• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Jednoducho a po taliansky

    Naučte sa variť rizoto

    Vydané 29. 9. 2007 o 16:36 Autor: MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Jedným z najpopulárnejších a najzákladnejších jedál v Taliansku je rizoto. Rizoto úplne iné ako to naše. Šťavnatejšie, chuťovo výraznejšie, kašovitejšie.


    Jedným z najpopulárnejších a najzákladnejších jedál v Taliansku je rizoto. Rizoto úplne iné ako to naše. Šťavnatejšie, chuťovo výraznejšie, kašovitejšie.

    Akonáhle sa ho naučíte pripravovať - zostanete len pri ňom, pretože je omnoho variabilnejšie a príprava je nenáročná.

    TROCHA TEÓRIE...

    Typické talianske rizoto je krémovitej konzistencie, sú používané prvotriedne suroviny a suroviny, ktoré zabezpečia správne dochutenie. Takže vám netreba až také kuchárske umenie.
    Žiadne zbytočné dochucovanie, vyznejú len dobre upravené suroviny. Taká je talianska kuchyňa...

    Najdôležitejšie je dodržať postup a suroviny nenahrádzať všelijakými "akože" napodobeninami talianskych produktov.

    Toto je základný recept na talianske rizoto. Taliani ešte pridávajú podľa rôznych lokálnych zvyklostí rozližné suroviny a tým vznikajú špeciality kuchyne - Milánske rizoto, Rizoto Umbria a pod.

    ČO BUDETE POTREBOVAŤ... približne na 4 porcie

    • ryža (najlepšie typ Arborio, alebo akúkoľvek kvalitnú strednozrnnú ryžu - tá zabezpečí, že bude mať kašovitú konzistenciu, ale nerozvarí sa...na 1 porciu rátajte asi 80g

    • olivový olej
    • čerstvé maslo
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 1 malá mrkva (voliteľné)
    • 1 malý zeler (voliteľné)
    • zeleninový alebo kurací vývar (podľa potreby/množstva ryže)
    • 1 - 2 dl suchého bieleho vína (alebo červené)
    • 1 hrsť parmezán (voliteľné)

    AKO NA TO...

    Najideálnejšia na prípravu je hlboká panvica, alebo wok. Tak budete mať priestor k manipulácii pri narastajúcom objeme ryže.

    1. cibuľu, mrkvu a zeler opražte na troche olivového oleja s maslom

    2. pridajte ryžu, opražte do sklovita a zalejte vínom
    3. zľahka miešajte a počkajte, kým sa víno nevsiakne do ryže
    4. keď je víno vsiaknuté, pomaly po jednej naberačke pridávajte pripravený horúci vývar
    5. dodržujte hlavne postup: 1 naberačka, počkať kým vsiakne a dokola....
    6. ryža je hotová, keď začína mať krémovitú konzistenciu, ale je pri tom vo vnútri ešte trochu tvrdá (al dente)
    7. ryžu odstavte a pridajte čerstvo nastrúhaný parmezán

    PREPRAŤ ČI NEPREPRAŤ RYŽU?

    Ak chcete mať dobrý pocit, že ste sa zbavili nečistôt od distribúcie a výroby ryže, tak ju kľudne prepláchnite, no kašovitejšiu konzistenciu zabezpečíte aj nepreplachovaním.

    Súvisiace články:

    Ďalšie novinky

    Šalát z pečenej zeleniny

    Popustite uzdu svojim chuťovým bunkám a skúste obyčajné jedlo akým je Ratatouille naservírovať v trošku inej podobe.

    Poruchy pigmentácie si môžete vyvolať aj sami. Dbajte na prevenciu

    Akú prevenciu by ste mali zvoliť, aby ste po lete nevyzerali ako gepardie mláďatá?

    Hlavné správy

    SPORT.SME.SK

    Gáborík sa konečne presadil, Slovensko - Slovinsko 3:1

    Na plný zisk bodov premenili Slováci až tretí zápas na majstrovstvách sveta. Zápas vyhrali opäť výnimočným obratom v poslednej tretine. V skupine sú po troch zápasoch na druhom mieste.

    DNES PÍŠE LUBOŠ PALATA

    Spoplatnený obsahFico sa bude za cestu do Moskvy ešte dlho hanbiť

    Ficova účasť na oslavách v Moskve zničí možný pozitívny vplyv návštevy Kyjeva.

    SPORT.SME.SK

    MS v hokeji 2015 - program, výsledky, tabuľky, štatistiky

    Všetko, čo potrebujete vedieť o MS v hokeji 2015 na jednom mieste.

    SPORT.SME.SK

    Juventus porazil v Lige majstrov Real 2:1, rozhodol Tevez

    Juventus Turín postúpil do semifinále Ligy majstrov prvý raz od roku 2003.