• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Jednoducho a po taliansky

    Spaghetti alla bolognese

    Vydané 28. 11. 2007 o 12:00

    Ďalšia klasika talianskej kuchyne. Bolonské špagety - sú jedinečné a všetky iné napodobeniny len znehodnocujú tento originálny produkt. Názov logicky hovorí, z ktorej talianskej provincie toto cestovinové jedlo pochádza.


    Ďalšia klasika talianskej kuchyne. Bolonské špagety - sú jedinečné a všetky iné napodobeniny len znehodnocujú tento originálny produkt. Názov logicky hovorí, z ktorej talianskej provincie toto cestovinové jedlo pochádza.

    Stravovacie trendy v gastronómii (napr. fusion cuisine) spôsobujú, že i špeciálne a originálne jedlá sa prispôsobujú regiónu a pôvodnú surovinu nahrádzajú i lacnejšími verziami. Preto i v talianskej kuchyni nájdete množstvo verzií klasických jedál.

    Ak máte teda chuť na pravé bolonské špagety - použite nižšie uvedený recept, ak však chcete experimentovať - nenazývajte ich originálnym názvom.

    TROCHU TEÓRIE...

    • namiesto špagiet sú tiež veľmi populárne aj tagliatelle alebo lasagne
    • základnými surovinami na prípravu omáčky sú: hovädzie mäso, neúdená slanina (pancetta), cibuľa, karotka, zeler, paradajková pasta, biele víno, mäsový vývar a smotana/mlieko
    • mnohé krajiny nahradili suroviny bravčovým mäsom alebo hydinovým mäsom , príp. doplnili ešte šampiňóny a pod.
    • okrem Talianska sú najpopulárnejšími vo Švédsku, Dánsku a v Anglicku
    • obľubujú ich hlavne deti, kvôli chuti a zábavnému sŕkaniu a naťahovaniu špagiet

    ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

    • 500g cestoviny (špagety, tagliatelle...)
    • 500 - 600g mleté chudé hovädzie mäso
    • 2 plátky neúdenej slaniny (pancetty)
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 1 karotka
    • 1 zeler

    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2PL olivový olej
    • 1PL čerstvé maslo
    • mäsový vývar (podľa potreby)
    • 500g lisovaná paradajková šťava
    • 1dl biele víno
    • 1dl smotana
    • strúhaný parmezán
    • soľ
    • muškátový oriešok
    • bobkový list
    • mleté čierne korenie
    • bazalkové listy
    • oregano

    AKO NA TO...

    Je veľmi dôležité, aby mäso bolo chudé. Taktiež mletie vyžaduje pozornosť. Pomlieť ho treba postupne - pulznou funkciou na mixéri, aby ste nedostali len zlisovanú zmes, ale pekné drobné kúsky mäsa.

    Rezervujte si dostatočne dlhý čas na prípravu omáčky, nesnažte sa mäso rýchlo udusiť.

    1. v hlbokej panvici na olivovom oleji a masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, karotku, zeler a cesnak

    2. pridajte na kocky nakrájanú slaninu, mleté mäso a prudko orestujte
    3. podlejte vínom, premiešajte a počkajte, kým sa víno odparí
    4. pridajte paradajkovú šťavu, bobkový list, bazalku, duste a podlievajte podľa potreby mäsovým vývarom
    5. dusenie potrvá min. 1 hodinu, bežný čas je asi 1,5 hod. Duste zmes na miernom ohni, nesnažte sa dusenie urýchliť.
    6. ak je mäso už mäkké, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom, pridajte smotanu a ešte poduste asi 5 min.
    7. cestovinu uvarte podľa odporučenia výrobcu (al dente)
    8. porciu posypte nakoniec strúhaným parmezánom

    Dobrú chuť!

    MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Ďalšie novinky

    Aj Slovensko podporí Európsky imunizačný týždeň

    Na Slovensku sa začalo so systematickým celoplošným očkovaním koncom štyridsiatych rokov minulého storočia.

    Bylinky, ktoré by vám v kuchyni určite nemali chýbať

    Čo si na jar vysiať do záhradky alebo na balkón, aby ste mali pri varení naporúdzi

    Hlavné správy

    TECH.SME.SK

    K Zemi sa vracia staručká sonda. Bola priekopníkom a stále funguje

    Vesmírny starček sa vracia domov. K Zemi as približuje sonda ISEE-3, ktorá odštartovala ešte v roku 1978 a dodnes funguje.

    KULTURA.SME.SK

    Popolušku sa oplatí vidieť znova, vysielajú zreštaurovanú verziu

    Česká televízia odpremiéruje zreštaurovanú verziu kultovej rozprávky.

    AKTUALIZOVANÉ 12:52

    Rusko viní po prestrelke Ukrajinu z porušenia dohody

    Ženevská dohoda mala zabrániť konfliktom, aktivisti sa však nesťahujú.

    ROMOVIA.SME.SK

    Vozy zobrali, kone podrezali. Rómom zakázali kočovať pred 55 rokmi

    Zákaz kočovať vážne narušil tradície Rómov aj rodinné väzby.