• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Jednoducho a po taliansky

    Spaghetti alla bolognese

    Vydané 28. 11. 2007 o 12:00 Autor: MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Ďalšia klasika talianskej kuchyne. Bolonské špagety - sú jedinečné a všetky iné napodobeniny len znehodnocujú tento originálny produkt. Názov logicky hovorí, z ktorej talianskej provincie toto cestovinové jedlo pochádza.


    Ďalšia klasika talianskej kuchyne. Bolonské špagety - sú jedinečné a všetky iné napodobeniny len znehodnocujú tento originálny produkt. Názov logicky hovorí, z ktorej talianskej provincie toto cestovinové jedlo pochádza.

    Stravovacie trendy v gastronómii (napr. fusion cuisine) spôsobujú, že i špeciálne a originálne jedlá sa prispôsobujú regiónu a pôvodnú surovinu nahrádzajú i lacnejšími verziami. Preto i v talianskej kuchyni nájdete množstvo verzií klasických jedál.

    Ak máte teda chuť na pravé bolonské špagety - použite nižšie uvedený recept, ak však chcete experimentovať - nenazývajte ich originálnym názvom.

    TROCHU TEÓRIE...

    • namiesto špagiet sú tiež veľmi populárne aj tagliatelle alebo lasagne
    • základnými surovinami na prípravu omáčky sú: hovädzie mäso, neúdená slanina (pancetta), cibuľa, karotka, zeler, paradajková pasta, biele víno, mäsový vývar a smotana/mlieko
    • mnohé krajiny nahradili suroviny bravčovým mäsom alebo hydinovým mäsom , príp. doplnili ešte šampiňóny a pod.
    • okrem Talianska sú najpopulárnejšími vo Švédsku, Dánsku a v Anglicku
    • obľubujú ich hlavne deti, kvôli chuti a zábavnému sŕkaniu a naťahovaniu špagiet

    ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

    • 500g cestoviny (špagety, tagliatelle...)
    • 500 - 600g mleté chudé hovädzie mäso
    • 2 plátky neúdenej slaniny (pancetty)
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 1 karotka
    • 1 zeler

    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2PL olivový olej
    • 1PL čerstvé maslo
    • mäsový vývar (podľa potreby)
    • 500g lisovaná paradajková šťava
    • 1dl biele víno
    • 1dl smotana
    • strúhaný parmezán
    • soľ
    • muškátový oriešok
    • bobkový list
    • mleté čierne korenie
    • bazalkové listy
    • oregano

    AKO NA TO...

    Je veľmi dôležité, aby mäso bolo chudé. Taktiež mletie vyžaduje pozornosť. Pomlieť ho treba postupne - pulznou funkciou na mixéri, aby ste nedostali len zlisovanú zmes, ale pekné drobné kúsky mäsa.

    Rezervujte si dostatočne dlhý čas na prípravu omáčky, nesnažte sa mäso rýchlo udusiť.

    1. v hlbokej panvici na olivovom oleji a masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, karotku, zeler a cesnak

    2. pridajte na kocky nakrájanú slaninu, mleté mäso a prudko orestujte
    3. podlejte vínom, premiešajte a počkajte, kým sa víno odparí
    4. pridajte paradajkovú šťavu, bobkový list, bazalku, duste a podlievajte podľa potreby mäsovým vývarom
    5. dusenie potrvá min. 1 hodinu, bežný čas je asi 1,5 hod. Duste zmes na miernom ohni, nesnažte sa dusenie urýchliť.
    6. ak je mäso už mäkké, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom, pridajte smotanu a ešte poduste asi 5 min.
    7. cestovinu uvarte podľa odporučenia výrobcu (al dente)
    8. porciu posypte nakoniec strúhaným parmezánom

    Dobrú chuť!

    Ďalšie novinky

    Desať pravidiel dobrého zimného stravovania

    Ako sa počas zimných mesiacov stravovať tak, aby sme nepribrali a zároveň mali dosť hodnotnej výživy?

    Zázvorovo-pomarančové kurča

    Citrusy krásne prevoňajú byt už pri lúpaní, nieto ešte pri varení.

    Hlavné správy

    Z DOMOVA

    Spoplatnený obsahAký rodič môže odpovedať áno v referende?

    Čo si o tradičnej rodine myslí Slovenka, ktorá má s priateľkou v Londýne dve deti.

    AKTUALIZOVANÉ 25. 1. 11:22

    Pozrite si, ako vyzeral otvárací ceremoniál univerziády v Tatrách

    Po šestnástich rokoch sa pod Tatrami opäť rozhorel univerziádny oheň.

    TECH.SME.SK

    Spoplatnený obsahAlan Turing: Gej, ktorý vynašiel 21. storočie

    Bol počítačovým Einsteinom. Pre jeho odlišnosť ho prenasledovali. Alan Turing radikálne zmenil 20. storočie.

    AKTUALIZOVANÉ v NEDEĽU 13:09

    Dudu zákerne zranil Limberský. Mal by ísť pred súd, tvrdil kouč

    Podľa poľských médií môže slovenský talent zabudnúť na februárový štart proti Ajaxu.