Recept na základné cesto
suroviny na jednu tortu
250 g masla
200 g cukru
5 veľkých vajec
5 ml vanilkovej esencie
25 ml brandy, plus ešte trochu na pofŕkanie
60 ml mlieka
500 g hladkej múky
2 ČL prášku na pečenie
dve štipky soli
250 g kandizovaných čerešní
100 g iného kandizovaného ovocia
150 g zmesi citrusových kôr
100 g posekaných pekanových orechov
250 g veľkých hrozienok (sultánok)
50 g posekaného zaváraného zázvoru
Vyšľahajte spolu maslo a cukor, potom vmiešajte po jednom vajíčka. Pridajte vanilkovú esenciu, brandy a mlieko. Odložte nabok 25 g múky a zvyšok preosejte spolu s práškom do pečiva a dvomi štipkami soli. Vmiešajte do maslovej zmesi. Sušené a kandizované ovocie, orechy a zázvor posypte zvyškom odloženej múky a následne vmieste do cesta. Vylejte na pomastený a múkou vysypaný 20-centimetrový plech (tvar plechu závisí od toho, ako chcete koláč zdobiť). Pečte v predhriatej rúre na 160 °C 2 až 2 1 hodiny, kým nie je koláč prepečený. Na záver ešte teplý koláč pokropte zvyškom brandy.
Zabalená torta
hnedý prírodný papier
stuhu alebo špagát
noviny
práškový cukor
Vystrihnite papierový golier z hnedého papiera (alebo ľubovoľného papiera). Pozdĺž okraja vystrihnite ozdobný vzor. Upevnite golier okolo okraja koláča peknou stuhou alebo špagátom. Z novín urobte mašľu a pripevnite ju na prednú časť koláča. Posypte koláč práškovým cukrom.
Elegantná biela torta
marhuľový džem
marcipán
Potrite koláč rozpusteným marhuľovým džemom. Marcipán rozvaľkajte na 3 mm a narežte na široké pásy. Pokryte koláč pásmi a odstrihnite okraje. Narežte tenšie pásiky a zložte ich tak, aby vytvorili zhyby. Potom ich poukladajte navrch koláča tak, aby pokryli celý povrch a vytvorili lupene kvetu. Aby spolu držali pokope, potrite spodnú vrstvu marcipánu cukrovou vodou.
Torta s karamelovými orechami
široká saténová stuha
háčkovaná alebo krajková stuha
makadamiové alebo lieskové oriešky
kryštálový cukor na karamel
Kúpte hrubú stuhu alebo vystrihnite golier z ozdobného papiera a omotajte ho okolo koláča. Na to uviažte ďalšiu stuhu alebo pruh krajky. Roztopte v hrnci s hrubým dnom cukor na karamel. Keď sa roztopí a zhnedne, vysypte doň ošúpané oriešky. Obalené v karameli ich opatrne vyberte vidličkou a nechajte vychladnúť
na papieri na pečenie. Karamelové orechy kopcovito naukladajte na vrch koláča.