SME

Vyrobte si s nami domáci jogurt

Mlieko ľubovoľnej kvality, jogurt so živou kultúrou, cukor a starostlivú hygienu. Viac toho pri príprave domáceho jogurtu nepotrebujete. Dnes vám ukážeme, ako si môžete kedykoľvek pripraviť jogurt, ktorý má v kuchyni všestranné použitie.

Keďže ide skôr o chov mikroskopických bacilov, kvasiniek a baktérií ako varenie, najdôležitejšiu úlohu hrá hygiena. Vy im ponúknete čo majú radi a oni sa vám odmenia chutným jogurtom.

Mlieko ovplyvní hustotu

Je úplne jedno, či siahnete po odtučnenom alebo plnotučnom mlieku z obchodu, alebo sa vyberiete s kanvičkou na družstvo. Baktérie, ktoré menia mlieko na jogurt sa živia výhradne mliečnym cukrom. Dariť sa im bude rovnako v ľubovoľnom kúpeli, iba hustota jogurtu sa bude líšiť. Čím viac tuku mlieko má, tým bude jogurt hladší a menej srvátky sa odlúči pri jeho zretí. Sami prídete na to, ktoré mlieko je pre vás najvhodnejšie. Dôležité je vedieť, že siahnuť môžete po akomkoľvek balení. Hoci aj hneď teraz. Kým výrobcovia jogurtov dosahujú hustotu škrobom, želatínou, pektínom či inými prídavkami, vy môžete použiť sušené mlieko.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Jogurt musí žiť

Zlákali vás zázračné laktobacily, mliečne elixíry ktoré posilňujú imunitný systém, alebo vsadíte radšej na bulharskú klasiku? Záleží iba na vás, pre aký jogurt sa rozhodnete. Dôležité je jediné – na štítku musí byť uvedené, že ide o výrobok so živou kultúrou. Pred zaočkovaním mlieka je potrebné živé organizmy prebrať k aktivite. Jogurt nechajte pri izbovej teplote zohriať a keď sa viečko začne vydúvať, viete že pod ním je život v každom kúsku.

Mlieko prevarte

Bez ohľadu na to, či používate čerstvé, alebo pasterizované mlieko, potrebné je zahubiť všetky baktérie, ktoré by mohli vstúpiť do procesu. Znamená to, že použijete nerezový hrniec, miešadlo z rovnakého materiálu, ale aj lyžicu – všetky vyvaríte spolu s mliekom a zabijete tak kmene, ktoré by pokazili kvasenie. Na varechu plnú mikroorganizmov vopred zabudnite. Chcete predsa jogurt a nie neidentifikovateľný mliečny kvas.

SkryťVypnúť reklamu

Akonáhle začne mlieko peniť a jeho teplota presiahne 80 stupňov, nechajte ho chladnúť, až kým dosiahne teplotu 45 °C. Ak budete pokračovať v elektrickej rúre, nemusíte siahať po teplomeri. Dôležité je iba to, aby pri zakrytej pokrievke klesla teplota natoľko, aby kvasinky prežili.

Očkovanie je hračkou

My sme na dva litre mlieka pridali jedno balenie 115 gramového bieleho jogurtu, avšak neexistujú žiadne pravidlá, ktoré stanovujú pomer. Baktérie sa v mlieku rozmnožia vždy, zmení sa iba čas. Ak pripravujte jogurt pre konzum v sladkom stave, už teraz môžete pridať cukor a trochu vanilky. Baktérie sa ich ani len nedotknú a vy si nepokazíte konzistenciu následným miešaním.

Aby prebiehala príprava čo najrýchlejšie, ideálne je udržať mlieko pri teplote 45 °C. Na to najlepšie poslúži elektrická rúra. My sme čakali približne 3,5 hodiny, kým sme dosiahli finálny stav.

SkryťVypnúť reklamu

Schladiť a servírovať

Po kysnutí nasleduje niekoľkohodinové schladenie v chladničke a môžete servírovať. Správne pripravený jogurt je hladký, jemný a bez vločiek. Oddelená srvátka je samozrejmosťou. S bielym jogurtom môžete kombinovať domáce džemy a marmelády, mali by ste však vedieť, že jogurt sa považuje za ovocný vtedy, ak ovocná zložka dosahuje hranicu 30 percent. Mimochodom, vedeli ste o tom, že ovocné jogurty vznikli omylom u našich českých susedov? Jahodovým džemom sa pokúšali ochrániť jogurt pred plesňami.

Čokoládový špeciál

Ak je vašim favoritom čokoládový jogurt, taktizujte. Po tom, ako mlieko prevaríte, pridajte doň ešte za horúca cukor a práškové kakao. Jogurt po vychladnutí zaočkujete už do pripravenej zmesi – výsledky sú ohromujúce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Syrová nátierka

Z jogurtu si môžete pripraviť aj syr, ktorý je natierateľný na chlieb. Vylejte jogurt do sterilnej plienky, nechajte ho v chladničke odkvapkať a keď zhustne, ochuťte ho.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  2. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  3. Pulzari ukazuje, prečo algoritmy milujú dobrú kreatívu
  4. Deti odišli, byt stíchol. Prečo mnohé ženy necítia slobodu?
  5. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  6. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  2. Deti odišli, byt stíchol. Prečo mnohé ženy necítia slobodu?
  3. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  4. Rezidencia Rúrky: Prvý bytový dom skolaudovali, ďalší už stavajú
  5. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  6. Pulzari ukazuje, prečo algoritmy milujú dobrú kreatívu
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 7 379
  2. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 3 993
  3. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 615
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 2 765
  5. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 2 031
  6. Bez nich by elektrina netiekla. 1 706
  7. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 1 558
  8. Taký obrovský úver ich mohol úplne položiť 1 400
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  2. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  3. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  4. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  5. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  6. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  7. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  8. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  1. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 15 601
  2. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 13 380
  3. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 12 423
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 10 955
  5. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 10 369
  6. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 9 929
  7. Ivan Čáni: Kolaborant a vlastizradca Blaha sa už aj strihá kvôli Rusom. 9 913
  8. Otilia Horrocks: Keď Monika Beňová moralizuje z miesta pre ZŤP 9 165
  1. Marian Nanias: Problémy na maďarskej jadrovej elektrárni Paks II.
  2. Marian Nanias: Nezvyčajná jadrová investícia – Maďarská JE Paks II.
  3. Anna Brawne: Džemy, hady, nebojte sa, dobre bude!
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval.
  5. Marian Nanias: Problémy na tureckej JE Akkuyu.
  6. Radko Mačuha: Začnú nás stíhať za porušovanie národnej identity?
  7. Radko Mačuha: Už aj Verejné záchody chráni Ústava Slovenskej Republiky.
  8. Tupou Ceruzou: Neotravujte
SkryťZatvoriť reklamu