• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Ako nakupovať bravčové mäso

    Vydané 31. 7. 2007 o 13:00 Autor: MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Bravčové mäso sa usadilo na 2. mieste (po 1.hydine) v spotrebe - vďaka variabilite použitia a popularite. Obľúbenosť bravčového mäsa pramení už mnoho rokov dozadu, keď sa ošípané bežne chovali v domácnostiach na dedinách až po dnes, keď si s ním spestrujeme napr. pobyt na chalupe, stanovačke formou grilovania. Takmer všetky časti možno spracovávať.

    Ilustračné foto

    Bravčové mäso sa usadilo na 2. mieste (po 1.hydine) v spotrebe - vďaka variabilite použitia a popularite. Obľúbenosť bravčového mäsa pramení už mnoho rokov dozadu, keď sa ošípané bežne chovali v domácnostiach na dedinách až po dnes, keď si s ním spestrujeme napr. pobyt na chalupe, stanovačke formou grilovania. Takmer všetky časti možno spracovávať.

    Vybrali sme sa znova prezrieť trh, čo ponúkajú producenti bravčového mäsa, priblížime vám, ako si vyberať z ponuky a ako použiť jednotlivé časti mäsa.

    TROCHA TEÓRIE...

      • bravčové mäso určené do obehu sa získava výlučne len z jatočne opracovaných tiel prasničiek a kastrátov
      • na spracovanie sú najvhodnejšie 9 - 12 mesačné kusy
      • mäso má bledoružovú až jasnočervenú farbu, je viac prerastené tukom ako hovädzie a je aj ťažšie stráviteľné
      • má vysokú energetickú hodnotu (veľa tuku)
      • spracovávajú sa aj vnútornosti (pečeň, obličky, jazyk, mozog, pľúca, srdce, a pod.)

    stehno.jpgbrav-pliecko-bez-kosti.jpgbrav-kare-s-kostou.jpg

    • producenti majú presne definované delenie/rozrábku na jednotlivé časti
    • na trh tak prichádzajú pre zákazníkov aj špeciálne upravené časti jatočného tela (bravčové stehno - vrchný a spodný šál, orech a kvetová špička, bravčové plece s kosťou a bez kosti, bravčové karé s/bez kosti, bravčová krkovička, bravčová panenská sviečkovica...)
    • chuť mäsa závisí hlavne od veku a spôsobu kŕmenia zvieraťa

    brav-krkovicka-bez-kosti.jpgbrav-bok-s-kostou.jpgbrav-panenska-svieckovica.jpg

    ZISTITE KVALITU...

    Starnutím mäso tmavne a samozrejme stráca na kvalite (v obchode si ho prezrite mimo chladiaceho boxu - tie majú zvyčajne inštalované špeciálne osvetlenie, ktoré mäso účelovo "sfarbuje" do červena).

    Foto - Stock.XCHNG

    Ak sa v pulte nachádza mäso "naložené" na podnose vo vlastnej šťave, príp. na povrchu obschnuté - zabudnite radšej na nákup. To isté platí aj pri už vopred naporciovanom mäse. Odsledujte si stav podložky v balení, ktorá slúži na absorbovanie unikajúcej tekutiny.

    V ponuke sme našli rôzne balenia - bravčové na kocky, plátky, rezance, mleté a na grilovanie (vopred naložené v marináde). Pri mletom mäse sa treba hlavne zamerať na jeho zloženie. Ak plánujete pripravovať doma napr. fašírky, uprednostnite balenie mletého mäsa s vyšším podielom bravčového pliecka ako bôčiku (obsah tuku).

    ZVÝŠTE POZORNOSŤ PRI...

      • vopred naporciovanom bravčovom mäse - fólia často kryje nevhodné kúsky a balenie sa ťažšie kontroluje

    Ilustračné foto

    • vopred namarinovanom mäse - ako sme sa sami presvedčili, mnohí mäsiari veľmi radi maskujú staršie kusy marinádou - korenie a soliace zmesi obsiahnuté v marináde veľmi ľahko prebijú príp. zápach mäsa (marinujte si preto podľa vlastnej chuti radšej doma)
    • vždy si všímajte hygienu predaja mäsa - čistotu chladiacich/mraziacich boxov, čistotu stolov/pultov a nakoniec i hygienu personálu (rukavice, oblečenie...)

    NA ČO JEDNOTLIVÉ KUSY POUŽIŤ???

    Stehno

    Ilustračné foto

    • výroba šunky, rezňov..
    • spodný šál - údenie, soté
    • orech - rezne, závitky, varené a údené mäso

    Rebro

    • údené a pečené rebierka
    • krkovica - ideálna napr. na grilovanie, soté, dusenie, rezne
    • kotlety
    • panenská sviečkovica - medailónky...

    Plece

    Ilustračné foto

    • ragú, soté, pečienky

    Bok

    • údenie, pečenie, varenie, plnenie...

    ČO PREZRADÍ OBAL

    Obal musí obsahovať

      • obchodný názov mäsa (bravčové...)
      • obchodný názov producenta + kontrolné identifikačné číslo prevádzkarne
      • údaj o dĺžke skladovania pri stanovenej teplote
      • označenie, či je balené v ochrannej atmosfére

    Ilustračné foto

    • pri mrazenom - upozornenie "pri rozmrazení znovu nezmrazovať"
    • cenu za jednotku hmotnosti

    AKO SKLADOVAŤ?

    Chladené čerstvé mäso skladujte vždy v rozpätí teploty 0 - 7C, mrazené pri - 18C. Ak plánujte zmraziť nejaké kusy doma, mäso očistite od nadbytočného tuku a zmrazujte kusy najviac o hmotnosti 2kg.

    Predaj mäsa na trhoch a tržniciach zo stolov a pultov je zakázaný (okrem pojazdných vozidiel s vyhovujúcimi podmienkami)!

    Ďalšie novinky

    Nakupujte so zľavami

    Neviete sa rozhodnúť čím potešiť blízkych na Vianoce? Využite výhodné zľavy na zena.sme.sk a obdarujte rodinu a priateľov.

    Romantická lyžovačka na Slovensku

    Okrem veľkých vychytených stredísk máme aj mnoho menších, ale o to príťažlivejších oblastí.

    Hlavné správy

    EKONOMIKA.SME.SK

    Spoplatnený obsahVo vlakoch pribudla pätina ľudí, pre neplatiacich zavádzajú kvóty

    Železničiari dostali prvé údaje o tom, koľko ľudí pribudlo po spustení bezplatného cestovania.

    TECH.SME.SK

    Dnes bude takmer najdlhšia noc v histórii Zeme

    Rotácia Zeme sa postupne spomaľuje. Noci sú tak dlhšie.

    ZAHRANIČIE

    Spoplatnený obsahNa Ukrajine hrozia Vianoce bez prúdu

    Situácia s elektrinou je viac ako kritická, hovorí ministerstvo energetiky. Výpadky prúdu môžu trvať aj deň.

    SPORT.SME.SK

    Škrtel s rozbitou hlavou proti Arsenalu vyrovnal v 97. minúte

    V Anglicku má povesť železného muža, s rozbitou hlavou dohrával aj vlani.