• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Jednoducho a po taliansky

    Naučte sa robiť cesto na pizzu

    Vydané 19. 11. 2007 o 11:03 Autor: MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Keď sa povie talianska kuchyňa, tak väčšinou nás napadne pizza alebo cestoviny. Tak ako aj cestoviny, pizzu môžete pripraviť na 1000 spôsobov - navyše si ju môžete aj nechať zabaliť a vziať so sebou. Ak budete cestovať krížom krážom cez Taliansko, od provincie k provincii sa mení aj spôsob prípravy či náplň pizze. Môžete si pripraviť pôvodné - originálne recepty, alebo si trúfnuť na vlastnú verziu a pomenovať podľa seba.


    Keď sa povie talianska kuchyňa, tak väčšinou nás napadne pizza alebo cestoviny. Tak ako aj cestoviny, pizzu môžete pripraviť na 1000 spôsobov - navyše si ju môžete aj nechať zabaliť a vziať so sebou. Ak budete cestovať krížom krážom cez Taliansko, od provincie k provincii sa mení aj spôsob prípravy či náplň pizze. Môžete si pripraviť pôvodné - originálne recepty, alebo si trúfnuť na vlastnú verziu a pomenovať podľa seba.

    Základom je vždy cesto, ktoré sa zdá byť jednoduché, no i podcenenie výberu surovín, či nesprávny postup zmaria vaše očakávania. Nikdy sa však nesnažte napodobiť originálnu, napr. quattro stagioni pizzu inými náhradami - surovinami, aké má obsahovať recept. Degradujete tým čaro receptu a pôvod jedla...

    Toto je základný recept, ktorý vám poslúži na vaše ďalšie verzie.


    ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

    (dávka približne na 2 pizze)

    AKO NA TO...

    1. vo veľkej mise zmiešajte najskôr suché suroviny (múku, soľ, cukor, droždie)
    2. pridajte olivový olej a vodu (nepridávajte celé množstvo vody, ak netreba)
    3. cesto spracujte rukami, mieste asi 10 minút, vyformujte do tvaru bochníka, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť (pozor na prievan v kuchyni:))
    4. cesto by malo mať po nakysnutí dvojnásobný objem - trvá to asi 2 hodiny
    5. cesto po nakysnutí znova premieste, ak sa vám zdá lepkavé, pridajte trochu múky
    6. nebojte sa cesto pomúčenými rukami poriadne ponaťahovať a vyvaľkať do želanej hrúbky - cesto by malo byť elastické - ideálna hrúbka je asi 0,5 cm až 0,75 cm.
    7. cesto vaľkajte od stredu ku krajom, rovnomerne otáčajte tak, aby ste dostali kruh (z dávky by vám mali vzniknúť 2 ks cesta/pizze)
    8. hotový kruh potrite paradajkovým (lisované paradajky, nie kečup) alebo olivovo-cesnakovým základom a už len pridajte vašu obľúbenú zmes surovín navrch
    9. pečte pri teplote asi 200 C, povrch by sa mal pekne zapiecť a cesto zostať do zlatista a chrumkava upečené

    Dobrú chuť!

    Ďalšie novinky

    Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

    Michaela Jancová je spoluzakladateľkou StartupAwards.SK. Ako vyzerala jej životná cesta si môžete prečítať už zajtra.

    Netradičná hovädzia polievka s paradajkami

    Niet nad polievku s čerstvým pečivom, ktorá zastúpi i hlavný chod. Skúste a neoľutujete.

    Hlavné správy

    Z DOMOVA

    Spoplatnený obsahProblém rodiny? Hlasovať chce menej ako 40 percent (čítanie+)

    Referendum o rodine bude zrejme neplatné. Ukazuje to exkluzívny prieskum agentúry Focus pre denník SME.

    ROZHOVOR

    Spoplatnený obsahMilan Lasica: Viete o dobrom hercovi, ktorého nikto nepozná?

    Nikdy som nebol veselá kopa, hovorí v rozhovore jubilant Milan Lasica.

    KULTURA.SME.SK

    Spoplatnený obsahDiva Netrebko spieva na scéne slovenského scénografa

    Boris Kudlička debutuje s experimentálnou scénografiou v Metropolitnej opere v New Yorku.

    SCHUTZOV TÝŽDEŇ

    Spoplatnený obsahŠtvrtý dôchodkový pilier, len pre členov Smeru

    S blížiacimi sa voľbami (stať sa v nich môže všeličo) finalizujú v Smere dlhodobé projekty na zabezpečenie pokojnej staroby.