• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Vianočná kapustnica

    Vydané 13. 12. 2007 o 8:05 Autor: MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    V každom dome iná a vždy dobrá. Kombinácia surovín, o ktorých rozhodla tradícia, náboženský smer alebo oblasť, v ktorej žijeme. Veľakrát je aj predmetom kulinárskych diskusií medzi východom a západom Slovenska. Rozdiel je v zásade len v surovinách.

    Ilustračné foto
    V každom dome iná a vždy dobrá. Kombinácia surovín, o ktorých rozhodla tradícia, náboženský smer alebo oblasť, v ktorej žijeme. Veľakrát je aj predmetom kulinárskych diskusií medzi východom a západom Slovenska. Rozdiel je v zásade len v surovinách.

    Základom je vždy správny výber surovín a čas. Čas prípravy nesmie byť krátky, dobrá kapustnica potrebuje okrem kvalitných surovín aj pomalé varenie.

    ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

    Ilustračné foto
    • 1 - 1,5 kg kapusta sudová
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 3 ks domáca klobása
    • 1 hrsť sušené hríby (napr. dubáky)
    • 1 hrsť sušené slivky
    • 1/2 hrste sušené jablká
    • olej
    • 4 strúčiky cesnaku
    • bobkový list
    • celé čierne korenie
    • soľ
    • mletá červená paprika sladká
    • rasca celá
    • mäsový vývar (napr. z údeného mäsa, bravčových rebier a pod. )...podľa potreby

    TIP na výber surovín:

    Ilustračné foto

    - kapustu určite ochutnajte, jej chuť bude základom pre dobre navarenú kapustnicu (nemala by byť príliš sladká)

    - klobásu uprednostnite takú, ktorú už poznáte a máte otestovanú...nemala by byť príliš suchá

    AKO NA TO...

    1. nakrájanú cibuľu orestujte na oleji, pridajte rascu a červenú papriku a ihneď zalejte vývarom (inak by paprika zhorkla)
    2. pridajte nasekanú sudovú kapustu, 2ks klobásy nakrájanej na tenké kolieska (1ks nechajte variť v kapustnici v celku), hríby, sušené slivky a jablká, roztlačený cesnak, korenie, soľ a bobkový list
    3. varte pomaly na miernom ohni asi 45 min
    4. podľa potreby dolejte vodou alebo vývarom
    5. ak je nutné, dochuťte soľou
    Ilustračné foto

    TIP pri varení:

    • ak chcete eliminovať kyslosť kapusty, trochu ju prepláchnite vodou
    • soli stačí málo - vývar, klobásy a kapusta sú tiež slané
    • ak máte potrebu zvýrazniť kyslosť - pridajte vodu z kapusty

    Vyskúšajte aj iné variácie:

    • pridajte na kocky nakrájané zemiaky
    • zahustite s múkou a smotanou
    • namiesto klobás môžete pridať na malé kocky nakrájané bravčové mäso a pod.

    Dobrú chuť!

    Ďalšie novinky

    Šesť druhov cvičenia, s ktorými by ste mali začínať deň

    Ráno by ste mali začať pohybovou aktivitou, ktorá vás nabije energiou. Nie je nutné voliť náročné cviky. Tu je niekoľko jednoduchých spôsobov, ako si zlepšiť deň hneď na jeho začiatku.

    Ako vyzerá dokonalá žena podľa mužov a žien?

    Názory na dokonalosť žien sa medzi dvoma pohlaviami diametrálne odlišujú. Ženy sú na seba až príliš prísne. Čo od nich vlastne očakávajú muži?

    Hlavné správy

    TECH.SME.SK

    Spoplatnený obsahHrozia nám kolaps Golfského prúdu a radikálne ochladenie Európy?

    Sladká voda z grónskych ľadovcov ohrozuje nielen stabilitu oceánov.

    TECH.SME.SK

    Veríte konšpiráciám? Ohrozujete našu budúcnosť

    Konšpiračné teórie živia iracionálonu nedôveru k vede. Výsledkom bude horší život.

    Z DOMOVA

    Spoplatnený obsahAká je budúcnosť panelákov na Slovensku? Prežijú aj rok 2100

    Väčšina slovenských panelákov je v polovici svojej papierovej životnosti.

    CESTOVANIE.SME.SK

    Ste expert na hlavné mestá? (náročný geografický kvíz)

    Portál sme.sk pre vás počas najbližších týždňov pripraví viacero geografických kvízov. Tentoraz pre náročných.