SME
reklama

Potravinová technologička radí, ako nakupovať potraviny

Podľa Martiny Ševelovej je kvalita potravín taká, akú ju chceme mať.

Martina ŠevelováMartina Ševelová (Zdroj: Jana Liška)

Ako si máme predstaviť prácu technologičky v potravinárskom priemysle?

Môj bežný pracovný deň sa zvyčajne začína o siedmej. Rannou rutinou je kontrola surovín vydaných zo skladu do výroby, pri ktorej sa zameriavam najmä na ich kvalitu. Nasleduje prejdenie si prevádzky, a uistenie sa, že všetko funguje tak, ako má. Skontrolujem teploty chladiarenských a mraziarenských skladov, a už potom sa moja pracovná náplň odvíja od aktuálnej situácie. Väčšinou sa venujem dokumentácii.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pracujete v odvetví, ktoré je typické skôr pre mužov. Pociťujete niekedy závisť alebo neprajnosť okolia či náznaky podceňovania vás ako ženy na vedúcom poste?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako to už v živote chodí, človek stretne rôznych ľudí, stretne sa s rôznymi názormi. Ale pokiaľ si je vedomý, že má predpoklady na to, aby niečo dosiahol, že to zvládne a je ochotný na sebe pracovať, dostane šancu ukázať, čo vie. Som veľmi rada, že mám vo vedení našej spoločnosti plnú podporu.

O kvalite potravín sa dnes hovorí najmä v negatívnom svetle. Aká je kvalita slovenských potravín podľa vás?

Myslím si, že je presne taká, akú ju chceme mať. Veľa ľudí sa sťažuje na nekvalitné produkty na trhu, ale potom prídu do obchodného reťazca, kde na poličke ležia štyri verzie nejakého produktu, a v prevažnej väčšine siahnu po tom, ktorý je najlacnejší, neskúmajú zloženie, nezaujíma ich krajina pôvodu. Tým nechcem povedať, že kvalita potravín sa priamo úmerne zvyšuje s cenou, niekedy je opak pravdou, len chcem poukázať na to, že potraviny sa stále dajú vyrobiť kvalitne, ale už je na každom z nás, či do nich zainvestuje svoj čas a peniaze alebo nie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prečo je situácia v tomto priemysle taká kritická? Ako je možné ju napraviť?

Podľa môjho názoru sa situácia zhoršila príchodom veľkých obchodných reťazcov. Ľudia sú uponáhľaní, nakupovanie potravín pre väčšinu z nás znamená otravné zabíjanie drahocenného času, a každý uprednostní nakúpiť si na mieste, kde má všetko dostupné bez toho, aby sa musel presúvať z obchodu do obchodu. Ďalším aspektom je finančná situácia, ktorá súvisí s kúpyschopnosťou obyvateľstva. Myslím si, že situáciu by pomohla zlepšiť zmena zmýšľania ľudí.

Ovplyvnila vás vaša práca pri výbere a nákupe potravín? Čítate si príbalové letáky a zloženie produktov?

Už počas štúdia som sa začala o potraviny viac zaujímať a na niektoré veci sa pozerať inak – napríklad na veľmi rozšírený názor, že všetky „E-čka“ sú jednoznačne škodlivé. Pri nakupovaní sa snažím zorganizovať si čas tak, aby som nenakupovala v časovej tiesni a s prázdnym žalúdkom, pretože vtedy človek v rýchlosti nahádže do nákupného košíka všetko, čo mu príde prvé pod ruku. A ak je hladný, kúpi aj to, čo by za iných okolností nekúpil. Zloženie etikiet si čítam, je to už asi istý typ profesionálnej deformácie. Považujem za veľmi dôležité vedieť, čo konzumujem. A niekedy si pozerám aj zloženia a pôvod potravín, ktoré nemám v pláne kúpiť, robím to viac-menej zo zvedavosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako teda nakupovať kvalitné potraviny? Podľa čoho si ich vyberať a čo si všímať na obaloch?

Ľudia neustále poukazujú na nekvalitu potravín, na pridávanie látok, ktoré tie isté potraviny v minulosti neobsahovali, ale na druhej strane očakávajú, že produkt bude mať nekonečnú trvanlivosť. Preto sa snažím vyhýbať sa konzumácii potravín, ktoré ani týždeň po narušení obalu, nejavia známky kazenia. Keď si mám napríklad vybrať medzi jablkom z obchodu, ktoré je krásne červené, lesklé, a jablkom z babkinej záhrady, ktoré vyzerá menej vábne a je načaté červíkom, vyberiem si to červivé.  Na etiketách si všímam najmä prídavok umelých sladidiel – tie už sa naozaj používajú aj tam, kde by to človek nikdy nečakal. Selektujem potraviny na základe  prídavku umelých farbív a snažím sa vyberať si produkty bez obsahu konzervačných látok, alebo aspoň tie, ktoré obsahujú maximálne jeden konzervant, nie ich kombináciu. V čo najväčšej možnej miere sa vyhýbam benzoanom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj keď sa o E-čkach toho už veľa povedalo, stále to mnohým nie je jasné. Ako to s nimi je?

