• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Vianočná kapustnica

    Vydané 13. 12. 2007 o 8:05

    V každom dome iná a vždy dobrá. Kombinácia surovín, o ktorých rozhodla tradícia, náboženský smer alebo oblasť, v ktorej žijeme. Veľakrát je aj predmetom kulinárskych diskusií medzi východom a západom Slovenska. Rozdiel je v zásade len v surovinách.

    Ilustračné foto
    V každom dome iná a vždy dobrá. Kombinácia surovín, o ktorých rozhodla tradícia, náboženský smer alebo oblasť, v ktorej žijeme. Veľakrát je aj predmetom kulinárskych diskusií medzi východom a západom Slovenska. Rozdiel je v zásade len v surovinách.

    Základom je vždy správny výber surovín a čas. Čas prípravy nesmie byť krátky, dobrá kapustnica potrebuje okrem kvalitných surovín aj pomalé varenie.

    ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

    Ilustračné foto
    • 1 - 1,5 kg kapusta sudová
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 3 ks domáca klobása
    • 1 hrsť sušené hríby (napr. dubáky)
    • 1 hrsť sušené slivky
    • 1/2 hrste sušené jablká
    • olej
    • 4 strúčiky cesnaku
    • bobkový list
    • celé čierne korenie
    • soľ
    • mletá červená paprika sladká
    • rasca celá
    • mäsový vývar (napr. z údeného mäsa, bravčových rebier a pod. )...podľa potreby

    TIP na výber surovín:

    Ilustračné foto

    - kapustu určite ochutnajte, jej chuť bude základom pre dobre navarenú kapustnicu (nemala by byť príliš sladká)

    - klobásu uprednostnite takú, ktorú už poznáte a máte otestovanú...nemala by byť príliš suchá

    AKO NA TO...

    1. nakrájanú cibuľu orestujte na oleji, pridajte rascu a červenú papriku a ihneď zalejte vývarom (inak by paprika zhorkla)
    2. pridajte nasekanú sudovú kapustu, 2ks klobásy nakrájanej na tenké kolieska (1ks nechajte variť v kapustnici v celku), hríby, sušené slivky a jablká, roztlačený cesnak, korenie, soľ a bobkový list
    3. varte pomaly na miernom ohni asi 45 min
    4. podľa potreby dolejte vodou alebo vývarom
    5. ak je nutné, dochuťte soľou
    Ilustračné foto

    TIP pri varení:

    • ak chcete eliminovať kyslosť kapusty, trochu ju prepláchnite vodou
    • soli stačí málo - vývar, klobásy a kapusta sú tiež slané
    • ak máte potrebu zvýrazniť kyslosť - pridajte vodu z kapusty

    Vyskúšajte aj iné variácie:

    • pridajte na kocky nakrájané zemiaky
    • zahustite s múkou a smotanou
    • namiesto klobás môžete pridať na malé kocky nakrájané bravčové mäso a pod.

    Dobrú chuť!

    MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Ďalšie novinky

    Napíšte nám, koho chcete vidieť na titulke smeŽeny. Odmeníme vás

    Vyhlasujeme súťaž o najlepšiu titulku magazínu smeŽeny prvej polovice roka 2014. Vyberajte, hlasujte a posielajte nám tipy, o kom by ste sa chceli v budúcnosti dočítať v piatkovej prílohe. Tri z vás odmeníme pestrými letnými darčekmi.

    Súťažte a vyhrajte odmenu pre svoje deti

    So Sunarom odmeníme deti chutnými balíčkami výrobkov aj praktickými šatami pre malé parádnice od Dany Kleinert.

    Hlavné správy

    EKONOMIKA.SME.SK

    Spoplatnený obsahZáchranka doviezla pacienta, nemocnica ho nechala čakať 114 minút

    Až dve hodiny čakali vlani záchranári, kým im komárňanská nemocnica prijala pacienta s chorým srdcom.

    ZAHRANIČIE

    Čo vieme a nevieme o lete MH-17 (infografika)

    Pozrite si na všetky informácie o zostrelení malajzijského stroja nad Ukrajinou.

    Z DOMOVA

    Spoplatnený obsahNa východe loví šakal. Mýlia si ho s líškou, nahrádza vlky

    Výskyt na našom území považujú odborníci za výnimočný, ale nie za nezvyčajný.

    DOPLNENÉ 14:00

    Rusku prikázali zaplatiť za Jukos 50 miliárd, vidí v tom politiku

    Prípad by mohol výrazne zostriť aj tak napäté vzťahy medzi Kremľom a Bruselom.