Aj keď sa s letom pomaly lúčime, vysoké teploty vzduchu nás ešte neopúšťajú. Teplo je príjemný spoločník najmä, ak máte voľno alebo ste niekde v zahraničí na dovolenke.
Koho však neradi vítame, je hnačka a žalúdočné problémy, ktoré pozná nejeden z nás.
Stačí steak z pouličného stánku, zmrzlina na pláži či kokteil v exotickom bare a problém je na svete. Nášmu žalúdku v lete netreba veľa, aby začal protestovať.
Podľa Petra Mikolášeka, lekára kliniky detských infekčných ochorení Fakultnej nemocnice Brno za vznikom problému stoja dva dôvody.
Prečo nás v lete trápi hnačka?
1. V teple sa potraviny kazia rýchlejšie
„V lete konzumujeme množstvo potravín, ktoré sa označujú ako rizikové. Doba, počas ktorej sa kazia je kratšia a preto sa rýchlejšie znehodnotia. Nejde však len o prirodzené starnutie a znehodnocovanie v podobe štruktúry a chuti potraviny. V potravinách majú potenciálne prítomné baktérie viac času sa namnožiť na infekčnú dávku, teda počet baktérií, ktoré sú schopné nakaziť zdravého jedinca. Niektoré druhy baktérii nie sú primárne patogénne, nie sú schopné vyvolať žalúdočné alebo črevné ochorenie, ale sú schopné produkovať určité druhy toxínov, ktoré spôsobia črevné problémy. Tieto toxíny produkujú stafylokoky, clostridia a iné baktérie, ktoré môžu byť na pokožke ľudí, ktorí pripravujú alebo spracovávajú potraviny,“ poúča lekár.
2. V lete upúšťame od zásad, riskujeme excesmi
„Druhým rizikovým faktorom pre žalúdočné a črevné problémy je naše rizikové chovanie cez leto a zásadná zmena životného štýlu oproti ostatným mesiacom, kedy chodíme do práce, alebo do školy, máme relatívne zavedený stravovací, denný a spánkový režim. Leto praje excesom, ako sú málo spánku, fyzická vyčerpanosť častejšia dehydratácia, zmena prostredia napríklad na dovolenke, zmena stravovania, občas alkohol, stres z nadmerného slnenia, klimatizácie, cestovanie a ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú celý náš imunitný systém, črevnú mikroflóru a tým i zvýšenú vnímavosť k črevným infekčným ochoreniam,“ poúča Peter Mikolášek.
Probiotiká nepomáhajú každému
Problém v prípade črevných problémov zohráva aj vnímavosť ľudí voči infekčným baktériám.
„Každý máme veľmi individuálny imunitný systém i mikroflóru. U niekoho preto môže byť užívanie probiotík prospešné, u iného nemá žiadny efekt,“ hovorí lekár.
Odvoláva sa na minulosť, v ktorej naši predkovia neužívali žiadne probiotiká v podobe kapsúl a predsa sa dožili sa pekného veku.
„Je pravda, že v dnešnej dobe jeme veľa mŕtvej stravy. Všetko je pasterizované, sterilizované, mrazené, chladené, varené a chemicky upravené tak, aby tam žiadne baktérie neboli. Malým deťom dávame všetko dezinfikované, umelé mlieka, kojenecké vody, kúpeme ich denne, takže tiež nemajú dostatočný kontakt s bakteriálnym svetom, ako tomu bolo tisíce rokov dozadu. Preto si podvedome všetko deti strkajú do pusy, aby si cvičili imunitný systém, ktorý si tak zvyká na baktérie v okolí. Odporučiť paušálne probiotiká celej populácii je nerozumné. Je too ako by som odporúčal plošne všetkým tabletky vitamínu C denne. Sú však skupiny ľudí, ktoré majú problémy s trávením a väčší sklon k črevným ochoreniam, preto títo ľudia môžu z probiotík profitovať,“ dodáva lekár kliniky detských infekčných ochorení Peter Mikolášek.
Ako sa vyhnúť žalúdočným problémom?
- nevystavovať telo excesom a náhlym či extrémnym zmenám excesy, vážiť si zažívací trakt, nepreťažovať ho
- jesť jedlo a piť vodu z overených zdrojov v expiračnej dobe
- kupovať v rizikových destináciách balenú vodu
- byť pozitívne naladený, ísť na dovolenku s tým, že si ju chceme užiť
- jesť a piť striedmo, neprejedať sa a vodu piť po malých dúškoch počas celého dňa
Akútna verzus chronická hnačka
Najväčší rozdiel spočíva v dĺžke jej trvania. „V prípade akútnej je najdôležitejšie zvládnuť rehydratáciu a udržať dostatočný príjem tekutín.
Pokiaľ sa jedná o hnačku s vysokými teplotami a celkovými známkami zápalového procesu, je dôležitá i kauzálna liečba, teda nasadenie antibiotík. V prípade chronickej hnačky je vždy nevyhnutné zistiť príčinu, ktorá ju vyvolala a riešiť nielen symptómy ako sú bolesti, strata tekutín či teplota, ale vyriešiť primárny problém vzniku chronickej hnačky,“ objasňuje odborník.
Chronická hnačka je o niečo závažnejší a komplexnejší problém, ktorý často riešia viacerí odborníci spoločne práve z dôvodu, že príčiny môžu byť rôzne.
„Chronická hnačka patrí vždy do rúk odborníkov, príčin môže byť celé množstvo, od parazitárnych a iných infekčných príčin, cez rôzne imunodeficentné stavy, autoimunitné ochorenia zažívacieho traktu, po intolerancie rôznych druhov potravín, ako je gliadín, kravské mlieko či sója. Chronická hnačka môže znamenať i závažný metabolický, interný, onkologický alebo iný problém.
Preto je nevyhnutné pri chronických problémoch vyhľadať adekvátnu pomoc a veľakrát je nutná medzioborová spolupráca praktického lekára, infektológa, internistu, gastroenterológa alebo ďalších na odhalenie skutočnej príčiny. Chronická hnačka, samozrejme, spôsobuje problém v podobe vyčerpávania organizmu, strácania nielen tekutín, ale i nevstrebaných látok, vitamínov, proteínov, tukov a tým celkové chradnutie organizmu,“ upozorňuje lekár.
Ako sa zbaviť akútneho črevného problému?
Lekár radí: „Majoritná väčšina akútnych hnačiek je o rehydratácii a nevyžaduje antibiotickú liečbu. Je celé množstvo prípravkov, ktorými je možné zmierniť príznaky, ale pokiaľ nie sme schopní dostatočného príjmu tekutín, sme odkázaný na infúznu terapiu. Dostatočný príjem tekutín u dospelého predstavuje denne 2 - 4% hmotnosti a u detí podľa veku 10 - 15% hmotnosti. Čím je dieťa menšie, tým viac tekutín vyžaduje.“
- Začnite diétou a zvýšeným príjmom tekutín, ideálne sú aj rehydratačné WHO definované roztoky, ktoré majú ideálne zloženie iontov na udržanie homeostázy vnútorného prostredia.
- Špeciálne roztoky môžete nahradiť aj inými tekutinami, ktoré máte po ruke, najlepšie sú neperlivé minerálne vody alebo čierny čaj.
- Všetky tekutiny by mali byť vychladené.
- Vhodnou podpornou terapiou sú probiotiká.