SME
reklama

Kuskus je z Afriky

V dnešnom globalizovanom svete aj tradičné jedlá jedného kontinentu či národa môžete ochutnať vlastne kdekoľvek na zemeguli. Nemusíte ísť do Číny, aby ste ochutnali kačicu kung pao, do Japonska na sushi, do Talianska na pizzu a do severnej Afriky, aby ste

Priaznivci francúzskeho televízneho seriálu Komisár Navarro vedia, že kuskus je obľúbeným jedlom tejto seriálovej postavy. Nielen Navarro, ale aj jeho predstaviteľ, herec Roger Hanin totiž pochádza z Alžírska, kde je kuskus národným jedlom. Dnes stačí zájsť do hociktorého supermarketu a ľudové africké jedlo, čiže kuskus, si prinesiete domov v škatuli. Za kilogram zaplatíte zhruba tri eurá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krupičné guľôčky

Arabská kuchyňa vznikala pod stanom, pri kočovaní - teda varili sa jedlá nenáročné na prípravu a s použitím ľahko premiestniteľných a trvácnych surovín. Kuskus alebo Cous Cous je slovo prevzaté z berberského Suksu a Kseksou, teda z arabčiny. Ide o jednu zo základných potravín severoafrickej kuchyne. Je to vlastne sparená a do guľôčok tvarovaná krupica z pšenice, jačmeňa alebo prosa. Pri príprave sa nevarí, ale zalieva sa vriacou vodou alebo vriacim pokrmom, napríklad vývarom.

Kuskus je hlavnou zložkou alebo prílohou mnohých jedál zo zeleniny, napríklad z paradajok, dyne, cukety a väčšinou aj z mäsa, či už hydinového, hovädzieho, jahňacieho, alebo z rýb. Pri jeho príprave sa obvykle používa arabské korenie Ras el-Hanout a pre ostrejšiu chuť sa pridáva Harissa, čo je pasta alebo ostrá zmes z roztretých papričiek, soli, oleja a cesnaku pochádzajúca z Tunisu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Harissa je maghrebská špecialita a vôbec kuskus preslávil maghrebskú kuchyňu, čiže kuchyňu západných častí arabskoislamského sveta v severnej Afrike, najmä Maroka.

kuskus.jpgDo mnohých častí Európy, hlavne do Francúzska, kuskus prenikol s prisťahovalcami. Do Izraela sa dostal v roku 1948 spolu so židovskými prisťahovalcami z arabských krajín a stal sa súčasťou národnej kuchyne. Dnes ho však dostanete v supermarketoch kdekoľvek v západnom svete.

Ako ho servírovať?

Studený kuskus sa podáva hlavne ako šalát s morskými plodmi alebo sa používa na prípravu Taboulé, čiže šalátu z burghul - teda z predvarených pšeničných zŕn - paradajok, mäty a petržlenu. Hodí sa aj na prípravu sladkých jedál, napríklad s mliekom, hrozienkami alebo mandľami.

Kuskus sa vyrába buď z kvalitnej bielej, alebo celozrnnej múky, prednostne sa však používa kuskus celozrnný, ktorý si zachováva živiny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri výrobe tradičnou cestou sa kuskus najprv rozprestrie, prípadne sa pridá trocha múky a postrieka sa slanou vodou, tak, aby nebol príliš vlhký a utvoril hrudky. Potom sa hrudky v dlaniach ľahko rozdrobia asi na milimetrové guľôčky. Príliš malé hrudky sa vytriedia a postup sa opakuje, kým krupica nie je pripravená. Po čase sa schnúca krupica spojí a vytvorí zrniečka. Nakoniec sa kuskus suší na slnku a potom vydrží aj dlhé skladovanie.

Niekedy sa farbí pomocou dyne na oranžovo, napríklad v Tunisku, alebo pomocou šafránu na žlto ako v Alžírsku. Dnes sa kuskus zväčša vyrába priemyselne ako sušený instantný produkt, ktorý napučí v horúcej vode. V severnej Afrike sa však dodnes často pripravuje ručne.

Tradičná príprava

V arabskom svete prebieha príprava kuskusu v takzvanej Couscousiere. Zo spodného hrnca, v ktorom sa varí zelenina a ostatné prísady, stúpa para do hrnca umiestneného nad ním, v ktorom sa nachádza kuskus.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Počas parenia a napučania sa niekoľkokrát dá dole z ohňa, nechá sa nakypieť a potom sa opäť na oheň vráti. Nakoniec sa kuskus zmieša s olivovým olejom alebo maslom.

Instantný kuskus sa zalieva rovnakým objemom osolenej vody. Tradične sa kuskus podáva na veľkom tanieri s mäsovo-zeleninovou zmesou, pri ktorom sa zíde celá rodina.

Príprava kuskusu je nenáročná, zájdite preto do supermarketu alebo do obchodu s bio-potravinami a vyskúšajte túto arabskú špecialitu. Alebo sa vyberte do Maroka či Tunisu, lebo niet nad ručne vyrobený kuskus. Rozdiel je asi taký, ako medzi domácimi bryndzovými haluškami a haluškami v prášku. Jedny aj druhé sú jedlé, ale rozdiel väčšinou spoznáte. Takže už viete, kde strávite ďalšiu dovolenku.

