SME

Vyrobte si s nami domáci jogurt

Mlieko ľubovoľnej kvality, jogurt so živou kultúrou, cukor a starostlivú hygienu. Viac toho pri príprave domáceho jogurtu nepotrebujete. Dnes vám ukážeme, ako si môžete kedykoľvek pripraviť jogurt, ktorý má v kuchyni všestranné použitie.

Keďže ide skôr o chov mikroskopických bacilov, kvasiniek a baktérií ako varenie, najdôležitejšiu úlohu hrá hygiena. Vy im ponúknete čo majú radi a oni sa vám odmenia chutným jogurtom.

Mlieko ovplyvní hustotu

Je úplne jedno, či siahnete po odtučnenom alebo plnotučnom mlieku z obchodu, alebo sa vyberiete s kanvičkou na družstvo. Baktérie, ktoré menia mlieko na jogurt sa živia výhradne mliečnym cukrom. Dariť sa im bude rovnako v ľubovoľnom kúpeli, iba hustota jogurtu sa bude líšiť. Čím viac tuku mlieko má, tým bude jogurt hladší a menej srvátky sa odlúči pri jeho zretí. Sami prídete na to, ktoré mlieko je pre vás najvhodnejšie. Dôležité je vedieť, že siahnuť môžete po akomkoľvek balení. Hoci aj hneď teraz. Kým výrobcovia jogurtov dosahujú hustotu škrobom, želatínou, pektínom či inými prídavkami, vy môžete použiť sušené mlieko.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Jogurt musí žiť

Zlákali vás zázračné laktobacily, mliečne elixíry ktoré posilňujú imunitný systém, alebo vsadíte radšej na bulharskú klasiku? Záleží iba na vás, pre aký jogurt sa rozhodnete. Dôležité je jediné – na štítku musí byť uvedené, že ide o výrobok so živou kultúrou. Pred zaočkovaním mlieka je potrebné živé organizmy prebrať k aktivite. Jogurt nechajte pri izbovej teplote zohriať a keď sa viečko začne vydúvať, viete že pod ním je život v každom kúsku.

Mlieko prevarte

Bez ohľadu na to, či používate čerstvé, alebo pasterizované mlieko, potrebné je zahubiť všetky baktérie, ktoré by mohli vstúpiť do procesu. Znamená to, že použijete nerezový hrniec, miešadlo z rovnakého materiálu, ale aj lyžicu – všetky vyvaríte spolu s mliekom a zabijete tak kmene, ktoré by pokazili kvasenie. Na varechu plnú mikroorganizmov vopred zabudnite. Chcete predsa jogurt a nie neidentifikovateľný mliečny kvas.

SkryťVypnúť reklamu

Akonáhle začne mlieko peniť a jeho teplota presiahne 80 stupňov, nechajte ho chladnúť, až kým dosiahne teplotu 45 °C. Ak budete pokračovať v elektrickej rúre, nemusíte siahať po teplomeri. Dôležité je iba to, aby pri zakrytej pokrievke klesla teplota natoľko, aby kvasinky prežili.

Očkovanie je hračkou

My sme na dva litre mlieka pridali jedno balenie 115 gramového bieleho jogurtu, avšak neexistujú žiadne pravidlá, ktoré stanovujú pomer. Baktérie sa v mlieku rozmnožia vždy, zmení sa iba čas. Ak pripravujte jogurt pre konzum v sladkom stave, už teraz môžete pridať cukor a trochu vanilky. Baktérie sa ich ani len nedotknú a vy si nepokazíte konzistenciu následným miešaním.

Aby prebiehala príprava čo najrýchlejšie, ideálne je udržať mlieko pri teplote 45 °C. Na to najlepšie poslúži elektrická rúra. My sme čakali približne 3,5 hodiny, kým sme dosiahli finálny stav.

SkryťVypnúť reklamu

Schladiť a servírovať

Po kysnutí nasleduje niekoľkohodinové schladenie v chladničke a môžete servírovať. Správne pripravený jogurt je hladký, jemný a bez vločiek. Oddelená srvátka je samozrejmosťou. S bielym jogurtom môžete kombinovať domáce džemy a marmelády, mali by ste však vedieť, že jogurt sa považuje za ovocný vtedy, ak ovocná zložka dosahuje hranicu 30 percent. Mimochodom, vedeli ste o tom, že ovocné jogurty vznikli omylom u našich českých susedov? Jahodovým džemom sa pokúšali ochrániť jogurt pred plesňami.

Čokoládový špeciál

Ak je vašim favoritom čokoládový jogurt, taktizujte. Po tom, ako mlieko prevaríte, pridajte doň ešte za horúca cukor a práškové kakao. Jogurt po vychladnutí zaočkujete už do pripravenej zmesi – výsledky sú ohromujúce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Syrová nátierka

Z jogurtu si môžete pripraviť aj syr, ktorý je natierateľný na chlieb. Vylejte jogurt do sterilnej plienky, nechajte ho v chladničke odkvapkať a keď zhustne, ochuťte ho.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  8. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu
  1. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  6. BENU otvorila v Košiciach lekáreň aj v Auparku
  7. Jedinečný koncert EURYTHMICS v Bratislave
  8. LOVESTREAM Festival oznamuje prvú vlnu interpretov
  1. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 571
  2. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 6 374
  3. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 5 801
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 5 243
  5. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 061
  6. Ísť do kúpeľov je IN 4 796
  7. Za 2 dni si vybralo dovolenku viac než 2000 Slovákov 4 578
  8. Vypite bar s ministrom, teraz za polovičnú cenu 4 434
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Poradíme s čistením, hydratáciou aj ochranou pred slnkom.


redakcia SME ženy
Manarola, jedna z dediniek oblasti Cinque Terre, Taliansko

More, hory, závan histórie, polárna žiara aj čaro orientu.


1
Ilustračné foto.

Ak je Zelený štvrtok biely, bude teplé leto.


Redakcia SME
Špenátová roláda so šunkou

Výber studených rolád na Veľkú noc.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 51 391
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 41 650
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 24 198
  4. Janka Bittó Cigániková: Pán Fico, nemajte strach! My na vašu úroveň neklesneme 19 413
  5. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 7 977
  6. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 7 812
  7. Ján Šeďo: Opozícia sa "pridáva aj nepridáva" k protestom, v zákulisí niečo "buble". 6 765
  8. Richard Vilkus: Keď vládnu burani, päťkári a Samuel Migaľ. 6 015
  1. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  2. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  3. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  4. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  5. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.
  6. Radko Mačuha: Ficovi zdochla koza a preto Slovensku zdochne celé stádo.
  7. Tupou Ceruzou: Žandári
  8. Tupou Ceruzou: Mimoriadna situácia
SkryťZatvoriť reklamu