• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Jednoducho a po taliansky

    Naučte sa variť rizoto

    Vydané 29. 9. 2007 o 16:36 Autor: MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Jedným z najpopulárnejších a najzákladnejších jedál v Taliansku je rizoto. Rizoto úplne iné ako to naše. Šťavnatejšie, chuťovo výraznejšie, kašovitejšie.


    Jedným z najpopulárnejších a najzákladnejších jedál v Taliansku je rizoto. Rizoto úplne iné ako to naše. Šťavnatejšie, chuťovo výraznejšie, kašovitejšie.

    Akonáhle sa ho naučíte pripravovať - zostanete len pri ňom, pretože je omnoho variabilnejšie a príprava je nenáročná.

    TROCHA TEÓRIE...

    Typické talianske rizoto je krémovitej konzistencie, sú používané prvotriedne suroviny a suroviny, ktoré zabezpečia správne dochutenie. Takže vám netreba až také kuchárske umenie.
    Žiadne zbytočné dochucovanie, vyznejú len dobre upravené suroviny. Taká je talianska kuchyňa...

    Najdôležitejšie je dodržať postup a suroviny nenahrádzať všelijakými "akože" napodobeninami talianskych produktov.

    Toto je základný recept na talianske rizoto. Taliani ešte pridávajú podľa rôznych lokálnych zvyklostí rozližné suroviny a tým vznikajú špeciality kuchyne - Milánske rizoto, Rizoto Umbria a pod.

    ČO BUDETE POTREBOVAŤ... približne na 4 porcie

    • ryža (najlepšie typ Arborio, alebo akúkoľvek kvalitnú strednozrnnú ryžu - tá zabezpečí, že bude mať kašovitú konzistenciu, ale nerozvarí sa...na 1 porciu rátajte asi 80g

    • olivový olej
    • čerstvé maslo
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 1 malá mrkva (voliteľné)
    • 1 malý zeler (voliteľné)
    • zeleninový alebo kurací vývar (podľa potreby/množstva ryže)
    • 1 - 2 dl suchého bieleho vína (alebo červené)
    • 1 hrsť parmezán (voliteľné)

    AKO NA TO...

    Najideálnejšia na prípravu je hlboká panvica, alebo wok. Tak budete mať priestor k manipulácii pri narastajúcom objeme ryže.

    1. cibuľu, mrkvu a zeler opražte na troche olivového oleja s maslom

    2. pridajte ryžu, opražte do sklovita a zalejte vínom
    3. zľahka miešajte a počkajte, kým sa víno nevsiakne do ryže
    4. keď je víno vsiaknuté, pomaly po jednej naberačke pridávajte pripravený horúci vývar
    5. dodržujte hlavne postup: 1 naberačka, počkať kým vsiakne a dokola....
    6. ryža je hotová, keď začína mať krémovitú konzistenciu, ale je pri tom vo vnútri ešte trochu tvrdá (al dente)
    7. ryžu odstavte a pridajte čerstvo nastrúhaný parmezán

    PREPRAŤ ČI NEPREPRAŤ RYŽU?

    Ak chcete mať dobrý pocit, že ste sa zbavili nečistôt od distribúcie a výroby ryže, tak ju kľudne prepláchnite, no kašovitejšiu konzistenciu zabezpečíte aj nepreplachovaním.

    Súvisiace články:

    Ďalšie novinky

    Rustikálny hruškový koláč

    Hrušky sú pokladom našich sadov, ktorému nik neodolá. Upečte si jednoduchý a rýchly koláč z lístkového alebo krehkého cesta.

    Tipy na víkend: Charitatívny beh, pivný festival i prezentácia kováčskeho umenia

    Nadchádzajúci víkend si môžete užiť skvelú atmosféru pri pive a dychovke, zabehnúť si pre dobrú vec alebo si pozrieť dobrý film či výstavu.

    Hlavné správy

    ROZHOVOR

    Spoplatnený obsahÚnia dokáže utečencov prijať, hovorí vedúca úradu pre migráciu

    Nejde o to, aby si ľudia začali brať utečencov domov. Prvoradé je zabrániť, aby ľudia zomierali pred našimi dverami, hovorí ZUZANA VATRÁĽOVÁ.

    AKTUALIZOVANÉ

    Autobusy odvážajú migrantov na maďarsko-rakúske hranice

    Rakúsko a Nemecko dovolia utečencom prichádzajúcim z Maďarska vstúpiť na svoje územie.

    KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

    Spoplatnený obsahS vidlami pred Bruselom

    Martvoň vie, že ekonomickí migranti tvoria 95 percent utečencov. Áno, iste. Štyri milióny ľudí opustilo Sýriu z čisto ekonomických dôvodov.

    Aktualizované 18:19

    Spoplatnený obsahTesco chce údajne predať celý svoj stredoeurópsky biznis

    Na predaj by mal byť biznis spoločnosti Tesco nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Poľsku a Maďarsku.