• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Vajcia – jesť alebo nejesť?

    Vydané 9. 1. 2008 o 8:38

    Obľúbené živočíšne produkty v kuchyni nemusia chýbať, ale konzumovať by sme ich mali s ohľadom na náš zdravotný stav.

    Vajcia patria už oddávna k potravinám, ktoré majú v našich jedálnych lístkoch stabilné miesto. Podľa doktorky Alžbety Béderovej zo Združenia pre zdravie a výživu jednoznačne obsahujú kvalitné živiny. Preto sa aj takzvané lakto-ovo-vegetariánstvo u dospelého človeka, keď konzumuje okrem rastlinnej potravy len mliečne produkty a vajcia, z hľadiska zdravej výživy dá akceptovať. „Prednosťou vajec je najmä vysoká biologická hodnota bielkovín, ktoré sú v nich obsiahnuté. Majú natoľko ideálne a komplexné zloženie nevyhnutných aminokyselín, že sú vzorom pre posudzovanie biologickej hodnoty všetkých bielkovín.“ Dôležité je, že bielkoviny z vajca dokáže náš organizmus ľahšie stráviť ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa. Podľa odborníčky si pozornosť zaslúžia aj tuky, ktoré obsahuje žĺtok: „Majú vysokú výživnú hodnotu, predovšetkým vďaka zastúpeniu nenasýtených mastných kyselín. Ich pomer k nasýteným mastným kyselinám je zo zdravotného hľadiska priaznivejší ako u mnohých iných živočíšnych tukov.“

    Vitamíny aj cholesterol
    Vajcia sú významným zdrojom vitamínov A, E, D a K, ale aj celého komplexu vitamínov B. „Okrem vitamínu C teda obsahujú prakticky všetky vitamíny. Z minerálnych látok je to najmä fosfor, železo a síra, v škrupine sa nachádza vápnik,“ vymenúva Béderová. K stále diskutovaným negatívam patrí obsah cholesterolu v žĺtku, ktorý predstavuje rizikový faktor najmä pri vzniku srdcovo-cievnych ochorení. „Odporúčaná denná dávka cholesterolu je 300 mg a jedno slepačie vajce obsahuje 270 mg. Skoro dvojnásobné množstvo sa nachádza v husacích, kačacích vajciach a vajciach morky, tie však u nás nezvykneme často konzumovať,“ hovorí lekárka.

    Nízkym obsahom cholesterolu sa údajne vyznačujú prepeličie vajcia, ale podľa Béderovej sú to skreslené informácie – aj tento druh vajec ho obsahuje dosť, len sú rozmermi menšie. Cholesterol však zohráva v ľudskom tele dôležitú úlohu, je jeho nevyhnutnou súčasťou: „Nájdeme ho v tele každého cicavca. Okrem iného je základným stavebným materiálom bunkových membrán, nachádza sa aj v žlčových kyselinách, ktoré sú nevyhnutné pre vstrebávanie tukov v čreve. A zdravý organizmus dokáže nadmerné množstvo cholesterolu sám priebežne odbúravať.“ Kvalitu vajec podľa odborníčky ovplyvňuje kvalita a čistota chovu. Z hľadiska obsahu výživných látok však neexistuje rozdiel napríklad medzi slepačími vajcami s hnedou a bielou škrupinou, pretože farba je ovplyvnená typom nosnice.

    Pri alergii opatrne
    Vajcia sú pomerne lacná potravina, ktorá sa vyznačuje ľahkým a mnohostranným využitím v našich jedálnych lístkoch. Béderová však upozorňuje, že do úvahy prichádzajú len tie úpravy, ktoré vajíčka dostatočne tepelne spracujú: „Ani v minulosti veľmi populárne a ľahko stráviteľné vajcia na mäkko už dnes neodporúčame. Vajcia je vhodné konzumovať uvarené na tvrdo, vo forme omelety alebo praženice, nie však v kombinácii napríklad so slaninou alebo inou údeninou.“ Proti prospešnosti vajec odborníci donedávna viedli pomerne tvrdú kampaň, dnes však názory na ich význam v našej výžive do značnej miery prehodnotili.

    V súčasnosti platí odporúčanie, že dve až tri vajcia týždenne sa na našich tanieroch pokojne môžu objaviť. „Ak sa však v rodine vyskytuje alergia na potraviny, musíme byť opatrní vo výžive detí a riadiť sa radami pediatra, pretože sa môžu prejaviť vrodené dispozície,“ objasňuje lekárka. Potravinové alergény majú väčšinou bielkovinový charakter a vajcia patria k najvýznamnejším. Prejavy alergie môžu byť rôzne – či už je to pocit svrbenia jazyka, opuch pier, bolesti brucha, vracanie, hnačka, nechutenstvo, porucha vstrebávania živín, začervenanie a svrbenie kože, vyrážky, sťažené dýchanie, zvýšená tvorba hlienov, kašeľ alebo migréna. U dojčiat a malých detí sa okrem vajec najčastejšie stretávame s alergiou na bielkoviny kravského mlieka a na sóju.

    Surové chránia hlasivky?
    Vajcia sú údajne prospešné pre spevákov. Traduje sa, že ak ich pravidelne pijú v surovej forme, dokážu priaznivo vplývať na hlasivky. Podľa doktorky Béderovej je to však len mýtus a dosť rizikový: „Surové vajcia v žiadnom prípade farbu hlasu ani spevácku kondíciu pozitívne neovplyvňujú. Práve naopak – vzhľadom na riziko hnačky a rôznych iných vážnych problémov, ktoré sú s konzumáciou tepelne neupravených vajec spojené, môže byť zdravotný stav ohrozený.“ Vajcia sú totiž významným rezervoárom salmonel, ktoré vyvolávajú obávané hnačkové ochorenie – salmonelózu. Konzumácia jedál, do ktorých sa pridávajú surové vajcia, je dnes preto v rámci spoločného stravovania zakázaná. „Pri využívaní vajec v domácich podmienkach by sme mali dodržiavať preventívne opatrenia – kupovať len vajcia z veľkochovu, podliehajúce kontrole, s riadnym značením, bezpečným skladovaním a predajom v hygienicky vyho-vujúcich podmienkach,“ upozorňuje odborníčka.

    Zuzana Zajacová, SMEženy 1/2008 | FOTO - ISIFA

    Ďalšie novinky

    Čitateľský recept: Maková torta s malinami

    Od pani Zuzky z Michaloviec tu máme ďalší recept a sami sa môžete presvedčiť, že by bola škoda ho neuverejniť.

    Čitateľský recept: Cuketovo-syrová torta

    Cuketa a syr. To nemôže byť zlá kombinácia. Recept nám zaslala čitateľka Janka.

    Hlavné správy

    AKTUALIZOVANÉ 13:02

    Ukrajina cúvla z letiska v Luhansku, Porošenko obvinil Rusko z agresie

    V Luhansku hlásia ruské tanky, v Donecku explóziu, v mori potopili loď a v Minsku sa chystajú rokovať.

    AKTUALIZOVANÉ 14:20

    Fico môže strácať pre Rusko podporu v Smere, tvrdí SDKÚ

    Premiér si vyhradil právo odmietnuť sankcie voči Rusku.

    ZAHRANIČIE

    Spoplatnený obsahUkrajina? Tam vás zabijú, vystríhal nás. Prešli sme ju celú

    Reportérka Petra Procházková prešla za 16 dní 6 600 kilometrov naprieč Ukrajinou.

    AKTUALIZOVANÉ 14:40

    Procházkova Sieť si požičala 800-tisíc od českej Fio banky

    Radoslav Procházka ručí za úver nehnuteľnosťami.