• Móda a krása
  • Láska, vzťahy
  • Zdravie a štíhla línia
  • Deti a rodina
  • Osobnosti
  • Recepty
  • Rady a tipy
  • Horoskopy
  • Naničmama
  • Zľavy
  • Zoznámenie
  • Viete ako napiecť muffiny?

    Vydané 18. 5. 2007 o 1:00

    Sú neodolatelne šťavnaté, nadýchané, plné jemnej lahodnej chuti po použitých surovinách a krásne vysoké a mäkučké. Aspoň by také mali byť. Nič nebráni tomu, aby ste si ich napiekli doma. Poradím vám, ako na to.

    Priznám sa, že najlepšie muffiny som doteraz paradoxne vždy jedol na letiskách - obzvlášť tie v Amsterdame chutia najlepšie. Ilustračné foto
    I keď sú priemyselne vyrobené, chutia fantasticky - podmania si vás svojou šťavnatosťou, nadýchanosťou  a plnou chuťou. Odvtedy som vyskúšal možno 50 rôznych receptúr. Každé boli niečim dobré, ale tie letiskové sú nezabudnuteľné. Keďže ich domovom je Amerika, neváhal som poveriť kamaráta tým, aby mi odtiaľ priniesol kuchársku knihu. Vyplatilo sa.

    Čo budeme potrebovať? 

    • polohrubú múku, avšak jemnejšiu štruktúru zaistí zmes polohrubej a hladkej v pomere 1:1
    • trochu plnotučného mlieka, smotany alebo jogurtu či kyslej smotany
    • maslo
    • štipku soli
    • vajíčka
    • sezónne ovocie, alebo kúsky čokolády a orechov
    • Ilustračné foto
    • cukor kryštáľ
    • vanilkový cukor
    • prášok na pečenie
    • papierové košíčky na pečenie alebo plech na mufiny

    Príprava:

    Zahoďte rešpekt za hlavu a naberte odvahu. Príprava je omnoho jednoduchšia, ako by ste očakávali. I malá námaha prinesie sladké ovocie a vy sa blysnete v okruhu svojich priateľov či rodiny. Ako na to?

    • suroviny nepodceňujte, uprednostnite kvalitnejšie - uprednostnite maslo pred margarínom
    • suché suroviny miešajte samostatne a tekuté taktiež - zabránite tak nerovnomernému vymiešaniu cesta. obzvlášť prášok do pečiva a nasekaná čokoláda môžu byť problematické.
    • cesto zásadne nemixujte v mixéri - to je podstata prípravy dobrého mufinového cesta - musí byť vymiešané krátko a zľahka
    • cesto nesmie byť ani riedke ani príliš husté
    • Ilustračné foto
    • formu napĺňajte len do 2/3, pretože mufiny počas pečenia naberú objem

    V čom piecť a ako :

    • trh ponúka nepreberné množstvo papierových košíkov alebo plechov na pečenie. V papierových košíkoch sa pečie jednoducho a čisto, formy naopak šetria vašu peňaženku.
    • mne sa osvedčili klasické teflónové plechy na 12ks stredne veľkých muffinov. Oceníte to pri využívaní hotových receptúr - mnohé z nich sú kalkulované presne na 12 dávok.
    • rúru vopred dostatočne predhrejte, aby bola teplota pri pečení stabilná
    • ideálna teplota je v rozmedzí od 180 do 190 °C, vyššia teplota by cesto vysušila
    • pri pečení rúru zbytočne neotvárajte, muffiny by klesli
    • Ilustračné foto
    • po vybratí z rúry nechajte mufiny 1-2 min. v plechu, potom ich opatrne povyberajte. Ak ich necháte v plechu príliš dlho, mohli by zvlhnúť a stratiť svoju prirodzenú vláčnosť a štruktúru. Aj ich vyberanie by bolo komplikovanejšie.
    • čas pečenia závisí aj od veľkosti plechu - menšie budú potrebovať kratší čas pečenia, väčším doprajte dostatok času. Priemerný čas pečenia sa pohybuje v rozsahu od 12 do 20 minút.
    • ak chcete do cesta použiť veľké kúsky čokolády či ovocia, naplňte cesto do veľkých foriem - iba tak vynikne obsah cesta
    • ak máte menšiu formu, do cesta zamiešavajte malé kúsky surovín - orechy,a lebo jemne nasekanú čokoládu
    • pri pečení v teflónových formách majte na pamäti, že sú dobrým vodičom tepla a vyžadujú zníženie teploty približne na 165 °C

    Správne pripravené muffiny by mali byť:

    • do zlatohneda upečené
    • zľahka vyduté
    • mäkké a ľahké
    • pórovité
    • vláčne, vlhké vo vnútri
    • ľahko oddeliteľné od formy

    MOŽNÉ PROBLÉMY

    KDE SA STALA CHYBA?

    bledé mufiny

    príliš nízka teplota

    spľasknuté a nenadýchané

    cesto ste mixovali pridlho

    tuhé a ťažké

    veľa múky a dlhé mixovanie

    nerovnomerná štruktúra cesta, veľké diery

    cesto ste mixovali pridlho

    suché mufiny

    veľa múky, dlhé pečenie a príliš horúca rúra

    prilepené k forme

    zle vymastená forma

    zvonka pripálené ale vnútri surové

    príliš horúca rúra

    Základný recept na muffinové cesto:

    • 200 - 250 g polohrubej múky
    • 125 g čerstvého masla, alebo 1dl oleja
    • 130g cukru kryštál 
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • štipka soli
    • Ilustračné foto
      2 vajíčka
    • 1/2 valíčka prášku do pečiva
    • ovocie alebo čokoláda podľa potreby - asi 150 - 200g
    • 3-5 polievkových lyžíc plnotučného mlieka alebo smotany (kľudne skúste aj kyslú smotanu alebo jogurt)

    Gramáž surovín som zámerne písal približne, pretože sami uvidíte čo si "cesto pýta". Nesmie byť ani husté ani riedke. A opatrne miešajte.

    Tak do toho.... je to jednoduché

    Dobrú chuť!

    MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr

    Ďalšie novinky

    Poznáte históriu módy? Otestujte svoje vedomosti

    Viete odkedy používame dáždnik, kedy začali ženy nosiť rukavičky a muži kravatu? Otestujte si svoje vedomosti z módy.

    Tipy na víkend: Tekvice, guláš, klobásky, ryby a husacina

    Meteorológovia hlásia slnečný víkend. Babie leto nebude trvať večne, užite si víkend na jesenných festivaloch.

    Hlavné správy

    FÓRUM

    Spoplatnený obsahMýtus o tom, ako Západ ponížil Rusko

    Našou chybou nebolo to, že by sme ponížili Rusko, ale to, že sme podcenili jeho revanšistický potenciál.

    ROZHOVOR

    Spoplatnený obsahStrojní inžinieri rozbehli pekáreň

    Priniesol kváskový chleba na Slovensko, dnes má bio pekáreň s kamenným mlynom.

    SPORT.SME.SK

    Spoplatnený obsahBratia Bryanovci vládnu tenisu, vyhrali všetko. Môžeme končiť, žartujú

    Bratia Mike a Bob Bryanovci spolu vyhrali viac ako sto turnajov.

    KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

    Spoplatnený obsahFederálna oslava futbalu

    Kluby sa bláznov na štadiónoch vzdať nechcú, preto je na rade UEFA, ktorá by mala tvrdo trestať.