SME
reklama

Mäta nepatrí len do čaju a žuvačiek

Mäta je jednou z najznámejších divo rastúcich bylín na Slovensku. V minulosti sme ju poznali hlavne vo forme čaju a v zahraničných žuvačkách, dnes vládne nápoju s rumom, arabskému čaju, ovocným šalátom, omáčkam k mäsu či ako dekorácia na dezertoch.

Mäta pieporná je trvalka dorastajúca do výšky až 80 centimetrov. Vznikla skrížením mäty klasnatej a mäty vodnej. Dnes je známych viac ako šesťsto kultivarov. Rozmnožuje sa hlavne odrezkami alebo rozdelením koreňov, pretože semená poväčšine nevyklíčia. Veľmi rýchlo sa rozrastá do okolia, preto je dobré pestovať ju v nádobách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je to mrazuvzdorná, jemne ochlpená bylina. Aromatické lístky majú vajcovitý až pretiahnutý tvar, sú sýtozelenej farby s výraznou pepermintovou vôňou a chuťou. Silice nachádzajúce sa v rastline obsahujú až 50 percent mentolu. Ten sa využíva v potravinárstve a vo farmaceutickom priemysle - pridáva do chladiacich mastí a emulzií.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Použitie

Lístky pridávame do rôznych múčnikov, do miešaných nápojov, ovocných šalátov, dresingov a marinád k príprave mäsa. Mätu môžeme smelo používať v čajových zmesiach, pitie čistej mäty je dobré po desiatich dňoch na týždeň prerušiť. Mäta obsahuje silice, ktoré pôsobia antimikrobiálne, oleje, zastavujúce rast e-coli a niektorých húb. Mäta pomáha proti nepríjemným pocitom svrbenia, mierni bolesť a podráždenie. Osviežuje dych, výplachy pomáhajú hojiť ďasná. Mentol z mäty sa pridáva do utišujúcich a chladiacich mastí. Výťažky z nej sú súčasťou zubných pást, ústnych vôd a krémov. Pomáha tiež pri žalúdočných ťažkostiach, pri kŕčoch svalov, zastavuje zvracanie, znižuje plynatosť, čaje pomáhajú pri nachladnutí a chrípke.

Zber a uskladnenie

Najlepšie sú úplne mladé mätové lístky. Zbierame ich skoro poobede, keď obsahujú najviac silice. Zberať ich môžeme až do obdobia pred kvitnutím. Lístky rýchlo usušíme v tenkej vrstve, aby ostali zelené, nesmú zhnednúť. Pri sušení ich nevystavujeme teplote nad 35 °C. Uskladňujeme ich v neplastových obaloch, najlepšie v plátených vreckách. Spotrebujeme ich do 3 - 4 mesiacov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

História

Mäta je starodávna bylina, používaná po stáročia pre svoje kulinárne a aromatické vlastnosti. Grécka legenda vraví, že nymfa menom Minta bola premenená Persefónou na rastlinu. Žiarlila na ňu, pretože jej muž Pluto sa do nej zamiloval. Keďže Pluto nedokázal zlomiť Persefóninu kliatbu, svojej milej, premenenej na bylinku, daroval aspoň sladkú vôňu. Tá ho potom tešila, keď sa prechádzal záhradou plnou voňavej mäty. V Európe a Indii sa mäta tiež používa po celé veky na čistenie vzduchu a priestoru v bytoch a chrámoch. V Grécku sa potrhané mätové lístky porozhadzovali po stoloch na privítanie hostí pred podávaním jedla. Na Blízkom východe sa ešte stále pripravuje zelený čaj s mätou na privítanie hostí.

Pripravte si s nami:

Mojito
6 cl bieleho rumu
1 ČL trstinového cukru
1 limetka pokrájaná na 1,5 cm kocky
ľadová drvina
10 lístkov čerstvej mäty
sóda na doliatie

V pohári podrvíme jemne mätu s limetkou pokrájanou na trojuholníky, pridáme rum, cukor a všetko spolu dobre premiešame, nakoniec dolejeme sódou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tabouli
2 šálky vody
1/2 šálky posekanej cibuľky
1 pretlačený strúčik cesnaku,
1 šálka bulguru
1/2 uhorky ošúpanej a posekanej na kocky
1 veľká paradajka pokrájaná na malé kocky
1/2 šálka posekanej petržlenovej vňate
1/2 šálky posekanej mäty
4 PL olivového oleja
4 PL citrónovej šťavy
1/2 ČL soli
1/4 ČL pomletého čierneho korenia

Vodu privedieme k varu v stredne veľkej panvici, pridáme cibuľu, cesnak a bulgur a miešame asi 1 minútu. Odložíme z ohňa, prikryjeme a necháme napučať asi 20 minút. Vo veľkej mise zmiešame uhorky, paradajku, petržlen a mätu. V menšej miske zmiešame citrón, olivový olej, soľ a korenie a touto zálievkou prelejeme zeleninovú zmes. Odokryjeme panvicu s bulgurom, premiešame obsah vidličkou a pridáme k zelenine. Opatrne premiešame. Podávame vlažné alebo chladené.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bylinkový šalát
2 šálky posekaného šalátu (jarného alebo ľadového)
2 šálky listov mrlíka bieleho
2 pokrájané jarné cibuľky
4 stonky majoránu
4 stonky citrónového tymianu - len lístky
4 PL posekaných mätových lístkov
olej, ocot v pomere 2:1
soľ

Všetko vložíme do misy a prelejeme zálievkou z oleja a octu a soli.

Arabský mätový čaj
zelený čaj na liter vody
20 lístkov mäty
2 PL medu
2 PL píniových orieškov

Do horúceho zeleného čaju vhodíme mätové lístky a necháme prikryté spariť asi päť minút. Pridáme med alebo cukor a premiešame. Nalejeme do pohárov aj s lístkami, prisypeme niekoľko píniových orieškov a podávame.

Mätová omáčka k mäsu
500 ml bieleho jogurtu
1 ČL ostrej mletej papriky
1 ČL karí korenia
3 PL posekanej mäty
soľ

Všetky prísady premiešame a necháme vychladnúť. Podávame k jahňaciemu mäsu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ražniči s mätou
500 g bravčového stehna
soľ a korenie
olej
cibuľa
citrónová
šťava
mäta

Mäso pokrájame na asi 1 cm hrubé plátky a naklepeme. Marinádu si pripravíme z oleja, soli, korenia, najemno posekaných mätových lístkov, citrónovej šťavy a najemno posekanej cibuľky. Necháme ju asi hodinu postáť a potom ju zmiešame s mäsom. Necháme marinovať niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Potom mäso grilujeme na rošte asi 15 minút.
Foto – scx.hu, dk images, flick.com, recipetips.com, nydailynews.com, kitchencritics.co.uk

Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 711
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 324
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 542
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 882
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 212
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 028
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 794
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 842
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 002
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 634
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 425
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 10 033
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 436
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 361
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 226
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
reklama
SkryťZatvoriť reklamu