• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Jednoducho a po taliansky

    Naučte sa robiť cesto na pizzu

    Vydané 19. 11. 2007 o 11:03 Autor: MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Keď sa povie talianska kuchyňa, tak väčšinou nás napadne pizza alebo cestoviny. Tak ako aj cestoviny, pizzu môžete pripraviť na 1000 spôsobov - navyše si ju môžete aj nechať zabaliť a vziať so sebou. Ak budete cestovať krížom krážom cez Taliansko, od provincie k provincii sa mení aj spôsob prípravy či náplň pizze. Môžete si pripraviť pôvodné - originálne recepty, alebo si trúfnuť na vlastnú verziu a pomenovať podľa seba.


    Keď sa povie talianska kuchyňa, tak väčšinou nás napadne pizza alebo cestoviny. Tak ako aj cestoviny, pizzu môžete pripraviť na 1000 spôsobov - navyše si ju môžete aj nechať zabaliť a vziať so sebou. Ak budete cestovať krížom krážom cez Taliansko, od provincie k provincii sa mení aj spôsob prípravy či náplň pizze. Môžete si pripraviť pôvodné - originálne recepty, alebo si trúfnuť na vlastnú verziu a pomenovať podľa seba.

    Základom je vždy cesto, ktoré sa zdá byť jednoduché, no i podcenenie výberu surovín, či nesprávny postup zmaria vaše očakávania. Nikdy sa však nesnažte napodobiť originálnu, napr. quattro stagioni pizzu inými náhradami - surovinami, aké má obsahovať recept. Degradujete tým čaro receptu a pôvod jedla...

    Toto je základný recept, ktorý vám poslúži na vaše ďalšie verzie.


    ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

    (dávka približne na 2 pizze)

    AKO NA TO...

    1. vo veľkej mise zmiešajte najskôr suché suroviny (múku, soľ, cukor, droždie)
    2. pridajte olivový olej a vodu (nepridávajte celé množstvo vody, ak netreba)
    3. cesto spracujte rukami, mieste asi 10 minút, vyformujte do tvaru bochníka, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť (pozor na prievan v kuchyni:))
    4. cesto by malo mať po nakysnutí dvojnásobný objem - trvá to asi 2 hodiny
    5. cesto po nakysnutí znova premieste, ak sa vám zdá lepkavé, pridajte trochu múky
    6. nebojte sa cesto pomúčenými rukami poriadne ponaťahovať a vyvaľkať do želanej hrúbky - cesto by malo byť elastické - ideálna hrúbka je asi 0,5 cm až 0,75 cm.
    7. cesto vaľkajte od stredu ku krajom, rovnomerne otáčajte tak, aby ste dostali kruh (z dávky by vám mali vzniknúť 2 ks cesta/pizze)
    8. hotový kruh potrite paradajkovým (lisované paradajky, nie kečup) alebo olivovo-cesnakovým základom a už len pridajte vašu obľúbenú zmes surovín navrch
    9. pečte pri teplote asi 200 C, povrch by sa mal pekne zapiecť a cesto zostať do zlatista a chrumkava upečené

    Dobrú chuť!

    Ďalšie novinky

    Gratinované zemiaky

    Toto úplne jednoduché, ale pritom neodolateľné jedlo, neurazí ani najvzácnejšiu návštevu.

    Pozrite si, čo budeme nosiť na jeseň

    Do módy prichádzajú sedemdesiate roky. Tento retro štýl z čias našich rodičov dostal moderný nádych.

    Hlavné správy

    Z DOMOVA

    Spoplatnený obsahNa Slovensku chýbajú lekári. SME zistilo, kde je to najhoršie

    Lekári chýbajú najmenej v 21 okresoch na Slovensku. Cestu za lekárom komplikujú chudoba, riedka verejná doprava a dlhé čakacie lehoty.

    EKONOMIKA.SME.SK

    Spoplatnený obsahFormulár aj obálka. Sociálna poisťovňa posiela veľký balíček

    Zodpovedný štát sa vždy postará o dôchodcov, tvrdí v druhom liste Sociálna poisťovňa.

    ZAHRANIČIE

    Islamský štát v Palmýre rituálne zavraždil sedemnásť ľudí

    Islamisti ovládli historické miesto, provládnych stúpencov zabíjajú.

    SPORT.SME.SK

    Spoplatnený obsahTrenčín s rozpočtom iba 1,7 milióna eur predbehol Slovan. Prečo?

    Futbalistom Trenčína pomohla mentálna príprava. Celý tím funguje na rovnakej filozofii a na jar výrazne zlepšil obranu.