• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Najlepšie vianočné pečivo

    Vydané 12. 12. 2008 o 0:00

    Receptov na vianočné pečivo existuje niekoľko tisíc. My vám chceme ponúknuť len tie NAJ.

    Receptov na vianočné pečivo existuje niekoľko tisíc. My vám chceme ponúknuť len tie NAJ.

    pusinky.jpgRužové pusinky
    Suroviny na 40 pusiniek


    80 g veľmi jemne namletých mandlí
    120 g práškového cukru
    3 bielka
    štipka soli
    1 lyžica krupicového cukru
    štipka ružovej potravinárskej farby
    3 lyžice jahodového džemu

    Rúru zohrejeme na 150 stupňov. V miske premiešame práškový cukor a mleté mandle. Bielka so štipkou soli vyšľaháme elektrickým šľahačom pri strednej rýchlosti na penu. Potom zvýšime rýchlosť, prisypeme krupicový cukor a šľaháme dotuha. Bude to trvať aspoň 10 minút a na snehu sa budú vytvárať po vytiahnutí metly pevné špičky.

    Práškový cukor s mandľami a farbivom zapracujeme do snehu vareškou alebo gumovou stierkou. Miešame veľmi jemne, aby sneh nezredol. Plech vyložíme papierom na pečenie. Bielkovým cestom naplníme cukrárske vrecko. Môžeme použiť i silnejšie igelitové vrecko.

    Do vrecka vystrihneme otvor s priemerom asi 0,5 cm. Na plech vytlačíme kolieska s priemerom asi 3 cm. Medzi každým necháme 5-centimetrovú medzeru, aby sa pri pečení nespojili. Necháme ich chvíľu stáť pri izbovej teplote. Cesto sa trochu roztečie a povrch bude krásne guľatý a hladký. Pečieme 15 minút.

    Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Potom pusinky opatrne zoberieme z papiera tenkým ostrým nožom. Manipulujeme s nimi opatrne, lebo sú krehké a ľahko sa rozdrobia. Pusinky spojíme po dve trochou marmelády a uchováme v plechovej alebo v plastovej škatuli v chlade.

    kavenky.jpgKávenky
    Suroviny ma 2 plechy


    210 g hladkej múky
    70 g práškového cukru
    140 g masla
    50 g mletých vlašských orechov
    20 g mletej čiernej kávy

    Náplň:
    60 g masla
    80 g múčkového cukru
    1 žĺtok
    1 lyžička uvarenej, studenej a silnej čiernej kávy

    Poleva:
    1 čokoládová poleva biela
    čokoládové zrniečka na ozdobu

    Na dosku vysypeme hladkú múku a práškový cukor. Maslo pokrájame na kúsky a pridáme do zmesi. Premiešame a pridáme mleté orechy a mletú čiernu kávu. Vypracujeme cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu odležať do chladničky.

    Dosku poprášime hladkou múkou a vyváľame asi 0,3-centimetrové cesto. Formičkami vykrojíme ovály, rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre asi 15 minút. Upečené pečivo potom necháme vychladnúť na rovnej tácke.

    Náplň: Práškový cukor a maslo dohladka vymiešame. Pridáme žĺtok a lyžičku čiernej kávy a krém poriadne zamiešame. Vždy dva ovály zlepíme kávovým krémom. Poleva: Čokoládu vo vrecku necháme rozohriať podľa návodu na obale. Kávové ovály ozdobíme čokoládou vytlačenou z vrecka, do prostriedku položíme čokoládové zrnko a necháme stuhnúť.

    Rafaelky
    Suroviny na 1 plech


    250 g práškového cukru susienky.jpg
    250 g masla
    100 ml vody
    1 vanilkový cukor
    120 g mletého kokosu
    250 g sušeného mlieka
    ošúpané mandle
    mletý kokos na obalenie

    Vanilkový, práškový cukor a maslo dáme spolu s vodou do misky a necháme vo vodnom kúpeli rozpustiť. Zmes necháme vychladnúť a postupne pridáme sušené mlieko a strúhaný kokos. Metličkou riadne premiešame. Vzniknutú hmotu dáme na 2 až 3 hodiny stuhnúť do chladničky.

    Z tuhej zmesi tvoríme guľôčky a do každej zabalíme jednu ošúpanú mandľu. Hotové guľôčky obalíme v strúhanom kokose. Vrátime opäť do chladničky stuhnúť.

    Mandľové hviezdičky
    Suroviny na 40 hviezdičiek


    140 g hladkej múky
    140 g krupicového cukru
    140 g strúhaných mandlí
    140 g masla
    ½ lyžičky jemne nenastrúhanej citrónovej kôry
    ½ lyžičky jemne pomletých klinčekov
    2 žĺtky

    Zo všetkých ingrediencií vypracujeme cesto. Zabalíme ho do fólie a odložíme na 30 minút do chladničky stuhnúť. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov. Cesto vyvaľkáme na štvormilimetrový plát a vykrojíme z neho hviezdičky. Opatrne ich prenesieme na plech vystlatý papierom na pečenie a každú hviezdičku posypeme hrubým kryštálovým cukrom. Pečieme v rúre asi 8 minút.

    Zázvorové sušienky
    Suroviny na 30 sušienok


    120 g masla
    180 g nerafinovaného cukru (hnedého)
    7 cm čerstvého zázvoru, jemne nastrúhaného
    1 vajce
    3 lyžice medu
    200 g hladkej múky
    100 g špaldovej múky
    2 lyžičky soli
    40 g kandizovaných čerešní alebo višní

    Maslo vymiešame s cukrom. Pridáme nastrúhaný zázvor, vajce a med a dobre premiešame. V jednej mise zmiešame dva druhy múky a sódu. Primiešame ostatné suroviny z druhej misky a rýchlo, aby maslo veľmi nezmäklo, vypracujeme tuhšie cesto. Z cesta vytvoríme na plechu pomocou dvoch lyžičiek kopčeky veľkosti orecha, alebo z cesta vyrobíme malé guľôčky a poukladáme ich na plech vystlatý papierom na pečenie.

    Pracujeme veľmi rýchlo, aby sa cesto veľmi neroztopilo. Medzi kopčekmi nechávame medzery – pri pečení sa sušienky trochu roztečú a mohli by sa spojiť. Kým dáme plech do rúry, do každého kopčeka vtlačíme kandizovanú čerešňu alebo višňu. Pečieme asi 12 minút v rozohriatej rúre. Sušienky uchovávame v chlade v plechovej alebo v plastovej škatuli.

    oriesky.jpgNepečené orechové kolieska
    Suroviny na 1  plech

    200 g mletých vlašských orechov
    150 g práškového cukru
    1 bielok
    1 lyžica rumu
    1 tmavá čokoládová poleva
    orechy na zdobenie - vcelku alebo posekané

    Na doske zmiešame práškový cukor s mletými vlašskými orechami. Uprostred zmesi urobíme dierku a nalejeme do nej bielok a niekoľko kvapiek rumu. Nožom tekutiny zapracujeme do cesta. Keď je cesto veľmi riedke, pridáme trochu zo zmesi cukru a orechov. Rukami vypracujeme cesto.

    Dosku posypeme práškovým cukrom a valčekom z cesta vyváľame placku. Znovu dosku pocukrujeme a placku obrátime. Takto pokračujeme, kým nerozvaľkáme plát na 0,3 cm. Z plátu vykrajujeme menšie kolieska a poukladáme ich vedľa seba na tácku. Pečivo necháme pri izbovej teplote odpočívať do druhého dňa.

    V mikrovlnnej rúre alebo v hrnčeku s vodou  necháme zohriať čokoládu vo vrecku podľa návodu na obale. Potom odstrihneme roh vrecka tak, aby vznikol malý otvor. Orechové kolieska ozdobíme uprostred čokoládovou polevou, ihneď ich posypeme nasekanými orieškami a necháme stuhnúť.

