Trápia vás bolesti hlavy, ťažkosti s trávením, kožné problémy či dlhodobá únava? Možno máte histamínovú intoleranciu.
Aj keď sa začalo s jej diagnostikou na Slovensku pomerne neskoro, nejde o nové ochorenie.
Čo je to histamínová intolerancia?
Histamínová intolerancia (HIT) je porucha, pri ktorej telo nedostatočne rozkladá látku histamín, ktorý sa následne hromadí v organizme.
Histamín je chemická látka, ktorú si vytvára telo každého človeka, no prijíma ju aj z potravy. V ľudskom organizme má viacero úloh. V mozgu napríklad plní funkciu hormónu bdelosti a prispieva k schopnosti podať okamžitý výkon. Dokáže tiež aktivovať nervový systém či podnietiť tvorbu žalúdočnej kyseliny. Podieľa sa tiež na procese vyvolania zápalov.
Na rozklad histamínu a jeho odbúravanie slúži enzým diamínooxidáza (DAO), ktorý sa nachádza v tenkom čreve. Pri histamínovej intolerancii ľudia trpia práve nedostatkom tohto enzýmu alebo jeho zníženou funkciou, následkom čoho dochádza k hromadeniu histamínu v tele. Výsledkom je reakcia podobná alergii, aj keď v skutočnosti o alergiu nejde.
Ako vzniká intolerancia na histamín?
Za nedostatkom či zlou funkciou enzýmu DAO môže sčasti aj genetika, no častejšie sú príčinou práve sekundárne poruchy.
Funkčnosť enzýmu klesá napríklad s vekom, no môžu ho ovplyvňovať aj:
- určité ochorenia tráviaceho traktu - syndróm pretekajúceho (deravého) čreva, zápalové ochorenia čreva,
- lieky, ktoré blokujú funkcie DAO enzýmu alebo bránia jeho tvorbe,
- alkohol,
- často sa tiež objaví v sprievode iných intolerancií (napríklad na laktózu).
Telo sa následne borí s histamínom, ktorý prijíma potravou. Ťažkosti, ktoré človek s histamínovou intoleranciou prežíva, vzbudzujú pocit, akoby sa pre neho jedlo stalo nepriateľom. Avšak nemusí tomu tak byť.
Histamínová intolerancia postihuje približne tri percentá populácie, 80 percent je v strednom veku. U detí sa prejavuje len zriedka, keďže práve v detstve je účinnosť DAO enzýmu najlepšia.
Príznaky histamínovej intolerancie
U každého človeka sa príznaky histamínovej intolerancie líšia nielen v množstve, ale aj intenzite a nástupe. U niekoho sa môžu prejaviť vážne ťažkosti, iný nemusí mať žiadne, niekto reaguje ihneď, u niekoho zas ide o chronické prejavy.
Medzi prejavy histamínovej intolerancie patria:
- kožné problémy - svrbenie, začervenanie, vyrážky a opuchy
- ťažkosti s trávením - bolesť brucha, nafukovanie, zápchy hnačky
- problémy s dýchacím systémom - opuch sliznice, upchatý nos, nádcha, zvýšená tvorba hlienov
- bolesť hlavy - migrény
- dlhodobá únava
- nespavosť
- psychické problémy - depresia, nervozita
- poruchy menštruačného cyklu
- poruchy srdcového rytmu
- vypadávanie vlasov
- "brain fog" - akési zahmlenie mozgu - sprevádzané zmätenosťou, problémami s pamäťou a sústredením
"Je známe, že histamín ovplyvňuje bdelosť, denné rytmy, pamäť. Dá sa hovoriť o poruche kognitívnych funkcií a predpokladá sa, že súvisí s histamínom, zrejme s jeho receptorom H3," hovorí imunoalergologička Veronika Pružincová z bratislavského Pneumo – Alergo Centra.
Diagnostika histamínovej intolerancie
Diagnostika histamínovej intolerancie je komplikovaný proces a na Slovensku sa vykonáva len od roku 2010. Nejde však o novú diagnózu. Trpeli ňou aj naši predkovia, no len v nedávnej minulosti sa začalo s podrobnejším výskumom tohto metabolického ochorenia.
Ak človek pravidelne trpí niektorými z vyššie spomenutých symptómov, mal by vyhľadať odbornú pomoc alergológa - imunológa.
Test na histamínovú intoleranciu sa robí z krvi, z ktorej sa v laboratóriu zistí hodnota a funkcia enzýmu DAO.
Zároveň sa vykonáva aj eliminačno-expozičný test, ktorým sa pacient testuje na histamínovú intoleranciu doma.
Jeho úlohou je vylúčiť zo svojho jedálnička tie potraviny, o ktorých predpokladá, že sú spúšťačom jeho zdravotných ťažkostí. Takéto testovanie môže trvať zhruba mesiac. Počas neho sa pacient postupne vystavuje účinkom jednotlivých potravín a pozorne sleduje svoje reakcie. Ak sa mu problémy vrátia, ide s najvyššou pravdepodobnosťou o ukazovateľa histamínovej intolerancie.
Histamínová diéta
Prvú pomoc v liečbe histamínovej intolerancie predstavuje celková zmena životného štýlu a úprava jedálnička na nízkohistamínovú diétu.
