• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Recepty nielen na Veľkú noc...

    Vydané 25. 3. 2010 o 0:05

    Vianoce skončili iba nedávno a už na dvere klope Veľká noc. Čo poviete na naše Veľkonočné menu?

    Foto: Miele

    Vianoce skončili iba nedávno a už na dvere klope Veľká noc. Čo poviete na naše Veľkonočné menu?

    Mrkvová krémová polievka s kyslou smotanou
    suroviny na 4 porcie (tip pre parné rúry)

    500 g mrkvy
    50 g cibule
    40 g masla
    ½ strúčka cesnaku
    ¾ l zeleninového vývaru
    1 ČL červenej papriky
    1/8 l kyslej smotany, soľ, korenie
    1 PL nasekanej petržlenovej vňate


    Mrkvu a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky, cesnak jemne nasekáme. Tieto prísady spolu s maslom, vývarom a červenou paprikou dáme do nádoby s plným dnom na 12-15 minút (nastavenie na 100 stupňov). Uvarenú zmes rozmixujeme, pridáme kyslú smotanu a vložíme späť do parnej rúry na 2 minúty (nastavenie na 100 stupňov). Dochutíme korením a soľou a posypeme vňaťou.

    Jahňacie kotlety
    suroviny na 4 porcie

    4 jahňacie kotlety (1 ks asi 100 g)
    2 PL oleja
    soľ, čierne korenie
    40 g cesnakového masla


    Kotlety potrieme olejom, položíme na rošt, podsunieme plech na odkvapkanie a pripravujeme pod rozohriatym grilom (pri 275°C) alebo horúcim vzduchom (pri 220°C), 5 minút z každej strany (vždy 3. alebo 4. úroveň odspodu), okoreníme soľou i korením a podávame s cesnakovým maslom.


    Jahňací chrbát s kôrkou a zeleninou
    suroviny na 4 porcie

    Mäso: 2 jahňacie chrbty (1 ks asi 650 g s kosťou)
    soľ, mleté čierne korenie
    2 PL olivového oleja
    1 PL cukru
    80 g píniových semienok
    60 g čiernych olív (bez kôstky)
    100 g mäkkého masla
    1 ČL nasekaného rozmarínu
    1 PL strúhanky

    Zelenina: 1 biela cibuľa
    1 baklažán
    1 červená paprika
    1 stredne veľká cuketa
    2 PL olivového oleja
    2 vetvičky rozmarínu
    1 strúčik cesnaku
    soľ, mleté čierne korenie
    100 ml octa Balsamico
    100 ml červenej hroznovej šťavy alebo červeného portského vína
    50 g cukru

    Jahňací chrbát osolíme, okoreníme a orestujeme z oboch strán na olivovom oleji 2–3 minúty. Položíme na rošt a pečieme v rúre 50 minút (horné + spodné pečenie 85°C, 2. úroveň odspodu). Pod rošt zasunieme plech ako záchytnú misku. Cukor necháme na panvici skaramelizovať, pridáme píniové semienka, premiešame, dáme na plech vychladnúť a nadrobno nasekáme, rovnako tak aj olivy. Maslo ušľaháme do peny a primiešame píniový krokant, olivy, rozmarín a strúhanku, dochutíme soľou a korením. Hmotu dáme do vrecka, rozvaľkáme na hrúbku asi 7 mm a dáme do chladu.

    Zeleninu očistíme, olúpeme, prípadne omyjeme. Cibuľu, baklažán a papriku nakrájame na 2 cm prúžky, cuketu na 1 cm plátky. V panvici na olivovom oleji necháme pri miernej teplote 10 minút podusiť papriku, cibuľu a baklažán, pridáme plátky cukety, cesnak, rozmarín a dusíme ďalších 5 minút, dochutíme soľou a korením. Vyberieme cesnak s rozmarínom a zeleninu uchováme v teple. Ocot, hroznovú šťavu a cukor zvaríme na sirup a krátko pred podávaním zeleninu marinujeme. Jahňací chrbát vyberieme z rúry a rozohrejeme gril na 240°C. Vychladnutú hmotu rozkrojíme na dva obdĺžniky vo veľkosti mäsa, položíme na mäso a pod rozohriatym grilom gratinujeme 3–5 minút (3. úroveň odspodu). Podávame so zemiakmi.

