V niektorých rodinách sa do kapusty pridáva aj celé čierne korenie, bobkový list, nakrájaná cvikla, cibuľa, chren alebo mrkva. Inde sa kvasia celé hlávky – najmä tam, kde z nich potom robia sarmu, golubky alebo iné recepty v kvasenom kapustnom liste.
Potrebujeme:
- 20 kg narezanej kapusty
- 400 g soli
- balíček celej rasce
Postup:
Kapustu posypeme soľou, premiešame s rascou a necháme aspoň 15 minút vädnúť. Znova ju premiešame a postupne plníme do súdka.
Vodu, ktorá sa hromadí počas tlačenia, zbierame do plastových fliaš a uchováme uzavretú v chladničke.
Na vrch kapusty dáme čisté smrekové latky a zaťažíme vyvarenými hladkými žulovými kameňmi.
Pár dní necháme kvasiť v kuchyni v teple, potom ju prenesieme do pivnice. Po týždni či dvoch v pomalej druhej fáze kvasenia do kapusty postupne prilievame vodu, ktorú pustila počas tlačenia.
Pravidelne treba kontrolovať, aby v žliabku na súdku bolo stále dosť vody – je lepšie použiť prevarenú osolenú vodu. Nikdy nie olej, lebo pri zmenách teploty ho môže
zo žliabka kapusta vsať do súdka a je po dobrej kapuste!