• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Jednoducho a po taliansky

    Naučte sa variť rizoto

    Vydané 29. 9. 2007 o 16:36

    Jedným z najpopulárnejších a najzákladnejších jedál v Taliansku je rizoto. Rizoto úplne iné ako to naše. Šťavnatejšie, chuťovo výraznejšie, kašovitejšie.


    Jedným z najpopulárnejších a najzákladnejších jedál v Taliansku je rizoto. Rizoto úplne iné ako to naše. Šťavnatejšie, chuťovo výraznejšie, kašovitejšie.

    Akonáhle sa ho naučíte pripravovať - zostanete len pri ňom, pretože je omnoho variabilnejšie a príprava je nenáročná.

    TROCHA TEÓRIE...

    Typické talianske rizoto je krémovitej konzistencie, sú používané prvotriedne suroviny a suroviny, ktoré zabezpečia správne dochutenie. Takže vám netreba až také kuchárske umenie.
    Žiadne zbytočné dochucovanie, vyznejú len dobre upravené suroviny. Taká je talianska kuchyňa...

    Najdôležitejšie je dodržať postup a suroviny nenahrádzať všelijakými "akože" napodobeninami talianskych produktov.

    Toto je základný recept na talianske rizoto. Taliani ešte pridávajú podľa rôznych lokálnych zvyklostí rozližné suroviny a tým vznikajú špeciality kuchyne - Milánske rizoto, Rizoto Umbria a pod.

    ČO BUDETE POTREBOVAŤ... približne na 4 porcie

    • ryža (najlepšie typ Arborio, alebo akúkoľvek kvalitnú strednozrnnú ryžu - tá zabezpečí, že bude mať kašovitú konzistenciu, ale nerozvarí sa...na 1 porciu rátajte asi 80g

    • olivový olej
    • čerstvé maslo
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 1 malá mrkva (voliteľné)
    • 1 malý zeler (voliteľné)
    • zeleninový alebo kurací vývar (podľa potreby/množstva ryže)
    • 1 - 2 dl suchého bieleho vína (alebo červené)
    • 1 hrsť parmezán (voliteľné)

    AKO NA TO...

    Najideálnejšia na prípravu je hlboká panvica, alebo wok. Tak budete mať priestor k manipulácii pri narastajúcom objeme ryže.

    1. cibuľu, mrkvu a zeler opražte na troche olivového oleja s maslom

    2. pridajte ryžu, opražte do sklovita a zalejte vínom
    3. zľahka miešajte a počkajte, kým sa víno nevsiakne do ryže
    4. keď je víno vsiaknuté, pomaly po jednej naberačke pridávajte pripravený horúci vývar
    5. dodržujte hlavne postup: 1 naberačka, počkať kým vsiakne a dokola....
    6. ryža je hotová, keď začína mať krémovitú konzistenciu, ale je pri tom vo vnútri ešte trochu tvrdá (al dente)
    7. ryžu odstavte a pridajte čerstvo nastrúhaný parmezán

    PREPRAŤ ČI NEPREPRAŤ RYŽU?

    Ak chcete mať dobrý pocit, že ste sa zbavili nečistôt od distribúcie a výroby ryže, tak ju kľudne prepláchnite, no kašovitejšiu konzistenciu zabezpečíte aj nepreplachovaním.

    MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Súvisiace články:

    Ďalšie novinky

    Súťažte a vyhrajte zdravé opálenie

    S radom opaľovacej kozmetiky značky Bioderma súťažíme do 25. júla. Zapojte sa a vyhrajte zdravie pre vašu pokožku.

    Toasty s hráškovo-parmezánovou nátierkou

    Hrášok nepatrí iba do polievky a do ryže. Skúste naše hráškové toasty.

    Hlavné správy

    AKTUALIZOVANÉ 23:55

    Americkí tajní vidia za zostrelením omyl, dôkazy na Rusko nemajú

    USA zverejnili mapku, podľa ktorej strela letela z územia separatistov. Veria, že Kyjev tam systémy nemal.

    AKTUALIZOVANÉ V UTOROK 19:52

    Po búrke zavreli Vrátnu dolinu, bahno strhlo desiatky áut

    Záchranári dúfajú, že v strhnutých autách neboli ľudia. Hrozia povodne.

    ZILINA.SME.SK

    Autá by ste ani nespoznali, taká silná bola voda vo Vrátnej

    Záchranári nevedeli povedať, či v autách niekto je, alebo nie je.

    KOMENTÁR LUKÁŠA FILU

    Spoplatnený obsahKto uverí Procházkovi?

    Procházka mal šancu dostať do politiky novú generáciu ľudí. Presvedčiť ich už môže byť problém.