• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Vianočná kapustnica

    Vydané 13. 12. 2007 o 8:05

    V každom dome iná a vždy dobrá. Kombinácia surovín, o ktorých rozhodla tradícia, náboženský smer alebo oblasť, v ktorej žijeme. Veľakrát je aj predmetom kulinárskych diskusií medzi východom a západom Slovenska. Rozdiel je v zásade len v surovinách.

    Ilustračné foto
    V každom dome iná a vždy dobrá. Kombinácia surovín, o ktorých rozhodla tradícia, náboženský smer alebo oblasť, v ktorej žijeme. Veľakrát je aj predmetom kulinárskych diskusií medzi východom a západom Slovenska. Rozdiel je v zásade len v surovinách.

    Základom je vždy správny výber surovín a čas. Čas prípravy nesmie byť krátky, dobrá kapustnica potrebuje okrem kvalitných surovín aj pomalé varenie.

    ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

    Ilustračné foto
    • 1 - 1,5 kg kapusta sudová
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 3 ks domáca klobása
    • 1 hrsť sušené hríby (napr. dubáky)
    • 1 hrsť sušené slivky
    • 1/2 hrste sušené jablká
    • olej
    • 4 strúčiky cesnaku
    • bobkový list
    • celé čierne korenie
    • soľ
    • mletá červená paprika sladká
    • rasca celá
    • mäsový vývar (napr. z údeného mäsa, bravčových rebier a pod. )...podľa potreby

    TIP na výber surovín:

    Ilustračné foto

    - kapustu určite ochutnajte, jej chuť bude základom pre dobre navarenú kapustnicu (nemala by byť príliš sladká)

    - klobásu uprednostnite takú, ktorú už poznáte a máte otestovanú...nemala by byť príliš suchá

    AKO NA TO...

    1. nakrájanú cibuľu orestujte na oleji, pridajte rascu a červenú papriku a ihneď zalejte vývarom (inak by paprika zhorkla)
    2. pridajte nasekanú sudovú kapustu, 2ks klobásy nakrájanej na tenké kolieska (1ks nechajte variť v kapustnici v celku), hríby, sušené slivky a jablká, roztlačený cesnak, korenie, soľ a bobkový list
    3. varte pomaly na miernom ohni asi 45 min
    4. podľa potreby dolejte vodou alebo vývarom
    5. ak je nutné, dochuťte soľou
    Ilustračné foto

    TIP pri varení:

    • ak chcete eliminovať kyslosť kapusty, trochu ju prepláchnite vodou
    • soli stačí málo - vývar, klobásy a kapusta sú tiež slané
    • ak máte potrebu zvýrazniť kyslosť - pridajte vodu z kapusty

    Vyskúšajte aj iné variácie:

    • pridajte na kocky nakrájané zemiaky
    • zahustite s múkou a smotanou
    • namiesto klobás môžete pridať na malé kocky nakrájané bravčové mäso a pod.

    Dobrú chuť!

    MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Ďalšie novinky

    Jogurtová zmrzlina s opunciou

    Ak vás ani chladnejšie počasie neodrádza od maškrtenia zmrzliny, skúste si pripraviť našu exotickú rýchlovku.

    Figový koláč s olivovým olejom a kukuričnou krupicou

    Tento koláč z netradičných, ale zdravších surovín v spojení so sladkými figami si vás určite získa.

    Hlavné správy

    ZAHRANIČIE

    Spoplatnený obsahTurecká káva aj francúzske stolovanie tam je. Pizzu nechcú

    Francúzi majú kultúru stolovania, Japonci recept na dlhý život. Čo podľa UNESCO patrí do nehmotného kultúrneho dedičstva?

    KOMENTARE.SME.SK

    Týždeň vo svete v karikatúrach

    Pozrite si výber najlepších svetových karikatúr z uplynulého týždňa.

    ROZHOVOR

    Spoplatnený obsahSlovenský pozorovateľ na Ukrajine: Bohatí si kupujú hlasy

    Posledných 15 rokov zažil Peter Novotný na Ukrajine všetky dôležité voľby.

    JÁN ŠTRASSER PÍŠE NAPOSLEDY

    Stále SME. A budeme

    Vedenie a redaktori denníka SME vyskakujú z hrnca, kde sa varí žaba v pomaly sa zohrievajúcej vode.