SME

Pohánka, kuskus, bulgur a quinoa - čo s nimi v kuchyni

Viete, čo všetko sa dá uvariť z pohánky, bulguru alebo quinoy? Z týchto zdravých pokladov vieme vytvoriť slané, sladké, pikantné aj jemné pochúťky. Skúste s nami vyskúšať následujúce recepty.

Pohánkové palacinky

suroviny na 20 palaciniek


150 g pohánkovej múky
250 ml mlieka
2 figy alebo iné čerstvé ovocie na ozdobenie
1 balenie čokoládovo-orieškového krému
1 vajce
4 lyžice cukru
2 lyžice masla
štipka soli

Pohánkovú múku preosejeme do misky so štipkou soli. Vajce rozšľaháme s mliekom, pridáme k múke a vymiešame polotekuté cesto. Prikryjeme utierkou a necháme ho odpočinúť 2 hodiny pri izbovej teplote.

Do kastrólika nasypeme cukor, zalejeme troškou vody a 2 minúty povaríme. Pridáme rezy figy a necháme ich prejsť varom, potom ich odtiahneme z ohňa a dáme vychladnúť. Quinou pestovali Inkovia v Andách. Drobné zrniečka sa podobajú prosu. Pripravujú sa z nich rizotá, polievky, kaše, nákypy, prílohy, kombinujú sa s obilninami a strukovinami, alebo sa melú na múku, ktorá sa používa na prípravu tortíl. Quinoa obsahuje množstvo bielkovín, škrob, tuky, karotén, vitamíny skupiny B, vitamín E, A, C, z minerálov vápnik, horčík a železo. Kuskus pochádza zo severnej Afriky, je to nahrubo zomletá pšenica, ktorú arabské gazdinky spracovávali vo veľkých cédrových misách a potom naparovali v špeciálnej nádobe - kuskusiére. Tá sa skladá z kastróla, kde sa dusí mäso, zelenina alebo ovocie, na ňom je polože-ný vysoký parák so zrnkami kuskusu, ktorým prechádza voňavá para z duse-ných potravín. Kuskus môžeme pripraviť na slano i na sladko, jesť studený či teplý, ako prílohu, šalát alebo Bulgur sa vyrába z čiastočne obrúsenej pšenice, ktorá bola tepelne spracovaná naparením a usušením. Obsahuje bielko-viny, esenciálne mastné kyseliny, škrob, minerálne látky a vitamíny. Môžeme ho variť vo vode, alebo vopred opražiť na lyžici oleja a potom zaliať horúcou vodou alebo vývarom, 10 - 15 minút pomaly variť a potom nechať dôjsť pod pokrievkou.Pohánku priniesli z Číny do kresťanskej Európy Turci. Obsahuje železo, vápnik, bielkoviny a cennú látku rutín, posilňujúci cievne steny. Pohánka sa používa lúpaná, ľahko opražená a uvarená ako príloha. Robia sa z nej slané i sladké kaše. Melie sa na múku, pripravujú sa z nej cestoviny - hlavne v Japonsku - a pečú palacinky - hlavne vo Francúzsku, zvlášť v drsnom Bretónsku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zahrejeme panvicu a potrieme ju maslom. Naberačkou nalejeme cesto a krúživým pohybom ho rozlejeme po celej panvici. Pečieme 1 - 2 minúty, kým povrch nestuhne, potom palacinku obrátime a dopečieme.

Hotové palacinky pokladáme jednu na druhú, najlepšie na veľký tanier, postavený na hrnčeku s vriacou vodou, aby zostali teplé. Každú upečenú palacinku potrieme Nutelou, zrolujeme ju a dáme na taniere. Ozdobíme ich narezanými figami a pokvapkáme sirupom.

Kuskus s cícerom a sójovým mäsom
suroviny na 4 porcie


250 g sójového mäsa
200 g kuskusu
150 g cícera
1 cibuľa
2 mrkvy
1 kaleráb
2 papriky
4 veľké paradajky
2 zelery
3 lyžice oleja
1/2 lyžičky harissy (ostrej paprikovej pasty, kúpite ju napríklad v Tescu) alebo jemne nakrájanú čili papričku, korenie, soľ

Sójové mäso pripravíme podľa návodu na obale a nakrájame na rezančeky či kocky. Cícer môžeme použiť suchý (cez noc ho namočíme a potom 30 minút varíme), naklíčený (povaríme 10 - 15 minút) alebo sterilizovaný - ten len zlejeme a rovno použijeme.

SkryťVypnúť reklamu

Cibuľu ošúpeme, najemno nakrájame a dáme speniť na rozpálený olej v kastróle. Pridáme harissu a zasmažíme ju. Potom pridáme všetku zeleninu nakrájanú na väčšie kúsky, odkvapkané sójové mäso, zmes osolíme, okoreníme, podlejeme trochou vody a dusíme pod pokrievkou 20 - 25 minút. Občas zamiešame a ešte podlejeme.

