SME
reklama

Šunka - viac ako len kus mäsa

K čaru veľkonočných sviatkov patrí aj dobrá šunka. Viete si ju vybrať a vhodne pripraviť?

(Zdroj: Pexels.com)

Pred veľkonočnými sviatkami sa každá gazdinka alebo domáci pán obzerá po peknej šunke, ale často sa napokon na stole objaví akési hnedo-červené čudo, ktoré nemá očakávaný vzhľad, chuť a ani vôňu, je plné rôsolu, soli a najmä vody.

Keďže väčšine z nás nevisí v komore vlastná domáca šunka, musíme sa nejako zorientovať v záplave dusených, údených alebo sušených šuniek, a často až metódou pokus-omyl si nájsť svojho favorita na blížiace sa sviatky, ktorého budeme môcť hrdo nazývať šunkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Údené mäso alebo šunka?

Potravinový kódex Slovenskej republiky povoľuje ako šunku („s veľkým Š") označiť jedine produkty vyrobené z bravčového stehna. Takže klasické veľkonočné údené bravčové rolované pliecka sa ako šunka môžu označovať len medzi pospolitým ľudom. Navyše, šunka nemusí byť vôbec údená, čo mnohým konzumentom celkom vyhovuje, lebo údenie síce mäso veľmi dobre konzervuje, ale niektoré látky prítomné v dyme nie sú zdraviu prospešné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V skutočnosti sa dnes vo väčšine výrobných podnikov „údi" len akože, lebo sa používajú tzv. tekuté dymy, získavané zachytávaním typických zložiek dymu do vodného roztoku, odkiaľ sa škodlivé látky oddelia a v konečnom produkte sa nenachádzajú. Údené mäsá (pliecko, karé, paprčky, kolená, rebrá či bôčik) majú svoje typické a nezastupiteľné miesto v našej gastronómii, ale so šunkou by sa nemali zamieňať.

Najpopulárnejším produktom je dnes neúdená dusená šunka, a ak má prívlastok „fit", alebo „low fat", tak má zaručený odbyt - najmä ako súčasť diétneho stravovacieho režimu. Je však naozaj taká diétna a zdravá?

Dusená šunka: mäso, balast a voda

Dusené šunky sú veľmi rôzne a líšia sa najmä obsahom skutočného mäsa - čím je ho viac, tým má šunka krajší vzhľad, s dobrou viditeľnosťou jednotlivých svalov. Kvalitná dusená šunka musí mať zodpovedajúcu farbu, vôňu, primerane slanú chuť, ako aj patrične krehkú štruktúru bez známok rozpadavosti alebo gumeného, nepoddajného charakteru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najkvalitnejšia dusená šunka sa označuje ako špeciál, trochu horšia ako výberová, pričom ani jedna z nich nesmie obsahovať pridanú vlákninu a ani nemäsové bielkoviny. Viac vody a nemäsových zložiek sa nachádza v dusenej šunke štandard. V prípade, že produkt obsahuje aj iné mäso ako bravčové stehno, pôvod mäsa sa musí premietnuť v názve výrobku: hydinová, morčacia alebo slávičia šunka.

Ak je však bielkovín pochádzajúcich z mäsa menej ako desať percent, výrobok sa nesmie nazývať šunkou - označuje sa už len ako nárez - v tomto prípade sa však treba seriózne zamyslieť, či už v podstate nejde o vegetariánsky produkt, lebo pomer nemäsovej a mäsovej zložky je podobný ako v čerešni s dvomi červíkmi.

Pražská šunka stále kraľuje

Asi najlepšou a najchutnejšou dusenou šunkou bola a dodnes zostáva Pražská šunka, ktorá pred zamatovou revolúciou na nás žmurkala hlavne z pultov predajní Tuzex alebo z konzerv, kam sa dostali asi len odrezky z nej. „Prague ham" však nebola len československým fenoménom a v minulom storočí ju mali vo veľkej obľube zákazníci nielen v Európe, ale aj v USA.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pražská šunka vstala z čiastočného zabudnutia a jej noví výrobcovia nadviazali na pôvodné receptúry a najlepšie tradície z polovice 19. storočia, keď sa začala v Prahe vyrábať. Táto skvelá šťavnatá šunka, pôvodne s tenkou vrstvou jemného tuku na povrchu, vzniká pomerne zdĺhavým procesom zahŕňajúcim niekoľkotýždňové pácovanie v špeciálnom náleve, ktorý obsahuje okrem iného aj dosť cukru.

Po stiahnutí kože nasleduje najprv osušenie nad ohňom a potom údenie pomocou zvlhčených pilín z tvrdého dreva, ktoré šunku prevoňajú a dozlatova zaúdia. Po sparení vo vriacej vode sa šunka niekoľko hodín dusí pri prísne kontrolovanej teplote. V prípade lodného transportu do Zámoria sa Pražská šunka zvykla ešte dodatočne priúdiť a cestu napokon strávila v prútených košoch zaviazaných vrecovinou, aby dýchala čerstvý morský vzduch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sušené šunky - vrchol kvality

Za čias Rímskej ríše sa nasolené šunky sušili hlavne preto, aby dlhšie vydržali, a hoci dnes máme mnoho iných spôsobov, ako zakonzervovať mäso, v krajinách okolo Stredozemného mora sa šunky naďalej vyrábajú týmto spôsobom, lebo sú vyhľadávanými lahôdkami. Bravčové stehná na ich výrobu pochádzajú z prísne regulovaných chovov, lebo kvalitu šunky určuje nielen druh prasiat, ale aj spôsob ich kŕmenia.

