• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Recepty nielen na Veľkú noc...

    Vydané 25. 3. 2010 o 0:05 Autor: (Miele, redakcia) | FOTO - Miele

    Vianoce skončili iba nedávno a už na dvere klope Veľká noc. Čo poviete na naše Veľkonočné menu?

    Foto: Miele

    Vianoce skončili iba nedávno a už na dvere klope Veľká noc. Čo poviete na naše Veľkonočné menu?

    Mrkvová krémová polievka s kyslou smotanou
    suroviny na 4 porcie (tip pre parné rúry)

    500 g mrkvy
    50 g cibule
    40 g masla
    ½ strúčka cesnaku
    ¾ l zeleninového vývaru
    1 ČL červenej papriky
    1/8 l kyslej smotany, soľ, korenie
    1 PL nasekanej petržlenovej vňate


    Mrkvu a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky, cesnak jemne nasekáme. Tieto prísady spolu s maslom, vývarom a červenou paprikou dáme do nádoby s plným dnom na 12-15 minút (nastavenie na 100 stupňov). Uvarenú zmes rozmixujeme, pridáme kyslú smotanu a vložíme späť do parnej rúry na 2 minúty (nastavenie na 100 stupňov). Dochutíme korením a soľou a posypeme vňaťou.

    Jahňacie kotlety
    suroviny na 4 porcie

    4 jahňacie kotlety (1 ks asi 100 g)
    2 PL oleja
    soľ, čierne korenie
    40 g cesnakového masla


    Kotlety potrieme olejom, položíme na rošt, podsunieme plech na odkvapkanie a pripravujeme pod rozohriatym grilom (pri 275°C) alebo horúcim vzduchom (pri 220°C), 5 minút z každej strany (vždy 3. alebo 4. úroveň odspodu), okoreníme soľou i korením a podávame s cesnakovým maslom.


    Jahňací chrbát s kôrkou a zeleninou
    suroviny na 4 porcie

    Mäso: 2 jahňacie chrbty (1 ks asi 650 g s kosťou)
    soľ, mleté čierne korenie
    2 PL olivového oleja
    1 PL cukru
    80 g píniových semienok
    60 g čiernych olív (bez kôstky)
    100 g mäkkého masla
    1 ČL nasekaného rozmarínu
    1 PL strúhanky

    Zelenina: 1 biela cibuľa
    1 baklažán
    1 červená paprika
    1 stredne veľká cuketa
    2 PL olivového oleja
    2 vetvičky rozmarínu
    1 strúčik cesnaku
    soľ, mleté čierne korenie
    100 ml octa Balsamico
    100 ml červenej hroznovej šťavy alebo červeného portského vína
    50 g cukru

    Jahňací chrbát osolíme, okoreníme a orestujeme z oboch strán na olivovom oleji 2–3 minúty. Položíme na rošt a pečieme v rúre 50 minút (horné + spodné pečenie 85°C, 2. úroveň odspodu). Pod rošt zasunieme plech ako záchytnú misku. Cukor necháme na panvici skaramelizovať, pridáme píniové semienka, premiešame, dáme na plech vychladnúť a nadrobno nasekáme, rovnako tak aj olivy. Maslo ušľaháme do peny a primiešame píniový krokant, olivy, rozmarín a strúhanku, dochutíme soľou a korením. Hmotu dáme do vrecka, rozvaľkáme na hrúbku asi 7 mm a dáme do chladu.

    Zeleninu očistíme, olúpeme, prípadne omyjeme. Cibuľu, baklažán a papriku nakrájame na 2 cm prúžky, cuketu na 1 cm plátky. V panvici na olivovom oleji necháme pri miernej teplote 10 minút podusiť papriku, cibuľu a baklažán, pridáme plátky cukety, cesnak, rozmarín a dusíme ďalších 5 minút, dochutíme soľou a korením. Vyberieme cesnak s rozmarínom a zeleninu uchováme v teple. Ocot, hroznovú šťavu a cukor zvaríme na sirup a krátko pred podávaním zeleninu marinujeme. Jahňací chrbát vyberieme z rúry a rozohrejeme gril na 240°C. Vychladnutú hmotu rozkrojíme na dva obdĺžniky vo veľkosti mäsa, položíme na mäso a pod rozohriatym grilom gratinujeme 3–5 minút (3. úroveň odspodu). Podávame so zemiakmi.

