• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Vianočná kapustnica

    Vydané 13. 12. 2007 o 8:05 Autor: MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    V každom dome iná a vždy dobrá. Kombinácia surovín, o ktorých rozhodla tradícia, náboženský smer alebo oblasť, v ktorej žijeme. Veľakrát je aj predmetom kulinárskych diskusií medzi východom a západom Slovenska. Rozdiel je v zásade len v surovinách.

    Ilustračné foto
    V každom dome iná a vždy dobrá. Kombinácia surovín, o ktorých rozhodla tradícia, náboženský smer alebo oblasť, v ktorej žijeme. Veľakrát je aj predmetom kulinárskych diskusií medzi východom a západom Slovenska. Rozdiel je v zásade len v surovinách.

    Základom je vždy správny výber surovín a čas. Čas prípravy nesmie byť krátky, dobrá kapustnica potrebuje okrem kvalitných surovín aj pomalé varenie.

    ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

    Ilustračné foto
    • 1 - 1,5 kg kapusta sudová
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 3 ks domáca klobása
    • 1 hrsť sušené hríby (napr. dubáky)
    • 1 hrsť sušené slivky
    • 1/2 hrste sušené jablká
    • olej
    • 4 strúčiky cesnaku
    • bobkový list
    • celé čierne korenie
    • soľ
    • mletá červená paprika sladká
    • rasca celá
    • mäsový vývar (napr. z údeného mäsa, bravčových rebier a pod. )...podľa potreby

    TIP na výber surovín:

    Ilustračné foto

    - kapustu určite ochutnajte, jej chuť bude základom pre dobre navarenú kapustnicu (nemala by byť príliš sladká)

    - klobásu uprednostnite takú, ktorú už poznáte a máte otestovanú...nemala by byť príliš suchá

    AKO NA TO...

    1. nakrájanú cibuľu orestujte na oleji, pridajte rascu a červenú papriku a ihneď zalejte vývarom (inak by paprika zhorkla)
    2. pridajte nasekanú sudovú kapustu, 2ks klobásy nakrájanej na tenké kolieska (1ks nechajte variť v kapustnici v celku), hríby, sušené slivky a jablká, roztlačený cesnak, korenie, soľ a bobkový list
    3. varte pomaly na miernom ohni asi 45 min
    4. podľa potreby dolejte vodou alebo vývarom
    5. ak je nutné, dochuťte soľou
    Ilustračné foto

    TIP pri varení:

    • ak chcete eliminovať kyslosť kapusty, trochu ju prepláchnite vodou
    • soli stačí málo - vývar, klobásy a kapusta sú tiež slané
    • ak máte potrebu zvýrazniť kyslosť - pridajte vodu z kapusty

    Vyskúšajte aj iné variácie:

    • pridajte na kocky nakrájané zemiaky
    • zahustite s múkou a smotanou
    • namiesto klobás môžete pridať na malé kocky nakrájané bravčové mäso a pod.

    Dobrú chuť!

    Ďalšie novinky

    V Tunisku je príjemne po celý rok

    Exotická arabská krajina je pomerne blízko a za dve a pol hodiny letu sa môžete dostať do tepla, ku krásnemu moru a zažiť jedinečné okamihy.

    Grilovaná špargľa so slaninou

    Kto ju pozná neodolá, kto nie, môže sa inšpirovať najjednoduchším receptom na jej prípravu.

    Hlavné správy

    Z DOMOVA

    Spoplatnený obsahSlovenskí zbrojári sa sťažujú, Kaliňákovu súťaž preveria kontrolóri

    Slovenské ozbrojené zložky kúpia desaťtisíce pištolí za 34 miliónov eur. Očakáva sa víťazstvo Českej zbrojovky a rakúskeho Glocku.

    AUTO.SME.SK

    Expedícia naprieč Tichomorím zastala pre zadretý Trabant

    Nevieme prečo, či to bolo zlým olejom, benzínom alebo zlou prípravou, no opäť sme zadreli motor, tentoraz na Trabante.

    KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

    Spoplatnený obsahKomorowski sa stal obeťou vlastnej pýchy

    Duda nebude plávať v strednom prúde, azda pokazí „facelift“ Poľska v Európe, avšak kriticky neovplyvní politiku.

    Z DOMOVA

    Spoplatnený obsahArabská televízia Al-­Džazíra nakrúca v Moldave

    Tábory pre utečencov môžu byť vhodnejšie na život ako osada na Slovensku, hovoria dokumentaristi.