• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Jednoducho a po taliansky

    Spaghetti alla bolognese

    Vydané 28. 11. 2007 o 12:00

    Ďalšia klasika talianskej kuchyne. Bolonské špagety - sú jedinečné a všetky iné napodobeniny len znehodnocujú tento originálny produkt. Názov logicky hovorí, z ktorej talianskej provincie toto cestovinové jedlo pochádza.


    Ďalšia klasika talianskej kuchyne. Bolonské špagety - sú jedinečné a všetky iné napodobeniny len znehodnocujú tento originálny produkt. Názov logicky hovorí, z ktorej talianskej provincie toto cestovinové jedlo pochádza.

    Stravovacie trendy v gastronómii (napr. fusion cuisine) spôsobujú, že i špeciálne a originálne jedlá sa prispôsobujú regiónu a pôvodnú surovinu nahrádzajú i lacnejšími verziami. Preto i v talianskej kuchyni nájdete množstvo verzií klasických jedál.

    Ak máte teda chuť na pravé bolonské špagety - použite nižšie uvedený recept, ak však chcete experimentovať - nenazývajte ich originálnym názvom.

    TROCHU TEÓRIE...

    • namiesto špagiet sú tiež veľmi populárne aj tagliatelle alebo lasagne
    • základnými surovinami na prípravu omáčky sú: hovädzie mäso, neúdená slanina (pancetta), cibuľa, karotka, zeler, paradajková pasta, biele víno, mäsový vývar a smotana/mlieko
    • mnohé krajiny nahradili suroviny bravčovým mäsom alebo hydinovým mäsom , príp. doplnili ešte šampiňóny a pod.
    • okrem Talianska sú najpopulárnejšími vo Švédsku, Dánsku a v Anglicku
    • obľubujú ich hlavne deti, kvôli chuti a zábavnému sŕkaniu a naťahovaniu špagiet

    ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

    • 500g cestoviny (špagety, tagliatelle...)
    • 500 - 600g mleté chudé hovädzie mäso
    • 2 plátky neúdenej slaniny (pancetty)
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 1 karotka
    • 1 zeler

    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2PL olivový olej
    • 1PL čerstvé maslo
    • mäsový vývar (podľa potreby)
    • 500g lisovaná paradajková šťava
    • 1dl biele víno
    • 1dl smotana
    • strúhaný parmezán
    • soľ
    • muškátový oriešok
    • bobkový list
    • mleté čierne korenie
    • bazalkové listy
    • oregano

    AKO NA TO...

    Je veľmi dôležité, aby mäso bolo chudé. Taktiež mletie vyžaduje pozornosť. Pomlieť ho treba postupne - pulznou funkciou na mixéri, aby ste nedostali len zlisovanú zmes, ale pekné drobné kúsky mäsa.

    Rezervujte si dostatočne dlhý čas na prípravu omáčky, nesnažte sa mäso rýchlo udusiť.

    1. v hlbokej panvici na olivovom oleji a masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, karotku, zeler a cesnak

    2. pridajte na kocky nakrájanú slaninu, mleté mäso a prudko orestujte
    3. podlejte vínom, premiešajte a počkajte, kým sa víno odparí
    4. pridajte paradajkovú šťavu, bobkový list, bazalku, duste a podlievajte podľa potreby mäsovým vývarom
    5. dusenie potrvá min. 1 hodinu, bežný čas je asi 1,5 hod. Duste zmes na miernom ohni, nesnažte sa dusenie urýchliť.
    6. ak je mäso už mäkké, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom, pridajte smotanu a ešte poduste asi 5 min.
    7. cestovinu uvarte podľa odporučenia výrobcu (al dente)
    8. porciu posypte nakoniec strúhaným parmezánom

    Dobrú chuť!

    MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Ďalšie novinky

    Tipy na víkend: Bitka troch cisárov, detský vedecký bunker, veľa vína a olympiáda fretiek.

    Vyberiete si koniec týždňa v predvianočnom, militantnom, vedeckom alebo bizarnom štýle?

    Farmársky jahňací sendvič s kapustovým šalátom

    Nie je sendvič ako sendvič. Táto mäsová pochúťka zasýti i tých najväčších "hladošov".

    Hlavné správy

    AKTUALIZOVANÉ 20:52

    Najlepšie fakulty sú v Martine, Trnave či v Košiciach (rebríček)

    Tretine fakúlt chýba kvalita i výskum. Čoraz viac mladých ľudí od nás uprednostňuje diplom z Česka.

    EKONOMIKA.SME.SK

    Po bezplatných vlakoch chce Smer ľuďom prispievať na plyn

    Začiatkom roka 2016 by prvé domácnosti mohli dostať od štátu prvé peniaze.

    KOMENTÁR ROMANA PATAJA

    Spoplatnený obsahPlné zuby Harabina

    K volaniu verejnosti po zmene v justícii sa pridala rozhodujúca časť sudcov. Lenže na oslavy je skoro.

    KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

    Spoplatnený obsahKiska si zaslúži asi tri kladné body

    Prezident apeloval na riešenia bez náznaku konfrontačného hrotu.