Tuniský kurací kuskus

Potrebujete: 500 g kuskusu, 4 kuracie štvrtky, 3 veľké paradajky, 2 stredne veľké cibule, 100 g sterilizovanej kukurice, 4 strúčiky cesnaku, štipku šafranu, korenie, soľ, 3 lyžičky harissy, 4 lyžičky zmesi arabského korenia, čerstvý petržlen, olivový olej, arabský chlieb

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Postup: Kuskus pripravíme podľa návodu na obale a pridáme šafran. Na oleji necháme speniť cibuľu a dva strúčiky cesnaku, pridáme kura a krátko orestujeme. Potom pridáme dve lyžičky harrisy a arabského korenia, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a prikryjeme. Zmes dusíme asi 20 minút, kým mäso trochu nezmäkne.

Potom pridáme olúpané paradajky, papriky, kukuricu, zvyšok cesnaku a korenie. Zmes opäť prikryjeme a dusíme, kým mäso nie je mäkké. Nakoniec všetko zmiešame s kuskusom a najemno nasekaným petržlenom. Podávame s arabským chlebom.

Pikantný kuskus - podľa Jamieho Olivera

Potrebujeme: 425 ml zeleninového vývaru alebo vody, 255 g kuskusu, 1 stredne veľkú, nadrobno nakrájanú šalotku alebo cibuľu, 1 pl olivového oleja, 2 hrudky masla, 1 čl rasce, 1 veľkú čl koriandrových semiačok, 1 veľkú čl feniklových semiačok, polovicu malej sušenej čili papričky, 1 čl soli, 1 bobkový list, 1 strúčik nadrobno nakrájaného cesnaku, 1 pl červeného vínneho octu, 1 čl cukru

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Postup: Vývar alebo vodu nechajte zovrieť. V hrnci s hrubým dnom pomaly opražte šalotku alebo cibuľu na olivovom oleji s polovicou masla, tak aby nestmavla.

V mažiari rozdrvte rascu, fenikel, koriander, čili papričky a soľ. Ak nemáte mažiar, zabaľte všetko korenie do látky a roztlčte ho valčekom alebo kladivom. Korenie, bobkový list a cesnak pridajte k cibuli a pokračujte v pražení - zmes by sa mala podobať lekváru, ale nesmie vám prihorieť alebo zhnednúť. Potom pridajte ocot a cukor a rozpustite ho na sirup.

Pridajte kuskus a miešajte. Prilejte horúci vývar a pomaly varte asi 15-20 minút, občas premiešajte. Na zjemnenie pridajte zvyšok masla. Jamie Oliver odporúča podávať pikantný kuskus s grilovanou alebo pečenou jahňacinou, ale pochutnáte si na ňom napríklad aj s marinovaným tofu či zeleninou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Šafranový kuskus - zapečený v paprike

Potrebujete: 300 g kuskusu, 6 ks farebných paprík, 3 ks šalotky, 150 g mozzarelly, olivový olej, šafrán, soľ, mleté čierne korenie, maslo

Postup: V hrnci s hrubým dnom roztopte na miernom ohni 3 lyžičky masla, pridajte kuskus, krátko popražte, podlejte 1 dcl vína a prelejte 4 dcl horúcej vody. Po priliatí vody pridajte šafran a premiešajte, aby sa zmes rovnomerne zafarbila. Vodu nechajte absorbovať a hrniec odstavte z plameňa.

Do uvarenej zmesi vmiešajte 2 lyžičky olivového oleja na dochutenie a zjemnenie. Na panvici rozohrejte olivový olej, popražte šalotku, 2 nadrobno nakrájané papriky a prisypte uvarený kuskus. Premiešajte a odstavte z plameňa. Primiešajte nadrobno natrhanú mozarellu.

Štyri farebné papriky umyte, vyrežte vrch okolo stonky, vnútro vyčistite a naplňte pripravenou zmesou. Navrch pridajte kúsky mozarelly, prikryte „vrchnákom" z papriky a dajte zapiecť do rúry na 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zeleninový kuskus

Potrebujete: kuskus, cibuľu, syr – plátkový eidam alebo nivu, mrazenú zeleninu, kukuricu, mrkvu, vegetu

Postup: Vo vode varíte menšie množstvo kuskusu ochutené trochou vegety. Medzitým nakrájate syr na kocky a cibuľu na plátky. Podusíte zeleninu na troche masla, tiež ochutenú vegetou. Scedíte kuskus a v miske zamiešate s cibuľou a so syrom. Potom uhladíte povrch a zakryjete udusenou zeleninou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 21 036
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 824
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 545
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 941
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 385
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 369
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 913
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 576
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 289
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 655
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 453
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 035
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 462
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 378
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 332
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 436
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
reklama
SkryťZatvoriť reklamu