Suroviny:
- 225 g masla
- 50 g krupicového cukru
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
- 350 g hladkej múky
Na náplň:
- 2 kg jabĺk
- šťava z ½ citrónu
- mleté škorica
- muškátový oriešok
- 20 g masla
- kalíštek brandy alebo amaretta
- hrnček mlieka
- Vyšľaháme rozpustené maslo s cukrom, potom primiešame vajce a žĺtok. Postupne pridávame múku a rukami vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme 45 minút odpočívať.
- Jablká ošúpeme a pokrájame na malé kúsky. Vložíme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu, cukor, škoricu, muškátový oriešok a trošku brandy na ochutenie. Prilejeme asi 5 lyžíc studenej vody a povaríme asi 4 minúty. Odstavíme a ešte v teplej zmesi necháme rozpustiť maslo.
- Rúru vyhrejeme na 210 stupňov. Cesto vyvaľkáme a vyložíme ním koláčovú formu s priemerom 23 centimetrov. Presahujúce okraje odrežeme nožom. Na cesto nalejme jablkovú náplň. Zo zvyšku cesta nakrájame tenké pásiky a vytvoríme nimi na koláči mriežku. Miesta, kde sa prúžky prekrývajú, potrieme studenou vodou. Vrch koláča potrieme mliekom a pečieme 20 až 25 minút.
Tip: Podávame so šľahačkou.
Autor: smeŽeny