    Citrónový múčnik
    suroviny na 12 porcií

    Cesto: 175 g múky
    na špičku noža prášku do pečiva
    90 g masla, 50 g cukru

    Náplň: 500 g tvarohu
    200 g práškového cukru
    4 vajcia, kôra a šťava z citrónu


    Z múky, prášku do pečiva, tuku a cukru vypracujeme hladké cesto a dáme na 30 minút odpočinúť do chladu. Cesto rozvaľkáme, vložíme do tortovej formy s priemerom asi 30 cm a vidličkou niekoľkokrát prepichneme. Na oblohu zmiešame všetky prísady, rozotrieme na cesto a pečieme v rúre 40–45 minút do svetlozlatej farby (horúci vzduch 160–180°C, 1. úroveň odspodu). Upečené cesto nakrájame na kúsky.

    Jogurtová bábovka

    Trené cesto: 4 vajcia
    250 g jogurtu
    240 ml oleja
    dreň z 1 vanilkového struku
    1 ČL nastrúhanej citrónovej a pomarančovej kôry
    200 g cukru
    230 g hladkej pšeničnej múky
    1/2 prášku do pečiva
    soľ
    400 g lesného ovocia (mrazené)

    Glazúra: 100 g cukru
    80 g mandľových lupienkov
    200 g bielej čokoládovej polevy
    50 g mäkkého masla, 1 PL oleje

    Ostatné: maslo a piškótová strúhanka (z detských piškótov) na vymazanie a vysypanie formy, forma na bábovku


    Formu vymažeme tukom, vysypeme strúhankou a postavíme do chladu. Na trené cesto oddelíme vajcia. Žĺtky, jogurt, olej, vanilku, citrónovú a pomarančovú kôru a polovicu cukru ušľaháme v mise do peny. Preosejeme múku, prášok do pečiva a zamiešame. Bielky ušľaháme so štipkou soli do polotuhého snehu, pridáme zvyšný cukor a ušľaháme krémový sneh. Sneh primiešavame postupne do cesta a nakoniec pridáme mrazené ovocie. Cesto ihneď naplníme do formy a pečieme v rúre 50–60 minút (horné/spodné pečenie 160°C, 2. úroveň odspodu). Bábovku necháme krátko vychladnúť, potom ju vyklopíme z formy, položíme na rošt a necháme vychladnúť.

    Na glazúru necháme v hrnci skaramelizovať cukor a 50 ml vody do zlatohnedej farby. Primiešame mandle a karamel rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie, necháme vychladnúť. Mandľový karamel dáme do vrecka a valčekom na rezance rozdrobíme. Do rozpustenej bielej čokoládovej polevy pridáme maslo, olej a nakoniec primiešame karamelové kúsky. Bábovku polejeme touto polevou a necháme stuhnúť.

    Ďalšie novinky

    Recept na úspech podľa Anny Wintour

    Najúspešnejšia žena módneho biznisu prezradila, čo ju vynieslo na vrchol.

    Adela Banášová nafotila letnú kolekciu Fera Mikloška

    Fero Mikloško uviedol na trh svoju letnú kolekciu v spolupráci so známou moderátorkou.

    Hlavné správy

    SPORT.SME.SK

    Rodriguéz vyhral tretiu etapu na Tour de France

    Dnes pokračovala slávna Tour de France v poradí treťou etapou, ktorá prechádzala územím Belgicka a mala dĺžku necelých 160 kilometrov.

    EKONOMIKA.SME.SK

    Minúta po minúte: Grécke banky ostanú zatvorené

    Grécko hľadá po neočakávanom odchode Varoufakisa nového ministra financií. Burzy klesajú menej ako sa očakávalo.

    EKONOMIKA.SME.SK

    Spoplatnený obsahPozrite sa, ktorá DSS-ka sa najviac stará o sporiteľov

    DSS-ky tvrdia, že ich služby veľmi zavážia pri získavaní nových klientov. Rozdiely medzi tým, čo ponúkajú, sú však veľké.

    KOMENTÁR TOMÁŠA PROKOPČÁKA

    Spoplatnený obsahOtravné teplá neznamenajú, že prebieha zmena klímy

    Ak budeme našu planétu meniť spôsobom, akým to robíme dnes, potom nás čakajú extrémy počasia.