• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Jednoducho a po taliansky

    Naučte sa variť rizoto

    Vydané 29. 9. 2007 o 16:36 Autor: MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Jedným z najpopulárnejších a najzákladnejších jedál v Taliansku je rizoto. Rizoto úplne iné ako to naše. Šťavnatejšie, chuťovo výraznejšie, kašovitejšie.


    Jedným z najpopulárnejších a najzákladnejších jedál v Taliansku je rizoto. Rizoto úplne iné ako to naše. Šťavnatejšie, chuťovo výraznejšie, kašovitejšie.

    Akonáhle sa ho naučíte pripravovať - zostanete len pri ňom, pretože je omnoho variabilnejšie a príprava je nenáročná.

    TROCHA TEÓRIE...

    Typické talianske rizoto je krémovitej konzistencie, sú používané prvotriedne suroviny a suroviny, ktoré zabezpečia správne dochutenie. Takže vám netreba až také kuchárske umenie.
    Žiadne zbytočné dochucovanie, vyznejú len dobre upravené suroviny. Taká je talianska kuchyňa...

    Najdôležitejšie je dodržať postup a suroviny nenahrádzať všelijakými "akože" napodobeninami talianskych produktov.

    Toto je základný recept na talianske rizoto. Taliani ešte pridávajú podľa rôznych lokálnych zvyklostí rozližné suroviny a tým vznikajú špeciality kuchyne - Milánske rizoto, Rizoto Umbria a pod.

    ČO BUDETE POTREBOVAŤ... približne na 4 porcie

    • ryža (najlepšie typ Arborio, alebo akúkoľvek kvalitnú strednozrnnú ryžu - tá zabezpečí, že bude mať kašovitú konzistenciu, ale nerozvarí sa...na 1 porciu rátajte asi 80g

    • olivový olej
    • čerstvé maslo
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 1 malá mrkva (voliteľné)
    • 1 malý zeler (voliteľné)
    • zeleninový alebo kurací vývar (podľa potreby/množstva ryže)
    • 1 - 2 dl suchého bieleho vína (alebo červené)
    • 1 hrsť parmezán (voliteľné)

    AKO NA TO...

    Najideálnejšia na prípravu je hlboká panvica, alebo wok. Tak budete mať priestor k manipulácii pri narastajúcom objeme ryže.

    1. cibuľu, mrkvu a zeler opražte na troche olivového oleja s maslom

    2. pridajte ryžu, opražte do sklovita a zalejte vínom
    3. zľahka miešajte a počkajte, kým sa víno nevsiakne do ryže
    4. keď je víno vsiaknuté, pomaly po jednej naberačke pridávajte pripravený horúci vývar
    5. dodržujte hlavne postup: 1 naberačka, počkať kým vsiakne a dokola....
    6. ryža je hotová, keď začína mať krémovitú konzistenciu, ale je pri tom vo vnútri ešte trochu tvrdá (al dente)
    7. ryžu odstavte a pridajte čerstvo nastrúhaný parmezán

    PREPRAŤ ČI NEPREPRAŤ RYŽU?

    Ak chcete mať dobrý pocit, že ste sa zbavili nečistôt od distribúcie a výroby ryže, tak ju kľudne prepláchnite, no kašovitejšiu konzistenciu zabezpečíte aj nepreplachovaním.

    Súvisiace články:

    Ďalšie novinky

    Oblečte sa do práce ako Jessica Alba, jednoducho a žensky

    Príťažlivá herečka dokáže vyzerať ako skutočná dáma. V súkromí preferuje pohodlie. Inšpirujte sa jej šatníkom a oblečte sa ako hollywoodska hviezda.

    Rok 2015 si žiada kreatívne zmeny v šatníku, inšpirujte sa

    Do módy v novom roku zasahuje vyšší princíp, rôzne nelogické vplyvy aj zmodernizovaný pohľad na etiketu. Ľudia už nechcú vyzerať rovnako ani formálne.

    Hlavné správy

    EKONOMIKA.SME.SK

    Spoplatnený obsahVlaková linka do Banskej Bystrice láka české a nemecké firmy

    Okrem štátnej firmy sa o trať zaujímajú aj RegioJet, Leo Express, Arriva alebo České dráhy.

    ZAHRANIČIE

    Spoplatnený obsahDedička koncernu L'Oréal rozdávala milióny, obdarovaných teraz súdia

    Skončil sa súd s ľuďmi, ktorí vraj zneužili zdravotný stav dedičky koncernu L'Oréal.

    EKONOMIKA.SME.SK

    Penta stráca záujem o bratislavskú nemocnicu: Projekt je nepripravený

    Penta chce z projektu vybudovania univerzitnej nemocnice vystúpiť. Dôvodom má byť zlá organizačná pripravenosť ministerstva zdravotníctva.

    AKTUALIZOVANÉ 12:35

    V kauze šikany detí všetkých obžalovaných policajtov oslobodili

    Ani jeden z desiatich obžalovaných na súd neprišiel. Prokurátor sa voči verdiktu odvolal.