SME
reklama

Hráškový bulgur s hovädzím chvostom

Hovädzí chvost a bulgur nepoužívame v kuchyni často a možno je to škoda. Napraviť to môžeme s týmto receptom.

Hráškový bulgur s hovädzím chvostomHráškový bulgur s hovädzím chvostom (Zdroj: Miloš Mikuš)
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potrebujeme:

Na vývar: 

  • 1 hovädzí chvost
  • 1 slepačí trup s drobkami
  • 3 mrkvy
  • 2 petržleny
  • ½ zeleru
  • menšiu cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • zelenú časť póru
  • rascu
  • celé čierne korenie
  • soľ

Na dusený chvost: 

  • 3 PL oleja
  • 1 menšiu cibuľu
  • bielu časť 1 väčšieho póru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 – 2 čerstvé čili
  • 2 paradajky
  • 2 dl paradajkového pyré
  • 2 PL Worchestrovej omáčky
  • 2 čl Dijonskej horčice
  • 2 – 3 dl vývaru
  • 3 dl červeného vína
  • trochu zelerovej vňate
  • 5 – 7 guľôčok nového korenia
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Na bulgur:

  • ½ šálky bulguru
  • 1 šálku vývaru
  • 3 PL masla
  • 1 šálku vňate z mladej cibuľky
  • ½ zelenšej časti póru
  • ½ šálky sušených paradajok nakladaných v oleji
  • 2 šálky čerstvého hrášku
  • 1 čl oregana
  • 1 PL petržlenovej vňate
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup: 

Chvost rozkrájame popri stavcoch na menšie kusy a varíme ho v kuchte bez soli s koreninami asi ¾ hodinu. Potom pridáme slepačie mäso, zeleninu, osolíme a veľmi pomaly varíme prikryté ešte minimálne 90 minút. Mäso z chvosta by sa malo začať oddeľovať od kosti. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mäso vyberieme a vychladnuté oberieme od kosti, pričom sa snažíme zachovať dostatočnú veľkosť jednotlivých kúskov. Na oleji speníme cibuľu, cesnak a pór. Pridáme obrané mäso, horčicu osolíme, okoreníme, zastrekneme worchesterskou omáčkou a podlejeme paradajkovým pyré. Necháme prevrieť a pomaly dusíme asi 30 – 40 minút - občas podlejeme vínom.

Bulgur zalejeme teplým vývarom (1:2) a necháme napučať asi 15 – 20 minút. Na masle krátko speníme mladú cibuľku a pór. Osmažíme hrášok, pridáme pokrájané sušené paradajky, petržlenovú vňať, oregano a vmiešame bulgur. Poriadne prehrejeme a ak treba, tak ešte podlejeme vývarom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 703
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 946
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 741
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 003
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 808
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 8 101
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 532
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 528
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 483
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 362
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 807
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 352
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 344
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 7 952
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 418
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu