• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Fantastické nepečené zákusky

    Vydané 28. 8. 2008 o 0:00 Autor: Inka Šafránková

    Na to, aby ste si mohli dať ku káve chutný dezert, nemusíte prácne vyrábať cesto a potom ho pol dňa piecť. Na prípravu týchto sladkostí potrebujete len čerstvé ovocie, trochu šikovnosti a chladničku.

    Na to, aby ste si mohli dať ku káve chutný dezert, nemusíte prácne vyrábať cesto a potom ho pol dňa piecť. Na prípravu týchto  sladkostí potrebujete len čerstvé ovocie, trochu šikovnosti a chladničku.

    dez1.jpgUniverzálny ovocný nepečený dezert
    suroviny na 4 - 6 porcií

    2 tégliky kyslej smotany
    2 vanilkové cukry 
    1 vrecko detských piškót
    1 vanilkový puding
    0,5 l ovocného džúsu
    250 g jahôd
    250 g malín

    Kyslú smotanu zmiešame s vanilkovým cukrom. Pudingový prášok rozmiešame s niekoľkými lyžicami studeného džúsu. Zvyšný džús nalejeme do menšieho hrnca a varíme. Nalejeme doň rozmiešaný puding a krátko povaríme do zhustnutia.

    Na dno pohárov položíme vrstvu piškót a zalejeme časťou smotany, na ňu striedavo nakladieme vrstvu ovocia, piškót a všetko zalejeme ešte teplým pudingom. Necháme vychladnúť a potom dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním môžeme ozdobiť šľahačkou, jogurtom alebo kyslou smotanou a ovocím.

    dez_zele.jpgRíbezľové želé
    suroviny na 4 porcie

    3 lyžice čerstvého extra silného želé
    25 g červených ríbezlí

    Želatínu pripravíme podľa návodu na obale, nalejeme ju do formičiek - nie úplne po okraj - vypláchnutých studenou vodou. Pridáme umyté, otrhané a osušené ríbezle. Necháme vychladnúť a potom formičky uložíme na 4 hodiny do chladničky.

    Stuhnutú želatínu opatrne vyklopíme na tanieriky. Keď najprv formičku namočíme do horúcej vody, želé pôjde ľahšie vyklopiť. Podávame ozdobené ríbezľami a mätou, prípadne šľahačkou a sušienkami.

    Nepečená jablková torta
    Suroviny na 4 až 6 porcií

    dez_jabtort.jpg750 g jabĺk
    150 – 20 g múčkového cukru
    1 citrón 
    1 vanilkový cukor
    2 balíčky pudingu s vanilkovou príchuťou
    4 lyžice malinového džemu
    1 vanička malín
    2 balenia detských piškót

    Jablká olúpeme, odstránime jadierka, dužinu nakrájame na kúsky a dáme do kastróla. Pridáme cukor, lyžicu citrónovej šťavy, zalejeme 20 ml vody, privedieme do varu a 3 – 5 minút varíme. Kúsky jabĺk by mali byť mäkké, ale nerozvarené.

    Puding a vanilkový cukor rozmiešame v 20 ml studenej vody, prilejeme k jablkám, varíme a miešame asi 2 minúty na miernom ohni, kým zmes nezhustne.

    Dno tortovej formy vyložíme piškótami, zalejeme ich polovicou jablkovej kaše, na ňu rozložíme vrstvu piškót, zlepených po dvoch malinovým džemom, zalejeme ďalšou vrstvou jablkovej kaše, uhladíme plochým nožom a na povrch rozložíme vrstvu piškót vypuklou stranou nahor. Zakryjeme alobalom alebo potravinársku fóliou a dáme odležať na 8 hodín do chladničky.

    dez_rezy.jpgĽahké rezy s letným ovocím
    suroviny na 4 - 6 porcií

    150 ml odtučneného mlieka
    1/2 vrecka mletej želatíny
    500 g nízkotučného jogurtu
    200 ml ľahkej kyslej smotany
    90 g fruktózy alebo náhradného sladidla
    2 balenia čokoládových sušienok, napríklad tmavých BeBe
    200 ml broskyňového džúsu
    2 broskyne (môžu byť i zavarené)
    150 g čučoriedok
    150 g malín

    Želatínu dáme napučať, podľa návodu ju rozpustíme v studenom mlieku, ktoré pomaly za stáleho miešania zohrievame, ale nevaríme. V mise vyšľaháme jogurt, smotanu a cukor a zmes zmiešame s rozpustenou želatínou.

    Dlhú formu na terinu alebo biskupský chlebíček vyložíme alobalom, na dno rozložíme sušienky ľahko namočené v broskyňovom džúse, a rozotrieme na ne tretinu jogurtovej masy. Na ňu položíme vrstvu broskýň nakrájaných na kúsky, vrstvu malín a čučoriedok, polejeme druhou tretinou jogurtovej masy, na ňu rozložíme vrstvu sušienok a nakoniec nalejeme poslednú tretinu jogurtu.

    Povrch upravíme plochým nožom, zakryjeme potravinárskou fóliou alebo alobalom, aby nevysychal, necháme 8 hodín (alebo cez noc) stuhnúť v chladničke. Na druhý deň múčnik vyklopíme a ostrým nožom nakrájame na rezy. Ozdobíme obľúbeným sezónnym ovocím.

    Ďalšie novinky

    Viete koľko baktérií a akých nebezpečných máte v aute?

    Vedci skúmali, čo všetko sa nachádza v našich autách. Zvyšky jedla, odpadky či domáci miláčikovia môžu zaniesť do auta nebezpečné baktérie.

    Paradajkovo-cesnakový koláč z lístkového cesta

    Paradajky patria k letu. Využite ich sezónu skutočne do sýtosti.

    Hlavné správy

    EKONOMIKA.SME.SK

    Fico predstavil druhý sociálny balíček, je v ňom týchto 15 opatrení

    Balíček by mal stáť približne 300 miliónov eur. Zafinancovať by ho mal lepší výber daní.

    EKONOMIKA.SME.SK

    Spoplatnený obsahKošické železiarne vážne porušili Zákonník práce

    Inšpektori udelili oceliarňam pokutu do výšky 100–tisíc eur.

    PESTRÉ LETO V ZAHRANIČÍ

    Rakúšania majú radi poriadok, ale aj pohodu

    Slovenka z Rakúska prezradí, prečo sú dediny plné kvetov, kde majú vo Viedni najlepší rezeň či výbornú kávu.

    PÍŠE MICHAL TRŠKO

    Spoplatnený obsahExtraligu dostane Lintner za trest

    Richard Lintner dostal ponuku šéfovať extralige . Nie je to pokus kúpiť si ho. Skôr ide o trest.