SME
reklama

Gaštany - pochúťka pre maškrtníkov

Prenikavá sladká vôňa, papierové vreckúško zohrievajúce premrznuté končeky prstov a lahodná chuť v každom súste v ruchu ulice. Jedlé gaštany sú symbolom jesene rovnako, ako pestrofarebné lístie padajúce zo stromov. Ako ich využiť v kuchyni?

Chutné i liečivé

  • Majú toľko vitamínu C ako citróny a obsahujú minerály, ktoré nás povzbudia v sychravom jesennom počasí. Sú bohaté na draslík, vápnik, fosfor a železo a dokážu nás zásobiť vitamínmi skupiny B, E a K. Obsahujú málo sodíka a tukov, vďaka čomu sú skvelou maškrtou pre ľudí trpiacich srdcovými ochoreniami a vysokým krvným tlakom.
  • Pre vysoký obsah bielkovín a škroby meniace sa tepelnou úpravou na cukry sú dobre stráviteľné a pre chýbajúci lepok a glukózu neohrozia ani celiatikov a diabetikov. Gaštany sú jednou z mála pochutín, ktorá prospieva nášmu zdraviu bez ohľadu na to, akými ujmami trpíme.
  • Sú výborným prírodným antioxidantom, podporujú trávenie a majú antiseptický účinok. Liečivé účinky sa pripisujú i listom a kôre, z ktorých sa pripravuje čaj. Je na škodu, že sa na našom jedálnom lístku neobjavujú častejšie ako kedysi.

Ako na ne?

  • Nájdete ich v tržniciach aj v supermarketoch. Čerstvé gaštany sú pevné, majú lesklú hnedú šupku a nevýraznú vôňu jesene. Napadnutie škodcami či nevhodné skladovanie odhalia drobné škvrnky na povrchu či nenápadné náznaky otvorov. Buďte pri výbere obozretní. Existujú dva spôsoby, ako ich premeniť na neodolateľnú delikatesu. Je to vždy tepelná úprava, ktorá uvoľní chute a vône, ktoré dosiaľ driemali pod šupkou. Či sa rozhodnete pre varenie, alebo pečenie, je iba na vás. Dôležité je jediné. Narezať šupky, aby sa nevinné plody nepremenili na delobuchy. Plytký, centimeter dlhý rez je dostačujúci.
  • Pri pečení predhrejte rúru na teplotu 200 stupňov a gaštany naukladajte v jednej vrstve na plechu tak, aby medzi nimi zostalo dostatok priestoru na prúdenie vzduchu. Pečenie zaberie 15 až 20 minút.
  • Pri varení vložte narezané gaštany do vriacej vody na 30 minút, aby jadrá uvoľnili svoju sladkú chuť a arómu.

Čo o nich vieme?

  • Aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, jedlý gaštan nie je kultúrnym súrodencom pagaštana konského. Ide o úplne odlišné dreviny z ktorých jedna rodí pre naše maškrtné jazýčky a druhá baví deti pri výrobe figúrok.
  • Chuť gaštanov je jemná a sladkastá, pre vysoký obsah škrobu však nie je priveľmi výrazná. I preto sa gaštany od nepamäti v rôznych formách používali nielen do zákuskov, ale aj ako príloha k mäsovým pokrmom, alebo hlavná surovina pri príprave polievok. Avšak iba máloktorý gurmán sa nechá oklamať ich lacnejšou náhradou – sladeným fazuľovým pyré.
  • Dnes sa gaštany bohato využívajú v cukrárskom priemysle, na výrobu múky, sušienok a kaší, či dokonca cestovín vhodných na bezlepkovú diétu. Stretnúť sa možno i s likérom, kandizovanými gaštanmi alebo veľmi obľúbeným francúzskym nugátom, do ktorého sa okrem gaštanovej zmesi pridáva karamel a med. Najčastejšie sa však stretávame s gaštanovým pyré. Jeho jedinečná chuť a jemná aróma dokážu vylepšiť aj ten najvyberanejší zákusok sveta.

Uvarte si s nami:

Gaštanovo-čokoládové sušienky
suroviny na 3 plechy

● 100 g čokolády
● 100 g gaštanového pyré
● 180 g masla
● 180 g práškového cukru
● vajce
● 250 g hladkej múky
● ČL prášku do pečiva

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

obr_1.jpgZmäknuté maslo s cukrom a vajíčkom vyšľahajte do hladkej peny. Primiešajte rozpustenú, ale nie horúcu čokoládu a gaštanové pyré. Nakoniec vmiešajte múku s práškom do pečiva. Na vymastený plech ukladajte lyžičkou vytvarované kopčeky tak, aby medzi nimi zostalo aspoň 5 centimetrov miesta. Pečte v predhriatej rúre na 200 stupňoch približne 15 minút. Hotové sušienky prekladajte z plechu opatrne, keďže za horúca sú ešte mäkké. Po vychladnutí sa stanú krehkými.
Tip: Nezľaknite sa, ak sa vám kopčeky nedaria tvarovať. Cesto sa pri pečení samo roztečie na pekné kolieska.