Nie je E-čko ako E-čko. Pod označením „E“ by mal čitateľ rozumieť látku, ktorá má nejakým spôsobom zmeniť alebo ovplyvniť vlastnosti potraviny, či už jej spracovanie, uchovateľnosť, odolnosť voči chemickým, fyzikálnym alebo biologickým zmenám. Neplatí pravidlo, že všetky E-čka sú škodlivé.  V potravinárstve sa používajú aj prírodné prídavné látky, ktoré sa získavajú z rastlín, živočíchov alebo húb. Patria k nim vitamíny a prírodné farbivá, ako napríklad betakarotén (E160 -166) alebo riboflavin (E101), ktorý poznáme ako vitamín B2. Odporučila by som vyhnúť  sa E-čkam vyrobeným synteticky, najmä už spomínaným benzoanom, ktoré sú vyrábané ropnou frakciou bezénu, kyseliny sírovej a oxidu uhličitého, dusičnanom a umelým farbivám, ktoré môžu spôsobovať závažné zdravotné problémy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Potravinársky priemysel nie je bežnou vysnenou oblasťou, v ktorej by mladí ľudia chceli pôsobiť. Alebo je to inak?

Práca v potravinárskej výrobe je veľmi zodpovedná, nikdy nesmie fungovať na princípe pokus-omyl.  Platia pri nej prísne pravidlá, ktoré sa musia dodržiavať a ich dodržiavanie sa denne kontroluje. Mladí ľudia často nie sú ochotní akceptovať podmienky a prispôsobiť sa im, niektoré požiadavky vnímajú ako istú formu obmedzovania, a preto je veľmi ťažké nájsť mladých ľudí, ktorých by práca napĺňala.

Sledujete aj vy vo výrobe trendy v stravovaní? Upravujete výrobky pre celiatikov alebo pre ľudí trpiacich alergiou na laktózu?

Sledovanie trendov v stravovaní je pre nás kľúčové. Našich rybacích a lahôdkových výrobkov, ktoré sú stále populárne na celom Slovensku, sa nemusia obávať celiatici, ani spotrebitelia s intoleranciou na laktózu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako prebieha vývoj nových produktov? Čo všetko musíte urobiť, aby sa produkt začal vyrábať a dostal sa k spotrebiteľom?

Naša spoločnosť má vybudovaný vývojový tím, ktorého členovia sa pravidelne stretávajú a vyhodnocujú trendy v potravinárstve. Snažíme sa o vývoj nových výrobkov a inováciu tých pôvodných, tradičných. Skúšobné vzorky sa pripravujú v laboratórnych podmienkach. Výstupy zo stretnutí sa následne spolu so vzorkami predkladajú vedeniu spoločnosti, a ak sú schválené, roztočí sa kolotoč okolo výberu vhodných obalov a tvorby etikiet. Aktuálne sa snažíme vyvíjať lahôdkarské výrobky, z ktorých chceme úplne vylúčiť konzervačné látky. Túto líniu výrobkov sme nazvali ako „Natur“ výrobky, a zatiaľ máme na trhu majonézu a dva typy majonézových šalátov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pracujete s kvalitnými sladkovodnými aj morskými rybami. Ktoré druhy rýb odporúčate Slovákom konzumovať najviac?

Vo všeobecnosti by som odporučila konzumáciu morských rýb, ktoré boli po výlove ihneď spracované a zmrazené na mori.

Foto: Jana Liška

Vizáž a styling: Jana Milatová

Ďakujeme za poskytnutie priestorov na fotenie hotelu Sheraton a Zion Spa v hoteli Sheraton.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  2. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  3. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  4. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  5. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  6. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  7. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  8. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 833
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 355
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 797
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 324
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 131
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 878
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 365
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 1 999
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Dieťa prevráti život naruby.


Odborníčka radí, ako na optimálny jedálniček.


Soňa Lehocká

Ekomóda je cestou budúcnosti.


Lucia Skladanová
Reďkovková polievka

Reďkovka zvýrazní šalát a nátierku, môžete ju aj upiecť.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 113 020
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 72 734
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 248
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 685
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 452
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 567
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 15 923
  8. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 11 835
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťZatvoriť reklamu