• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Jednoducho a po taliansky

    Naučte sa robiť cesto na pizzu

    Vydané 19. 11. 2007 o 11:03

    Keď sa povie talianska kuchyňa, tak väčšinou nás napadne pizza alebo cestoviny. Tak ako aj cestoviny, pizzu môžete pripraviť na 1000 spôsobov - navyše si ju môžete aj nechať zabaliť a vziať so sebou. Ak budete cestovať krížom krážom cez Taliansko, od provincie k provincii sa mení aj spôsob prípravy či náplň pizze. Môžete si pripraviť pôvodné - originálne recepty, alebo si trúfnuť na vlastnú verziu a pomenovať podľa seba.


    Keď sa povie talianska kuchyňa, tak väčšinou nás napadne pizza alebo cestoviny. Tak ako aj cestoviny, pizzu môžete pripraviť na 1000 spôsobov - navyše si ju môžete aj nechať zabaliť a vziať so sebou. Ak budete cestovať krížom krážom cez Taliansko, od provincie k provincii sa mení aj spôsob prípravy či náplň pizze. Môžete si pripraviť pôvodné - originálne recepty, alebo si trúfnuť na vlastnú verziu a pomenovať podľa seba.

    Základom je vždy cesto, ktoré sa zdá byť jednoduché, no i podcenenie výberu surovín, či nesprávny postup zmaria vaše očakávania. Nikdy sa však nesnažte napodobiť originálnu, napr. quattro stagioni pizzu inými náhradami - surovinami, aké má obsahovať recept. Degradujete tým čaro receptu a pôvod jedla...

    Toto je základný recept, ktorý vám poslúži na vaše ďalšie verzie.


    ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

    (dávka približne na 2 pizze)

    AKO NA TO...

    1. vo veľkej mise zmiešajte najskôr suché suroviny (múku, soľ, cukor, droždie)
    2. pridajte olivový olej a vodu (nepridávajte celé množstvo vody, ak netreba)
    3. cesto spracujte rukami, mieste asi 10 minút, vyformujte do tvaru bochníka, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť (pozor na prievan v kuchyni:))
    4. cesto by malo mať po nakysnutí dvojnásobný objem - trvá to asi 2 hodiny
    5. cesto po nakysnutí znova premieste, ak sa vám zdá lepkavé, pridajte trochu múky
    6. nebojte sa cesto pomúčenými rukami poriadne ponaťahovať a vyvaľkať do želanej hrúbky - cesto by malo byť elastické - ideálna hrúbka je asi 0,5 cm až 0,75 cm.
    7. cesto vaľkajte od stredu ku krajom, rovnomerne otáčajte tak, aby ste dostali kruh (z dávky by vám mali vzniknúť 2 ks cesta/pizze)
    8. hotový kruh potrite paradajkovým (lisované paradajky, nie kečup) alebo olivovo-cesnakovým základom a už len pridajte vašu obľúbenú zmes surovín navrch
    9. pečte pri teplote asi 200 C, povrch by sa mal pekne zapiecť a cesto zostať do zlatista a chrumkava upečené

    Dobrú chuť!

    MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Ďalšie novinky

    Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

    Prečítajte si ako sa správne starať o pleť a ako pristupovať k citlivej pleti a poradíme vám čím sa môžete prejesť ku kráse.

    Rady pre čerstvo zamilovaných

    Nová láska je väčšinou krásna, ale aj plná neistoty.

    Hlavné správy

    AKTUALIZOVANÉ 16:08

    Kyjev poslal do Slovianska vojakov, Rusko začalo vojenské cvičenie

    Ukrajinská armáda bojuje so separatistami o východoukrajinské mesto Sloviansk.

    Z DOMOVA

    ÚPN zverejnil ďalších 500 mien príslušníkov ŠtB

    Na stránke ústavu sú civilné mená aj priezviská ľudí z banskobystrickej správy ŠtB.

    KOMENTÁR KONŠTANTÍNA ČIKOVSKÉHO

    Spoplatnený obsahSľub o deficite vláda nedodržala

    Podpredseda Smeru sa nechce vzdať štvrť miliardy eur z vyššej DPH.

    TECH.SME.SK

    Google umožní cestovanie v čase, vezme vás do minulosti

    Internetový gigant sprístupnil cez službu Street View archívne snímky miest.