Lahodná pečeňová paštéta
suroviny na 6 porcií

● 350 g bravčovej pečene
● 150 g varených gaštanov
● 4 vajíčka
● 200 ml smotany
● 2 dl oleja alebo bravčovej masti
● 20 plátkov slaniny
● 50 ml koňaku
● bylinky
● soľ
● mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu
reklama

obr_2.jpgPečeň odblaňte, nakrájajte a varené gaštany ošúpte. Po premiešaní zmes najemno pomeľte na mäsovom mlynčeku alebo použite kuchynský robot s nožom. Primiešajte vyšľahané vajíčka, prilejte koňak s olejom a smotanou. Dochuťte čiernym korením, bylinkami a soľou. Formu vyložte tenkými plátkami slaniny a naplňte do dvoch tretín tak, aby mala priestor na nadýchanie. Vložte do rúry vo vodnom kúpeli a pečte pri teplote 100 stupňov približne 90 minút, kým sa riedka hmota nezmení na jemnú paštétu.
Tip: Ak použijete namiesto formy zapekacie misky, každú z nich môžete po vychladnutí zaliať rozpustenou bravčovou masťou, aby ste pri skladovaní v chlade predĺžili jej čerstvosť.


Gaštanové rizoto
suroviny na 4 porcie

● 350 g ryže
● 200 g gaštanov
● 200 g zeleniny
● cibuľa
● 3 PL masla
● 400 ml zeleninového vývaru
● dl portského vína
● parmezán
● bylinky
● soľ, korenie

SkryťVypnúť reklamu
reklama

obr_3.jpgGaštany predvarte, olúpte a nakrájajte na kocky. Na masle opražte cibuľu, zeleninu nakrájanú na kocky a po zmäknutí prisypte gaštany. Pridajte premytú guľatozrnnú ryžu a opekajte do sklovita. Podlejte vývarom a zľahka premiešavajte, kým sa vývar neodparí a nevsiakne do ryže. Takto pokračujte, až kým ryža nezväčší svoj objem a nezmäkne. Poslednýkrát podlejte pripraveným portským. Po odstavení z plameňa ryžu dosoľte, nastrúhajte do nej parmezán a rýchlo miešajte, aby sa zrnká ryže spojili krémovou omáčkou.
Tip: Aby chuť gaštanov vynikla, použite jemnejšie druhy zeleniny, ako napríklad karotku, tekvicu či paštrnák.


Kurča s gaštanovou plnkou
suroviny na 4 porcie

● väčšie kurča
● 200 g gaštanov
● 80 g kuracej pečene
● 6 rožkov
● 3 vajíčka
● 2 dl mlieka
● cibuľa
● 2 PL masla
● 2 PL oleja
● bylinky
● soľ
● mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu
reklama

obr_4.jpgOčistené a umyté kurča zvnútra i zvonka posoľte. Gaštany uvarte, olúpte, nechajte vychladiť a prekrojte. Rožky nakrájajte na kocky a opečte v rúre či na grile. Opečené kúsky zalejte mliekom, nechajte napučať a primiešajte rozšľahané vajíčka. Cibuľu nakrájanú na kocky, gaštany a nadrobno nakrájanú pečeň opečte na masle, pridajte nasekané bylinky a nakoniec soľ a korenie. Zľahka vmiešajte do namočeného pečiva. Kurča naplňte. Nakoniec ho potrite olejom, poprášte bylinkami a dajte do misy alebo na plech podliaty vodou. Pečte za občasného poliatia šťavou na 180 stupňoch približne 90 minút. Servírujte so zemiakmi alebo s ryžou.
Tip: Ak chcete, aby bola plnka jemnejšia, gaštany spolu s pečeňou pomeľte na mäsovom mlynčeku a primiešajte ich do pečiva bez predchádzajúceho opekania. Silu gaštanov zvýrazní niekoľko kvapiek dobrého brandy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Gaštanová roláda
suroviny na 1 roládu

