SME

Nápoje zo svahov

Na jarné dovolenky lákajú lyžiarske strediská nielen kvalitou vlekov a zjazdoviek, ale aj obrázkami pohody na svahu. A k tej neodmysliteľne patrí posedenie v štýlových horských chatách s príjemným pohostením.

Bombardino nie je na to, aby ste sa napili, ale vychutnávali hoBombardino nie je na to, aby ste sa napili, ale vychutnávali ho

Kto zažil lyžovačku v talianskych Dolomitoch, nemôže zabudnúť nielen na nádherné scenérie a stovky kilometrov dokonale upravených tratí, ale ani na špeciálne nápoje, ktoré v útulných horských krčmičkách ponúkajú. Najviac ód spievajú tí, čo ochutnali Bombardino. Na internete si ľudia, čo sa vrátili z lyžovačky v Taliansku, vymieňajú recepty a zhodne tvrdia, aké je to „slastné pitíčko“ a „úžasná dobrôtka“. Je to nápoj, v ktorom sa snúbi sila drsného kraja a sladkosť talianskej romantiky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bombový nápoj

Inak ako zdrobneninami sa tento „bombový“ nápoj hádam ani nedá pomenovať. Už jeho výzor je ako z rozprávky. V sklenom pohári naspodku sedí sýtožltý likér prikrytý napenenou belostnou šľahačkou, ktorá kypí z pohára posypaná kakaom alebo škoricou. Pripomína kuriatko, čo sa práve vyliahlo z vajíčka. A chuť? Tá je jemná, mäkká, až zamatová, a keď si z neho potiahnete slamkou, nádherne hreje.

SkryťVypnúť reklamu

Bombardino je tradičný a veľmi obľúbený taliansky likér s prímesou rumu, ktorý obsahuje osemnásť percent alkoholu. Pochádza z južného Tirolska, z malého mestečka Termeno – Tramín, z rodinného liehovaru Roner. Bombardino je charakteristické silnou vôňou vaječných žĺtkov a čerstvého mlieka, ktorú zvýrazňuje rumová aróma. Žĺtky s alkoholom sa v domácnostiach už v 19. storočí používali ako posilňujúci liek bohatý na proteíny a vitamíny.

Do zimy aj do tepla

Keďže Bombardino sa teší veľkej obľube, nájdete ho na všetkých svahoch v Taliansku a každý si ho za tie roky trochu prispôsobil. Základom je však horúci vaječný koňak s prídavkom tvrdého alkoholu – rumu, brandy, whisky či čohokoľvek iného podľa vlastnej fantázie. Bombardino calimero je s brandy a kávou, Bombardino scozzese prichutí whisky, do Bombardina con Ristora Ciok sa pridáva horúca čokoláda.

SkryťVypnúť reklamu

V lete sa dá podávať chladený, buď ako Bombardino ghiacciato, kde je likér mrazený a navyše sa podáva s ľadom, alebo ako Bombardino freddo sul gelato, kde sa do studeného likéru pridáva zmrzlina. Aj na Slovensku si už lyžiari po zjazde môžu dopriať túto kalorickú bombu, servírujú ju napríklad na Donovaloch a vaječný likér tu zväčša dochucujú rumom. Bombardino je výnimočná lahôdka, treba si ju však dopriať len výnimočne, aby človek nevyzeral ako bomba.

obr_1.jpg

Alpské strediská lákajú nielen na perfektne upravené trate,
ale aj na príjemný relax v horských chatách

Od hruškovice k sektu

Hoci pri lyžovaní sa alkohol neodporúča a opitého lyžiara môžu vylúčiť z vleku, kvapka alkoholického nápoja k zimnému pobytu na horách viac-menej patrí. Na rozdiel od našich kopcov, kde sa popíja čaj s rumom, grog, borovička alebo koreňovica, v Alpách vám ponúknu podstatne ľahšie drinky.

SkryťVypnúť reklamu

Rakúšania sa poučili od Francúzov a napríklad na vrchu Turacher, priamo pri výstupe zo sedačky na vrchole svahu lyžiarom livrejovaný čašník servíruje sekt. Do sklenených pohárov ako pozornosť strediska. V rakúskych horských bufetoch je obľúbená hruškovica s vykrojenou hruštičkou wiliamsovkou, v ktorej je viac kompótovej šťavy ako alkoholu. Takú vám ponúknu aj pri čakaní na sedačku v našom Lomnickom sedle.

Aperol spritz

Ďalší obľúbený nápoj, ktorý má viac chutí ako percent alkoholu, je Aperol spritz. Nie je známe, ako presne vznikol, ale traduje sa, že si ho miešali vojaci v 19. storočí počas rakúskej okupácie Talianska. Aperol je korenený bitter oranžovočervenej farby s ovocnou ľahko horkou chuťou. Vyrába sa z horca, rebarbory, výťažkov z pomarančov, aromatických bylín a farbív. Vznikol v rodinnej firme Barbieri v Padove. Jeho zvláštnosťou je veľmi nízky obsah alkoholu (11 percent). V talianskych horských chatách ho miešajú so sektom Prosecco a sódou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pite s mierou

Na talianskych svahoch dáva na poriadok pozor špeciálna polícia, policajti v tmavomodrých uniformách so žltým pruhom vám môžu dať fúkať priamo na zjazdovke. Samozrejme, robia tak, až keď je lyžiar agresívny a nebezpečný pre okolie. Pre každého je však bezpečnejšie ochutnávať lákavé nápoje až po lyžovaní v apres ski baroch.

Ako namiešať

Bombardino

Potrebujeme: 0,5 l vaječného koňaku, 0,25 l rumu, 0,25 l šľahačky
V hrnci zohrejeme vaječný koňak s rumom, prípadne s iným tvrdým alkoholom. Neprevárame! Nalejeme do sklených pohárov, do troch štvrtín. Ozdobíme šľahačkou, posypeme kakaom, vložíme slamku. Nemiešame!

Aperol Spritz

Zmiešame 2 dl sektu Prosecco s 1,5 dl likéru Aperol a 1 dl sódy. Ozdobíme krúžkom pomaranča. Ak ho pijeme v lete, dodáme hodne ľadu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  2. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  3. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  4. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  5. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  6. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  7. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  2. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  3. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  4. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  5. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  6. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  7. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  8. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 364
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 536
  3. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 11 179
  4. Ľuboš Fellner otvorene 8 098
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 313
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 331
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 220
  8. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 693
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  2. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  3. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  4. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  5. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  6. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  7. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  8. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 104 627
  2. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 22 368
  3. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 20 161
  4. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 406
  5. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 6 763
  6. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 6 414
  7. Radoslav Záhumenský: Celé Slovensko v mini verzii? Park, kde prejdete celé Slovensko za pár minút! 5 463
  8. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli... 4 853
  1. Radko Mačuha: Osobná skúsenosť s Róbertom Ficom.
  2. Jana Čavojská: Obed pre 500 nezlomných obyvateľov Charkiva
  3. Dušan Koniar: Ako vystúpiť z Európskej Únie v troch krokoch
  4. Marcel Rebro: Od Leningradu k Ukrajine: blokády, hlad a lož ako ruská tradícia
  5. Věra Tepličková: Demokrati sociálni a ich nápad genitálny
  6. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny.
  7. Marcel Rebro: Ak sa má uzdraviť dieťa, potrebuje zdravú mamu
  8. Věra Tepličková: Pravdepodobná reakcia Smeru na vylúčenie z PES alebo Načo mi je perie?
SkryťZatvoriť reklamu