Kuskus pripravíme podľa návodu na vrecúšku. Hotový premiešame s cícerom. Podávame horúci, so zeleninou a sójovým mäsom.

Šalát z quinoy so syrom
suroviny na 4 porcie

200 g quinoy
200 g balkánskeho syra (máčaného 2 hodiny v studenej vode, aby nebol slaný)
500 g paradajok
1 šalátová uhorka
3 lyžice oleja
2 lyžice citrónovej šťavy
soľ

Quinou cez noc namočíme. Na druhý deň ju zalejeme dvojnásobným množstvom čerstvej studenej vody, privedieme do varu a pomaly varíme asi 15 - 20 minút, necháme dôjsť pod pokrievkou a potom ju necháme vychladnúť.

V malom zaváracom pohári pretrepeme olej s citrónovou šťavou v soli. Syr nakrájame na kocky. Paradajky umyjeme, usušíme a nakrájame na štvrtky. Uhorku umyjeme, usušíme a škrabkou na zeleninu z nej nakrájame jemné pozdĺžne plátky.

SkryťVypnúť reklamu

Všetko dáme do misky, pridáme quinou a premiešame so zálievkou.

Fašírky z bulguru
suroviny na 4 porcie


200 g bulguru
250 g mletého jahňacieho alebo hovädzieho mäsa
4 chleby pita
1 vajce
1 najemno posekaná cibuľa
50 g píniových orieškov
1 mangold alebo hlávkový šalát
400 g bieleho jogurtu
1 lyžica grilovaných sezamových semienok
1/2 zväzku petržlenu
200 ml rastlinného oleja
1 lyžica olivového oleja
štipka mletého koriandra
soľ

Bulgur dáme do kastrólika s trojná-sobným množstvom studenej vody, osolíme a privedieme do varu. Pomaly varíme asi 20 minút a potom necháme pod pokrievkou dôjsť a vychladnúť.

Mleté mäso vyklopíme do misy, pridáme bulgur, vajce, píniové oriešky, najemno nasekanú petržlenovú vňatku, osolíme, okoreníme štipkou mletého koriandra, dobre premiešame a vytvoríme šišky. Na panvici rozpálime olej a smažíme ich 3 - 5 minút z oboch strán.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vysmažené šišky poukladáme na papierovú utierku, aby sa odsal tuk. Placky chleba prekrojíme a dutiny naplníme listami mangoldu a horúcimi šiškami. Na záver pokrm pokvapkáme bielym jogurtom a posypeme sezamovými semienkami.

Quinoa

Kuskus

Bulgur

Pohánka

Autor: Inka Šafránková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  2. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  3. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  4. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  5. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  6. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  7. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  8. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  2. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Šetrite náklady s elektromobilom
  3. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  4. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  5. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  6. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  7. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  8. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  1. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 12 470
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 6 129
  3. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce 5 323
  4. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 4 733
  5. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 2 446
  6. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 2 307
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 1 862
  8. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins 1 674
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  2. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  3. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  4. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  5. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  8. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  1. Radoslav Záhumenský: Skrytý hrad na Slovensku, ktorý väčšina ľudí nikdy nenavštívi 59 355
  2. Michal Porubän: Otvorený list vedeniu Slovenskej akadémie vied 24 536
  3. Monika Albertiová: Balím kufre! Tu sa nedá žiť a minimálna mzda? Na smiech! 18 033
  4. Ivan Mlynár: Rozhovor medzi Robertom Ficom a Ursulou von der Leyen, ktorý sa nikdy neuskutočnil. 8 170
  5. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok. 7 968
  6. Martin Fronk: Druhá Gaderská dolina? Objavte skrytý tiesňavový klenot v Kremnických vrchoch! 7 629
  7. Ján Bilohuščin: "Svetu vládnu starí kreténi" 5 849
  8. Ján Valchár: Zaujímavé info o ruskom rafinačnom sektore 4 837
  1. Radko Mačuha: Chránime Slovanov, sme Brat za Brata.
  2. Marcel Rebro: Druhý život obrancov zo 106. bataliónu
  3. Věra Tepličková: Vláda prstom: ty-ty-ty a Šaško robí audity
  4. Marcel Rebro: Rusko: veľmoc latrín a tankodrómov
  5. Radko Mačuha: Sťahovanie kostola pod dúhovou vlajkou.
  6. Marcel Rebro: Slovenská veda: halušky s bryndzou, ortéza a analýza DNA
  7. Marcel Rebro: Máša, melón a plyšová opica
  8. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa. V srdci Slovenska.
SkryťZatvoriť reklamu