• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Ako nakupovať bravčové mäso

    Vydané 31. 7. 2007 o 13:00 Autor: MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Bravčové mäso sa usadilo na 2. mieste (po 1.hydine) v spotrebe - vďaka variabilite použitia a popularite. Obľúbenosť bravčového mäsa pramení už mnoho rokov dozadu, keď sa ošípané bežne chovali v domácnostiach na dedinách až po dnes, keď si s ním spestrujeme napr. pobyt na chalupe, stanovačke formou grilovania. Takmer všetky časti možno spracovávať.

    Ilustračné foto

    Bravčové mäso sa usadilo na 2. mieste (po 1.hydine) v spotrebe - vďaka variabilite použitia a popularite. Obľúbenosť bravčového mäsa pramení už mnoho rokov dozadu, keď sa ošípané bežne chovali v domácnostiach na dedinách až po dnes, keď si s ním spestrujeme napr. pobyt na chalupe, stanovačke formou grilovania. Takmer všetky časti možno spracovávať.

    Vybrali sme sa znova prezrieť trh, čo ponúkajú producenti bravčového mäsa, priblížime vám, ako si vyberať z ponuky a ako použiť jednotlivé časti mäsa.

    TROCHA TEÓRIE...

      • bravčové mäso určené do obehu sa získava výlučne len z jatočne opracovaných tiel prasničiek a kastrátov
      • na spracovanie sú najvhodnejšie 9 - 12 mesačné kusy
      • mäso má bledoružovú až jasnočervenú farbu, je viac prerastené tukom ako hovädzie a je aj ťažšie stráviteľné
      • má vysokú energetickú hodnotu (veľa tuku)
      • spracovávajú sa aj vnútornosti (pečeň, obličky, jazyk, mozog, pľúca, srdce, a pod.)

    stehno.jpgbrav-pliecko-bez-kosti.jpgbrav-kare-s-kostou.jpg

    • producenti majú presne definované delenie/rozrábku na jednotlivé časti
    • na trh tak prichádzajú pre zákazníkov aj špeciálne upravené časti jatočného tela (bravčové stehno - vrchný a spodný šál, orech a kvetová špička, bravčové plece s kosťou a bez kosti, bravčové karé s/bez kosti, bravčová krkovička, bravčová panenská sviečkovica...)
    • chuť mäsa závisí hlavne od veku a spôsobu kŕmenia zvieraťa

    brav-krkovicka-bez-kosti.jpgbrav-bok-s-kostou.jpgbrav-panenska-svieckovica.jpg

    ZISTITE KVALITU...

    Starnutím mäso tmavne a samozrejme stráca na kvalite (v obchode si ho prezrite mimo chladiaceho boxu - tie majú zvyčajne inštalované špeciálne osvetlenie, ktoré mäso účelovo "sfarbuje" do červena).

    Foto - Stock.XCHNG

    Ak sa v pulte nachádza mäso "naložené" na podnose vo vlastnej šťave, príp. na povrchu obschnuté - zabudnite radšej na nákup. To isté platí aj pri už vopred naporciovanom mäse. Odsledujte si stav podložky v balení, ktorá slúži na absorbovanie unikajúcej tekutiny.

    V ponuke sme našli rôzne balenia - bravčové na kocky, plátky, rezance, mleté a na grilovanie (vopred naložené v marináde). Pri mletom mäse sa treba hlavne zamerať na jeho zloženie. Ak plánujete pripravovať doma napr. fašírky, uprednostnite balenie mletého mäsa s vyšším podielom bravčového pliecka ako bôčiku (obsah tuku).

    ZVÝŠTE POZORNOSŤ PRI...

      • vopred naporciovanom bravčovom mäse - fólia často kryje nevhodné kúsky a balenie sa ťažšie kontroluje

    Ilustračné foto

    • vopred namarinovanom mäse - ako sme sa sami presvedčili, mnohí mäsiari veľmi radi maskujú staršie kusy marinádou - korenie a soliace zmesi obsiahnuté v marináde veľmi ľahko prebijú príp. zápach mäsa (marinujte si preto podľa vlastnej chuti radšej doma)
    • vždy si všímajte hygienu predaja mäsa - čistotu chladiacich/mraziacich boxov, čistotu stolov/pultov a nakoniec i hygienu personálu (rukavice, oblečenie...)

    NA ČO JEDNOTLIVÉ KUSY POUŽIŤ???

    Stehno

    Ilustračné foto

    • výroba šunky, rezňov..
    • spodný šál - údenie, soté
    • orech - rezne, závitky, varené a údené mäso

    Rebro

    • údené a pečené rebierka
    • krkovica - ideálna napr. na grilovanie, soté, dusenie, rezne
    • kotlety
    • panenská sviečkovica - medailónky...

    Plece

    Ilustračné foto

    • ragú, soté, pečienky

    Bok

    • údenie, pečenie, varenie, plnenie...

    ČO PREZRADÍ OBAL

    Obal musí obsahovať

      • obchodný názov mäsa (bravčové...)
      • obchodný názov producenta + kontrolné identifikačné číslo prevádzkarne
      • údaj o dĺžke skladovania pri stanovenej teplote
      • označenie, či je balené v ochrannej atmosfére

    Ilustračné foto

    • pri mrazenom - upozornenie "pri rozmrazení znovu nezmrazovať"
    • cenu za jednotku hmotnosti

    AKO SKLADOVAŤ?

    Chladené čerstvé mäso skladujte vždy v rozpätí teploty 0 - 7C, mrazené pri - 18C. Ak plánujte zmraziť nejaké kusy doma, mäso očistite od nadbytočného tuku a zmrazujte kusy najviac o hmotnosti 2kg.

    Predaj mäsa na trhoch a tržniciach zo stolov a pultov je zakázaný (okrem pojazdných vozidiel s vyhovujúcimi podmienkami)!

    Ďalšie novinky

    Šalát z pečenej zeleniny

    Popustite uzdu svojim chuťovým bunkám a skúste obyčajné jedlo akým je Ratatouille naservírovať v trošku inej podobe.

    Poruchy pigmentácie si môžete vyvolať aj sami. Dbajte na prevenciu

    Akú prevenciu by ste mali zvoliť, aby ste po lete nevyzerali ako gepardie mláďatá?

    Hlavné správy

    SPORT.SME.SK

    Kopecký si proti Nórom nezahrá, kapitánom bude Gáborík

    Zaujímavá správa prišla z tábora našej hokejovej reprezentácie.

    TECH.SME.SK

    Policajti už neprezrú zabavené počítače, zasiahne nový kód

    Stačí jediný neuvážený krok a počítač sa vypne. Polícia už nebude nazerať do bežiacich systémov.

    DNES PÍŠE LUBOŠ PALATA

    Spoplatnený obsahFico sa bude za cestu do Moskvy ešte dlho hanbiť

    Ficova účasť na oslavách v Moskve zničí možný pozitívny vplyv návštevy Kyjeva.

    DNES PÍŠE ROBERT ŠKOPEC

    Spoplatnený obsahKybernetické útoky sú realitou

    V USA zachytili pokusy o útoky hackerov z Ruska. Ich cieľom môže byť aj stredná a východná Európa. Akú úlohu hrá spoločnosť prepojená s FSB?