Špenát a železo nemajú veľa spoločného. Mýtus okolo špenátu, ktorý vraj obsahuje veľa železa, sa zrodil z chyby, keď si istý výskumník pomýlil desatinné čiarky, svoje bádania zverejnil ako senzačné a svet hneď uveril. To, že neskôr uverejnili opravu, už nikoho nezaujímalo. Nadlho bolo deťom vtĺkané, že špenát je veľmi zdravý. Veď aj je, ale treba si posvietiť na jeho prípravu.
Špenát si totiž najviac prospešných látok zachová, ak nie je rozvarený na kašu. Špenátové lístky je treba veľmi dôkladne umyť, aby na nich nezostala hlina, a potom ich vhodiť do panvice asi na 4 minútky napríklad s posekaným strúčikom cesnaku. Voda, ktorá ostala na listoch z umývania, úplne postačí, aby sa špenát sparil a zmäkol. Takýto špenát bude dostatočne mäkký a pritom stále výživný.
Mladé špenátové listy - takzvaný baby špenát - je najlepšie jesť surové spolu s inou listovou zeleninou a semienkami, pokvapkané extra virgine olivovým olejom alebo olejom z jadierok marhúľ. Nakoniec posoliť a okoreniť. Hotová zdravotná bomba. Takýto šalát poteší celý organizmus, pečeň, žalúdok aj pankreas. A po jedle už nebude žiadne zívanie.
História
Pochádza z Perzie z oblasti dnešného Iránu. Do Číny sa dostal ako dar od nepálskeho kráľa. Európska história je krátka. Prvýkrát sa na scéne objavuje až v 11. storočí v Španielsku, kam ho doniesli Mauri. Odtiaľ putoval cez Francúzsko do Anglicka, kde sa mu hovorilo „španielska zelenina“.
Špenát povýšila na kráľovské jedlo Katarína Medicejská pochádzajúca z talianskej Florencie, keď si vzala za muža francúzskeho kráľa. Nechala si pripravovať špenát podľa receptu z domova. Preto aj dnes, ak sa v zahraničí objaví v menu „jedlo ? la Florentine“, znamená to, že tam bude špenát.
Využitie
Špenát sa výborne vyníma v čerstvých zeleninových šalátoch, ako obloha jedál, sparený ako príloha k rybám a mäsu. Francúzsky zeleninový koláč quiche alebo grécke trojrohé špenátové koláčiky spanakopity. U nás sa podáva ako prívarok s varenými zemiakmi a praženicou.
Organizmus jasá, keď jeme špenát, pretože pomáha proti osteoporóze, srdcovým ochoreniam, rakovine hrubého čreva, artritíde a iným chorobám. Obsahuje až 90 percent vody, vlákninu, potom vitamíny radu B, najmä B2 a B6, vitamín A a K, z minerálnych látok mangán, selén, zinok, fosfor, meď a aj železo.
Tipy a triky
V obchode alebo na trhu si vyberáme listy, ktoré majú sýtu zelenú farbu bez známok žltých škvŕn, nie sú zavädnuté ani pomačkané.
Čerstvé špenátové lístky poukladáme voľne do plastového vrecka a uložíme ich do chladničky, kde vydržia maximálne 5 dní. Lístky pred uskladnením neumývame, pretože zvyšková voda by aj po osušení mohla spôsobiť ich zvädnutie.
Pri príprave lasagní skúste pridať jednu vrstvu špenátu s podusenou cibuľkou.
Sparený špenát má rád jemne opražené píniové oriešky.
Autor: Miroslav Kubečka