• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Jednoducho a po taliansky

    Naučte sa variť rizoto

    Vydané 29. 9. 2007 o 16:36 Autor: MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Jedným z najpopulárnejších a najzákladnejších jedál v Taliansku je rizoto. Rizoto úplne iné ako to naše. Šťavnatejšie, chuťovo výraznejšie, kašovitejšie.


    Jedným z najpopulárnejších a najzákladnejších jedál v Taliansku je rizoto. Rizoto úplne iné ako to naše. Šťavnatejšie, chuťovo výraznejšie, kašovitejšie.

    Akonáhle sa ho naučíte pripravovať - zostanete len pri ňom, pretože je omnoho variabilnejšie a príprava je nenáročná.

    TROCHA TEÓRIE...

    Typické talianske rizoto je krémovitej konzistencie, sú používané prvotriedne suroviny a suroviny, ktoré zabezpečia správne dochutenie. Takže vám netreba až také kuchárske umenie.
    Žiadne zbytočné dochucovanie, vyznejú len dobre upravené suroviny. Taká je talianska kuchyňa...

    Najdôležitejšie je dodržať postup a suroviny nenahrádzať všelijakými "akože" napodobeninami talianskych produktov.

    Toto je základný recept na talianske rizoto. Taliani ešte pridávajú podľa rôznych lokálnych zvyklostí rozližné suroviny a tým vznikajú špeciality kuchyne - Milánske rizoto, Rizoto Umbria a pod.

    ČO BUDETE POTREBOVAŤ... približne na 4 porcie

    • ryža (najlepšie typ Arborio, alebo akúkoľvek kvalitnú strednozrnnú ryžu - tá zabezpečí, že bude mať kašovitú konzistenciu, ale nerozvarí sa...na 1 porciu rátajte asi 80g

    • olivový olej
    • čerstvé maslo
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 1 malá mrkva (voliteľné)
    • 1 malý zeler (voliteľné)
    • zeleninový alebo kurací vývar (podľa potreby/množstva ryže)
    • 1 - 2 dl suchého bieleho vína (alebo červené)
    • 1 hrsť parmezán (voliteľné)

    AKO NA TO...

    Najideálnejšia na prípravu je hlboká panvica, alebo wok. Tak budete mať priestor k manipulácii pri narastajúcom objeme ryže.

    1. cibuľu, mrkvu a zeler opražte na troche olivového oleja s maslom

    2. pridajte ryžu, opražte do sklovita a zalejte vínom
    3. zľahka miešajte a počkajte, kým sa víno nevsiakne do ryže
    4. keď je víno vsiaknuté, pomaly po jednej naberačke pridávajte pripravený horúci vývar
    5. dodržujte hlavne postup: 1 naberačka, počkať kým vsiakne a dokola....
    6. ryža je hotová, keď začína mať krémovitú konzistenciu, ale je pri tom vo vnútri ešte trochu tvrdá (al dente)
    7. ryžu odstavte a pridajte čerstvo nastrúhaný parmezán

    PREPRAŤ ČI NEPREPRAŤ RYŽU?

    Ak chcete mať dobrý pocit, že ste sa zbavili nečistôt od distribúcie a výroby ryže, tak ju kľudne prepláchnite, no kašovitejšiu konzistenciu zabezpečíte aj nepreplachovaním.

    Súvisiace články:

    Ďalšie novinky

    Máte radi ryžu? Toto ste o nej určite nevedeli

    Máte radi ryžu ale straší vás jej kalorická hodnota? Vedci prišli na to, ako ju znížiť a aj na iné zaujímavé fakty.

    Hana Gregorová: Všetky zamilované listy od Radka mám odložené

    Nakrúca v televízii, riadi divadlo, režíruje, stará sa o dvoch psov, veľa cestuje a nerada oddychuje. Tvrdí, že život treba žiť na dvesto percent bez ohľadu na to, akým smerom sa práve uberá.

    Hlavné správy

    TECH.SME.SK

    Spoplatnený obsahOčkovanie, autizmus, HAARP a superlacná energia? Konšpiračné teórie, ktoré milujeme.

    Chcú mocní ovládať naše myšlienky? Prečítajte si, čo hovoria veda a fakty na konšpirácie.

    KOMENTÁR TOMÁŠA PROKOPČÁKA

    Spoplatnený obsahVeríme nezmyslom

    Keď si kladieme otázku, čomu by sme mali dôverovať, odpoveď je jednoduchá - dôverujme vede.

    SPORT.SME.SK

    Slováci vyhrali 1:0. Mladí hráči sú prísľubom, tvrdí Kozák

    Šancu dostali aj mladí a nesklamali. Futbalisti Slovenska zdolali Česko 1:0 a vyhrali už ôsmy zápas za sebou.

    AKTUALIZOVANÉ 19:21

    Záchranky spoluvlastní schránka príbuzná Váhostavu, zastupoval ju majiteľ Dôvery

    Sanitky Falck spoluvlastní novozélandská schránka, ktorú spravuje rovnaká osoba ako podiel vo Váhostave.