Existuje niekoľko zoznamov, ktoré rozdeľujú potraviny na tie, ktoré majú vysoké množstvo histamínu a tie, ktoré ho obsahujú len v obmedzenej miere. Niektoré zoznamy sa vylučujú, iné sa len mierne odlišujú, a to aj preto, lebo každý histaminik môže znášať jednotlivé potraviny v inej miere.
To, čo vyhovuje jednému, naopak nemusí vyhovovať druhému. Na žiadnu univerzálnu antihistamínovú diétu sa preto nemožno spoliehať a účinok jednotlivých potravín by mal každý človek overiť v prvom rade sám na sebe.
Často sa histaminici v hľadaní vhodných potravín riadia švajčiarskym zoznamom. Ani ten však nefunguje stopercentne.
Medzi potraviny s vysokým obsahom histamínu, ktoré najpravdepodobnejšie vyvolajú u osoby s histamínovou intoleranciu zdravotné ťažkosti, patria:
- zrejúce syry (najmä ementál, čedar, camembert)
- tavené syry
- probiotické jogurty, bryndza
- údené a fermentované mäso (klobásy, párky, šunky, salámy)
- ryby (sušené ryby, ančovičky, tuniak, sardinky, makrela)
- morské plody
- kyslá kapusta
- kvasené a konzervované potraviny (nakladané uhorky, čalamáda)
- tofu
- sójová omáčka
- paradajky (omáčky, pretlaky, kečup)
- baklažán
- špenát
- avokádo
- strukoviny (sója, hrach, šošovica, cícer)
- droždie (teda aj výrobky z nich ako kysnutý chlieb, koláče)
- alkohol (víno, šampanské, pivo)
- čokoláda, kakao
Potraviny, ktoré narúšajú rozklad histamínu a ktorých účinky tiež môžu vyvolať u histaminika komplikácie:
- alkohol
- káva (problematický môže byť kofeín)
- čierny čaj, niektoré z bylinných čajov, nápoje kolového typu
- paradajky
- jahody, maliny, brusnice a iné lesné ovocie
- citrusy
- ananás, papája
- čokoláda, kakao
- orechy (niektoré druhy, napríklad vlašské)
- surový vaječný bielok
- morské plody
- ocot
- korenie (štipľavá paprika, čili, škorica, anýz, muškátový orech, kari, sladké drievko)
- konzervačné látky a farbivá v potravinách
Naopak potraviny s nízkym obsahom histamínu, ktoré histaminici môžu dobre tolerovať, sú:
- čerstvé mäso (chladené, mrazené, alebo čerstvé), najmä kuracie mäso
- čerstvé ryby
- vaječný žĺtok
- čerstvé ovocie (ako napríklad melón, jablká, banán; výnimkou sú jahody, citrusy a bobuľové ovocie)
- čerstvá zelenina (ako napríklad hokkaido, zemiaky, karfiol, mrkva, cuketa; výnimkou sú paradajky, baklažán, špenát)
- cestoviny, ryža, quinoa, pšeno
- cereálie, ovsené vločky
- ryžové chlebíky a krekry
- čerstvé pasterizované mlieko, náhrady mlieka (kokosové, ryžové mlieko)
- maslo, smotana, tvaroh
- čerstvé syry (cottage, ricotta, mozzarella)
- tahini
- kokos
- väčšina olejov na varenie
- väčšina necitrusových ovocných džúsov
U histamínovej intolerancii je základom konzumovať čo najčerstvejšie jedlá, pretože aj skladovaním sa v potravinách postupne hromadí histamín. Vyhnúť by ste sa tiež mali polotovarom a konzervovaným jedlám.
Pozrite si recepty na nízkohistamínové jedlá a zákusky.
"Väčšina pacientov vie zjesť malé množstvo hocijakej potraviny, treba si však dávať potom pozor na kombinácie - aby väčšina jedla na tanieri bola tá s menším obsahom histamínu," vysvetľuje imunoalergologička Pružincová.
"Pri počiatočnej prísnej diéte predpokladáme úpravu podmienok v čreve a následné zlepšenie kvantity enzýmu. To je potom samozrejme lepšie východisko pre postupné zapájanie ďalších potravín," dodáva.
Zároveň to neznamená, že si človek už do konca života musí odopierať potraviny, v ktorých sa nachádza histamín dokonca aj vo väčšej miere a ktoré mu robia zle. Stav sa totiž môže postupne zlepšiť, hoci nie vždy úplne vyliečiť.
"Ak je histamínová intolerancia sekundárna a spôsobuje ju iné ochorenie, môže zmiznúť s liečbou takejto základnej príčiny. Niekedy stačí napríklad len upraviť črevnú flóru. U niektorých môže byť však histamínová intolerancia aj celoživotná," hovorí Pružincová.
Potlačiť negatívne účinky z nesprávneho zvoleného jedla môžu aj výživové doplnky s obsahom DAO enzýmu. Ich užitie tesne pred konzumáciou dokáže pomôcť lepšiemu rozkladu histamínu v tele.
Stiahnite si PDF zoznam nízkohistamínových potravín, od ktorého sa môžete odraziť pri testovaní znášanlivosti jednotlivých surovín.