• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Jednoducho a po taliansky

    Naučte sa variť rizoto

    Vydané 29. 9. 2007 o 16:36 Autor: MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Jedným z najpopulárnejších a najzákladnejších jedál v Taliansku je rizoto. Rizoto úplne iné ako to naše. Šťavnatejšie, chuťovo výraznejšie, kašovitejšie.


    Jedným z najpopulárnejších a najzákladnejších jedál v Taliansku je rizoto. Rizoto úplne iné ako to naše. Šťavnatejšie, chuťovo výraznejšie, kašovitejšie.

    Akonáhle sa ho naučíte pripravovať - zostanete len pri ňom, pretože je omnoho variabilnejšie a príprava je nenáročná.

    TROCHA TEÓRIE...

    Typické talianske rizoto je krémovitej konzistencie, sú používané prvotriedne suroviny a suroviny, ktoré zabezpečia správne dochutenie. Takže vám netreba až také kuchárske umenie.
    Žiadne zbytočné dochucovanie, vyznejú len dobre upravené suroviny. Taká je talianska kuchyňa...

    Najdôležitejšie je dodržať postup a suroviny nenahrádzať všelijakými "akože" napodobeninami talianskych produktov.

    Toto je základný recept na talianske rizoto. Taliani ešte pridávajú podľa rôznych lokálnych zvyklostí rozližné suroviny a tým vznikajú špeciality kuchyne - Milánske rizoto, Rizoto Umbria a pod.

    ČO BUDETE POTREBOVAŤ... približne na 4 porcie

    • ryža (najlepšie typ Arborio, alebo akúkoľvek kvalitnú strednozrnnú ryžu - tá zabezpečí, že bude mať kašovitú konzistenciu, ale nerozvarí sa...na 1 porciu rátajte asi 80g

    • olivový olej
    • čerstvé maslo
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 1 malá mrkva (voliteľné)
    • 1 malý zeler (voliteľné)
    • zeleninový alebo kurací vývar (podľa potreby/množstva ryže)
    • 1 - 2 dl suchého bieleho vína (alebo červené)
    • 1 hrsť parmezán (voliteľné)

    AKO NA TO...

    Najideálnejšia na prípravu je hlboká panvica, alebo wok. Tak budete mať priestor k manipulácii pri narastajúcom objeme ryže.

    1. cibuľu, mrkvu a zeler opražte na troche olivového oleja s maslom

    2. pridajte ryžu, opražte do sklovita a zalejte vínom
    3. zľahka miešajte a počkajte, kým sa víno nevsiakne do ryže
    4. keď je víno vsiaknuté, pomaly po jednej naberačke pridávajte pripravený horúci vývar
    5. dodržujte hlavne postup: 1 naberačka, počkať kým vsiakne a dokola....
    6. ryža je hotová, keď začína mať krémovitú konzistenciu, ale je pri tom vo vnútri ešte trochu tvrdá (al dente)
    7. ryžu odstavte a pridajte čerstvo nastrúhaný parmezán

    PREPRAŤ ČI NEPREPRAŤ RYŽU?

    Ak chcete mať dobrý pocit, že ste sa zbavili nečistôt od distribúcie a výroby ryže, tak ju kľudne prepláchnite, no kašovitejšiu konzistenciu zabezpečíte aj nepreplachovaním.

    Súvisiace články:

    Ďalšie novinky

    Netradičná hovädzia polievka s paradajkami

    Niet nad polievku s čerstvým pečivom, ktorá zastúpi i hlavný chod. Skúste a neoľutujete.

    Plnohodnotné fungovanie v práci si vyžaduje kvalitný oddych

    Pracovné nároky a stres sa neustále zvyšujú. Zabúdame však na veľmi dôležitý oddych a relaxáciu, čo skôr či neskôr prináša nepríjemné následky. Tu je päť rád, ako sa nenechať prácou položiť na kolená.

    Hlavné správy

    Z DOMOVA

    Spoplatnený obsahReferendum je podľa veriacej matky hlúposť, Markovič sa zúčastní (anketa)

    Ako budú v referende hlasovať Markovič, minister Draxler či veriaca matka?

    ZAHRANIČIE

    Spoplatnený obsahČeský zápisník: Česi chcú vymeniť Babiša za Kisku

    „To je prezident!“ „Prečo tiež nemáme takého?“, pýtajú sa Česi nielen na Facebooku.

    KOMENTÁR JURAJA HRABKA

    Spoplatnený obsahNa použitie nožníc nemala RTVS právo

    Situácia je jasná – niekto tu klame, ide iba o to, kto.

    Z DOMOVA

    Spoplatnený obsahHistorička: Homosexuálov trestali ťažkým žalárom a telesnými trestami (čítanie+)

    Jana Jablonická-Zezulová píše knihu o prvom gej aktivistovi Imrichovi Matyášovi.