SME

Zmrzlina nám chutí už celé storočia

Najstaršia zmrzlina sa jedla v Číne už pred päťtisíc rokmi. Klasické príchute, na ktorých si ľudstvo pochutnáva už stáročia, dnes dopĺňajú naozaj exotické príchute mäsa, syra či kaktusov.

Pochúťka, známa stáročia, osviežuje v teplých letných dňoch malých i veľkých. Klasické príchute, na ktorých si ľudstvo pochutnáva už stáročia dnes dopĺňajú naozaj exotické príchute mäsa, syra či kaktusov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najstaršia zmrzlina sa jedla v Číne už pred päťtisíc rokmi. Základom bol sneh, rozdrvený ľad a popučené ovocie. Podobným spôsobom si vyrábali zmrzlinu i starovekí Gréci - akousi predchodkyňou dnešnej zmrzliny bola kombinácia snehu s medom a ovocím. Celý stredoveký svet bol vyznávačom ľadovej pochúťky - dezert v podobe ľadu ochutenom ružovou vodou, šafranom či ovocím si dopriali Peržania, sneh, dovezený z hôr ochutený ovocnými šťavami či orieškami jedávali i babylonskí či egyptskí vládcovia.

SkryťVypnúť reklamu

Tieto "sorbety" boli po stáročia jedinou ľadovou pochúťkou. Až v prvej polovici 16. storočia sa ľadová zmrzlina rozšírila z Talianska do Francúzska, kde sa podávala v kaviarňach a ďalších sto rokov trvalo, kým sa ľadová pochúťka udomácnila na anglickom kráľovskom dvore. Zmrzlina bola výsadou kráľov, recepty na jej výrobu boli tajné. Stačilo ďalších sto rokov a popularita zmrzliny závratne stúpla - cukrári do ľadovej triešte pridali mlieko a zmrzlina sa začala podobať na tú, bez ktorej si dnes nevieme predstaviť žiadne teplé dni.

Zmrzlina pre bežných smrteľníkov

Zmrzlina dlho nezostala iba výsadou kráľov. Dostala sa do Ameriky, recepty na jej výrobu sa vydávali knižne, vznikali prvé zmrzlinové stánky. Úplne prvým, kto si otvoril stánok so zmrzlinou, bol Carlo Gatti, švajčiarsko-taliansky podnikateľ. Kopček zmrzliny predával v roku 1851 za jeden cent a vraj podával zmrzlinu v mušliach. Odtiaľ zrejme pochádza aj jeden z tvarov oplátky, v ktorej sa zmrzlina podávala. No až vyrobenie prvého klasického kornútika v roku 1903 prispelo k boomu, ktorý nastal v 20. storočí.

SkryťVypnúť reklamu

Od kornútika bol už iba krôčik k nanuku - zmrzline na paličke, ktorú svet pozná od roku 1921. V tom istom období sa populárnymi stali zmrzlinové poháre či banana split. Výroba zmrzliny sa stala predmetom seriózneho výskumu, napr. tím britských vedcov vynašiel spôsob, ako zdvojnásobiť objem vzduchu v zmrzlinovej zmesi, ktorí renomovaní výrobcovia zmrzliny využívajú dodnes. Čerešničkou na torte sa stali stroje, ktoré plnia zmrzlinu do kornútika - u nás sa táto zmrzlina doteraz nazýva "strojová" či "točená". Zmrzlinári s pojazdnými vozíkmi patrili ku koloritu nielen západných miest - patria i k spomienkam našich rodičov.Prví sa objavili v londýnskych uliciach v roku 1923.

Dnes je najobľúbenejšou zmrzlinou talianske gelato alebo jadranská zmrzlina - sladoled, konkurujú im aj mrazené výrobky nadnárodných potravinárskych firiem.

SkryťVypnúť reklamu

Čo neviete o zmrzline

  • členkou vedeckého tímu, ktorý vynašiel spôsob, ako zdvojnásobiť objem vzduchu v zmrzlinovej zmesi bola i neskoršia britská premiérka Margaret Tatcherová

  • konzumenti zmrzliny zaplatia za mrazenú pochúťku šesťdesiat miliárd eur ročne,

  • najpredávanejšími zmrzlinami sú vanilková, čokoládová a jahodová. Napriek tomu japonskí zmrzlinári vytvorili exotické príchute - rybiu či z chobotníc,

  • lízanie zmrzliny aktivuje mozgové centrum, ktoré vylučuje endorfín - hormón šťastia,

  • v Severnej Karolíne predávajú pikantnú zmrzlinu s tromi druhmi štipľavého korenia a pikantnou omáčkou,

  • vo Venezuele sa nachádza zmrzlináreń, v ktorej ponúkajú 617 druhov zmrzlín,

  • anglický kráľ Karol I. vyplácal svojmu osobnému cukrárovi doživotnú rentu za to, že neprezradí recept na ľadovú pochúťku. Výška nebola malá - 500 libier ročne,

  • skutočnou predchodkyňou dnešnej zmrzliny bola mongolská zmrzlina z ťavieho alebo kozieho mlieka,

  • prvý stroj na výrobu zmrzliny vymyslela žena - Američanka Nancy Johnson.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Foto: flickr.com / dapan

Autor: spracované podľa: wikipedia.org

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Osadili štadióny špeciálnymi turniketmi
  2. Od čoho závisí schopnosť prispôsobiť sa?
  3. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  4. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  5. Keď sa z brigády stane kariéra
  6. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  7. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  8. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  2. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  3. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  4. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  5. Od čoho závisí schopnosť prispôsobiť sa?
  6. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  7. Rezidencia Rúrky: Prvý bytový dom skolaudovali, ďalší už stavajú
  8. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  1. Od čoho závisí schopnosť prispôsobiť sa? 7 938
  2. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 764
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 2 744
  4. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 2 597
  5. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 1 957
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 1 585
  7. Bez nich by elektrina netiekla. 1 373
  8. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky 1 343
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  2. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  3. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  4. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  5. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  6. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  7. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  8. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  1. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 16 053
  2. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 16 037
  3. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 13 854
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 12 748
  5. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 10 502
  6. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 10 013
  7. Otilia Horrocks: Keď Monika Beňová moralizuje z miesta pre ZŤP 9 469
  8. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 8 997
  1. Dušan Koniar: Predčasniatka, kávičkári ako ja (Kávička na malíčka 2025)
  2. Marian Nanias: Na členstvo v EÚ Slovensko dopláca, alebo získava?
  3. Věra Tepličková: Viac šťastia ako rozumu
  4. Marian Nanias: Problémy na maďarskej jadrovej elektrárni Paks II.
  5. Marian Nanias: Nezvyčajná jadrová investícia – Maďarská JE Paks II.
  6. Anna Brawne: Džemy, hady, nebojte sa, dobre bude!
  7. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval.
  8. Marian Nanias: Problémy na tureckej JE Akkuyu.
SkryťZatvoriť reklamu