• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Vianočná kapustnica

    Vydané 13. 12. 2007 o 8:05

    V každom dome iná a vždy dobrá. Kombinácia surovín, o ktorých rozhodla tradícia, náboženský smer alebo oblasť, v ktorej žijeme. Veľakrát je aj predmetom kulinárskych diskusií medzi východom a západom Slovenska. Rozdiel je v zásade len v surovinách.

    Ilustračné foto
    V každom dome iná a vždy dobrá. Kombinácia surovín, o ktorých rozhodla tradícia, náboženský smer alebo oblasť, v ktorej žijeme. Veľakrát je aj predmetom kulinárskych diskusií medzi východom a západom Slovenska. Rozdiel je v zásade len v surovinách.

    Základom je vždy správny výber surovín a čas. Čas prípravy nesmie byť krátky, dobrá kapustnica potrebuje okrem kvalitných surovín aj pomalé varenie.

    ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

    Ilustračné foto
    • 1 - 1,5 kg kapusta sudová
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 3 ks domáca klobása
    • 1 hrsť sušené hríby (napr. dubáky)
    • 1 hrsť sušené slivky
    • 1/2 hrste sušené jablká
    • olej
    • 4 strúčiky cesnaku
    • bobkový list
    • celé čierne korenie
    • soľ
    • mletá červená paprika sladká
    • rasca celá
    • mäsový vývar (napr. z údeného mäsa, bravčových rebier a pod. )...podľa potreby

    TIP na výber surovín:

    Ilustračné foto

    - kapustu určite ochutnajte, jej chuť bude základom pre dobre navarenú kapustnicu (nemala by byť príliš sladká)

    - klobásu uprednostnite takú, ktorú už poznáte a máte otestovanú...nemala by byť príliš suchá

    AKO NA TO...

    1. nakrájanú cibuľu orestujte na oleji, pridajte rascu a červenú papriku a ihneď zalejte vývarom (inak by paprika zhorkla)
    2. pridajte nasekanú sudovú kapustu, 2ks klobásy nakrájanej na tenké kolieska (1ks nechajte variť v kapustnici v celku), hríby, sušené slivky a jablká, roztlačený cesnak, korenie, soľ a bobkový list
    3. varte pomaly na miernom ohni asi 45 min
    4. podľa potreby dolejte vodou alebo vývarom
    5. ak je nutné, dochuťte soľou
    Ilustračné foto

    TIP pri varení:

    • ak chcete eliminovať kyslosť kapusty, trochu ju prepláchnite vodou
    • soli stačí málo - vývar, klobásy a kapusta sú tiež slané
    • ak máte potrebu zvýrazniť kyslosť - pridajte vodu z kapusty

    Vyskúšajte aj iné variácie:

    • pridajte na kocky nakrájané zemiaky
    • zahustite s múkou a smotanou
    • namiesto klobás môžete pridať na malé kocky nakrájané bravčové mäso a pod.

    Dobrú chuť!

    MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Ďalšie novinky

    Moderná v rifľovine

    Nikdy nevyšla z módy.

    Vyprážaný karfiol s hubovou miso omáčkou

    Ozvláštnite nudnú kombináciu karfiolu a zemiakovej kaše. Nový recept si určite obľúbite.

    Hlavné správy

    Z DOMOVA

    Spoplatnený obsahPestrejšie, ako by ste čakali. V akých bytoch žijú Slováci?

    Spočítali sme, aké rozloženia bytov sú u nás najčastejšie. Aké sú najčastejšie problémy bytov a čo si všímať pri kúpe?

    ZAHRANIČIE

    Spoplatnený obsahSprcha je luxus, vtipy o Kimovi znamenajú smrť. Z KĽDR chcú ujsť

    Severokórejčania aj zo zakázaných seriálov zisťujú, aký je okolitý svet.

    KOMENTARE.SME.SK

    Spoplatnený obsahKeď Rusi ponúkajú federalizáciu, ide im o územia

    Po federalizácii krajiny volá prezident, ktorého krajina sa vyznačuje centralizáciou.

    EKONOMIKA.SME.SK

    Spoplatnený obsahMiliónovú pokutu za kartel zaplatila zo šiestich firiem len Skanska

    Na 45-­miliónovú pokutu sa malo šesť firiem usvedčených z kartelu zložiť do soboty.