• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Fantastické nepečené zákusky

    Vydané 28. 8. 2008 o 0:00 Autor: Inka Šafránková

    Na to, aby ste si mohli dať ku káve chutný dezert, nemusíte prácne vyrábať cesto a potom ho pol dňa piecť. Na prípravu týchto sladkostí potrebujete len čerstvé ovocie, trochu šikovnosti a chladničku.

    Na to, aby ste si mohli dať ku káve chutný dezert, nemusíte prácne vyrábať cesto a potom ho pol dňa piecť. Na prípravu týchto  sladkostí potrebujete len čerstvé ovocie, trochu šikovnosti a chladničku.

    dez1.jpgUniverzálny ovocný nepečený dezert
    suroviny na 4 - 6 porcií

    2 tégliky kyslej smotany
    2 vanilkové cukry 
    1 vrecko detských piškót
    1 vanilkový puding
    0,5 l ovocného džúsu
    250 g jahôd
    250 g malín

    Kyslú smotanu zmiešame s vanilkovým cukrom. Pudingový prášok rozmiešame s niekoľkými lyžicami studeného džúsu. Zvyšný džús nalejeme do menšieho hrnca a varíme. Nalejeme doň rozmiešaný puding a krátko povaríme do zhustnutia.

    Na dno pohárov položíme vrstvu piškót a zalejeme časťou smotany, na ňu striedavo nakladieme vrstvu ovocia, piškót a všetko zalejeme ešte teplým pudingom. Necháme vychladnúť a potom dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním môžeme ozdobiť šľahačkou, jogurtom alebo kyslou smotanou a ovocím.

    dez_zele.jpgRíbezľové želé
    suroviny na 4 porcie

    3 lyžice čerstvého extra silného želé
    25 g červených ríbezlí

    Želatínu pripravíme podľa návodu na obale, nalejeme ju do formičiek - nie úplne po okraj - vypláchnutých studenou vodou. Pridáme umyté, otrhané a osušené ríbezle. Necháme vychladnúť a potom formičky uložíme na 4 hodiny do chladničky.

    Stuhnutú želatínu opatrne vyklopíme na tanieriky. Keď najprv formičku namočíme do horúcej vody, želé pôjde ľahšie vyklopiť. Podávame ozdobené ríbezľami a mätou, prípadne šľahačkou a sušienkami.

    Nepečená jablková torta
    Suroviny na 4 až 6 porcií

    dez_jabtort.jpg750 g jabĺk
    150 – 20 g múčkového cukru
    1 citrón 
    1 vanilkový cukor
    2 balíčky pudingu s vanilkovou príchuťou
    4 lyžice malinového džemu
    1 vanička malín
    2 balenia detských piškót

    Jablká olúpeme, odstránime jadierka, dužinu nakrájame na kúsky a dáme do kastróla. Pridáme cukor, lyžicu citrónovej šťavy, zalejeme 20 ml vody, privedieme do varu a 3 – 5 minút varíme. Kúsky jabĺk by mali byť mäkké, ale nerozvarené.

    Puding a vanilkový cukor rozmiešame v 20 ml studenej vody, prilejeme k jablkám, varíme a miešame asi 2 minúty na miernom ohni, kým zmes nezhustne.

    Dno tortovej formy vyložíme piškótami, zalejeme ich polovicou jablkovej kaše, na ňu rozložíme vrstvu piškót, zlepených po dvoch malinovým džemom, zalejeme ďalšou vrstvou jablkovej kaše, uhladíme plochým nožom a na povrch rozložíme vrstvu piškót vypuklou stranou nahor. Zakryjeme alobalom alebo potravinársku fóliou a dáme odležať na 8 hodín do chladničky.

    dez_rezy.jpgĽahké rezy s letným ovocím
    suroviny na 4 - 6 porcií

    150 ml odtučneného mlieka
    1/2 vrecka mletej želatíny
    500 g nízkotučného jogurtu
    200 ml ľahkej kyslej smotany
    90 g fruktózy alebo náhradného sladidla
    2 balenia čokoládových sušienok, napríklad tmavých BeBe
    200 ml broskyňového džúsu
    2 broskyne (môžu byť i zavarené)
    150 g čučoriedok
    150 g malín

    Želatínu dáme napučať, podľa návodu ju rozpustíme v studenom mlieku, ktoré pomaly za stáleho miešania zohrievame, ale nevaríme. V mise vyšľaháme jogurt, smotanu a cukor a zmes zmiešame s rozpustenou želatínou.

    Dlhú formu na terinu alebo biskupský chlebíček vyložíme alobalom, na dno rozložíme sušienky ľahko namočené v broskyňovom džúse, a rozotrieme na ne tretinu jogurtovej masy. Na ňu položíme vrstvu broskýň nakrájaných na kúsky, vrstvu malín a čučoriedok, polejeme druhou tretinou jogurtovej masy, na ňu rozložíme vrstvu sušienok a nakoniec nalejeme poslednú tretinu jogurtu.

    Povrch upravíme plochým nožom, zakryjeme potravinárskou fóliou alebo alobalom, aby nevysychal, necháme 8 hodín (alebo cez noc) stuhnúť v chladničke. Na druhý deň múčnik vyklopíme a ostrým nožom nakrájame na rezy. Ozdobíme obľúbeným sezónnym ovocím.

    Ďalšie novinky

    Lucia Lalka: Z práce ma vyhodili, čím mi vlastne pomohli

    Prísť s niečím novým, vizionárskym a získať v tom rešpekt a uznanie aj v zahraničí si vyžaduje nielen talent, ale i nevšednú húževnatosť a odhodlanie. E-learning je pre veľa Slovákov stále nepochopená téma.

    Očista dočista: Čo dokáže micelárna voda?

    Ešte ste nevyskúšali kultovú odličovaciu vodu tohto tisícročia? Ak tak urobíte, už nikdy nebudete chcieť inú.

    Hlavné správy

    Z DOMOVA

    Spoplatnený obsahZa Pavlisa upratuje švagor, minister prepojenie na majiteľa tajil

    Upratovaciu firmu, ktorá pracuje pre štát, vlastní brat ministrovej manželky. Spoločnú minulosť s Pavlom Pavlisom má aj členka dozornej rady firmy Sitis.

    STĹPČEK PETRA SCHUTZA

    Spoplatnený obsahExistuje na Slovensku skutok, ktorý by Pavlisa zbavil úradu?

    Otázka je po včerajšku ešte napínavejšia.

    TECH.SME.SK

    Spoplatnený obsahVo vesmíre sa ukazuje exotická fyzika

    Nečakané výsledky z kozmu môžu byť stopami po zrážkach častíc tmavej hmoty.

    ZAHRANIČIE

    Z Fínska sa stáva nočná mora Grékov

    Fínsko posledné tri roky stagnuje a nedarí sa mu dostať na úroveň, ktorú malo pred hospodárskou krízou.