SME
reklama

Pripravte si s nami parenú knedľu

Príprava parenej knedle v domácnosti je rovnako jednoduchá, ako pečenie rožkov, či žemlí. Pravdupovediac aj suroviny sú rovnaké – líši sa iba ich pomer a spôsob prípravy. Namiesto pečenia použijeme horúcu paru, alebo vodu.

(Zdroj: Milan Gigel)

Príprava parenej knedle v domácnosti je rovnako jednoduchá, ako pečenie rožkov, či žemlí. Pravdupovediac aj suroviny sú rovnaké – líši sa iba ich pomer a spôsob prípravy. Namiesto pečenia použijeme horúcu paru, alebo vodu.

Aj keď sa môže zdať, že knedľa je pre začiatočníka pritvrdý oriešok, pravý opak je pravdou. Ak vám pri príprave cesta pomôže robot, ste za vodou. Potrebovať budete iba hrubú múku či krupicu, droždie a vodu. Cukor pre podporu kysnutia a soľ pre dochutenie sú samozrejmosťou.

Aké cesto na knedľu?

Pol kilogramu hrubej múky zmiešame s 3 decilitrami vody, 30 grammi čerstvého droždia, trochou soli a cukru. Ak chcete, aby bola knedľa o čosi ľahšia, hrubú múku môžete nahradiť krupicou. Nerobte to však v prípade, ak sa rozhodnete pre miesenie v rukách. Kvalita premiesenia totižto rozhoduje.

Cesto je o čosi mäkšie a vláčnejšie ako pri pečive, dôležité však je, aby sa lepok úplne rozpustil vo vode a začal plniť svoju úlohu. Spoznáte to jednoducho. Cesto sa naťahuje ako extrémne pružná hmota a pri ručnom miesení sa v ňom vytvárajú bubliny. To znamená, že lepok bude dostatočne silný na to, aby zachytil plyn vyrábaný kvasinkami v plnom rozsahu.

Prečo nie mlieko?

Mnohí si prípravu bežných polotovarov príliš komplikujú a používajú v receptúrach suroviny, ktoré tam nepatria. Pravdupovediac, neexistuje žiadny dôvod, prečo pri príprave cesta použiť mlieko namiesto vody. Kvasinky mliečny cukor pri kvasení využiť nevedia a knedľa nezíska ani lepšie vlastnosti, ani chuť. Môžete si to vyskúšať. Rozdiel jednoducho neodhalíte. Ak patríte medzi ťažko pracujúcich a silou mocou chcete zvýšiť nutričnú hodnotu vašich pokrmov, nahrádzajte vodu mliekom všade.

Pozor, aby neprekyslo

V prvej fáze kysnutia je dôležité zistiť, či kvasinky plnia svoju úlohu, ako majú. Nečakajte preto s kysnutím dovtedy, kým sa objem cesta nezdvojnásobí, ale iba do momentu, kedy je jasné, že začalo pracovať. Cesto rozdeľte na dve časti, vytlačte z neho vzduch a vyformujte dva dlhé bochníky. Neobávajte sa toho, že sú pritenké, pri kysnutí znásobia svoj objem až trikrát.

Varenie v pare

Parenú knedľu môžete pripraviť v parnej rúre, parnom hrnci či v obyčajnom kastróle, do ktorého vložíte naparovací košík či prekryjete jeho vrch utierkou. Keďže príprava potrvá približne 15 minút, nemusíte čakať na to, kým vyformované bochníky nakysnú. Práve naopak – vložte ich do teplej pary a nechajte ju pôsobiť. Kým sa povrch cesta zafixuje, jeho vnútorný objem bude rásť.

Pri všetkých druhoch prípravy si dávajte pozor. Ak nemáte najnovší parný hrniec s nádobami z extrémne hladkých plastov, použite stolový olej na to, aby ste zabránili nalepeniu cesta na povrch. Jemná knedľa v horúcom stave nebude pri vyberaní spolupracovať, ľahko ju poškodíte.

Varenie vo vode

Ak máte dostatočne veľký hrniec, namiesto parenia môžete použiť metódu jednoduchšiu. Knedľu vložíte do horúcej vody a 12 minút varíte. Jej povrch sa síce bude od tej z obchodu podstatne líšiť, výsledok však nebude na zahodenie. Ak sa vám manipuluje s veľkým kusom cesta zle, vytvárajte menšie bochníky.

A čo buchty na pare?

Spolu s prílohovou knedľou si môžete vyrobiť aj parené buchty s rôznymi náplňami. Cesto naplníte džemom, kakaom alebo makom a máte istotu, že vaše deti nebudú nad víkendovým obedom krútiť nosom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  2. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  2. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  3. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  6. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  7. Každým dňom krajší! Nový Kynek je miestom, kde chcete bývať
  8. Predajte starý byt bez provízie realitke a bývajte v novostavbe
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 733
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 326
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 426
  4. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 4 329
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 4 037
  6. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 3 910
  7. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 3 629
  8. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 532
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Ak by prešiel Tarabov ústavný návrh, hrozí, že prídeme o deväťdesiatpäť percent medveďov, hovorí expert.


Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Do vynesenia rozsudku ostáva už len záverečná reč Kováčika.


Nataša Holinová

Človek lezie medveďom do brlohov a potom chce uzákoniť zabíjanie.


Obchodný dom Javor v Tatranskej Lomnici.

Obchodný dom Javor čaká na nové využitie.


reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 108 748
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 698
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 461
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 051
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 074
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 620
  7. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 14 602
  8. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 251
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťZatvoriť reklamu