• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Vianočná kapustnica

    Vydané 13. 12. 2007 o 8:05

    V každom dome iná a vždy dobrá. Kombinácia surovín, o ktorých rozhodla tradícia, náboženský smer alebo oblasť, v ktorej žijeme. Veľakrát je aj predmetom kulinárskych diskusií medzi východom a západom Slovenska. Rozdiel je v zásade len v surovinách.

    Ilustračné foto
    V každom dome iná a vždy dobrá. Kombinácia surovín, o ktorých rozhodla tradícia, náboženský smer alebo oblasť, v ktorej žijeme. Veľakrát je aj predmetom kulinárskych diskusií medzi východom a západom Slovenska. Rozdiel je v zásade len v surovinách.

    Základom je vždy správny výber surovín a čas. Čas prípravy nesmie byť krátky, dobrá kapustnica potrebuje okrem kvalitných surovín aj pomalé varenie.

    ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

    Ilustračné foto
    • 1 - 1,5 kg kapusta sudová
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 3 ks domáca klobása
    • 1 hrsť sušené hríby (napr. dubáky)
    • 1 hrsť sušené slivky
    • 1/2 hrste sušené jablká
    • olej
    • 4 strúčiky cesnaku
    • bobkový list
    • celé čierne korenie
    • soľ
    • mletá červená paprika sladká
    • rasca celá
    • mäsový vývar (napr. z údeného mäsa, bravčových rebier a pod. )...podľa potreby

    TIP na výber surovín:

    Ilustračné foto

    - kapustu určite ochutnajte, jej chuť bude základom pre dobre navarenú kapustnicu (nemala by byť príliš sladká)

    - klobásu uprednostnite takú, ktorú už poznáte a máte otestovanú...nemala by byť príliš suchá

    AKO NA TO...

    1. nakrájanú cibuľu orestujte na oleji, pridajte rascu a červenú papriku a ihneď zalejte vývarom (inak by paprika zhorkla)
    2. pridajte nasekanú sudovú kapustu, 2ks klobásy nakrájanej na tenké kolieska (1ks nechajte variť v kapustnici v celku), hríby, sušené slivky a jablká, roztlačený cesnak, korenie, soľ a bobkový list
    3. varte pomaly na miernom ohni asi 45 min
    4. podľa potreby dolejte vodou alebo vývarom
    5. ak je nutné, dochuťte soľou
    Ilustračné foto

    TIP pri varení:

    • ak chcete eliminovať kyslosť kapusty, trochu ju prepláchnite vodou
    • soli stačí málo - vývar, klobásy a kapusta sú tiež slané
    • ak máte potrebu zvýrazniť kyslosť - pridajte vodu z kapusty

    Vyskúšajte aj iné variácie:

    • pridajte na kocky nakrájané zemiaky
    • zahustite s múkou a smotanou
    • namiesto klobás môžete pridať na malé kocky nakrájané bravčové mäso a pod.

    Dobrú chuť!

    MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Ďalšie novinky

    Chcete začať cvičiť? Čítajte, ako na to

    Už tisíckrát ste si sľúbili, že začnete so sebou niečo robiť, ale dopadlo to ako vždy. Každá snaha zlyhala na vlastnej pohodlnosti.

    Hviezdami jesenných kolekcií sú psy

    Zvieracie potlače na oblečení vystriedali ich živí predstavitelia. Na módnych mólach sa dejú doslova zverstvá.

    Hlavné správy

    ROZHOVOR

    Spoplatnený obsahMagda Vášaryová: Kmotríka a Širokého by som nemusela prežiť

    Poslankyňa tvrdí, že voľby ovplyvňujú kandidáti, ktorí majú iba zobrať hlasy iným.

    BLOG O MÉDIÁCH

    Ak chce mať RTVS talkshow, určite nie s Marcinom

    Humor, spôsob vedenia dialógov, nemá ďaleko od úrovne Uragánu.

    KOMENTARE.SME.SK

    Spoplatnený obsahAko zasiahli sankcie Putina? Týždeň vo svete v karikatúrach

    Pozrite si výber najlepších svetových karikatúr z uplynulého týždňa.

    SPORT.SME.SK

    Veľkú šancu na úspech má slovenská cyklistika hneď v prvý deň MS

    Peter Velits v prvej disciplíne v posledných dvoch rokoch zbieral iba zlaté medaily.