SME

Upečte si s nami briošky, mazance a makovky

Ak vás upútalo pečenie domácich rožkov a chleba, ani dnes neobídete na sucho. Nahliadneme do zákulisia prípravy sladkého pečiva a vrhneme sa na briošky, mazance a makovky. Receptúru sme zjednodušili natoľko, aby ste zožali úspech pri každom pečení.

Briošky so sézamomBriošky so sézamom (Zdroj: Milan Gigel)

Ak vás upútalo pečenie domácich rožkov, chleba alebo minipizze, ani dnes neobídete na sucho. Nahliadneme do zákulisia prípravy sladkého pečiva a vrhneme sa na briošky, mazance a makovky. Receptúru sme zjednodušili natoľko, aby ste zožali úspech pri každom pečení.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rozpis surovín je opäť nenáročný a okresali sme ho na nutné minimum. Keďže sme vynechali pekárenský slad, potrebovať budete 800 gramov hladkej múky, 5 gramov soli, 120 gramov cukru, 100 gramov pekárenského smetolu, 30 gramov droždia, 1 vajíčko a 300 mililitrov vody. Posýpka je iba na vás – klasikou je mak a sézam.

SkryťVypnúť reklamu

Ako pripraviť cesto na briošky?

Ak sa chcete pustiť do ručného miesenia, myslite na prípravu vopred. Chvíľu potrvá kým tuk zmäkne a bude ho možné nastrúhať do cesta, aby sa stal jeho súčasťou. Cesto musí byť po vymiesení jemné, nelepivé avšak o poznanie vláčnejšie ako pri rožkoch.

Ak patríte medzi tých, čo majú doma pekáreň na chlieb, alebo kuchynský robot, využite pre prípravu cesta techniku. Hravo si poradí so všetkými surovinami bez toho, aby ste museli mrhať svoj drahocenný čas. My sme pri príprave cesta strávili približne 3 minúty, kým sme sa pustili do fázy kysnutia.

Neprehliadnite však to najdôležitejšie. Päť gramov soli nie je štipka ale takmer po okraj zarovnaná polievková lyžica. Ak chcete pripraviť sladké pečivo tak ako sa patrí, nepodceňujte ju. Nechcete predsa piecť koláč.

SkryťVypnúť reklamu

Bez kysnutia to nejde

Aby bolo pečivo ľahké, vzdušné a typicky penové, dôležité je, aby sa kvasinky v ceste aktivovali na plné obrátky. So štedrou dávkou cukru to nie je problém, a v zimnom období ponúkajú radiátory dostatok tepla. Ak vám však tepelné podmienky neprajú, pre urýchlenie kysnutia môžete použiť elektrickú rúru.

Tvarujeme a zdobíme

Nemusíte mať šikovné ruky na to, aby ste pripravili mazance. Cesto rozdelíte na 16 častí, z každej vytvarujete bochník a nakrojíte ho dvoma priečnymi rezmi špičkou noža. Zdobiť nemusíte, prilepšiť si môžete hrozienkami v ceste. Nezabudnite potrieť vyšľahaným vajíčkom.

Briošky nie sú nič iné, ako uzlíky, ktoré krásne nakysli. Každú časť cesta vytvarujte na šúľok a uviažte na ňom uzol. Ešte predtým, ako ich dáte kysnúť, potrite vyšľahaným vajcom a posypte sézamom.

SkryťVypnúť reklamu

Makovky vytvarujete rovnako, ako domáce rožky. Aj tentokrát patrí navrch vajíčko a maková posýpka.

Kysnutie a pečenie

Pripravené cesto je potrebné nechať nakysnúť na plechu, kým neznásobí svoj objem. Potom sa môžete pustiť do pečenia. Ak si vaša rúra s 240 °C teplotou neporadí, 230° bude tiež dosť. Pečivo je hotové, ak sa sfarbí do tmavohneda.

Tak čo, uspeli ste? Voňavé víkendové raňajky sú na dosah.

Recepty

Čo si uvariť na štedrý večer? Pozrite si naše tipy na jedno predjedlo, polievku, hlavný chod, koláčiky a nápoj.

Pripravte si štedrú večeru podľa receptov na polievku, hlavný chod a koláčiky.


redakcia SME ženy 5
Hloh obyčajný

Boľavé srdce tíši hloh.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Súvisiace témy: recepty
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  2. Kto pomôže tým, čo pomáhajú?
  3. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  4. Live: Známe mená aj objavy. Ktoré firmy získajú cenu FéliX 2025?
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  1. Live: Známe mená aj objavy. Ktoré firmy získajú cenu FéliX 2025?
  2. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  3. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  4. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  5. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  6. Kto pomôže tým, čo pomáhajú?
  7. Gazdovať sa dá aj na jalovej pôde
  8. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 14 514
  2. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 5 892
  3. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 5 494
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 502
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 4 438
  6. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 3 490
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 2 901
  8. Keď sa z brigády stane kariéra 2 434
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  2. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  3. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  4. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  5. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  6. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  7. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  8. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 22 622
  2. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 16 690
  3. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 11 051
  4. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 7 270
  5. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 6 766
  6. Ján Valchár: Ideme budovať humanitárne centrum v Rusku!!! 4 729
  7. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde 3 988
  8. Ján Valchár: Nestačilo Stačilo a Konečná Konečnej (Grad pošól na***!) 3 910
  1. Věra Tepličková: O ne/spravodlivosti alebo Keď Cintulovia rastú ako huby po daždi
  2. Marcel Rebro: Volám sa Marcel, dnes mám 57 rokov a k narodeninám si želám mier!
  3. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia.
  4. Věra Tepličková: Zvrat to ozaj nečakaný, Oskar je vraj uprataný
  5. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  6. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  7. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  8. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
SkryťZatvoriť reklamu