• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Vianočná kapustnica

    Vydané 13. 12. 2007 o 8:05 Autor: MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    V každom dome iná a vždy dobrá. Kombinácia surovín, o ktorých rozhodla tradícia, náboženský smer alebo oblasť, v ktorej žijeme. Veľakrát je aj predmetom kulinárskych diskusií medzi východom a západom Slovenska. Rozdiel je v zásade len v surovinách.

    Ilustračné foto
    V každom dome iná a vždy dobrá. Kombinácia surovín, o ktorých rozhodla tradícia, náboženský smer alebo oblasť, v ktorej žijeme. Veľakrát je aj predmetom kulinárskych diskusií medzi východom a západom Slovenska. Rozdiel je v zásade len v surovinách.

    Základom je vždy správny výber surovín a čas. Čas prípravy nesmie byť krátky, dobrá kapustnica potrebuje okrem kvalitných surovín aj pomalé varenie.

    ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

    Ilustračné foto
    • 1 - 1,5 kg kapusta sudová
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 3 ks domáca klobása
    • 1 hrsť sušené hríby (napr. dubáky)
    • 1 hrsť sušené slivky
    • 1/2 hrste sušené jablká
    • olej
    • 4 strúčiky cesnaku
    • bobkový list
    • celé čierne korenie
    • soľ
    • mletá červená paprika sladká
    • rasca celá
    • mäsový vývar (napr. z údeného mäsa, bravčových rebier a pod. )...podľa potreby

    TIP na výber surovín:

    Ilustračné foto

    - kapustu určite ochutnajte, jej chuť bude základom pre dobre navarenú kapustnicu (nemala by byť príliš sladká)

    - klobásu uprednostnite takú, ktorú už poznáte a máte otestovanú...nemala by byť príliš suchá

    AKO NA TO...

    1. nakrájanú cibuľu orestujte na oleji, pridajte rascu a červenú papriku a ihneď zalejte vývarom (inak by paprika zhorkla)
    2. pridajte nasekanú sudovú kapustu, 2ks klobásy nakrájanej na tenké kolieska (1ks nechajte variť v kapustnici v celku), hríby, sušené slivky a jablká, roztlačený cesnak, korenie, soľ a bobkový list
    3. varte pomaly na miernom ohni asi 45 min
    4. podľa potreby dolejte vodou alebo vývarom
    5. ak je nutné, dochuťte soľou
    Ilustračné foto

    TIP pri varení:

    • ak chcete eliminovať kyslosť kapusty, trochu ju prepláchnite vodou
    • soli stačí málo - vývar, klobásy a kapusta sú tiež slané
    • ak máte potrebu zvýrazniť kyslosť - pridajte vodu z kapusty

    Vyskúšajte aj iné variácie:

    • pridajte na kocky nakrájané zemiaky
    • zahustite s múkou a smotanou
    • namiesto klobás môžete pridať na malé kocky nakrájané bravčové mäso a pod.

    Dobrú chuť!

    Ďalšie novinky

    Sedem zlozvykov, ktorými si ničíte poprsie

    Klesanie a zmena tvaru poprsia sú po určitom veku nevyhnutné. Mnoho žien však tento proces urýchľuje nesprávnou starostlivosťou o dekolt a poprsie. Kde robia najviac chýb?

    Pozor na kliešte, ich sezóna sa začína

    Príroda ožíva a spolu s ňou aj nepopulárny hmyz. Kliešte môžu spôsobiť závažné zdravotné problémy. Naučte sa im vyhnúť alebo v prípade potreby správne odstrániť.

    Hlavné správy

    Z DOMOVA

    Spoplatnený obsahZa Pavlisa upratuje švagor, minister prepojenie na majiteľa tajil

    Upratovaciu firmu, ktorá pracuje pre štát, vlastní brat ministrovej manželky. Spoločnú minulosť s Pavlom Pavlisom má aj členka dozornej rady firmy Sitis.

    STĹPČEK PETRA SCHUTZA

    Spoplatnený obsahExistuje na Slovensku skutok, ktorý by Pavlisa zbavil úradu?

    Otázka je po včerajšku ešte napínavejšia.

    ZAHRANIČIE

    Z Fínska sa stáva nočná mora Grékov

    Fínsko posledné tri roky stagnuje a nedarí sa mu dostať na úroveň, ktorú malo pred hospodárskou krízou.

    DNES PÍŠE PETER BREINER

    Spoplatnený obsahŠábes v parlamente

    Keby som bol slovenský poslanec, mohol by som dodržiavať šábes ako oni. Hneď ako nastane piatok, výkvet slovenskej inteligencie sa rozbehne domov.