● 6 vajíčok
● 160 g cukru
● 160 gramov hladkej múky
● 2 ČL prášku do pečiva
● 200 g mrazeného gaštanového pyré
● 250 ml smotany na šľahanie
● 2 PL marhuľového džemu

obr_6.jpgGaštanové pyré vyberte z mrazničky, aby zmäklo. Žĺtky vyšľahajte s cukrom, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov. Na plech položte na papier na pečenie a vlejte cesto. Ak treba, rovnomerne ho rozotrite. Pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov dozlatista. Upečenú roládu ešte za horúca zrolujte spolu s papierom na pečenie a nechajte vychladnúť. Na najnižších otáčkach začnite šľahať šľahačku a postupne do nej pridávajte po lyžičke gaštanového pyré, kým nezhustne. Z rolády odstráňte papier na pečenie, potrite ju džemom a polovicou plnky. Zrolujte a druhou polovicou plnky natrite roládu zvonka. Nechajte stuhnúť v chladničke, aby pri krájaní držala tvar.
Tip: Hotovú roládu po stuhnutí polejte čokoládou, ktorú ste si rozpustili vo vodnom kúpeli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jablkovo – gaštanové mafiny
suroviny na 12 kusov

● 250 g hladkej múky
● 150 g hnedého cukru
● 150 g bieleho jogurtu
● 100 g gaštanového pyré
● 200 g jabĺk
● 90 ml oleja
● 2 vajíčka
● 1 balíček vanilínového cukru
● 1 balíček prášku do pečiva
● 1 ČL škorice
● celé varené gaštany

Vyšľahajte jogurt, vajíčka, olej, pyré, hnedý a vanilínový cukor. V druhej miske si namiešajte múku s práškom do pečiva a do tejto zmesi nastrúhajte jablká, párkrát misou zatraste, aby sa jablká obalili v múke. Tekutú vyšľahanú zmes prilievajte k múke s jablkami a poriadne premiešajte. Nakoniec pridajte na malé kocky pokrájane gaštany. Lyžicou napĺňajte košíčky na mafiny a ukladajte ich na plech. Pečte v rúre predhriatej na 200 stupňov približne 20 minút.
Tip: Prášok do pečiva môžete nahradiť práškom do perníka a získate tak voňavé vianočné mafiny. Ak chcete mať mafin s prekvapením, gaštany nekrájajte, ale vhoďte ich celé do každého košíčka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Gaštanové guľôčky
suroviny na 30 guliek

● 500 g gaštanového pyré
● 150 g detských piškót alebo iných keksov
● 150 g práškového cukru
● 125 g masla
● 1 balíček olúpaných mandlí
● 3 PL rumu
Na polevu:
● 100 g čokolády na varenie
● 40 g masla

Rozmrazené gaštanové pyré zmiešajte s najemno pomletými sušienkami a maslom izbovej teploty. Pridajte rum a práškový cukor. Hmotu nechajte oddýchnuť v chladničke, aby sa s ňou lepšie pracovalo. Rukami tvarujte z malých kúskov guľôčky. Ukladajte ich na mrežu, alebo na plech s pečiacim papierom. Polevu pripravíte rozpustením čokolády a tuku. Takto pripravenou polevou lyžicou oblejte každú guľku. Do každej pred stuhnutím zapichnite mandľu tak, aby z tretiny vytŕčala von. Keď čokoládová poleva stuhne guľky preložte do papierových košíčkov.
Tip: Ak vám chuť gaštanovej zmesi učarila, môžete si časť odložiť v mrazničke a využiť ju neskôr ako náplň pre šuhajdy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tvarohový zákusok s gaštanmi
suroviny na 6 až 8 porcií

Na korpus:
● 150 g sušienok
● 60 g masla
● 30 g gaštanového pyré

Na plnku:
● 500 g mäkkého tvarohu alebo smotanového syra
● 200 ml kyslej smotany
● 4 vajíčka
● 250 g gaštanového pyré

Na polevu:
● 80 ml vody
● 60 ml rumu
● 1 PL gaštanového pyré
● 50 g cukru
● 15 g masla

Z rozdrvených sušienok, masla a gaštanového pyré vytvorte sypkú hmotu, najlepšie v kuchynskom robote. Vysypte do okrúhlej tortovej formy a dajte na desať minút zapiecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Medzitým postupne vyšľahajte vajíčka s tvarohom, cukrom a gaštanovým pyré. Zmes rozotrite na upečený korpus a pečte 45 minút do zlatista, alebo kým sa okraje nezatiahnu. Nezľaknite sa, ak sa bude tvarohová plnka po upečení v strede chvieť ako puding, chladnutím zhustne. Po vychladnutí odmontujte okraje formy a dajte do chladničky. Polevu pripravíte zmiešaním ingrediencií a povarením približne 10 minút, kým sa nespoja na sirup. Servírujte čerstvo poliate.
Tip: Aby bola manipulácia so zákuskom čo najjednoduchšia, použite pri pečení tortovú formu s odnímateľným okrajom

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 711
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 280
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 542
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 877
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 201
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 027
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 790
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 861
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 002
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 634
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 425
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 10 033
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 436
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 361
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 226
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu