SME
reklama

Naučte sa variť rizoto

Jedným z najpopulárnejších a najzákladnejších jedál v Taliansku je rizoto. Šťavnaté, chuťovo výrazné, kašovité.

Len sa ho naučíte pripravovať - zostanete len pri ňom, pretože je omnoho variabilnejšie a príprava je nenáročná.

Teória

Typické talianske rizoto je krémovitej konzistencie, sú používané prvotriedne suroviny a suroviny, ktoré zabezpečia správne dochutenie. Takže vám netreba až také kuchárske umenie.


Žiadne zbytočné dochucovanie, vyznejú len dobre upravené suroviny. Taká je talianska kuchyňa.

Najdôležitejšie je dodržať postup a suroviny nenahrádzať napodobeninami talianskych produktov.

Toto je základný recept na talianske rizoto. Taliani ešte pridávajú podľa rôznych lokálnych zvyklostí rozličné suroviny a tým vznikajú špeciality kuchyne - Milánske rizoto, Rizoto Umbria a pod.

 

Na 4 porcie potrebujete:

  • olivový olej
  • čerstvé maslo
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 malá mrkva (voliteľné)
  • 1 malý zeler (voliteľné)
  • zeleninový alebo kurací vývar (podľa potreby/množstva ryže)
  • 1 - 2 dl suchého bieleho vína (alebo červené)
  • 1 hrsť parmezán (voliteľné)

 

Postup prípravy rizota:

Najideálnejšia na prípravu je hlboká panvica, alebo wok. Tak budete mať priestor k manipulácii pri narastajúcom objeme ryže.

  • pridajte ryžu, opražte do sklovita a zalejte vínom
  • zľahka miešajte a počkajte, kým sa víno nevsiakne do ryže
  • keď je víno vsiaknuté, pomaly po jednej naberačke pridávajte pripravený horúci vývar
  • dodržujte hlavne postup: 1 naberačka, počkať kým vsiakne a dokola....
  • ryža je hotová, keď začína mať krémovitú konzistenciu, ale je pri tom vo vnútri ešte trochu tvrdá (al dente)
  • ryžu odstavte a pridajte čerstvo nastrúhaný parmezán

 

Preprať či nepreprať ryžu?

Ak chcete mať dobrý pocit, že ste sa zbavili nečistôt od distribúcie a výroby ryže, tak ju pokojne prepláchnite, no kašovitejšiu konzistenciu zabezpečíte aj nepreplachovaním.

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 705
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 529
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 447
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 783
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 007
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 919
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 605
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 041
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 684
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 510
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 376
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 577
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 370
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 345
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 070
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 421
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu