SME
reklama

Viete ako napiecť koláč menom "pie"?

Pri slove "pie" sa mi automaticky vybaví klasický americký jablkový koláč, ktorého vôňa prehluší takmer všetko. Túto dobrotu si však môžete pripraviť ako len chcete. Existuje mnoho variacií a ja vám poradím, ako na to.

Ilustračné foto - Internet

Základom celej prípravy koláča je hlavne jednoduchosť takže sa vyvarujte akýmkoľvek prešpekulovaným ťahom. Nekomplikujte si život, ak nemusíte. Stačí vám pár surovín, trochu času a podarený chutný výsledok je na svete.

Začnite tým, aký koláč chcete upiecť - slaný, alebo sladký. Základ cesta je takmer rovnaký, avšak vyskúšal som rôzne druhy a vznikli tak 2 verzie slaného a sladkého cesta.

Ilustračné foto - Internet

ČO BUDEME POTREBOVAŤ NA SLADKÉ CESTO?

  • 250g polohrubá múka
  • 125g čerstvé maslo
  • štipka soli
  • 1ks celé vajce
  • 1ks žĺtok
  • 2 PL mlieka
  • 100g cukor
  1. múku preosejte a zmiešajte s cukrom a soľou
  2. pridajte nasekané maslo a rukou zľahka mieste, kým sa vám nezačnú tvoriť žmolky cesta
  3. pridajte vajce, žĺtok a mlieko a znova zľahka vymieste na kompaktné cesto
  4. nesnažte sa cesto úplne ubiť, bude potom tuhé a po upečení stratí kyprosť a ľahkosť
  5. ak sa vám zda cesto tuhé pridajte trocha mlieka, ak riedke trochu múky
  6. vytvarujte bochník, zabalte do fólie a nechajte aspoň 20 min. odpočívať v chlade
Ilustračné foto - Internet

ČO BUDEME POTREBOVAŤ NA SLANÉ CESTO?

Toto cesto sa dá použiť naozaj na čokoľvek - je skôr univerzálne:), ako slané.

  • 150ml hladká múka
  • 150ml polohrubá múka
  • 125g čerstvé maslo alebo margarín
  • 2 štipky soli
  • 2-3PL studená voda

Postupujte podobne ako pri sladkom ceste - ako ste si všimli, tu nepoužijeme vajíčka.

AKÚ FORMU POUŽIŤ?

Najideálnejšie sú keramické, no trhu ich máte nespočetné množstvo. Uvedená dávka sa hodí na okrúhlu keramickú formu s priemerom 25cm

Ilustračné foto - Internet

AKO VYTVAROVAŤ DO FORMY?

Máte dve možnosti:

  1. bochník položte do stredu misy a prstami a dlaňou roztláčajte postupne k okrajom tak, aby všade bolo rovnako vysoké - zabránite tak nerovnomernému prepečeniu, prstami utlačte k okrajom misy
  2. bochník nakrájajte na rovnaké plátky a vyložte s nimi misu, a potom prstami poutláčajte

AKO PIECŤ?

  • povrch cesta vždy popichajte vidličkou
  • Ilustračné foto - Internet
  • potom pridajte pripravenú zmes, resp. plnku a pečet približne 30min
  • ak plánujte cesto naplniť nepečenou zmesou, korpus vopred upečte pri teplote 175C asi 20 - 25min - proste do zlatohneda

SPRÁVNE PRIPRAVENÁ PIE MÁ BYŤ:

  • zlatohnedá
  • chrumkavá s krehkou kôrkou
  • ľahko porcovateľná, pri servírovaní sa nesmie rozpadať
  • štruktúra cesta by mala byť po upečení vrstvovitá

MOŽNÉ PROBLÉMY

KDE SA STALA CHYBA?

bledá farba po upečení

nedopečené cesto, slabá teplota rúry

cesto vyzerá hladké a tuhé

príliš ste miesili a ubili cesto

ťažké a tuhé cesto

veľa mlieka alebo vody, veľa múky a príliš dlho ste miesili

pri porcovaní sa rozpadá

málo vody alebo mlieka, veľa múky a dlhé pečenie

mokré cesto

napr. ovocná zmes pustila šťavu pri pečení do cesta

okraje sú spálené

cesto je na okrajoch tenšie a rúra ho skôr vysuší - v prvej 1/2 pečenia okraje obaľte do alobalu a potom ho odstráňte

EŠTE PÁR TIPOV NA PLNKY:

Všetko je dovolené, len si treba uvedomiť, čo suroviny v plnke spôsobia - slaná dlhú úpravu nepotrebuje, no napr. čučoriedky či jahody zvyčajne pustia šťavu a to trochu predĺži čas pečenia.

Ilustračné foto - Internet

Aby ste zabránili spáleniu ovocia, zakryte pri prvých 15min pečenia koláč alobalom a potom dopečte už odokrytý do zalotohneda.

JABLKOVÁ

  • 2 - 3 stredne veľké jablká nakrájajte na malé kúsky - asi 1x1 cm, v mise premiešajte s 1PL citrónovej šťavy, 1ČL mletej škorice a 2PL kryštál. cukru
  • naplňte na cesto a pečte asi 30min
Ilustračné foto - Internet

HRUŠKOVÁ

  • postupujte podobne, len namiesto škorice použite čerstvé lístky mäty

ORECHOVÁ

  • Ilustračné foto - Internet
    200g vlašských orechov pomelte najemno a zmiešajte so 160g čestvého masla a 140g cukru, pridajte 1 celé vajce a vymiešajte hladkú hmotu, ktorú nalejte na pripravené cesto
  • táto pie vyžaduje asi 50min. pečenie pri teplote 160C, kým plnka nespevnie

Tak dobrú chuť!!!

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  2. V púpave je všetko, čo potrebujete
  3. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou
  4. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny
  5. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov
  6. Slovenskí maloobchodníci hľadajú cesty k zdravému rastu
  7. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca
  8. Malé pivovary aj varenie naživo. Bratislava ožije gastronómiou
  1. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  2. V púpave je všetko, čo potrebujete
  3. Virtuálne sídlo má svoju volebnú miestnosť. Ako je to možné?
  4. dm podporila sumou 6 317 eur realizáciu projektu
  5. Lifehack pre domácnosť?
  6. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny
  7. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou
  8. OBI rozžiarilo Zvolen na oranžovo
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 12 181
  2. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 11 454
  3. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 8 266
  4. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 7 265
  5. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 5 880
  6. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 4 536
  7. V púpave je všetko, čo potrebujete 2 994
  8. Malé pivovary aj varenie naživo. Bratislava ožije gastronómiou 2 622
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Odborníčka radí, ako na optimálny jedálniček.


Soňa Lehocká

Ekomóda je cestou budúcnosti.


Lucia Skladanová

Ako na útulný interiér v minimalistickom štýle.


Juliana Murcinová
Paris Hilton

Nie je všetko zlato, čo sa blyští...


reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  4. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 106 092
  2. Pavol Burda: Podržtaška naveky 42 517
  3. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 34 136
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 33 436
  5. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 31 559
  6. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 30 540
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 294
  8. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 17 186
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  3. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  5. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  7. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
  8. Yevhen Hessen: Rusko žiada, aby Ukrajina zatkla šéfa SBU
SkryťZatvoriť reklamu