SME
reklama

Viete ako napiecť muffiny?

Sú neodolatelne šťavnaté, nadýchané, plné jemnej lahodnej chuti po použitých surovinách a krásne vysoké a mäkučké. Aspoň by také mali byť. Nič nebráni tomu, aby ste si ich napiekli doma. Poradím vám, ako na to.

Priznám sa, že najlepšie muffiny som doteraz paradoxne vždy jedol na letiskách - obzvlášť tie v Amsterdame chutia najlepšie. Ilustračné foto
I keď sú priemyselne vyrobené, chutia fantasticky - podmania si vás svojou šťavnatosťou, nadýchanosťou  a plnou chuťou. Odvtedy som vyskúšal možno 50 rôznych receptúr. Každé boli niečim dobré, ale tie letiskové sú nezabudnuteľné. Keďže ich domovom je Amerika, neváhal som poveriť kamaráta tým, aby mi odtiaľ priniesol kuchársku knihu. Vyplatilo sa.

Čo budeme potrebovať? 

  • polohrubú múku, avšak jemnejšiu štruktúru zaistí zmes polohrubej a hladkej v pomere 1:1
  • trochu plnotučného mlieka, smotany alebo jogurtu či kyslej smotany
  • maslo
  • štipku soli
  • vajíčka
  • sezónne ovocie, alebo kúsky čokolády a orechov
  • Ilustračné foto
  • cukor kryštáľ
  • vanilkový cukor
  • prášok na pečenie
  • papierové košíčky na pečenie alebo plech na mufiny

Príprava:

Zahoďte rešpekt za hlavu a naberte odvahu. Príprava je omnoho jednoduchšia, ako by ste očakávali. I malá námaha prinesie sladké ovocie a vy sa blysnete v okruhu svojich priateľov či rodiny. Ako na to?

  • suroviny nepodceňujte, uprednostnite kvalitnejšie - uprednostnite maslo pred margarínom
  • suché suroviny miešajte samostatne a tekuté taktiež - zabránite tak nerovnomernému vymiešaniu cesta. obzvlášť prášok do pečiva a nasekaná čokoláda môžu byť problematické.
  • cesto zásadne nemixujte v mixéri - to je podstata prípravy dobrého mufinového cesta - musí byť vymiešané krátko a zľahka
  • cesto nesmie byť ani riedke ani príliš husté
  • Ilustračné foto
  • formu napĺňajte len do 2/3, pretože mufiny počas pečenia naberú objem

V čom piecť a ako :

  • trh ponúka nepreberné množstvo papierových košíkov alebo plechov na pečenie. V papierových košíkoch sa pečie jednoducho a čisto, formy naopak šetria vašu peňaženku.
  • mne sa osvedčili klasické teflónové plechy na 12ks stredne veľkých muffinov. Oceníte to pri využívaní hotových receptúr - mnohé z nich sú kalkulované presne na 12 dávok.
  • rúru vopred dostatočne predhrejte, aby bola teplota pri pečení stabilná
  • ideálna teplota je v rozmedzí od 180 do 190 °C, vyššia teplota by cesto vysušila
  • pri pečení rúru zbytočne neotvárajte, muffiny by klesli
  • Ilustračné foto
  • po vybratí z rúry nechajte mufiny 1-2 min. v plechu, potom ich opatrne povyberajte. Ak ich necháte v plechu príliš dlho, mohli by zvlhnúť a stratiť svoju prirodzenú vláčnosť a štruktúru. Aj ich vyberanie by bolo komplikovanejšie.
  • čas pečenia závisí aj od veľkosti plechu - menšie budú potrebovať kratší čas pečenia, väčším doprajte dostatok času. Priemerný čas pečenia sa pohybuje v rozsahu od 12 do 20 minút.
  • ak chcete do cesta použiť veľké kúsky čokolády či ovocia, naplňte cesto do veľkých foriem - iba tak vynikne obsah cesta
  • ak máte menšiu formu, do cesta zamiešavajte malé kúsky surovín - orechy,a lebo jemne nasekanú čokoládu
  • pri pečení v teflónových formách majte na pamäti, že sú dobrým vodičom tepla a vyžadujú zníženie teploty približne na 165 °C

Správne pripravené muffiny by mali byť:

  • do zlatohneda upečené
  • zľahka vyduté
  • mäkké a ľahké
  • pórovité
  • vláčne, vlhké vo vnútri
  • ľahko oddeliteľné od formy

MOŽNÉ PROBLÉMY

KDE SA STALA CHYBA?

bledé mufiny

príliš nízka teplota

spľasknuté a nenadýchané

cesto ste mixovali pridlho

tuhé a ťažké

veľa múky a dlhé mixovanie

nerovnomerná štruktúra cesta, veľké diery

cesto ste mixovali pridlho

suché mufiny

veľa múky, dlhé pečenie a príliš horúca rúra

prilepené k forme

zle vymastená forma

zvonka pripálené ale vnútri surové

príliš horúca rúra

Základný recept na muffinové cesto:

  • 200 - 250 g polohrubej múky
  • 125 g čerstvého masla, alebo 1dl oleja
  • 130g cukru kryštál 
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • štipka soli
  • Ilustračné foto
    2 vajíčka
  • 1/2 valíčka prášku do pečiva
  • ovocie alebo čokoláda podľa potreby - asi 150 - 200g
  • 3-5 polievkových lyžíc plnotučného mlieka alebo smotany (kľudne skúste aj kyslú smotanu alebo jogurt)

Gramáž surovín som zámerne písal približne, pretože sami uvidíte čo si "cesto pýta". Nesmie byť ani husté ani riedke. A opatrne miešajte.

Tak do toho.... je to jednoduché

Dobrú chuť!

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 698
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 519
  4. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 10 693
  5. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 688
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 989
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 677
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 415
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 289
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 464
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 340
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 12 099
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 343
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 335
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 7 778
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 416
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu