• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Ako pripraviť skvelý guláš?

    Vydané 22. 5. 2007 o 12:10

    Neexistuje žiadny jednotný recept, ktorý by vám prezradil ako na to. Čo človek to iná príprava, iná skladba surovín a iný výsledok. Existuje však pár tipov, ktoré vám prezradia ako prípravu nepokaziť, ako ponechať a zvýrazniť typickú chuť guláša, a zachovať si pritom pohodu doma, na chalupe alebo vonku na otvorenom ohni.

    Ilustračné foto
    Neexistuje žiadny jednotný recept, ktorý by vám prezradil ako na to. Čo človek to iná príprava, iná skladba surovín a iný výsledok. Existuje však pár tipov, ktoré vám prezradia ako prípravu nepokaziť, ako ponechať a zvýrazniť typickú chuť guláša, a zachovať si pritom pohodu doma, na chalupe alebo vonku na otvorenom ohni.

    Hneď na začiatok pár tipov:

    • nakupujte vždy čerstvé mäso a nesnažte sa opláchnutím občerstviť to, čo už na prvý pohľad nevyzerá dobre. Čím čerstvejšie mäso použijete, tým bude jeho chuť a štruktúra lahodnejšia. Okrem toho sa vyvarujete i možným problémom.
    • u mäsiara pýtajte vždy mäso mladšie, starú hovädzinu by ste varili do nekonečna
    • ak plánujte prípravu vonku a nemáte k dispozícii chladiace prenosné zariadenie, zvážte ako ďaleko budete cestovať - neriskujte, zdravie máte iba jedno
    • Ilustračné foto
    • ak máte na výber, voľte hovädzie predné, plece, krk...pretože jeho štruktúra nedovolí, aby sa rozpadalo a obsahuje aj viac tuku, ktorý je potrebný pri príprave gulášu
    • použiť môžete i o čosi drahšie hovädzie zadné, ale rátajte s tým, že sa vám bude rozpadať a chuť nebude taká výrazná, ako očakávate
    • ak milujete bravčové, nebojte sa použiť ho. Počítajte však s kratším časom varenia.
    • varte vždy z jedného druhu mäsa - zabránite tak nerovnomernému uvareniu kúskov: Ak máte dostatok zručností a chcete kombinovať, prvé vložte do hrnca hovädzie a potom asi po 45min. dusenia bravčové
    • mäso nakrájajte na väčšie kúsky (asi 3cm), tie menšie sa hodia iba do polievky. Guláš má ponúknut zážitok zo šťavnatých kúskov mäsa plných chuti. 
    • vystačíte so základnými surovinami - mäso, cibuľa, masť/olej, čierne mleté korenie, soľ, mletá červená paprika, paradajkový pretlak, voda, pár zemiakov
    • cibule si zadovážte dostatok - tradícia hovorí o pomere mäsa a cibule 1:1, ale takto sa vám bude zdať guláš trochu sladký, cibuľa prebíja chuť mäsa
    • osvedčilo sa mi použiť na 1 kg mäsa - 0,5kg cibule
    • pri príprave použite radšej väčší hrniec alebo kotlík, aby ste mohli v pohode so surovinami manipulovať. Ponechajte si vždy aspon tretinu z objemu nádoby v rezerve, aby ste mali pri príprave voľnosť a pohodlie.
    • tí, ktorí radi ešte niečo pridávajú - skúste cesnak, nakrájanú čerstvú zelenú papriku, drvené paradajky, rascu, majorán...ale vyvarujte sa prosím pohodlnému dochucovaniu typu "ešte trocha vegety"
    • nezabudnite pravidelne premiešať a kontrolovať tuhosť mäsa
    • neponáhľajte sa s varením, guláš potrebuje čas a trpezlivosť, trvá to približne 1,5 - 2hod.

     Príprava:

    Ilustračné foto
    Základom úspechu je kvalitný, správne pripravený základ.

    • cibuľu (asi 500g) nakrájajte na kocky, nemusíte úplne nadrobno
    • v hrnci alebo kotlíku ju poriadne opražte na rozpálenej masti alebo rastlinnom oleji
    • cibuľa sa musí riadne pražiť, stále ju miešajte aby neskaramelizovala a nezhorkla. Keď sa cibuľa začína zafarbovať je ten správny čas pridať nakrájané mäso (práve cibuľa spôsobuje pekné zafarbenie gulášu, okrem papriky a samotného mäsa)
    • mäso (1000g) riadne opražte aby sa "zatiahlo", pridajte trochu papriky (1 ČL) a paradajkového pretlaku (1PL), stále miešajte a podlejte trochou vody
    • s vodou opatrne, nechcete mať predsa polievku... Stačí keď suroviny zalejete iba do 2/3 a necháte pomaly dusiť. Pri varení je ideálne ak zmes pozvoľna vrie, rsp. buble - ako som spomínal chce to čas
    • Ilustračné foto
    • pozorne odsledujte moment, kedy sa voda odparí natoľko, že je vidieť tuk - pridajte korenie, soľ podľa potreby a keď chcete aj zemiaky (buď nastrúhané 2-3 ks na zahustenie, alebo na kocky), znova podlejte trochou vody a duste do mäkka
    • na zahusťovanie múkou zabudnite - guláš to nemá rád:)

    Prvá pomoc pri dobných prešľapoch

    • ak sa vám ho podarí presoliť, odlejte trochu šťavy, pridajte 2-3 nakrájané zemiaky a dolejte vodu a povarte
    • ak sa vám zdá guláš sladký, dali ste veľa cibule, tak trochu dosoľte a pridajte roztlačený cesnak

    Trocha vtipu na záver, nikdy nezabudnem na Švejkov výrok v súvislosti s tvrdosťou mäsa:

    Tu kravu mali naložiť do octa, alebo aspoň toho, kto ju kupoval:).

     Tak dobrú chuť!!!

    MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Ďalšie novinky

    Pasta e fagioli: Paradajkovo-fazuľové cestoviny

    Cestoviny sú jednoducho jedlom do pohody i nepohody. Skúste jesennú paradajkovo-fazuľovú pochúťku.

    Špagety Carbonara

    I jednoduché jedlo ako špagety sa dá pokaziť. Ako nezbabrať osvedčený recept?

    Hlavné správy

    EKONOMIKA.SME.SK

    SPP dostalo z Ruska už len polovicu plynu

    Dodávky pre slovenských spotrebiteľov sú garantované, vyhlasuje premiér Fico.

    Z DOMOVA

    Obvinili policajta za zlyhanie v prípade nevinne odsúdeného

    Polícia mala v rukách dôkaz DNA o tom, že na mieste činu nebol stíhaný muž.

    ROZHOVOR KAROLA SUDORA

    Spoplatnený obsahRiaditeľ pošty: Poštár nemusí ísť hore až k vašim dverám

    Tomáš Drucker reaguje na najčastejšie výčitky klientov.

    KOMENTARE.SME.SK

    Cynická obluda: Totálne nasadenie aktivistov

    Jednodňová hladovka na striedačku, fakt do toho idú naplno!