    Citrónový múčnik
    suroviny na 12 porcií

    Cesto: 175 g múky
    na špičku noža prášku do pečiva
    90 g masla, 50 g cukru

    Náplň: 500 g tvarohu
    200 g práškového cukru
    4 vajcia, kôra a šťava z citrónu


    Z múky, prášku do pečiva, tuku a cukru vypracujeme hladké cesto a dáme na 30 minút odpočinúť do chladu. Cesto rozvaľkáme, vložíme do tortovej formy s priemerom asi 30 cm a vidličkou niekoľkokrát prepichneme. Na oblohu zmiešame všetky prísady, rozotrieme na cesto a pečieme v rúre 40–45 minút do svetlozlatej farby (horúci vzduch 160–180°C, 1. úroveň odspodu). Upečené cesto nakrájame na kúsky.

    Jogurtová bábovka

    Trené cesto: 4 vajcia
    250 g jogurtu
    240 ml oleja
    dreň z 1 vanilkového struku
    1 ČL nastrúhanej citrónovej a pomarančovej kôry
    200 g cukru
    230 g hladkej pšeničnej múky
    1/2 prášku do pečiva
    soľ
    400 g lesného ovocia (mrazené)

    Glazúra: 100 g cukru
    80 g mandľových lupienkov
    200 g bielej čokoládovej polevy
    50 g mäkkého masla, 1 PL oleje

    Ostatné: maslo a piškótová strúhanka (z detských piškótov) na vymazanie a vysypanie formy, forma na bábovku


    Formu vymažeme tukom, vysypeme strúhankou a postavíme do chladu. Na trené cesto oddelíme vajcia. Žĺtky, jogurt, olej, vanilku, citrónovú a pomarančovú kôru a polovicu cukru ušľaháme v mise do peny. Preosejeme múku, prášok do pečiva a zamiešame. Bielky ušľaháme so štipkou soli do polotuhého snehu, pridáme zvyšný cukor a ušľaháme krémový sneh. Sneh primiešavame postupne do cesta a nakoniec pridáme mrazené ovocie. Cesto ihneď naplníme do formy a pečieme v rúre 50–60 minút (horné/spodné pečenie 160°C, 2. úroveň odspodu). Bábovku necháme krátko vychladnúť, potom ju vyklopíme z formy, položíme na rošt a necháme vychladnúť.

    Na glazúru necháme v hrnci skaramelizovať cukor a 50 ml vody do zlatohnedej farby. Primiešame mandle a karamel rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie, necháme vychladnúť. Mandľový karamel dáme do vrecka a valčekom na rezance rozdrobíme. Do rozpustenej bielej čokoládovej polevy pridáme maslo, olej a nakoniec primiešame karamelové kúsky. Bábovku polejeme touto polevou a necháme stuhnúť.

    (Miele, redakcia) | FOTO - Miele

    Ďalšie novinky

    Čitateľský recept: Maková torta s malinami

    Od pani Zuzky z Michaloviec tu máme ďalší recept a sami sa môžete presvedčiť, že by bola škoda ho neuverejniť.

    Čitateľský recept: Cuketovo-syrová torta

    Cuketa a syr. To nemôže byť zlá kombinácia. Recept nám zaslala čitateľka Janka.

    Hlavné správy

    Z DOMOVA

    Spoplatnený obsahFico je v Rusku mediálna hviezda, môže vetovať sankcie

    Fico sa stal po Bruseli obľúbencom ruských médií, Kiska vyzýva na jednotný postoj štátov Únie.

    ZAHRANIČIE

    Putin pritvrdil a straší jadrom, Novoruskom aj fašistami

    Ruský prezident chváli rebelov chváli za vojnu a pripomína jadro.

    KOMENTARE.SME.SK

    Spoplatnený obsahSpýtajme sa Fica, komu najviac škodia sankcie. Menovite

    Politici sa vo svojich vyhláseniach opakovane oháňajú záujmom.

    AKTUALIZOVANÉ 19:50

    Ukrajina cúvla z letiska v Luhansku, hovorí o vojne s Ruskom

    Otvorenie tretieho frontu zastavilo postup ukrajinskej armády.