    Plnené orechy
    Suroviny na 2 plechy


    280 g hladkej múky
    210 g masla
    70 g práškového cukru
    70 g mletých vlašských orechov

    Náplň:
    120 g múčkového cukru
    200 g masla
    2 lyžice rumu
    50 g mletých vlašských orechov

    Na dosku vysypeme hladkú múku a práškový cukor. Maslo pokrájame na kúsky a pridáme k zmesi. Premiešame všetko pomocou dlhého rovného noža a pridáme mleté orechy. Vypracujeme hladké cesto (nesmú v ňom zostať nespracované hrudky tuku), zabalíme do fólie a dáme na hodinu odležať do chladničky.

    Z časti cesta vyváľame na pomúčenej doske valček s priemerom asi 1 cm a nakrájame ho na dieliky so šírkou asi 1 cm. Formičky na orechy potrieme maslom a vysypeme hladkou múkou. Ak máme teflonové formičky, nemusíme ich potrieť. Dieliky cesta vtlačíme do formičiek tak, aby cesto bolo len na stenách, uprostred totiž musí zostať miesto na náplň.

    Rúru zohrejeme na 180 stupňov. Formičky rozložíme na plech tak, aby sa nedotýkali. Pečieme asi 7 minút. Keď začnú okraje pečiva hnednúť, vyberieme plech z rúry. Pečivo necháme asi minútu odpočinúť, ešte teplé vyklopíme z formičiek a necháme vychladnúť.

    Náplň: Práškový cukor a maslo premiešame vareškou dohladka. Pridáme rum a mleté orechy a ešte chvíľu miešame. Polovicu orecha naplníme krémom a  pritlačíme k nej druhú polovicu. Necháme aspoň do druhého dňa odležať.

    skorica.jpgŠkoricové hviezdičky
    Suroviny na 2 plechy


    1 balíček lístkového cesta
    hladká múka na pomúčenie
    1 vajce na potrenie
    hrubý kryštálový cukor
    mletá škorica na posypanie

    Na pomúčenej doske rozváľame z lístkového cesta asi 0,3-centimetrovú placku. Vykrojíme z nej hviezdičky alebo kolieska a opatrne ich položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vykrájané tvary potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hrubým kryštálovým cukrom a škoricou. Rúru zohrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 15 minút.

    Aby sa pečivo podarilo
    • Všetky suroviny si pripravíme dopredu, aby získali izbovú teplotu. Budú sa nám lepšie spracúvať.
    • Vhodné formičky si pripravíme ešte pred pečením, stuhnuté cesto z chladničky rýchlo zmäkne a potom sa lepí na prsty.
    • Cesto si pripravíme večer, druhý deň môžeme rovno piecť.
    • Horúce pečivo z rúry preložíme na plochú tácku. V zaoblenej miske by sa mohol požadovaný tvar zdeformovať.
    • Pečivo sa najlepšie uchová v papierových škatuliach prikrytých alobalom.

     

    | FOTO - David Turecký a Marek Bartoš

    Súvisiace články:

    Ďalšie novinky

    Napíšte nám, koho chcete vidieť na titulke smeŽeny. Odmeníme vás

    Vyhlasujeme súťaž o najlepšiu titulku magazínu smeŽeny prvej polovice roka 2014. Vyberajte, hlasujte a posielajte nám tipy, o kom by ste sa chceli v budúcnosti dočítať v piatkovej prílohe. Tri z vás odmeníme pestrými letnými darčekmi.

    Súťažte a vyhrajte odmenu pre svoje deti

    So Sunarom odmeníme deti chutnými balíčkami výrobkov aj praktickými šatami pre malé parádnice od Dany Kleinert.

    Hlavné správy

    ZAHRANIČIE

    Spoplatnený obsahZo zákulisia: jeden deň v živote diktátora

    Kedy vstáva, čo je, čo číta, kam chodí a komu verí. Veľký profil ruského prezidenta Vladimira Putina.

    MÉDIÁ

    Spoplatnený obsahNa starú Superstar či Mojsejovcov už televízie nestačia

    Najsledovanejšie programy majú už desať rokov.

    HUMENSKÝ KORZÁR

    Po lesoch na východe Slovenska behajú šakaly

    Šakal je predátor a na drobnej zveri robí veľké škody.

    SPORT.SME.SK

    Sagana QuickStep nechcel, hovoril len po slovensky

    Do tretice ovládol Peter Sagan bodovaciu súťaž Tour de France.