Baza čierna bola obľúbená pre svoje liečivé vlastnosti a charakteristickú vôňu už u starých Rimanov. Tento ker spoznáte podľa charakteristických žltobielych kvetov. Rastie často vo voľnej prírode, najčastejšie v lesoch a hájoch. Na dedinách sa baza odnepamäti používala ako liečivo proti zahlieneniu, kašľu a proti zápche.
V osemnástom storočí objavili bylinkári jej bieliace účinky, odvarom z bazy sa začala čistiť pokožka a odstraňovať pehy.
Z bazy čiernej sa využívajú najmä kvety a plody. Kvety sa zbierajú teraz začiatkom leta, na zber plodov si treba počkať do začiatku jesene. Vďaka bohatému obsahu organických farbív a cukru sa čerstvé plody spracúvajú na lekvár, sirup, víno alebo sa sušia.
V minulosti sa využívali aj bazové listy, z ktorých sa pripravovala masť na podliatiny, vyvrtnutia a rany. Kôra z bazy bola zase známa ako účinné preháňadlo. Pri zbere kvetov sa zbierajú celé súkvetia, pri sušení sa rozložia stopkami nahor na papier.
Po usušení zbavíme kvety stopiek a uskladníme vo vzduchotesnej nádobe. Vývar zo sušených kvetov obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré pomáhajú krvnému obehu, chránia cievy a liečia zápaly. Bazové kvietky dodávajú čaju kvetinovú vôňu a mierne kyslastú chuť.
Takýto odvar pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu a podporuje potenie, čo sa môže hodiť najmä pri liečení chrípkových stavov. Pije sa aj pri nachladnutiach, kataroch a sennej nádche.
Odvar z bazy má aj kozmetické využitie. Môžeme ním umývať uhrovitú pleť, ktorú zázračne čistí a upokojuje, prípadne použiť bazové kvety ako voňavú prísadu do kúpeľa. Alebo si vlastnoručne vyrobiť prípravok na ošetrenie mastnej pleti. Stačí zaliať dve hrste bazových usušených kvetov a plodov litrom vriacej vody a v prikrytej nádobe nechať vylúhovať 30 minút. Po scedení si môžete takto pripraveným čistiacim prostriedkom umývať tvár niekoľko týždňov.
Bazový sirup
- 1/2 kg kryštálového cukru
- 8 g kyseliny citrónovej
- 15 až 20 kvetov bazy čiernej
- 2 l vody
Prevaríme 2 litre vody a necháme vychladnúť. Do štvorlitrovej fľaše vložíme umyté kvety bazy a zalejeme prevarenou vodou. Necháme lúhovať 24 hodín. Potom vodu scedíme a pridáme do nej 1/2 kg kryštálového cukru a 8 g kyseliny citrónovej. Naplníme do fliaš a uzatvoríme.
Bazový džem
- 2 kg zrelých plodov bazy čiernej obratých od stopiek
- kryštálový cukor, klinček
- celá škorica
Umyté bazové plody zalejeme menším množstvom vody, pridáme koreniny podľa chuti a varíme v sklenenej alebo v smaltovanej nádobe, až kým sa plody nerozvaria. Potom ich pretlačíme cez sito, na každý kilogram pretlaku pridáme 300 až 400 gramov cukru. Povaríme do zhustnutia. Horúci džem vlejeme do malých pohárikov, uzavrieme viečkami, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.
Vyprážaná baza
- 3 vajcia
- hladká múka
- olej na vyprážanie
- kvety bazy čiernej
Kvety umyjeme a necháme uschnúť. Z vajec a múky vyšľaháme cesto, do ktorého kvety namáčame. Vypražíme na rozpálenom oleji dozlatista. Podávame s tatárskou omáčkou, do ktorej vmiešame pokrájanú cibuľku a petržlenovú vňať.
Sladké bazové kvety
- 150g múky
- soľ
- 3 žĺtka
- 1/4 l mlieka
- 1/4 l vody
- 3 bielka
- balíček vanilínového cukru
- 12 bazových kvetov
- 100 g masla
- 50 g cukru
- škorica
Múku nasypeme do misky, v strede urobíme dierku a nalejeme tam žĺtka, mlieko a vodu. Cesto premiesime a necháme odležať 30 minút. Medzitým umyjeme bazové kvety. Vyšľaháme dotuha bielky s vanilínovým cukrom a primiešame do cesta. Bazové kvety obalíme v ceste a vypražíme na panvici na zohriatom masle. Posypeme cukrom a škoricou.