• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Ovocné koláče

    Vydané 4. 7. 2010 o 11:05

    Hodia sa k raňajšej káve, k popoludňajšiemu čaju alebo ako sladká bodka za výdatným nedeľným obedom.

    Foto: Stock.XCHNG

    Hodia sa k raňajšej káve, k popoludňajšiemu čaju alebo ako sladká bodka za výdatným nedeľným obedom.

    Ríbezľový koláč s marcipánom
    suriviny na 18 kúskov

    Poleva:

    • 200 g mäkkej marcipánovej masy
    • 200 ml mlieka
    • 100 ml šľahačky
    • 3 vajíčka

    Plnka:

    • 500 g ríbezlí

    Mrvenička:

    • 300 g múky
    • 100 g práškového cukru
    • ½ ČL škorice
    • soľ
    • 175 g masla

    Tvarohovo-olejové cesto:

    • 300 g múky
    • 3 ČL prášku do pečiva
    • 200 g nízkotučného tvarohu
    • 75 ml mlieka
    • 75 ml oleja
    • 50 g cukru
    • soľ
    • balíček vanílinového cukru
    • vajce

    Marcipán pokrájame na kocky. Mlieko, šľahačku a marcipán vložíme do hrnca a za stáleho miešania varíme, kým sa marcipán nerozpustí. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Primiešame vajcia. Ríbezle umyjete a vidličkou odstopkujeme. Na mrveničku zmiešame múku, práškový cukor, škoricu a soľ. Primiešame rozpustené maslo. Zmes spracujeme dvoma vidličkami na mrveničku. Cesto: Zmiešame prášok do pečiva s múkou. Pridáme tvaroh, mlieko, olej, cukor, soľ, vanílinový cukor a vajce a vymiesime cesto. Rozvaľkáme cesto a rozložíme na pomastenom plechu. Polejeme marcipánovou polevou, na ktorú rozložíme ríbezle. Posypeme mrveničkou. Pečieme v rozohriatej rúre na 190 ºC 35 minút.


    Ovocný koláč s vanilkovým pudingom
    suroviny na 20 kúskov

    • Balenie vanilkového pudingu
    • 40 g cukru
    • 500 ml mlieka obr_1.jpg
    • 2 kg miešaného ovocia podľa chuti (jahody, maliny, čučoriedky, ríbezle, brusnice)

    Cesto:

    • 150 g margarínu
    • 100 g cukru
    • balíček vanilínového cukru
    • soľ
    • 2 vajcia
    • 200 g múky
    • ČL prášku do pečiva
    • balíček tortovej polevy (želatíny) v prášku
    • 250 ml červenej ovocnej šťavy

    Rozpustíme margarín, primiešame doň cukor, vanilínový cukor, soľ a vajcia. Múku preosejeme s práškom do pečiva, zmiešame spolu s ostatnými ingredienciami a vypracujeme cesto. Cesto rozvaľkáme a rozložíme na pomastený plech. Vo vyhriatej rúre na 180 ºC pečieme 20 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Pudingový prášok vymiešame s cukrom a mliekom, pripravíme puding podľa návodu. Hotový puding vlejeme do misy a prikryjeme fóliou, aby nestuhol. Umyjeme a odstopkujeme ovocie. Potrieme upečený korpus pudingom a posypeme ovocím. Tortovú polevu zmiešame s ovocnou šťavou a pripravíme podľa návodu. Polejeme ňou ovocie a necháme stuhnúť.

    Katarína Lešková | FOTO - Isifa, Stock.XCHNG

    Ďalšie novinky

    Tipy na víkend: Veľká noc na sedem spôsobov

    Láka vás oblievačka vo výške 2000 metrov nad morom alebo pečenie koláčov v tradičnej ľudovej chalupe?

    Najdrahšie kraslice sveta

    Spoločnosť Fabergé sa postarala o výnimočnú zbierku kraslíc. Výťažok z ich predaja bude použitý na dobročinné účely.

    Hlavné správy

    AKTUALIZOVANÉ 21:26

    Rozhodli majstri sveta z Nitry, vynútili si siedmy zápas v Košiciach

    Hokejisti Nitry vyhrali 3:1. V Košiciach sa končí finálová séria v pondelok.

    PÍŠE EDWARD LUCAS

    Spoplatnený obsahBude tretia svetová?

    Ak si predsa len vyberieme odpor, budeme riskovať desivú vojenskú eskaláciu.

    KULTURA.SME.SK

    Spoplatnený obsahNajskôr na ňom pracovala príroda, potom ho do rúk zobrali umelci: vajce

    Pozrite si desať vajec v dielach slávnych umelcov.

    Z DOMOVA

    Pomáhala Židom u Heydrichovcov, prezradila ju saláma

    Helena Vovsová vie, aké bolo pracovať na zámku pod dozorom manželky Heydricha.