Práve zemiaky, cibuľa a smotana sa postarajú o vyváženú lahodnú chuť nákypu.


ico

Čo o ňom vieme?

  • Mäso z tuniaka obsahuje veľa vitamínu A, D, B6 a B12. Tiež má bohaté zastúpenie riboflavínu, tiamínu, železa, magnézia, selénu i fosforu. Najdôležitejším darom, ktorý nám ryby vedia dať, sú jód a omega-3 mastné kyseliny. Práve tie už, bohužiaľ, v konzervách s rybami nenájdete. Všetky ostatné vitamíny ostanú zachované i po tepelnom spracovaní konzervovaných rýb v továrňach.
  • Ženy ocenia i to, že tuniak a výrobky z neho pomôžu ich slabým nechtom, vlasom, pleti, ale i celému organizmu. Navyše je tuniak skvelým jedlom na zachovanie štíhlej línie.

Na čo si dať pozor pri kúpe?

  • Existuje veľa druhov tuniakov a tiež veľa druhov jeho konzervovanej úpravy. Ak nechcete ostať nemilo prekvapení obsahom otvorenej konzervy, všímajte si dôležité údaje. Obal na konzerve by mal uvádzať krajinu pôvodu, druh tuniaka, hmotnosť a celkové zloženie. Všímajte si hlavne podiel čistého mäsa, obsah soli, použitý druh oleja, ale i cenu.
  • Vopred si rozmyslite, aké máte s tuniakom plány. Celistvé kúsky mäsa sú najlepšie do zeleninových šalátov, navrch cestovín či ako ozdoba a doplnok chuťoviek. Jemné kúsky mäsa v oleji či vo vlastnej šťave upotrebíte na pizzu, sendviče, do bagiet či omáčok a teplých šalátov. Najlacnejšie tuniakové vločky alebo triešť využijete na prípravu nátierok či náplní do slaných koláčov a nákypov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 923
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 015
  3. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 5 112
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 905
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 3 250
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 650
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 577
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 392
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 508
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 14 260
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 893
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 590
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 406
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 333
  7. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 516
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 264
  1. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  2. Tupou Ceruzou: Krížovka
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  4. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  5. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  6. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  8. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
SkryťZatvoriť reklamu