• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Jednoducho a po taliansky

    Naučte sa robiť cesto na pizzu

    Vydané 19. 11. 2007 o 11:03

    Keď sa povie talianska kuchyňa, tak väčšinou nás napadne pizza alebo cestoviny. Tak ako aj cestoviny, pizzu môžete pripraviť na 1000 spôsobov - navyše si ju môžete aj nechať zabaliť a vziať so sebou. Ak budete cestovať krížom krážom cez Taliansko, od provincie k provincii sa mení aj spôsob prípravy či náplň pizze. Môžete si pripraviť pôvodné - originálne recepty, alebo si trúfnuť na vlastnú verziu a pomenovať podľa seba.


    Keď sa povie talianska kuchyňa, tak väčšinou nás napadne pizza alebo cestoviny. Tak ako aj cestoviny, pizzu môžete pripraviť na 1000 spôsobov - navyše si ju môžete aj nechať zabaliť a vziať so sebou. Ak budete cestovať krížom krážom cez Taliansko, od provincie k provincii sa mení aj spôsob prípravy či náplň pizze. Môžete si pripraviť pôvodné - originálne recepty, alebo si trúfnuť na vlastnú verziu a pomenovať podľa seba.

    Základom je vždy cesto, ktoré sa zdá byť jednoduché, no i podcenenie výberu surovín, či nesprávny postup zmaria vaše očakávania. Nikdy sa však nesnažte napodobiť originálnu, napr. quattro stagioni pizzu inými náhradami - surovinami, aké má obsahovať recept. Degradujete tým čaro receptu a pôvod jedla...

    Toto je základný recept, ktorý vám poslúži na vaše ďalšie verzie.


    ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

    (dávka približne na 2 pizze)

    AKO NA TO...

    1. vo veľkej mise zmiešajte najskôr suché suroviny (múku, soľ, cukor, droždie)
    2. pridajte olivový olej a vodu (nepridávajte celé množstvo vody, ak netreba)
    3. cesto spracujte rukami, mieste asi 10 minút, vyformujte do tvaru bochníka, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť (pozor na prievan v kuchyni:))
    4. cesto by malo mať po nakysnutí dvojnásobný objem - trvá to asi 2 hodiny
    5. cesto po nakysnutí znova premieste, ak sa vám zdá lepkavé, pridajte trochu múky
    6. nebojte sa cesto pomúčenými rukami poriadne ponaťahovať a vyvaľkať do želanej hrúbky - cesto by malo byť elastické - ideálna hrúbka je asi 0,5 cm až 0,75 cm.
    7. cesto vaľkajte od stredu ku krajom, rovnomerne otáčajte tak, aby ste dostali kruh (z dávky by vám mali vzniknúť 2 ks cesta/pizze)
    8. hotový kruh potrite paradajkovým (lisované paradajky, nie kečup) alebo olivovo-cesnakovým základom a už len pridajte vašu obľúbenú zmes surovín navrch
    9. pečte pri teplote asi 200 C, povrch by sa mal pekne zapiecť a cesto zostať do zlatista a chrumkava upečené

    Dobrú chuť!

    MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Ďalšie novinky

    Rýchly koláč so zemiakmi, paradajkami a syrom

    Koláč z lístkového cesta a zemiakov? Aj takáto kombinácia môže chutiť výborne, hlavne keď zemiaky sú hlavnou oblohou.

    Stav domácnosti môže ničiť váš ľúbostný život

    V spálni vám to s partnerom neklape, no vy neviete prečo? Dôvodom upadnutého libida môže byť aj prostredie, v ktorom žijete. Navráťte do neho vášeň a sviežosť.

    Hlavné správy

    EKONOMIKA.SME.SK

    Spoplatnený obsahS hlučnými Rusmi dovolenkovať radšej nechceme

    Niektoré hotely v cudzine zabezpečia, aby nemali naraz veľa turistov z jednej krajiny.

    ZAHRANIČIE

    Spoplatnený obsahFrancúzi vyzbroja Rusko loďou aj cez embargo

    Rusi chcú spraviť z Mistralu vlajkovú loď Stredomorskej flotily.

    AKTUALIZOVANÉ O 19:35

    Chára a Šatan sa uzmierili a zahrajú si v jednom mužstve

    Manželka Pavla Demitru pozvala na premietanie dokumentu hráčov NHL.

    PRVÁ SVETOVÁ VOJNA

    Spoplatnený obsahDesať vecí, ktoré zmenila prvá svetová vojna

    Konflikt, ktorý odštartoval storočie premien, zmenil mapy aj spoločnosť.