• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Jednoducho a po taliansky

    Naučte sa robiť cesto na pizzu

    Vydané 19. 11. 2007 o 11:03 Autor: MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Keď sa povie talianska kuchyňa, tak väčšinou nás napadne pizza alebo cestoviny. Tak ako aj cestoviny, pizzu môžete pripraviť na 1000 spôsobov - navyše si ju môžete aj nechať zabaliť a vziať so sebou. Ak budete cestovať krížom krážom cez Taliansko, od provincie k provincii sa mení aj spôsob prípravy či náplň pizze. Môžete si pripraviť pôvodné - originálne recepty, alebo si trúfnuť na vlastnú verziu a pomenovať podľa seba.


    Keď sa povie talianska kuchyňa, tak väčšinou nás napadne pizza alebo cestoviny. Tak ako aj cestoviny, pizzu môžete pripraviť na 1000 spôsobov - navyše si ju môžete aj nechať zabaliť a vziať so sebou. Ak budete cestovať krížom krážom cez Taliansko, od provincie k provincii sa mení aj spôsob prípravy či náplň pizze. Môžete si pripraviť pôvodné - originálne recepty, alebo si trúfnuť na vlastnú verziu a pomenovať podľa seba.

    Základom je vždy cesto, ktoré sa zdá byť jednoduché, no i podcenenie výberu surovín, či nesprávny postup zmaria vaše očakávania. Nikdy sa však nesnažte napodobiť originálnu, napr. quattro stagioni pizzu inými náhradami - surovinami, aké má obsahovať recept. Degradujete tým čaro receptu a pôvod jedla...

    Toto je základný recept, ktorý vám poslúži na vaše ďalšie verzie.


    ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

    (dávka približne na 2 pizze)

    AKO NA TO...

    1. vo veľkej mise zmiešajte najskôr suché suroviny (múku, soľ, cukor, droždie)
    2. pridajte olivový olej a vodu (nepridávajte celé množstvo vody, ak netreba)
    3. cesto spracujte rukami, mieste asi 10 minút, vyformujte do tvaru bochníka, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť (pozor na prievan v kuchyni:))
    4. cesto by malo mať po nakysnutí dvojnásobný objem - trvá to asi 2 hodiny
    5. cesto po nakysnutí znova premieste, ak sa vám zdá lepkavé, pridajte trochu múky
    6. nebojte sa cesto pomúčenými rukami poriadne ponaťahovať a vyvaľkať do želanej hrúbky - cesto by malo byť elastické - ideálna hrúbka je asi 0,5 cm až 0,75 cm.
    7. cesto vaľkajte od stredu ku krajom, rovnomerne otáčajte tak, aby ste dostali kruh (z dávky by vám mali vzniknúť 2 ks cesta/pizze)
    8. hotový kruh potrite paradajkovým (lisované paradajky, nie kečup) alebo olivovo-cesnakovým základom a už len pridajte vašu obľúbenú zmes surovín navrch
    9. pečte pri teplote asi 200 C, povrch by sa mal pekne zapiecť a cesto zostať do zlatista a chrumkava upečené

    Dobrú chuť!

    Ďalšie novinky

    Rýchla prechádzka New Yorkom

    Mesto umelcov, intelektuálov a bohémov má množstvo lákadiel. Ako si z nich vybrať, keď máte na jeho objavovanie len zopár dní?

    Tipy na týždeň: Japonský film, zimný večer v múzeu či pobyt v mučiarni

    Čo máme tento týždeň v pláne? Napríklad výlet do Japonska, mučenie, strašidlá na ľade alebo noc strávená v zimnej prírode. Už sa teší, však áno?

    Hlavné správy

    EKONOMIKA.SME.SK

    Ad: Fico rozdáva tisíce až milióny svojim podnikateľom

    Premiér Robert Fico vyčíta denníku SME článok, ktorý rekapituluje dotácie pre podnikateľov blízkych Smeru.

    EKONOMIKA.SME.SK

    Spoplatnený obsahJar privedie na aktivačné práce tisíce ľudí

    Vlani v januári dávky v hmotnej núdzi poberalo 180-tisíc osôb. Teraz ide o čosi vyše 140-tisíc ľudí.

    AKTUALIZOVANÉ 18:16

    Svedkovia polícii opísali vraha Nemcova, jeho priateľka nič nevidela

    Anna Durycká je vo veľmi ťažkom psychickom stave a o incidente už nechce hovoriť.

    Z DOMOVA

    Spoplatnený obsahFabriky - klenot socializmu zničil trh aj zlé rozhodnutia

    Väčšina známych tovární zanikla, dnes vyrába len niekoľko z nich.