Jedinečnú chuť získava mäso po dokrmovaní žaluďmi, gaštanmi, bukvicami alebo po pridaní srvátky. Najznámejšou talianskou sušenou šunkou je Prosciutto di Parma, ale samotní Taliani za kráľovnú šuniek považujú Culatello - šunku pochádzajúcu z malého regiónu na pravom brehu rieky Pád, ktorá sa vyrába len z najväčšieho stehenného svalu statných ošípaných, plní sa do prasačieho močového mechúra a suší sa aspoň rok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hoci uznávanými veľmocami sušenej šunky sú Taliansko a Španielsko, kvalitné produkty nájdete aj v Portugalsku a našincovi je azda najbližšou sušenou šunkou slovinsko-chorvátsky Pršut, ktorý je chutným dedičstvom po stáročných pánoch jadranského pobrežia - Benátčanoch. Sušená šunka je najlepšia s parmezánom, zrelou hruškou alebo s melónom a napríklad s ľahkým šumivým červeným Lambruscom (samozrejme na slnkom zaliatej talianskej pláži).

Dobrá šunka už aj „made in Slovakia"

Toľko typov a druhov šuniek sa nám dnes núka v každom obchode - kto sa má v tom vyznať? Máme uprednostniť domácich alebo zahraničných výrobcov? Je kvalita už aj na slovenskej strane hranice? Podstatne jednoduchšie to bolo za socíku, keď sme boli radi, že sa nám na Veľkú noc ušla aspoň nejaká „rolka" - údené rolované bravčové plece v sieťke.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rolka bola typickou „mačkou vo vreci" - až po uvarení a rozrezaní sa zistilo, či nie je vnútri úplne mastná, alebo či v sebe neskrýva nepeknú zelenú jaskynku (v prípade jej zlého zrolovania). Zato strojová (dusená) šunka vtedy spievala - jediný problém bol v tom, že vo väčšine domácností si jej koncert mohli dovoliť len zriedka. V posledných rokoch však do kvality investovali aj naše mäsospracujúce firmy a okrem neidentifikovateľných ružových „vodnárov" začali ponúkať aj kvalitatívne najvyššie kategórie šunky vyrábané z vybraného mäsa.

Niektorí výrobcovia dnes taktiež pripravujú šunky podľa starých, pôvodných receptúr. Medzi najznámejšie patrila Košická šunka, ktorou sa preslávili hlavne mäsiari z Košickej Novej Vsi, a pomerne bežnou bola aj podomácky vyrábaná solená údená šunka - šovdra.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Šunka sa nemusí len variť

Aj keď slovenská klasika nepopustí a na Veľkú noc sa má šunka uvariť a podávať s majonézovým šalátom, možno sa vám táto kombinácia už prejedla a máte chuť pripraviť šunku aj nejakým iným spôsobom - skúste ju upiecť. Údené šunky sa po uvarení najčastejšie pečú s niečím sladkým a k tomu sa dolaďujú aj vhodné koreniny.

V USA sa každý snaží pripraviť šunku glazovanú medom, ktorú zvyčajne podlievajú čerstvou pomarančovou šťavou a pred pečením do nej napichajú celé klinčeky. Zaujímavá chuťová kombinácia vznikne, ak sa šunka počas pečenia potiera zmesou kanadských brusníc, javorového sirupu, jablčného octu a podrvených horčičných semienok.

Teplá šunka sa môže preliať omáčkou pripravenou z vývaru, bieleho vína, horčice a niečoho sladkého (med, hnedý cukor, lekvár alebo rôsol). Ak vám po sviatkoch zostanú zvyšky údeného mäsa, dá sa z nich urobiť šunková pena, nátierka alebo ich môžete zapiecť v lístkovom, prípadne chlebovom ceste.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Domáca dusená šunka

Kto už má plné zuby hľadania šunky bez pachuti v bežnom („obľúbenom") hypermarkete a nechce sa mu preplácať najmä zahraničným výrobcom ich marketing a drahé obaly, s troškou odvahy a zručnosti si môže skúsiť vyrobiť svoju vlastnú dusenú bravčovú šunku. Stačí kúpiť kvalitné (predtým nezmrazené) mäso a postupovať podľa návodu, ktorý je uvedený na balíčku rýchlosoli.

Ak pridáte do marinády za lyžičku práškového cukru na kilo mäsa, nič nepokazíte. Pri dusení šunky pozor na teplotu, aby ste z mäsa nezískali kus tuhej, uvarenej hmoty (jasné, že zo mňa hovoria osobné skúsenosti). Výsledok je lepší, ako bežný priemer v obchodoch, ale na skutočne kvalitnú šunku (napríklad Pražskú) tento výtvor samozrejme zďaleka nemá.

Bačovské bochníčky

300 g zvyškov z varenej údenej šunky, 2 parenice, 50 g oravskej slaniny, lístkové cesto, mleté čierne korenie, vajce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lístkové cesto rozvaľkáme a narežeme na 15 cm štvorce. Údené mäso nakrájame na kúsky s priemerom asi 2 cm a dĺžkou 10 cm, slaninu na tenké plátky. Parenicu roztočíme a nakrájame na rovnakú dĺžku ako mäso.

Kúsky parenice a údeného obtočíme slaninkou, pokoreníme a zabalíme do lístkového cesta. Pečieme doružova v rúre pri 220°C, pred dopečením potrieme rozšľahaným vajcom. Podávame teplé so smotanovo-chrenovou omáčkou a zeleninovým šalátom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 27 907
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 474
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 919
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 297
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 159
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 866
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 719
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 121
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 649
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 435
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 722
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 457
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 368
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 276
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu