SME
reklama

Myslíte si, že viete variť cestoviny? Päť chýb, ktoré ľudia robia najčastejšie

Ako sa zlepšiť, vysvetľuje šéfkuchár.

Špagety. Varíte ich správne?Špagety. Varíte ich správne? (Zdroj: Pixabay.com / JESHOOTScom)

Varenie je umenie. Vyniknúť v ňom znamená nielen mať prirodzený talent, ale naučiť sa aj nuansy a detaily, ktoré ovládajú tí najlepší.

Nemusíte byť šéfkuchár, aby ste vedeli uvariť dobré špagety, no od profesionálov si rozhodne môžete dať poradiť, ak ide o najčastejšie chyby pri príprave cestovín.

Možno ani netušíte, že niektoré z nich robíte v kuchyni aj vy. Austrálsky šéfkuchár Dario Manca pre Daily Mail vysvetlil, že aj to najjednoduchšie jedlo z cestovín môže byť zložité urobiť dobre a správne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčastejšie chyby

Prečítajte si tiež: Varte ako profesionál. Poradí žena, ktorá nevedela pokrájať ani zeleninu Čítajte 

Možno máte svoj overený trik, ako urobiť špagety carbonara či bolonské cestoviny.

Typické talianske jedlo si obľubu získalo v rôznych končinách sveta vrátane slovenských kuchýň.

V domácich podmienkach však možno robíte niektoré veci tak, že to príprave jedla nemusí prospieť.

Podľa Daria Mancu je päť najčastejších chýb pri varení cestovín nasledovných:

  • prevarené cestoviny
  • liatie omáčky na uvarené cestoviny
  • používanie slaniny v carbonara omáčke
  • neochutenie vody na varenie cestovín
  • ochutnávanie omáčky iba nakoniec

Manca odporúča používať sezónne prísady, aby boli omáčky také dobré, ako keby ste si ich dali v kvalitnej reštaurácii. Skutočným tajomstvom je však dať si pozor na čas varenia.

"Keď jete cestoviny, musia byť uvarené al dente. Dobré talianske jedlo je jednoduché, čerstvé, vyrobené iba z kvalitných surovín a je uvarené s láskou," povedal šéfkuchár.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako to robiť správne

Prečítajte si tiež: Desať chutných receptov s cestovinami Čítajte 

Jednou z častých chýb domácich kuchárov je, keď omáčku vylejú na cestoviny a zmiešajú. Malo by to byť presne naopak.

"Keď cestoviny odstavíte a sú uvarené al dente, zamiešajte ich do omáčky a nechajte, nech nasiaknu jej chuť," radí Manca.

Množstvo ľudí však nevie celkom odhadnúť, kedy sú cestoviny al dente, teda v stave, keď nie sú prevarené alebo uvarené úplne do mäkka, ale už nie sú tvrdé.

"Môže to znieť nekonvenčne, ale vyberte cestoviny z vody zhruba dve minúty predtým, ako je odporúčaný čas ich varenia. Proces varu dokončia vtedy, keď sa zmiešajú s omáčkou a spoja sa s jej skvelými chuťami," odporúča šéfkuchár.

Jedným z obľúbených cestovinových jedál sú aj špagety carbonara. Nielen v domácich podmienkach, ale často aj v lacných reštauráciách však kuchári používajú do omáčky ako prísadu slaninu, čo nie je tradičnou ingredienciou receptu. V pravom carbonara sa používa nasolené a usušené mäso nazvané guanciale, ktoré je základom tohto jedla spolu s vajíčkom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Šéfkuchár ako problém pri varení cestovín vidí aj to, že ľudia ochutnávajú omáčku na cestoviny až na konci. Profesionáli v kuchyni vraj ochutnávajú svoj výtvor aj počas varenia, aby malo jedlo v úplnom závere optimálnu chuť a vedeli ho upravovať aj v priebehu prípravy, nie, keď už môže byť neskoro. "Nebojte sa namočiť do omáčky lyžicu a ochutnávať," odporúča Manca.

A rada na záver, na ktorú ľudia často zabúdajú? Možno bude znieť zbytočne, no predsa - netreba zabúdať osoliť vodu predtým, ako do nej vložíte cestoviny. Ideálne je použiť morskú soľ.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  2. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  3. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  4. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  5. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 808
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 918
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 501
  4. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 094
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 840
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 621
  7. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 2 591
  8. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov 2 361
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 111 661
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 53 624
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 115
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 630
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 306
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 434
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 332
  8. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 10 820
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťZatvoriť reklamu